…frukt

Det här är en lite jobbig del i det hela, eftersom frukt inte alltid är så nyttigt som vi egentligen vill att det ska vara. Men gott är det.

En gren från ett äppelträd med röd frukt, mot en blå himmel.Jag har dock inte helt slutat med frukt, men äter det numera väldigt sällan.

Fruktsocker (fruktos) är faktiskt inte särskilt mycket bättre för hälsan än glukos, eftersom
även en “överdos” frukt sliter på kroppen.

Den sammanlagda mängden fruktsocker kan påverka kroppen negativt.

När frukt bryts ner i mage och tarm, kan det bildas fruktsyra om man har en försvagad matsmältning, eftersom det lätt jäser i tarmarna. I stora mängder kan det bidra till syraöverskott och en försurad kropp.

När man har cancer bör vara försiktig med frukt. Särskilt för att fruktsockret kan gynna den jäsning som är gynnsam för cancerceller att växa i, även i en syrefattig vävnad. Men – jag varken får, kan eller ska behandla cancer eftersom jag inte är läkare, det vill jag påpeka.

En banan innehåller en tredjedel socker, 30%, tänk på det när du är beredd att äta ännu en. Det är ett dolt socker som kan stressa kroppen, på många sätt. Faktum är att de som har ett sockerberoende gärna kan äta väldigt mycket frukt. Det är ett annat uttryck för samma sak – ett beroende av socker.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.