Kostkurs “Mat för mig – kanske för dig”, del 2

Anteckningar från föreläsning skrivna huller om buller på en whiteboardtavla.Igår var det dags för Carina och mig att riva av del 2 i vår kostkurs “Mat för mig – kanske för dig” på Havregatan 10 på söder i Stockholm.

Det var en spännande upplevelse, kan man väl säga.

Både Carina och jag talar utifrån egna erfarenheter och “sjukdomsperioder” – hon hade svår reumatism och gick med kryckor och jag har genomlidit Läckande tarm med födoämnesallergier och andra belastningar på inre organ som följd. Vi har lärt oss vilka matvaror och livsmedel vi själva behöver minska ner på eller avstå ifrån och vill förmedla detta relativt tunga ämne med allvar, värme, humor och självdistans.

Just steg 2 kan upplevas som mäktigt och omvälvande, det både vet jag av egen erfarenhet och hörde det även sägas igår. Man får del av information som man knappt vågat eller velat drömma om. Det handlar främst om vad man kan ta bort ur kosten, samt vad man kan lägga till för att maximera sitt näringsintag och hjälpa till att stärka sin kropps funktioner.

Detta kan du även hitta här under min rubrik “Jag undviker att äta/dricka“.

Det handlar egentligen uteslutande om att välja den typ av näring som är en minimal belastning på bland annat:
* immunförsvaret
* hormonbalansen
* pH-värdet / syrabas-balansen
* insulinpåslaget / blodsockerkurvan
* nervsystemet
…och så vidare. För i vår kropp handlar det hela tiden om nedbrytnings- och uppbyggnadsprocesser av nya celler, matsmältningen och återvinning av näring i ämnesomsättningen och så vidare – det är oerhört komplicerat!

Färgstarka deltagaren Pia kommenterade kvällens kurs som “en blandning av mat, biologi och kemi”… och det är precis vad det är. Som före detta dekoratör hade jag faktiskt aldrig kunnat gissa att jag skulle hamna just HÄR, men på grund av mina egna obalanser, smärtor och obehag så ville jag gå till botten med vad det är som händer – ner på cellnivå – av det jag äter.

Vilken resa. Men så här ser det faktiskt ut, hur mycket vi än vill blunda för det.

Uppskivat bröd på ett turkosfärgat fat.Tack vare Carina – min partner i detta kursupplägg – har vi möjlighet att baka, laga mat och bjuda på alternativ till det vi rekommenderar att man utesluter ur kosten… OM man reagerar negativt på det man äter och det inte känns som att det fungerar.

Man kanske känner eller tänker att “jag borde egentligen inte äta det här…”, men när man förstår varför blir det möjligen lite mer motiverande? Eller så äter man precis vad man vill och känner för!

För det ska sägas – vi bestämmer inte. Det finns inga regler. Det viktiga är att vi inte säger vad man FÅR, BÖR eller SKA äta… hur din kropp reagerar vet nämligen bara du själv. Däremot vill vi belysa, förklara och informera om hur vissa faktiska ämnen i kosten påverkar till exempel ditt nervsystem eller din hormonbalans. Vi har en förmåga att inte alls tro att kosten påverkar oss särskilt mycket, men med tanke på att vi har biljontals celler i kroppen som fungerar bäst med en klockren kommunikation sinsemellan, så är det väldigt viktigt. Näringsfattig kost ger en “uppförsbacke”.

Smärtor i muskler och leder, huvudvärk, trötthet eller utmattning trots att jag sover massor, uppsvälldhet, smärtor eller gaser i magen – flertalet av dessa obalanser och smärtor kan kopplas till vad jag äter. Kanske är den mat du äter god, men inte helt anpassad för din kropp och dina optimala förutsättningar?

Det här är en del av vad vi lär ut och upplyser om. Vi tipsar om alternativ kost och livsmedel som är nytt och okänt för många, för vi vill peppa människor till att själva ta ansvar för sin egen hälsa. Har vi lyckats, så kan du.

Nästa kurstillfälle, del 3, ska vi prata om hur man planerar sin vardag, hur man lagar och förbereder mat för att ta med om man ska ut och resa, eventuellt bo på hotell – lite praktiska tips på hur man kan tänka. Det blir kanske ett lite lättare och enklare tema, även om del 2 har en väldigt viktig funktion.

Kanske har du några runtomkring dig, familj, en förening eller vänner i din stad, som är intresserade av att lära er mer om detta? Har ni tröttnat på värk och smärtor – sugna på att lära om och skapa bättre förutsättningar för hälsa…?

Jag och Carina skulle gärna ta denna kurs på turné i vårt vackra avlånga land, så hör gärna av dig via detta kontaktformulär om det låter eller verkar intressant!

Var rädd om dig.

// Kram Linda

Comments are closed.