Min leverfunktion

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Det sägs ju att “ingen kedja är starkare än sin svagaste länk”, och för mig har förmodligen levern alltid varit en av mina svagheter.

Jag har inte reflekterat över det tidigare i livet, på samma sätt som jag gör idag, men ju mer jag lär mig och förstår, desto fler samband och signaler ser jag.

Antingen så min lever varit försvagad sedan jag föddes eller så har jag själv försämrat dess funktion genom tung belastning, på grund av mitt sätt att leva.

Oavsett så är jag försiktigare idag och så mån om levern som jag kan vara. Det är ett ömtåligt organ, som får stå ut med mycket under en livstid.

Levern har som sin funktion att rena allt som kommer in i kroppen, för att vi inte ska få i oss en massa kemikalier och gifter. Det handlar om det vi äter, luften vi andas in, hygienprodukter för hår, hud och och naglar och en massa annat. Det är när man vet det som man kan börja göra medvetna val.

För mig är det av högsta vikt att välja ekologiska alternativ vid inköp av mat – i den mån det går -och generellt göra mitt bästa i viktiga val som rör min hälsa.

Vi är alla varsina kretslopp, alla organ fyller en funktion och det ligger i mitt intresse att på bästa sätt förvalta det jag fått i mina händer. Min hälsa.

Som bekant jobbar levern i två faser; fas 1 och fas 2. I dessa faser sorteras det som finns i blodet efter matsmältningen, gifter, kemikalier och andra främmande ämnen identifieras. Sedan oskadliggörs dem och lämnar kroppen igen med avföringen. Så långt är allt fint – i teorin.

Men i verkligheten var min lever tungt belastad på grund av min läckande tarm. Eftersom halvsmälta proteiner, peptider, smet igenom tarmslemhinnan ut i blodbanan, blev levern både överrumplad och tyngd av den kost den inte förmådde att hantera – när maten lämnat tunntarmen och dess enzymer, kan levern eller något annat organ nämligen inte smälta den. Så jag gick runt som en häxcocktail på olika gifter.

Dessutom levde jag under en lång period på oerhörda mängder socker i godis och andra sötsaker – både för att socker blev en drog med fördelar som jag trodde att jag inte kunde klara mig utan, men också för att det var vad som fanns till hands och “lättast” att äta. Inte tänkte jag på att en macka på stående fot i slutänden hanterades av kroppen som “socker”. Jag visste det inte heller.

Sockret belastade min lever och jag fick långt efteråt veta att jag hade fettlever. Inte särskilt roligt att höra, men även det var ju ett reslutat av min livsstil. Den livsstil jag egentligen hade förstått inte skulle fungera i längden, men jag slog så bekvämt dövörat till. Och blundade.

Jag har belastat min lever med mycket i mina dagar, men numera ligger mitt fokus på att stärka den med diverse kosttillskott och läkande kost. Jag har valt bort socker, frukt och alkohol, för att stärka den.

Ett tecken på en försvagad eller tyngd lever är att man lätt blir bakfull och mår dåligt i kroppen, om så bara efter något glas vin. Så var det för mig, men jag förstod inte det då – “alla blir väl dåliga av sprit?”.

Är du intresserad av läkande kost och individuell kostrådgiving för egen del, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.