Eget ansvar – om framtidens hälsa.

Jag har en tid lyssnat på människor omkring mig som tittat framåt, en bit in i framtiden. Som följt med i diskussioner och debatter, ledarsidor, satt sig in i ekonomiska situationer, de politiska vindarna och utvecklingen i världen.

Siluetter av svarta träd mot grå himmel - en känsla av dysterhet.Det har för mig personligen varit alldeles för komplicerat att hänga med, men jag har ändå varit intresserad, så krisen i Europa och Euro-samarbetet inte kommer som en nyhet. Tyvärr, vill jag tillägga.

Jag tror nämligen att många av oss kommer att påverkas av detta, eftersom kriser av detta slag har en tendens att färdas fortare än ljuset och spridas som ringar på vatten… redan nu känner vi ju av vibrationerna, (om vi inte valt att helt stoppa huvudet i sanden), och jag tror att det blir viktigt hur vi agerar framåt – för egen del.
“Hur mår jag och vad bör jag göra för att hålla balansen?”

Men jag försöker att se på det  med ett positivt sinne – att det är bra mycket bättre att kunna påverka sin egen situation, än att i efterhand komma på att  “Varför tänkte jag inte på det?” eller “Varför sade ingen det här?!”.

Näbild på en tallrik med läkande kost - grönsaker, lax och råris.En av dem som influerar och inspirerar mig – på grund av hans stora kunskap, engagemang och antenner mot omvärlden – är Steven Acuff, mannen som lärt mig om läkande kost.

Jag bad honom skriva en text om framtidens hälsa till min hemsida, och det blev den här:

” Hälsa och självläkande kommer säkert att ta en viktig plats i framtidens samhälle. 

Vi går emot ökande problem med folkhälsan som omfattar båda kroppsliga sjukdomar (t ex cancer och diabetes) och mentala störningar (t ex depression och demens). 

Den tilltagande förståelsen av hälsosam mat som en nyckelfaktor i förbättrad folkhälsa ger förhoppning att vi kan bemästra denna stora utmaning. 

Den moderna medicinen har utvecklat bra behandlingsmetoder för patienter med akuta medicinska tillstånd som följd av t ex olyckor eller våld. Tyvärr har skolmedicinen inte haft samma framgång med degenerativ sjukdom som ofta behandlar symptom med läkemedel utan att titta närmare på orsaken till hälsoproblemet. 

Läkemedlen har flera möjliga skadliga biverkningar som kan bli allvarliga, i synnerhet när patienterna tar dem över en längre tid. Anti-inflammatoriska läkemedel verkar genom att försvaga immunförsvaret t ex. 

Bortsett från den begränsade framgången med konventionell medicin finns en annan faktor som blir allt viktigare. 

Det finns inte längre tillräckligt med rikedom att betala slöseriet med pengar som skolmedicinen innebär.  Läget i Grekland ger en inblick i vad som kommer som följd av den stora ekonomiska krisen. Det är ingen överdrift att hävda att sjukvårdssystemet håller på att bryta samman. 

Pga uteblivna betalningar för läkemedel finns de nu bara mot kontantbetalning som allt mindre har råd med. 

Förebyggande och självläkande med hälsosam mat och passande livsstil ger oss den enda möjlighet att klara av den stora utmaningen framför oss. ” 

Det är ingen munter bild, men icke desto  mindre sann. Som sagt. Och bara för några dagar sedan läste jag ett reportage om Greklands kris i Aftonbladet, jag tycker att Peter Kadhammar skriver oerhört bra från olika delar av världen.
Det är beklämmande men verkligt, hur nyfattiga köar – för en soppskål.

Jag såg en artikel i Expressen, om hur Grekland har slutat ge folket mediciner och här är den engelska versionen från Sky News, Greece running out of medication as Government fails to pay Pharmacies.

Närbild på två gröna daggkåpor med vattenpärlor i.Det här upplevs möjligen som domedagssvarta uppgifter, som om jag säger att det kommer att inträffa här hos oss.
Men det jag menar är att det alltid den enskilde människans val att se sanningen som den är, eller vika undan från den. Vi har alla ett eget ansvar i slutänden och vi människor har en stark självläkande förmåga, som påverkar vår hälsa mer än vi tror. Det skadar ju inte att försöka.

Så här ser det ut i Europa år 2012, det kommer vi inte ifrån.
Fler länder står och svajar och Euro-samarbetet ser ostadigt ut… vem trodde att det skulle se ut så här idag? Definitivt inte grekerna själva, som det verkar.

Men köp inte mina ord eller funderingar kring detta, skapa din egen uppfattning och gör det som känns rätt för dig. Alltid.

Var rädd om dig, gör det bästa du kan göra för din egen hälsa och ditt eget välbefinnande – oavsett hur det ser ut omkring dig eller vad du påverkas av.

(Bara nu på morgonen rapporteras om att Karolinska sjukhuset skär ner med 800 heltidstjänster i Solna och Huddinge på grund av kraftiga underskott… en liten parentes för oss svenskar.)

En yogis hand i gyan mudra, en yogamatta och tända ljus.Mitt stående tips är Medicinsk Yoga och individuell läkande kost – det är enligt mig två fantastiska vägar till stresshantering och balans,  det är en värdefull investering i dig själv för framtiden…

// Kram Linda

Comments are closed.