Läkande kost

Med läkande kost, menar jag den näring och de livsmedel som ger energi och skapar byggstenar för hälsa – hellre än slitage på kroppens funktioner, såsom hormonbalansen, nervsystemet och blodomloppet.

Klarblå himmel, höstfärgad skog och stilla vattenyta på sjön.Det handlar om att finna ett lugn i kroppen, och minska störande orosmoment.

Ofta tror vi oss veta vad som är bra, eller inte bra för oss, men har kanske inte grepp om hur det vi äter och dricker faktiskt påverkar ner på cellnivå.

Nu äter jag allra helst det jag har lärt mig att jag mår bra av – det som stärker mitt immunförsvar, ger mättnadskänsla och ett inre lugn. Så att jag slipper känna mig trött, stressad, uppsvälld och stinn, eller att det jag äter skapar slitage, som när jag blev sjuk.

Ibland “fuskar” förstås jag också, men söker mig helst tillbaka till balansen efter ett snedsteg i kosthållningen. Jag lär mig mer och mer om vad jag “tål” (i nuläget) och väljer att äta just det, samtidigt som jag medvetet avstår att äta från det andra.

Men vad detta är kan förstås pendla och ändras med tiden eller ganska kort varsel, på grund av min läckande tarm som inte riktigt fungerar som ett skydd mot främmande ämnen – jag har lärt mig att det enda som är konstant är förändringen. När man haft läckande tarm (eller fortfarande har) är det en känslig process att komma fram till vad som är rätt för just mig. Nu.

Och det är vad jag vill hjälpa andra med – att hitta en individuell läkande kost.

För de livsmedel som är bra för mig, kanske inte är optimala för dig. Det finns ju inte bara en sak som funkar för alla, vi har olika bakgrunder och ursprung, så vi reagerar förmodligen inte likadant på en sorts livsmedel – det är en del av utmaningen.

Förut svarade jag alltid rent instinktivt att “jag är inte allergisk mot någonting”  för att jag faktiskt trodde att det var så. Jag hade aldrig sett på allergitester i barndomen att det var något ämne jag haft problem med.

Men idag vet vi att födoämnesintoleranser blir allt vanligare och berör så många fler i vårt samhälle, varje dag. Och dessa intoleranser innebär inte att man får andnöd eller svullar i halsen, utan tar sig snarare uttryck i form av smärta, verk, trötthet efter maten, astma, migrän och otaliga andra symtom – alla är vi olika och reagerar olika.

Det behöver alltså inte handla om en anafylaktisk chock, med andnöd och svullnad i halsen. En craving efter ett visst livsmedel eller trötthet efter mat är faktiskt också en fysisk reaktion som tyder på att kroppen inte riktigt orkar arbeta som den ska.
Att behöva vila är en sak, att bli trött efter maten – när näringen bör ge energi – är en helt annan sak.

Idag är vi så vana att kicka igång kroppen framåt 15-tiden på eftermiddagen med minst en kopp kaffe, frukt, choklad och godis… att vi inte ens reflekterar över att någonting i våra energisystem fattas. Eller att vi har skapat ett beroende.

Det är viktigt att förstå allvaret när det gäller näring, och vilken stor och avgörande roll  dagens mat spelar för hur vi mår – inuti. Och då menar jag tyvärr inte vad som är gott eller inte, det är inte lika intressant som vad som bygger upp kroppen eller sliter på den.

Jag har släppt taget om mycket som jag tycker är gott och det fanns förstås även en sorg i min kostomläggning, särskilt när man uppskattar mat och att äta.

Men det är ju även så att var och en av kroppens celler har en viss utmätt livslängd innan de faktiskt dör och nya celler skapas. Att celler dör är en del av vårt åldrande och vi kan genom medvetna val vara med och påverka kroppens biokemi – om det sliter på oss fortare eller underhåller hälsan – för vem vill åldras i förtid?

Näringsfattig mat kan vara en stor del av grogrunden till många olika sorters smärtor och krämpor som utvecklas av inflammatoriska processer – till exempel obalanser som diabetes, försurning, reumatisk värk i leder, cancer och fetma – men även migrän, stresspåslag och högt blodtryck.

Det ser ut att vara dags att släppa taget om snabbmaten och omfamna den långsamma kokkonsten igen, att gå tillbaka till matlagningen som den såg ut i början av 1900-talet. På allvar. Det låter förmodligen komplicerat i dina öron  just nu. Men kunde jag så kan definitivt du.

Personligen tycker jag inte att något är så jobbigt att det är värt att ständigt vara trött och ha ont någonstans i kroppen – särskilt inte om jag vet att jag kan göra andra val för att underlätta återhämtningen för min kropp.

Alla krämpor och smärtor går kanske inte att avhjälpa, men mycket finns att göra. Det mesta handlar om kunskap, planering och motivation.

Anledningen till att läkande kost är så viktigt för hälsan blir ännu tydligare om man via en kort anatomilektion lär sig hur vissa näringsämnen – eller snarare avsaknaden av dem – påverkar kroppen ner på cellnivå. Det är viktigt att äta kost som stärker kroppens funktioner, helt enkelt.

Idag vet jag att det jag äter hjälper mig att hålla balansen eller tappa den – vad jag än stoppar i munnen så påverkar det hela kroppens biokemiska balans.

Dessutom påverkas barn och unga mycket av näringen de får i sig, kanske mer än oss vuxna, eftersom de växer och fortfarande utvecklar sina hjärnor, nervsystem, skelett, inre organ och immunförsvar – de är mer mottagliga. Vad vill vi att de unga ska bygga sina kroppar av? Läsk, transfetter och socker eller rena råvaror, hälsosamma fetter och bästa tänkbara näring?

Är du intresserad av att ta reda på vad just du mår bra av, i en individuell kostrådgivning? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.

// Linda