Starka allergener

Ett blåvitt keramikfat med röda, rensade jordgubbar.Eftersom jag har en inflammation i tarmen – läckande tarm – så är jag varit väldigt försiktig med de livsmedel som innehåller starka allergener.

Ett allergen är ofta ett protein, som kan reta eller provocera kroppen till allergiska reaktioner
eller intoleranser
.

Gluten i vete, korn och råg och kasein i komjölksprodukter är några av de mest kända och nämnda proteinerna, men det finns flera att vara uppmärksam på – även om det bara är en tillfällig intolerans på grund av läckande tarm som håller på att läka.

Några andra exempel på starka allergener är;

* Jordnötter

* Sojabönan 
– ligger under “jag avstår från att äta

* Jordgubbar


* Hönsägg 
– ligger under “jag väljer att äta (ibland)

* Skaldjur


* Jästextrakt
 – ligger under “tillsatser att se upp med

* Guarkärnmjöl (E412) – ligger under “tillsatser att se upp med

* Glutamat (MSG, E621) – ligger under “tillsatser att se upp med

Ett tecken på att jag inte tål någon av dessa är att jag kan få craving efter någon av dem, att jag bara måste ha! Till exempel jordnötter.

Men då vet jag att det är ännu värre om jag “faller för trycket” och tillåter mig själv att äta av någon av dem, eftersom begäret avslöjar att jag egentligen inte tål ämnet. Alltså innebär craving = misstänkt intolerans.

Jag har hört många hävda att “om min kropp är sugen på någonting så behöver den det”, vilket förvisso kan stämma. Men det innebär inte automatiskt att det är vad kroppen faktiskt mår bra av.

En alkoholist behöver sitt glas eller en sockerberoende behöver sitt söta – det kan snarare handla om beroende eller missbruk.

När jag är lugn och harmonisk i kroppen och känner mig nöjd av kosten utan att bli trött eller sötsugen, då äter jag troligtvis det som är rätt för min kropp.

Cravings som kommer under graviditet sägs vara en signal från fostret om näringsämnen som saknas i form av byggstenar; att bli sugen på murbruk indikerar kalciumbrist för att bygga skelett och att bli toksugen på apelsiner visar ett ökat behov av c-vitamin, vilket är en stor och viktig del i fostrets utveckling – bland annat för proteinsyntesen (tillverkning av proteiner) vilket innebär uppbyggnad av skelett, bindväv, brosk, muskler, hud, hår samt enzymer.

Tänk på att läckande tarm är en öppen dörr till otaliga andra obalanser och intoleranser, så att laga tunntarmen bör vara prio ett och rekommenderar att kontakta en näringsterapeut. Dock är vi alla olika, så var och en har sitt eget läkningsmönster och sina egna processer.

Man lär så länge man lever och ibland kan en intolerans ha sin grund i obalanserade nivåer av vitaminer och mineraler, så det gäller att alltid undersöka och hålla koll på sina egna värden, jobba utifrån dem.

Ta ansvar för din egen hälsa och undvik ohälsosamma tillsatser och sådant som försvagar dig och din hälsa, välj det som stärker dig.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.