Ärlighet

Det är få saker som fascinerar mig så mycket som genuint ärliga människor. Så där så det känns i magen att “det här menar han/hon verkligen – och vågar dessutom uttrycka det” – både för mig och sig själv. Den risken för sårbarhet är i mina ögon både styrka och mod.

Närbild på en vacker blå blomma.Jag möter flera av dessa modiga människor i mitt jobb och det är en fantastisk upplevelse. Inte för att jag är van vid att människor kategoriskt för mig – eller sig själva – bakom ljuset, men det kan vara oerhört lätt att ljuga för sig själv… åtminstone putsa lite på sanningen. Så den skiner lite mer.
Känns lite bättre och rättfärdigas. För en stund.

Min personliga erfarenhet av förnekelse och “vita” lögner brukar jag kalla för mitt liv somhuvudfoting“. Jag orkade helt enkelt inte se till sanningen under den perioden i mitt liv, så min energi gick åt till att hålla det jag egentligen kände, tänkte och tyckte på avstånd. För att det skavde, gjorde ont och inte passade in i mitt liv just då.

Jag hade varken tid eller lust med att ta itu med de känslor jag hade inuti. De som fick mig att må allt sämre, slutligen kom jag inte ur sängen och tvingades ta en time out för att börja nysta i trasslet av känslor. Det var naturligtvis vansinnigt smärtsamt, annars hade det ju inte gått så långt, men högst nödvändigt att våga se vad det handlade om.

Ensamheten, sorgen och smärtan.

Efter en tid valde jag att bit för bit våga vara lite mer sann mot mig själv, för att kunna se på mitt agerande mer ärligt. Idag är jag oerhört glad över att jag var tvungen, det öppnade upp en helt ny värld i slutänden.
Processen var smärtsam och svår just då, men det gör ju ont att stänga inne
det jag egentligen känner.

Idag försöker jag vara så ärlig jag kan och har mod att vara, kanske är det därför jag möter människor i samma situation. Modiga kvinnor och män. För att det erbjuds en plats att våga vara sig själv på. Att det är okej att känna.
Jag hoppas och vill tro det.

Bilden på den blå blomman symboliserar yogiskt sett området kring halsen i chakrasystemet, nämligen halschakrat och bland annat förmågan att “tala sant”. Att vara ärlig mot sig själv och sin omgivning, att våga och kunna uttrycka sina tankar och känslor på ett konstruktivt sätt.

Eventuella blockeringar av energier – att till exempel hålla inne med det du egentligen vill säga – kan skapa obalans och smärta i halsområdet, som heshet och smärtor. Det här är en erfarenhet jag själv har och det är fascinerande när pusselbitarna faller på plats och blockeringarna släpper…

Ett hjärta ritat i sanden på en sandstrand.Jag vill från djupet av mitt hjärta tacka dig som möter mig med din ärlighet.
Den imponerar på  mig och stärker mig i tron att förändringar är möjliga. Bara viljan och motivationen finns, så är det mesta möjligt.

Tack också för alla ärliga och fina mejl. Tack för att du delar med dig av din livssituation och söker en annan väg att gå än den du är inne på, om jag så kan underlätta några steg på vägen så är min lycka gjord.
Det gör gott inuti att kunna hjälpa andra.

…om du vet med dig att du ännu inte vågar vara helt sann, så tror jag att om du bitvis släpper in mer och mer ärlighet mot dig själv och andra, kommer resten av sig självt. Stort lycka till.

“Ärlighet, det är ett ensamt ord – lögn och dikter klarar sig. Ärlighet, så sällan sedd och hörd… och det enda jag vill ha från dig” sjunger Helen Sjöholm i Tomas Andersson Wijs svenska översättning av Billy Joels vackra “Honesty”. Är det ett ensamt ord…?

Jag tycker att det är vacker text och musik, så jag vill dela med mig av den.
Och önska dig en fin fredag innan en fantastisk helg!

 

// Kram Linda

Comments are closed.