Rubriker om kost som flimrar förbi…

Det har väl sällan varit ett sånt skrivande och pratande om kost som det är idag? Jag kan då inte minnas att det varit mer under mina fyrtio år i gamet. Och sen är ju undertecknad med och rör om i grytan, dessutom, eftersom jag utifrån min egen resa har djupdykt ner på cellnivå och funnit så mycket intressant…

Solig vinterdag, med vit snö och blå himmel.Därför blir det också extra spännande när rubriker flimrar förbi i full fart, håller jag med dem? Tycker jag tvärtom? Det är bra att fundera, stå för sin egen åsikt – även om det i många fall är optimalt att kunna ändra sig. Det gör inget om man är flexibel, det är värre att “vända kappan efter vinden” eller lita blint på någon som säger sig veta allt. För det gör ingen.

Det gäller att ta in information från olika håll och skapa sin egen uppfattning och sanning. Oavsett vad andra säger, tycker och tänker. Anser jag.

Vi börjar med en rubrik som flimrade förbi nu 7:e februari; “Gift i var tredje gojibärspåse” och här blir jag lite full i skratt. Inte för att det är en rolig rubrik – tvärtom, bekämpningsmedel är vedervärdiga att få i kroppen – utan för att jag räknar lite annorlunda… häng med här, nu:

gojibärGojibär =  (engelska: wolfberry, goji berry eller goji) = bocktörne, vilket i sin tur en art i familjen potatisväxter (så är även potatis, tomat, aubergine, physalis, paprika mm) som innehåller solanin, vilket sägs vara “väldigt giftig för både människor och djur, även i små doser. En dos på 24-48 milligram kan vara dödligt för en vuxen människa, men som regel behövs en betydligt större dos: 400 mg“.

Visst krävs det större doser för att , men för att påverka oss och skapa smärta i leder…? Jag har tidigare skrivit om potatisväxter här (med länkar till forskning) och märker att oerhört många som är trötta och har värk äter dessa råvaror nästan – dagligen. Det ser jag iallafall hos mina klienter. Varför? För att det är vedertaget att tomat, potatis och paprika är – “bra”. Är det…?

Nyplockade och skördade svarta vinbär.Med detta som underlag anser jag personligen att det är “gift” i varje påse gojibär. Det är därför jag blir full i skratt. Gojibär är inget jag rekommenderar, det är inte värt inflammationer eller värk i leder. C-vitamin och lykopen kan man få i sig från andra bättre livsmedel (tex grönkål, svarta vinbär och aprikoser). Det är min syn på saken.

Sen då? 15:e februari kommer en spännande rubrik som nästan varit mer förr:

Ny studie: mycket mjölk förkortar livet enligt ny forskning vid Uppsala Universitet. Gör det? Tänk, vissa studier köper så många blint rakt av (hej ett glas vin om dagen gör din friskare eller tre koppar kaffe om dagen gör dig friskare) och kommer det rubriker om forskning på mjölk så vänder det – förstås – tvärt. Stå över mjölk?! Aldrig i livet.

“- Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.”

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Gissa om jag ser mycket inflammationer i mitt jobb? För mig är det givet. Att komjölk är inte för oss människor, våra kroppar klarar tydligen inte av det. Men jag gissar lika mycket på kasein (protein) som laktos/galaktos (socker), då proteiner i större utsträckning kan skapa allergier/intoleranser.

I dagens läge, när det har kommit forskning som visar på att mjölk inte stärker skelettet (2014) och så många sjukdomar kommer ur inflammatoriska processer (i många diagnoser står det att det är en inflammation i grunden) är det superduperviktigt för mig att det jag äter är så antiinflammatoriskt som möjligt – även om det inflammatoriska smakar gott.

Men på sätt och vis har jag förstått att jag har det i mig, vilket kanske är aningen ovanligt, att jag kan välja bort råvaror och livsmedel som är skadliga för kroppens organ, även om jag tycker att det smakar gott. Om jag vill. För mig smakar mjölk numera bara unket och “inflammation”. I min värld är det  inflammatoriskt även om någon säger “men jag bara tar lite i kaffet, jag dricker aldrig mjölk”… och vill att det inte ska spela någon roll. Men det gör det.

Vackra kor på svenskt grönbete.Komjölk är fantastiskt för att kalvar ska få starka hormoner och proteiner, så att de snart kan resa sig upp och stå på sina ben. Det är en speciell sammansättning för just dem, men vi har kommit på att komjölk är en bra idé att dricka, i takt med att vi blir allt mer inflammerade… hmm?

Kom ihåg att effekterna kan ta flera år att visa sig, om man inte som vissa är allergiska mot kasein/mjölkprotein. Då kan det gå undan. Så även den som “har druckit mjölk i alla år och aldrig haft problem” kan ha diffus värk i leder, smärta i kroppen, lida av utmattning eller ständigt återkommande huvudvärk

Men, det här är min övertygelse. Du minns säkert vad jag skrev inledningsvis, det finns ingen som vet allt. Även om den personen säger sig veta. Luften är fri och vi har alla yttrandefrihet. Det är väl ändå rätt fantastiskt?

hjarta-i-djup-snoDock står mitt råd kvar; välj att skapa din egen uppfattning. Det som landar bäst i dig. Jag håller fast vid mina övertygelser och gör mitt yttersta för att minimera inflammationer. På de sätt jag kan.

Det är mitt mantra.

// Kram Linda

Önskar du hjälp med kostråd? Här kan du boka tid för individuell kostrådgivning eller en hälsoundersökning. Varmt välkommen.

Comments are closed.