Tacksamhet

På kvällarna när jag ska gå och sova, brukar jag ägna en kort stund åt att tänka igenom dagen som varit. Vad om varit bra och roligt, vad jag kanske vill stryka ett streck över eller vad jag kan göra bättre… imorgon. Och jag brukar alltid försöka hitta det som jag kan känna ren tacksamhet över.

Stenbuddha i pose med händerna ihop framför bröstet.Personligen tycker jag att tacksamhet är något av det vackraste en människa kan uppleva och uttrycka.
Och det handlar inte nödvändigtvis om att ge någon annan uppskattning eller erkänsla, utan snarare om att känna tacksamhet över det man har runt omkring sig. Den man själv är. Det som sker i livet.

Men tänk ändå vad fint det är kunna visa någon uppskattning!

Det är så lätt idag att fokus tippar över på det jag inte har, det jag saknar för att kunna vara lika lycklig, glad och komplett som alla andra. De andra som springer runt i samma samhällsklimat som jag själv och håller på att gå av på mitten. Stresstävlingar pågår ständigt omkring oss  alla. Hur många startplatser har du köpt? Eller känns det som det är dags att varva ner lite…?

Kan man vara tacksam över det som är, när sommaren bjuder på ett sånt fullständigt skitväder att det inte går att hitta på något?

Blålila lavendel i fokus, fler blommor otydligt i bakgrunden.Jag vet inte, kan man det? Kan du stanna upp och ändå se vad som finns för dig, där ute, överallt – hela tiden? Människorna i din närhet (som kanske inte alltid visar sig från den sidan du önskat, men) som faktiskt finns där. Kan du känna och visa tacksamhet, göra ditt bästa för att vara en person som sprider glädje?

Hittar du till känslan av frid, lugn och tillit till att allt du behöver kommer till dig, i sinom tid. Kan du känna den?

Jag har minst sagt haft grymt svårt att känna tacksam tidigare i livet. Jag var så fullständigt upptagen med att kämpa, trampa vatten och hålla huvudet ovanför vattenytan för att inte sjunka – tacksamhet var kanske något av det sista jag överhuvudtaget orkade tänka på. Jag saknade något hela tiden, såg bara det jag inte hade. Oj, vad det har suttit långt inne i perioder. Jag var arg, besviken och trött på att livet hela tiden spelade mig en massa tröstlösa spratt!

Röda vinbär placerade i hjärtform, mot stenbakgrund.Så jag vet hur det är att känna så. En avgrundsdjup och otröstlig besvikelse över hur det blev.
“Och nu då? Ska det fortsätta så här i all evighet?” Men nej, är mitt svar. Det behöver inte fortsätta så, även om känslan är sann för dig.
Det är därför tacksamhet är så oerhört viktigt. Att öppna upp och börja känna tacksamhet för någonting livet, skapar sakta och per automatik fler saker att vara tacksam över och plötsligt är en snöboll i rullning som kan växa av sig själv i farten…

För det är ju inte meningen att vi ska gå och bli bittra på livet och dess vindlande vändningar. Att livet verkar bestå av flertalet test i rad har jag blivit brutalt medveten om – det har vi alla – men det handlar om vad vi gör med motgångarna, hur vi hanterar dem. Lägger jag mig ner och ger upp eller provar jag igen? Vi vet ju att allt som sker är fluktuerande, det går i perioder – både det positiva och det svåra. Men vi står definitivt bättre rustade för mörkare tider när vi har en möjlighet att hantera vardagen, gärna med en känsla av glädje.

Gryningsljus en tidig morgon, solsken över träden.Lätt för mig att säga som verkar så himla lycklig och har det så bra? Men så är det inte heller för mig, jag har bara upplevt skillnaden mellan att misströsta och kunna uppskatta mitt liv. Är så att du inte ser en ljusning, om det bara känns riktigt illa och du får leta bra djupt för att hitta något att vara lätt tacksam över… behöver du kanske se över ditt liv och dina prioriteringar? Befinner du dig där du vill vara? Gör du det du vill göra? Är du den person du vill visa utåt? Det är inte alltid lätt och roligt att få svar på frågorna, det är därför vi nonchalerar känslorna in i det sista och väljer att slå dövörat till. Men din glädje och det som får ditt hjärta att sjunga borde vara högsta prioritet i ditt liv. Din tacksamhet.

Min väg till att börja uppskatta min omgivning, mitt liv och mig själv gick genom den livskris som fick mig att hitta till den lugnande medicinska yogan och min balanserade, individuella och läkande kost. Utan dessa två delar hade jag inte mått lika bra idag, det vet jag, och för det kommer jag att vara evigt tacksam.

Jag önskar dig tacksamhet för det du har omkring dig! Och känner du att det är något som saknas, önskar jag dig att hitta till svaret på den frågan och en metod för dig att komma dit du vill vara! Kom ihåg att det faktiskt inte behöver vara förknippat med pengar, rikedom, framgång i affärer, fina ägodelar, stora hus, fina bilar eller andra dyra inköp. Det är bara saker.

Hjärta format av grönt repat gräs.Det jag ska lära mig, när jag på kvällen funderar över dagen, är att vara tacksam över det som sker i stunden. Även om det riskerar att försvinna, ska känslan av tacksamhet över det jag får uppleva, få vara större än rädslan att gå miste om… att undvika det krampaktiga taget om det som är bra och våga andas långa, djupa andetag.

Tacksamhet och glädje är för mig förknippat med en inre frid och det som får mitt hjärta att sjunga. Umgängen och sammanhang att växa i som människa och frihet. Jag önskar alla att hitta dit. 

// Kram Linda

Comments are closed.