…plastprodukter

Jag har naturligtvis använt en hel del plast i mitt kök – både förvaringslådor, köksredskap, plastfilm och plastpåsar i olika färger och former.

Det är ett oerhört praktiskt material, men efter att jag hört om både hormoner och kemikalier, finns det andra material som jag gärna har i mitt kök istället.

* * * * *

Här är Ingrid Franzons ord, ur “Kanariefåglarna ryter” (2005):

“Förvaring och köksredskap

Polyvinylklorid från vinylklorid, ett cancerframkallande ämne, akrylonitril, som också misstänks vara cancerogent, är båda sammansatta av små organiska kemikalier som upphettas till hartser vid höga temperaturer.

Dessa kemikalier kan finnas i plastförpackningar som används exempelvis för margarin, matolja, plastfilm, lock, förpackningar för läskedrycker och insidan av folieförpackat godis. Akrylonitril kan fångas upp i hartsen och läcka in i maten  när den tillagas eller lagras.

Vinylhalterna som kontrolleras i Storbritannien minskar successivt, men i Sverige finns det enligt Livsmedelsverket, ingen pågående kontroll över vinylhalter i livsmedel.

Livsmedelsförpackningar kan också vara oljade eller behandlade med olika typer av kemikalier inklusive bekämpningsmedel och skrylat, som sedan läcker in i maten. Toxiska kemikalier kan även hamna i maten via plastförpackningar.

Ftalaterna tillsätts PVC som mjukgörare, och organofosfater, som liknar de som finns i bekämpningsmedel, används i plasttillverkningen. Både ftalater och organofosfater läcker från plastförpackningen och förorenar livsmedlet, som den ska skydda.

Styrenplast, plastaskar och plastbrickor, som vi använder till förvaring av mat både i livsmedelshandeln och hemmet, innehåller ftalater, som läcker ut i maten.

Det bidrar till en ständig tillgång till ftalater, och ett dagligt intag av 210 mikrogram ftalater är farligt.

Det finns inga mekanismer i kroppen för att bryta ner och helt avgifta vävnaderna från styren och det är svårt att fatta att vi frivilligt intar så mycket cancerframkallande, hormonrubbande kemikalier att det till och med finns ett genomsnittligt dagligt intag av ftalat. Det borde vara noll! Dessa ämnen kan orsaka många kroniska sjukdomar.”

* * * * *

Här kan du läsa mer om ftalater i annat vi har omkring oss dagligen.

Vill du lära dig mer om alternativa material och rutiner i vardagen, genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.