Fytinsyra är det naturliga försvarsämne som finns främst i ytterskalet på obehandlade sädesslag, ris, nötter och bönor.
Syftet med fytinsyran i naturen, är att den fungerar som ett skydd för växterna, bland annat mot skadedjur och för att säden inte ska gro för tidigt eller mögla.
De djur som är anpassade för att äta spannmålsrik kost, till exempel gnagare, har ett enzym som heter fytas i tarmen, vilket bryter ner fytinsyran – men det har inte vi människor.
Följden blir att fytinsyran istället blockerar människokroppens upptag av viktiga mineraler som järn, kalcium, zink och magnesium. Det är allvarligt i förlängningen, eftersom dessa nyckelmineraler är viktiga i flertalet av kroppens processer och funktioner.
Särskilt vegetarianer lider ofta brist på dessa mineraler, eftersom de äter mycket av det som innehåller fytinsyra, om de inte vet att tillaga sina måltider på ett korrekt sätt.
När det gäller sädesslag, nötter och bönor kan man slippa undan fytinsyran genom blötläggning och sedan kokning. Dessutom elimineras den största delen av fytinsyran i fröskalen genom syrningsprocessen, om man gör eget surdegsbröd. (Vilket jag avstår, ifrån för att jag väljer bort alla sorters sädesslag med gluten.)
Förr i tiden åt man aldrig “rå” säd som vi gör idag, spannmål och ris blötlades alltid och tillagades. Det har blivit vår tids (o)vana att äta obehandlad müsli till frukost eller brödsorter som inte har en lång jäsningsprocess, men däremot innehåller stora mängder jäst som kompensation.
Här kan du läsa mer om tillagningsmetoder av säd, gryn, bönor, baljväxter, nötter, frön och grönsaker på bästa sätt.
Om du är intresserad av läkande kost och individuell kostrådgivning, kan du nå mig via detta kontaktformulär.
Varmt välkommen.