Lider du av pollenallergi? Här är några tips.

Bild på gröna lövträdkronor mot klarblå himmel.Nu på morgonen rapporterar SVT om att årets pollensäsong kommer att bli svår, pollenhalterna börjar stiga – nu i al och hassel.

Eftersom korsreaktion mot alpollen kan förekomma till följd av björkpollenallergi, och hassel är besläktad med björk, kan detta innebära obehag för många, och allt fler tycks få problem med detta med åren. Eller är det bara jag som upplever det omkring mig?

Är du pollen- eller gräsallergiker vet du säkert redan mycket om detta och vad just du tål, men för den som är ny på allergiområdet har jag några tips.

1177.se kan man läsa om korsallergier att: “Två av tre som är allergiska mot björkpollen har en eller flera korsallergier, det vill säga att man också är överkänslig mot vissa födoämnen. Orsaken till korsallergi är att de allergiframkallande ämnena i dessa födoämnen liknar allergiämnet i björkpollen. Även gräspollen och gråbopollen kan ge korsallergi mot födoämnen.” Där står även att läsa att “Man bör undvika att äta sådant som man får besvär av.”

Närbild på en vetebulle och två glas med röd saft på ett vitt trädgårdsbord.Det finns alltså flertalet livsmedel som kan förstärka din allergiska reaktion. Ett exempel som ofta nämns är vete – på grund av proteinet gluten i vete, som i sig retar slemhinnor, kan besvären mildras genom att minska intaget av just detta ämne.

Hur vet jag då om detta fungerar på mig?

Framför allt genom att prova och känna efter – lär känna din egen kropp och dess signaler. Gör ett pricktest hos läkare om du vill eller ett test hos näringsterapeut som visar på intoleranser och känsligheter.

Ät vete som vanligt (om du brukar göra det) och observera hur din allergi känns i kroppen, avstå sedan från vete i minst någon vecka och se om dina besvär minskas. Du bör vara medveten om att det kan ta dagar för kroppen att reagera på till exempel gluten, det kan ta upp till en vecka för ämnet att nå sitt målorgan. Det innebär alltså att reaktionen/förbättringen inte behöver vara ögonblicklig, så ge din kropp tid och tålamod.

Vidare skulle jag rekommendera att också avstå ifrån komjölk, eftersom även kasein – proteinet i mjölk – kan skapa reaktioner på slemhinnor, bland annat.

En äppelgren med gröna blad och röd frukt mot klarblå himmel.Frukt är också någonting som kan skapa kyla och slem i kroppen, vilket ytterligare kan påfresta vid pollenallergi – även om vi tror att frukt är något av det nyttigaste vi kan äta… det är en totala belastningen som avgör balansen.

Vid björkpollenallergi kan man reagera på födoämnen som “nötter som växer på träd och vissa frukter som äpple, plommon, persika, nektarin, mandel, körsbär och aprikos. De kan också vara känsliga för morot, selleri och potatisskal (…) och en del kryddor, som anis, curry, kummin, kamomill, pepparmint och paprika. (…)  Detsamma gäller apelsin, vindruva, banan, granatäpple, clementin, ananas, avokado, mango, honungsmelon, fikon och passionsfrukt.” Läs mer på matnyttig.se om korsallergier.

Har man gräspollenallergi kan man reagera på ämnen som jordgubbar eller smultron, vetemjöl,jordnöttersoja och tomater som kan skapa korsreaktioner med gräs och ge upphov till besvär.  Läs gärna mer på allergi.nu om gräspollenalleri.

Det här är jobbigt för många, men vi har alla makten över våra egna kroppar. Att prova och känna in, observera och faktiskt förstå att saker och ting kan förändras. Du kanske inte längre “tål” att äta gluten (vete) och kasein (komjölk) som du gjort förr – men å andra sidan; är det skönt att må bättre i kroppen?

Två mathjärtan av stekta linser på ett turkosfärgat fat.Om du vill ha specifik hjälp med tips och råd om läkande kost för just dig, finns det möjlighet att göra en individuell kostrådgivning.
Du är välkommen att höra av dig via detta kontaktformulär.

// Kram Linda

Comments are closed.