…kolhydrater

Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter – sackarider – och de kedjor som dessa bildar i olika råvaror och livsmedel.

Man pratar om monosackarider (en sockerart), disackarider (två) och polysackarider (flera), vilket även avgör hur fort de går ut i blodet efter att vi ätit, som man pratar om i GI-metoden.

Nykokt råris i en kastrull, sett uppifrån.Jag äter absolut kolhydrater – men nästan enbart i form av glutenfria alternativ, med så lågt GI-värde som möjligt och mycket färska grönsaker som jag tillagar på olika sätt. För grönsaker är också kolhydrater – många är underbara sådana.

Lite för ofta och snabbt sätts det likhetstecken mellan kolhydrater och socker, eller just snabba kolhydrater, vilket gör att vi riskerar att gå miste om så mycket annat med kolhydrater. Jag tänker på fibrer, vitaminer och mineraler – även om det inte är lika mycket nu som förr.

Vi har hamnat i en lätt kolhydrat-tokig värld där de (kolhydraterna) utesluts helt för att på kort tid gå ner i vikt, man säger “jag äter inga kolhydrater längre” och det har sina poänger delvis, men vi människor behöver även kolhydrater för att förbli balanserade. Det är det viktigaste.

Vi består ju av biokemiska processer som skapar diverse hormoner och signalsubstanser, kolhydraterna är med och bygger en del av dessa, till exempel en aminosyra vid namn tryptofan. Denna aminosyra omvandlas i kroppen till hormonet serotonin vilket är en signalsubstans och ett belöningshormon som gör att man känner sig glad, nöjd och tillfreds. Det innebär att vi kan gå miste om detta serotonin om man helt utesluter kolhydrater av rädsla för att gå upp i vikt, och istället känna sig låg, deppig och nedstämd.

Men kolhydrater ger även energi och ork att utföra både kroppsligt arbete och tankeverksamhet. Vad kroppen dock inte behöver är socker, men det är en helt annan sak och det är förmodligen vad debatten egentligen handlar om; de snabba kolhydraterna i överflöd som lätt lagras som fett. När vi däremot äter sunda, fiberrika och hälsosamma kolhydrater får hela kroppen energi.

Hackade grönsaker i gula, vita och orange toner.Det som skiljer bönor och baljväxter (som även innehåller proteiner) och grönsaker från “snabba kolhydrater”, är att de förra innehåller kostfibrer.
Det är en sorts kolhydrater som inte kan brytas
ner i tunntarmen utan når tjocktarmen i stort
sett opåverkade.

Fibrerna kan inte användas som energikälla när de passerar kroppen men “städar upp” i tarmen och de förkortar tiden som maten behöver för att passera genom tarmarna, för att fibrerna stimulerar tarmrörelserna och gör matsmältningen mer effektiv.

Vi bör alltså äta grönsaker och baljväxter med kostfibrer, så att vi minimerar de snabba kolhydraterna som störtar ut i blodet, vilket får insulinpåslaget att rusa i höjden för att blodet måste ta hand om sockret, som sedan lagras som fett.

Men, om vi utesluter kolhydrater resulterar det i att vi äter antingen mer fett eller proteiner – fastän måltiden bör vara balanserad mellan de tre, för att ge våra kroppar bästa tänkbara grund.

Fett är svårt att äta i stora mängder, vilket lämnar kvar proteiner som huvuddelen av målet. Och om vi äter mycket animaliska proteiner bildas det två olika syror i kroppen – fosforsyra och svavelsyra – vilket är tungt för njurarna att hantera, plus att det bidrar till försurade kroppar och kan därmed ge stelhet och ledvärk.

Är du intresserad av en individuell kostrådgivning för att hitta läkande kost för dig? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.