Funktionsmedicin = framtiden.

Utsikt över Skeppsholmen, båtar och fjärden vid Slussen.Jag har haft ännu en helg i den fantastiska funktionsmedicinens tecken, det var den femte och sista för terminen – och som vanligt en heltmagisk upplevelse.
Vacker utsikt som tusan trots ihållande spöregn, men framåt eftermiddagen ljusnade himlen igen.

Jag har skrivit om min förtjusning gällande funktionsmedicin tidigare, i inläggetframtiden… är redan här, och det känns som en snöboll satt i rullning inom mig. Det känns så rätt! Jag halkade själv in på den här banan på ett bananskal, efter min egen sjukdom och obalans.

Jag ville må bättre, blir friskare och var beredd att satsa tid och eget ansvar för att kunna känna ett lugn i kroppen – ett lugn jag aldrig upplevt.

Och ju mer jag förstår nu, desto mer inser jag att jag inte greppar – alls – och vidden av dessa komplexa system ger definitivt någonting att bita i. Det är som att leka detektiv. Det kan knappast bli bättre eller mer inspirerande…

Närbild på ett rött äpple med en tagen tugga - symbol för kunskap.När jag sitter där, lyssnar till en klok och intelligent lärare, känner jag hur det skapas hundratals frågande veck i min panna. Det är inte så mycket “räta ut” frågetecken för tillfället, utan snarare dyker det upp nya likt såpbubblor – överallt ifrån. Jag älskar egentligen det här stadiet, precis när jag börjar läsa någonting som känns alldeles för svårt och jag funderar över hur i hela friden jag ska kunna lära mig… så ibland pendlar jag mellan skratt och panikångest. Och så – klick! – sitter det där, som en sorts självklar kunskap. Jättekonstigt, verkligen.

Det har definitivt inte sjunkit in än, många frågetecknen svävar fortfarande omkring mig och kommer att göra det ett tag. Funktionsmedicin handlar om obalanser som uppstår på grund av vår livsstil, om fysiska, psykiska och mentala faktorer – för att nämna några. Det handlar om att ha förståelse för kroppens alla system – som hormonbalansen,  immunförsvaret,  lymfsystemethjärta/blodkärl och hur de alla är sammanlänkande,
vad de har gemensamt och hur de påverkar varandra.

Det är som ett detektivarbete. När en person kommer till oss inom funktionsmedicin med symtom, bör vi ställa oss frågan “varför?”.
Varifrån kommer detta, egentligen?

En stilla flödande rännil i skogen.Det är svårt, men oerhört skön att även få vara i flow till och från – känna tillhörighet, att vilja läsa och lära mer, få genuin energi och ren inspiration!

Att utvecklas.

Även om det bara är en liten flödande rännil i nuläget så är det åtminstone en värdefull start. Det känns både intressant, meningsfullt, viktigt och omvälvande. Äntligen!

Jag menar, jag har ju jobbat som dekoratör i nästan hela mitt arbetsliv, men förmodligen är det först nu som jag upplever hur kreativitet ska kännas!  Det är en helt otrolig upplevelse.

Funktionsmedicin är så mycket mer och djupare än näringsterapi och ämnet är både enormt och outtömligt. Jag förstår idag att det var HIT min process skulle leda mig och om min resa kan leda till att hjälpa andra, så är det värt alla höga hinder som varit.

I USA är funktionsmedicin stort och några som verkligen uppskattar detta är Bill och Hillary Clinton. De har fått hjälp av dr Mark Hyman, du kan läsa mer på hans hemsida drhyman.com. Läs gärna mer om IFM, Instututet för Funktionsmedicin i USA – det här kommer att bli stort även i Sverige.

Närbild på studiematerial i Funktionsmedicin.Nu är mina studier egentligen så gott som klara för den här terminen, men det återstår en tenta i juli. Fram till dess ska jag ska peppa lite, jaga frågetecken som stiger mot skyn så att de spricker som såpbubblor, läsa mina (minst) 500 sidor flera gånger och sedan låta det sjunka in ytterligare…

…för vad är det jag brukar säga i yogan? Jo, just det:
“Aktivitet är inga problem att skapa omkring sig, med det är i vilan som kroppen har en möjlighet att återhämta sig och låta övningarna landa… integreras i dig”.

Jag ska vila mig i form, låta informationen landa på sin plats i min kropp, andas långa djupa andetag och bara njuta så mycket jag kan av sommaren.

(Håll gärna en tumme eller två för mig när jag tentar.)

// Kram Linda

Comments are closed.