Hormonisk? Inte särskilt…

Phew. Är det något i våra kroppar som faktiskt kan pendla likt en lång radda vagnar på en hisnande berg-och-dal-bana, så är det våra hormoner…

Vad är då hormoner? Enligt Wikipedia är hormoner “molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller organ i kroppen, till en annan cell eller grupp av celler.” Det vill säga att många av kroppens funktioner styrs av hormoner och andra signalsubstanser – vilket alltså inte är samma sak, även om vissa kan vara kemiskt identiska. (Det är mycket med det här.)

Obalans eller brister i näringsämnen för att skapa dessa, är en viktig del. För hormonerna skapas inom oss. När allt är i balans. Har du nånsin upplevt PMS – av egen erfarenhet eller via någon du känner – så vet du att hormoner kan löpa amok. Förstå, vad häftigt! Dessa små ämnen i våra kroppar kan både göra oss nedstämda…

Två händer formade i ett hjärta.…eller lyckliga! Har du någonsin varit kär? Signalsubstanser som serotonin och dopamin rusar inom oss och hormonet oxytocin frisätts vid beröring, det gör kärlek till en kemisk reaktion i hjärnan. Vilket kan låta allt annat än romantiskt, kanske. Men, vilka sprakande fyrverkerier va?

Sköldkörteln är en central punkt i hormonbalansen – kroppens termostat och pace maker. Det skrivs mer och mer överallt om att vi kan känna oss nedstämda, deprimerade och att ämnesomsättningen kan sjunka om sköldkörtelhormonerna inte är i fas. Det är svårt att tappa kilon i vikt om sköldkörteln är låg, för då är det oftast binjurarna som är påverkade (trötta) och är de stressade, prioriterar kroppen inte viktnedgång… kan man kortfattat säga. Och vad påverkar då vår sköldkörtel?

* Stress – i alla former, även den “positiva” för att stress är stress
* Brist på stabila fettsyrorsom är med och bildar hormoner
* Brist på aminosyror i proteiner, också en del i att bilda hormoner
* Kost som stressar kroppen, vilket är en enormt stor del i det hela

En vit näckros i närbild - en lotusblomma.Så… tror man att hormoner är en ytterst liten del i helheten och att de bör behandlas som en del utanför oss… kan det vara läge att tänka om. Och räkna in att våra hormoner påverkas av alla andra näringsämnen eller brister av dem, i våra kroppar.  (Galet intressant och ofattbart att man ska få ihop pusslet en vacker dag, kan jag tycka.)

Dessutom kan vi bygga ut det stora pusslet med sömnhormoner (melatonin) och hur vi kan lida av (sömn)brist om vi inte har tillräckligt med näringsämnen för att skapa melatonin. Eller brist på signalsubstansen serotonin (“må-bra-hormon”) om vi inte kan konvertera – omvandla – andra ämnen i kroppen till serotonin, som aminosyran Tryptofan. För att inte tala om dopaminet, en annan “må-bra”-signalsubstans”… eller är det ett hormon? Klurigt.

Eller Ghrelin, det hormon som stimulerar aptiten – till skillnad från hormonet Leptin, som ger mättnadskänsla. Phew. Har du balans där?

Berg och dalbana på Tivoli i Köpenhamn.Förstår du, vilken berg-och-dal-bana vi har satt oss i som kallas för “Livet”…? Och om vi stressar mycket, äter “fel” och stressande för våra kroppar, samt har svårt att bryta ner maten vi äter tillfredsställande (saltsyrabrist?), så att både matsmältningen och ämnesomsättningen påverkas… då har vi automatiskt svårt att “få ihop” dessa hormoner inom oss. Det blir svajigt och inte stabilt i känslolivet. För om man (som jag) haft svårt att bryta ner proteinerna tillräckligt i sin matsmältning, så spelar det inte lika stor roll hur nyttigt man äter. En hel del näring går till spillo. Även om den onyttiga maten “förstör” ännu merDå kan man snacka om PMS…

… eller just östrogen och testosteron, som bland annat gör oss fertila eller ej. I lagom mängd i våra kroppar, ska de även få oss att känna lugn, ha ork och energi att ta tag i vardagen. Stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol slåss om “utrymmet”, om de finns i överdos kan könshormonerna backa och göra oss mindre fertila… verkar inte det logiskt? Vi har ju bara en viss mängd energi, vad vill vi att den ska gå till?

Ändå kräver vi av våra kroppar att fungera felfritt. Och får en smärre chock när vi inser att vi faktiskt påverkar en stor del av det på egen hand.

En vattenfylld zinktunna, en symbol för balans.Det handlar återigen om balans. Om att skaffa kunskap om sig själv, sin egen kropp. Skapa rutiner, för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig det vi väljer att tänka, göra, äta och dricka. Även om en förändring inte alltid känns lockande, kan det vara klokt att göra medvetna val.

Nu på morgonen (!) rapporteras i media att forskare kommit fram till att stress kan orsaka demens senare i livet, då stresshormonerna verkar påverka kroppen negativt. (Man vill gärna få det till att “kaffe och te minskar risken för demens”, men det håller jag inte med om en sekund, eftersom främst binjurarna och levern upplever koffein som just stress.)

Om du vill skapa ett lugn inom dig, på ett sätt som enligt forskning sänker stresshormoner i blodet – genom lugnet i det djupa andetaget – så startar jag en ny stilla yogaklass på Södermalm i kväll (torsdag 19/9 kl 18.30-20).

Kanske ska du ge det en chans? Hör av dig via detta kontaktformulär om det är dags att börja…

…ta hand om dig. 

// Kram Linda

Comments are closed.