MediYoga (Medicinsk Yoga)

När jag började utöva Medicinsk Yoga, kunde jag äntligen skapa utrymme för balans i mitt liv. Där fann jag lugn och ro, en plats att vila på när allt runt omkring mig stormade hysteriskt.

Jag vet idag att det är ett av det viktigaste valen jag gjort i mitt liv.

Närbild på en vit näckros och gröna blad i en damm.Ordet yoga är sanskrit och betyder “förening av kropp, själ och sinne”.
Det är en andlig disciplin för den som strävar efter att utveckla insikt och större medvetenhet genom att lyssna inåt, det är något man med fördel kan ägna sig åt varje dag.

Och oavsett vilken disciplin som passar dig – om det så är en annan form av yoga, tai chi eller något annat – är det oerhört viktigt för kroppen att få finna lugn någon gång på dygnet. Jag utövar helst yoga på morgonen, för att kunna ta med mig lugnet i kroppen, in i en ny dag.

Medicinsk Yoga för mig personligen, innebär att finna en plats där det är tillåtet att stanna upp och vila – känna efter inåt, notera hur jag egentligen mår – vilket jag faktiskt övar på att göra varje dag. Förut gjorde jag det inte alls.

När jag började yoga hade jag väldigt lite koll på mitt inre, ska jag erkänna. Jag kände inte inåt och jag vände mig inte ens ditåt. Och det var liksom skönast så, eftersom det mesta där inne gjorde ont.

Den medicinska yogan går faktiskt lika bra att utöva på en kontorsstol i kostym, som liggandes på en yogamatta. Det handlar om vad man gör av övningarna och att anpassa yogan till deltagaren. Oavsett, så reducerar Medicinsk Yoga stresshormoner och skapar en andningspaus i livet – hur ofta hittar vi något som gör det?

Medicinsk Yoga skapades 1996 av Göran Boll på IMY – Intutitet för Medicinsk Yoga – i Stockholm och bygger i grunden på Kundaliniyoga.

Bild på en hand med tumme mot pekfinger i gyan mudra, yogamattor och ljuslyktor med tända ljus i.Medicinsk Yoga är en lugn, dynamisk och terapeutisk yogaform med stort fokus på den fysiska, mentala och andliga biten, den medvetna andningen, hur energierna rör sig i kroppen samt meditation och mantran.

Det handlar det om att fokusera inåt och lära sig att tänka “Hur känns det här inuti mig? Vad säger min kropp? Gör det ont eller är det bara ansträngande?

Rörelserna kopplas till de långa, djupa andetagen och är långsamma, man måste varken vara vig, stark eller snabb – alla utövar yogan efter egen förmåga; oavsett om du har/haft hjärtproblem, är vältränad, överviktig – eller är trött och har en riktigt dålig dag. Förmodligen är det just då du egentligen mår bäst av att yoga.

Att denna yogaform är “medicinsk” innebär att det har gjorts ett antal kliniska studier på den och det görs även löpande, inom olika områden som rygg- och hjärtproblem. Dessa studier talar sitt tydliga språk och visar att yogan sänker både stesshormoner, som kortisol, samt blodtrycket – den reducerar stress,
helt enkelt.

Här kan du läsa om forskning på yoga mot högt blodtrycksom sekundärprevention vid hjärtinfarktvid ryggsmärtor samt yoga för
bättre sömn
.

Här finns ännu mer om forskning på yoga, både svensk och internationell.

Man säger alltså att Medicinsk Yoga är “evidensbaserad” – och sedan januari 2010 kliver den med stormsteg in i svensk sjukvård, då Danderyds sjukhus började använda den medicinska yogan i reguljär rehabilitering av sina hjärtinfarktpatienter. Och många andra sjukhus visar intresse för att följa efter.

Som med alla andra nya vanor som ska implementeras i vardagen, handlar det om att ta sig tid att utöva yogan i vardagen, att skapa utrymmet och rutiner – det handlar om planering. Motivation. Att skapa förutsättningarna. När har jag som mest tid, ro och nytta av att utöva yogan? Och hur lång tid kan jag avsätta?

Vi är alla olika och om var och en anpassar sig till sina egna förutsättningar, är det lättare att hålla balansen. Hur vill du ha det?

Och även om jag själv inte alltid får ihop tiden att göra ett yogapass varje dag – vilket är min ambition- har jag numera allt svårare att vara utan och väljer istället bort annat som tar min tid och energi. Alltför sena kvällar som gör det svårare att kliva upp på morgonen, är en sådan sak.

Yogan är så balanserande och lugnande att jag känner stor skillnad de dagar jag inte utövar den. Med yogans hjälp tycker jag att det är lättare att finna stabilitet i förhållande till den allt snabbare snurrande omvärlden.

Ytterligare en faktor som gör yogan “medicinsk” är att de Instruktörer, Lärare och Terapeuter som kan lära ut den medicinska yogan, håller pass och/eller enskilda sessioner är sjukvårdsutbildade, med som minst undersköterskekompetens. Den som utbildar och håller pass ska ha en klar bild av vad som händer i kroppen när man utövar yoga, och kunna förklara det på ett enkelt sätt för sina klienter.

Yogan är nämligen kraftfull. Den är inte farlig och den skapar inte obalanser eller ohälsa, men den kan vara nyckeln som låser upp dina innersta känslor och låter dem komma upp till ytan. Det är viktigt att vara medveten om.

Från och med 2012 kommer Medicinsk Yoga – som jag har lärt mig den på IMY – att fasas ut och ersättas av begreppet MediYoga. Det kommer att rapporteras en hel del om MediYoga i media framöver, så håll gärna utkik.
Framtiden är redan här.

Är du intresserad av att ge din kropp en chans till vila genom Medicinsk Yoga? Till din arbetsplats eller kompisgänget? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.