Aktivitet / vila

Aktivitet och vila är två begrepp som kan ha flera olika och vitt skilda betydelser. Men icke desto mindre är det så att aktiviteterna tar upp den största delen av vår vakna tid idag, dessutom på bekostnad av vilan – som verkar bli alltmer sällsynt i sammanhanget.

Ett suddigt foto på promenadstig, taget i farten.Jag vilade nästan aldrig när jag höll på att gå sönder och slutligen kraschade, det var alltid någonting jag var på väg till. Och jag tror att jag till och med såg det som en styrka då att inte vila, att faktiskt dag ut och dag in orka med det som skulle göras. Det blev som en bekräftelse på vad jag kunde. Hanterade. Och så var jag så oerhört rastlös inuti. Men det kostade såklart på att fly… så gör inte som jag gjorde.

Nu, ett antal år senare, förstår jag lite mer vad det var som hände, men minns även hur jag kände och tänkte då.

Det är inget fel med att vara aktiv, tvärtom. Även om vi kan välja mellan olika sorters träningsformer och inte bara att bygga muskler på gym, så stimulerar och belastar rörelse både skelett och muskulatur på ett sunt och naturligt sätt. Det är när vi är inaktiva, som muskelmassan faktiskt minskar.

Däremot är det nyttigt att för sig själv identifiera sina aktiviteter – varför gör jag allt detta? Är det kul? Och behöver jag det? Eller springer jag mest för att jag inte vågar säga stopp, för att barnens aktiviteter kräver tid och engagemang eller för att det är otaliga möten på stan att kryssa emellan…? Det är stort att kunna sätta ord på sina egna känslor och acceptera läget. Sen kan man ändra på det som möjligen känns fel, varje dag är en potentiell ny början.

Det är viktigt att även kunna släppa in vilan. Och då tänker jag inte på vilan i soffan efter en tung arbetsvecka, med fredagsmys och skräniga underhållningsprogram på tv. Eller sovmorgonen på söndagsförmiddagen efter allt vin till lördagsmiddagen. Utan vilan. Pausen. Laddningen av energi. Möjligheten att stanna upp, stänga av ljudet runt omkring, andas långa djupa andetag och lyssna inåt. Till den inre rösten. Magkänslan.

Att yoga är ett fantastiskt sätt, men det finns otaliga andra discipliner och former av avslappningsmetoder. Det viktiga att hitta den som passar en själv. Det är i vilan som kroppen har en chans att återhämta sig och även läka. En förkylning botas bäst med sömn i stillhet, och det är precis så vår självläkande förmåga fungerar – kroppen helar sig själv i lugn och ro.

Ett par ben med baggy jeans och Converse-skor, fotade uppifrån.Även motion och träning är två begrepp som har olika betydelse för oss.

För någon innebär det ett spinningpass, för andra styrketräning, kanske långdistanslöpning eller… en rask promenad i baggy jeans och ett par Converse?

Vi är olika och gillar olika. Huvudsaken är att röra på sig, för att kroppen ska få en chans till syresättning av cellerna, för att lymfan ska få en chans att flöda.

Du känner själv vad som passar din kropp bäst – till exempel föredrar jag själv långa skogspromenader framför blodsmaksframkallande tuffa och svettiga pass på gymmet. Vad gillar du?

Som det ser ut idag rör vi allt mindre på oss på dagtid, fler åker bil eller kollektivtrafik till jobbet, än att cykla eller gå. Vi sitter på kontor snarare än att jobba i skogen. Vi är generellt mer stillasittande nu och i relation till den mat vi äter blir vi allt mer mottagliga för obalanser.

En halvtimmes motion eller träning per dag är rekommendationen, det betyder inte att man måste vara dyngsur av svett efteråt, men det ska gärna kännas att man rört på sig. Dessutom är just svettningen ett sätt för kroppen av avgiftas, så duscha gärna eller tvätta av dig kort inpå passet för att undvika att det torkar in och går tillbaka in i kroppen igen.

Motion förbättrar hälsan, stärker immunförsvaret och
ökar konditionen.

Så, i den bästa av världar är kombinationen av aktivitet och vila perfekt. Aktivitet och motion är fantastiskt, men planera gärna in tid för vila – också. En stund för dig själv, för att känna efter var på resan du befinner dig och vart du är på väg härnäst… eller om du rent av ska sätta dig ner ett tag.

Vill du ha råd om hur du kan skapa vila i din vardag och lyssna inåt, så kan personlig yoga vara ett alternativ. Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.