Apropå kvinnor och hjärt- /kärlsjukdomar <3

Under den internationella kvinnodagen idag har det rapporterats flitigt i media att hjärt- /kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Enligt en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Hjärt-Lungfonden, trodde 6 av 10 tillfrågade att det var cancer.

Jag vill ta tillfället i akt att understryka att du själv kan påverka ditt hjärtas funktion och välmående, på många sätt.

Närbild på två gyllenbruna mathjärtan gjorda av stekta linser.Du kan till exempel äta den kost som passar dig och ditt hjärta. Socker och transfetter kan belasta det, medan läkande kost för just dig (och för din blodgrupp, vilket i allra högsta grad berör hjärtat och kärlen) istället kan vara välgörande.

Så långt är vi förmodligen överens.

Medicinsk Yoga är en annan metod att ta till för att hjälpa ditt fina hjärta. Många gånger handlar grunden till hjärtproblem om känslor som inte bearbetats och istället tryckts ner under lång tid, smärta, sorg och saknad… till exempel. Det kan leda till energiblockeringar och de sätter sig i hjärtat – som ju är ett centrum för känslor.

Bild på suddiga höstlöv på marken, eftersom jag rört kameran när jag fotat.Men det kan även vara stress runtomkring dig – i arbetslivet, i privatlivet och var det nu kan tänkas vara… vem är inte välbekant med den pressen?

Med hjälp av Medicinsk Yoga finns det en möjlighet att dämpa stressen i vardagen.

Och förutom övningar finns det även meditationer att ta till, så som just hjärtmeditationer. Det är en chans att känna inåt – även om det först smärtar eller känns obehagligt – för att låta de nedtryckta känslorna komma fram, känna på dem och släppa dem ifrån sig.

Detta var min egen räddning på många sätt och det vill jag förmedla vidare, om det kan hjälpa någon annan som inte vet var han/hon ska göra av sina känslor.

Dessutom handlar det om att se till att röra på kroppen och skapa aktivitet. Det finns så många olika anledningar till det, men några av dem är att det hjälper musklerna att förbränna överflöd av kolhydrater (socker) så att det gör minimal skada på kroppen och organen, plus att lymfvätskan i lymfsystemet – som är en del av immunförsvaret – inte har någon egen pump, så det är musklerna vid aktivitet som sätter fart på flödet för detta skydd av kroppen.

Lugnande Medicinsk Yoga varvad med en lite mer aktiv träning för att “få upp flåset” är således en perfekt kombination!

Och en sak till!

Eftersom epigenetiken numera säger att vi människor präglas av vår miljö, vad vi äter och bland annat “faktorer såsom ålder, kemikalier, droger och diet” (citat Wikipedia), så behöver vi kanske inte längre foga oss till det faktum att hjärt- / kärlsjukdom är ärftligt – om jag inte gör/äter precis som mina föräldrar eller släktingar gjorde…?
Läs gärna mer om epigenetik på epigenome.eu för att skapa dig en egen uppfattning.

Ett rött stenhjärta med svart text; kärleken övervinner allt.Och så kramar du om dig själv och gläds över att du är kvinna, fina du! <3

Kram Linda

Comments are closed.