Benskörhet (Osteoporos)

Siluetter av tre-fyra svarta träd mot en grå himmel.Begynnande benskörhet är tyvärr relativt vanligt idag. Det är så många olika processer som spelar in, att det kan vara flera faktorer som påverkar varandra.

Bara det faktum att mycket av det vi äter idag skapar allt fler försurade kroppar, gör att många riskerar begynnande benskörhet – även långt ner i åldrarna.

När man äter syrabildande kost, måste kroppen på egen hand se till att hantera pH-balansen, särskilt så att blodet inte blir surt (vilket skulle skapa allvarliga obalanser). Därför tar kroppen mineraler från egna det basiska förrådet – nämligen ur skelettet…

En annan faktor som leder till benskörhet är även kaffesärskilt koffein.
När levern bryter ner och processar koffein krävs vitaminer och mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. Även detta tar kroppen från det egna förrådet – skelettet.

Det handlar även om energidrycker – som innehåller koffein – och är fruktansvärt negativt för ungdomar, på så många sätt.

Även läskedrycker är en allvarlig källa till benskörhet. Bara det faktum att pH-värdet i läsk ligger på runt 2,2 innebär en enorm belastning på kroppen, vars pH bör ligga kring 7,4. Men läsk innehåller även forforsyra, som är en “antagonist” (motståndare) till kalcium. Läsk innehåller även fosfater – som bryter ner kalcium.

Ännu en faktor som kan påverka skelettet är det faktum att binjurarna i en utdragen stressituation producerar stresshormonet kortisol, och vid höga halter kortisol i blodet reagerar kroppen med att “basa” med mineraler ur skelettet. Detta gäller även vid en inflammatorisk process, då det produceras stora mängder kortisol för att dämpa inflammationen.

Ju äldre man blir desto skörare och mer ömtåligt kan även skelettet bli, särskilt om dagens kostvanor och stressmönster fortsätter på det här sättet.
Det gäller att bryta den negativa cykeln och komma i balans – innan det blir rejäla obalanser av det.

Ett sätt att ta hand om sig är att äta läkande kost, och då individanpassad sådan som snarare stärker skelettet än urholkar det.

Ett annat är att utöva Medicinsk Yoga och sänka stresshormoner – som kortisol – i kroppen. Det stöttar kroppens hela biokemiska balans.

Läs gärna om studien på yoga och stress och skapa din egen uppfattning.

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.

Leave a Reply