…tillaga glutenfria sädesslag

Jag brukar kallar råris, bovete, quinoa, hirs och amaranth för sädesslag, säd, spannmål eller gräs – det kan variera något.

Det jag menar är egentligen glutenfria alternativ till våra vanligaste spannmål; vete, korn, råg och havre, eftersom gluten kan skapa vissa obalanser i kroppen.

Röd okokt quinoa på ett turkosfärgat fat.

Men råris, hirs, quinoa och amaranth bör tillagas med eftertanke, eftersom de innehåller  fytinsyra som finns i många sädesslag. Det är ett ämne som naturligt skyddar växten från att gro för tidigt, samt från mögel och skadedjursangrepp.

När vi människor äter obehandlad säd, som i våra vanligaste spannmål, müsli eller bröd som inte haft en lång jäsningsprocess (surdegsbröd är bättre för oss), skapar denna fytinsyra en reaktion i våra kroppar. Den gör att vårt mineralupptag blockeras, vilket innebär att vi kanske inte tar upp järn, kalcium, zink och magnesium, såsom vi bör kunna tillgodo göra oss dem normalt.

För att undvika detta bör all säd – förutom bovete, som faktiskt är en ört – blötläggas i 24 timmar innan den kokas. Och det kan man göra från morgon till kväll medan man är på jobbet, eller över natten från kväll till morgon.

Man behöver alltså inte sitta och titta på blötläggningsprocessen.

Eftersom mineralupptaget är så viktigt för oss, både för skelettet och otaliga funktioner och biokemiska processer i våra celler, så är fytinsyran en belastning för våra kroppen. I längden kan detta alltså leda till ett antal mineralbrister.

Detta gäller alltså inte för bovete som är en ört och inte behöver blötläggas på samma sätt, därför kan bovete tillagas direkt – men det är såklart enklast att förbereda i tid, att koka en laddning på en gång som räcker till mat i några dagar.

Bovete innehåller dock ett potentiellt allergiframkallande ämne som heter  fagopyrin. Detta slipper man undan genom att rosta de hela bovetekornen i en het stekpanna (hellre gjutjärn än teflon). De rostas tills de doftar gott och får en gyllenbrun färg, sedan slår man på hett vatten och ser hur det färgas intensivt rött – det är det ämnet som bör slås bort. Skölj bovetekornen ett par gånger, tills vattnet är klart, och koka dem sedan i nytt vatten i 15-20 minuter.

Om du är intresserad av läkande kost genom en individuell kostrådgivning, kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.