Infertilitet

Ett ritat hjärta på marken, i pudersnö.Vårdguiden.se beskriver infertilitet som:

“Ett medicinskt tillstånd där det finns fysiologiska hinder för att en graviditet ska uppstå. I vardagligt tal används infertilitet och ofrivillig barnlöshet som synonymer.

Sjukvårdens definition av infertilitet, eller ofrivillig barnlöshet, är ett år av regelbundna, oskyddade samlag utan att det gett upphov till barn”.

Allt fler får allt svårare att bli med barn idag och det finns flertalet faktorer som spelar in, för när det gäller infertilitet handlar det om hormonbalansen, som med sköldkörteln i centrum är relativt komplicerad.

Det handlar om kroppens förmåga att producera friska ägg, pigga spermier och att skapa ett lyckligt möte som slutligen fäster i livmodern.

Stresspåslag är inte otippat en stor faktor som påverkar balansen, till stor del på grund av sambandet mellan äggstockar-binjurar-sköldkörtel, och eftersom de stresshormoner som produceras är en del av hormonbalansen – det innebär alltså fokus på adrenalin, noradrenalin och kortisol, hellre än könshormoner.

Här kan du läsa mer om sambandet mellan äggstockar-binjurar-sköldkörtel, i en artikel skriven av Michael Lam, leg. läkare som översatts till svenska av Helene Sandström för Näringsmedicinsk tidskrift.

Det kan enligt Vårdguiden.se även bero på faktorer som endometrios (en smärtsam “kronisk gynekologisk sjukdom då vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern”), inflammationer och infektioner samt en “kombination av flera orsaker“.

Att kosten påverkar även här känns naturligt, när man vet att det vi äter påverkar vår inre miljö, vilket är grogrunden för ett foster. Viss mat skapar fukt och kyla i kroppen, till exempel komjölksprodukter är slembildande och därför kan det vara svårare för ägget att fästa på livmoderväggen.

När det gäller spermiers effektivitet spelar inflammationer och infektioner in, vilket innebär att man alltså bör fokusera på kost som dämpar inflammationer – och inte tvärtom (tex undvika fläsk, socker och alkohol.).

Även kaffe och te med koffein spelar in för fertiliteten, eftersom det påverkar nervsystemet och är utdrivande, vilket innebär att även foster kan drivas ut. Garvsyran i svart och grönt te samt kaffe har samma utdrivande effekt.
Koffeinet skapar även stress i kroppen, vilket betyder större fokus på kroppens stresshormoner än könshormoner.

Ingrid Franzon skriver i sin bok Kanariefåglarna ryter:

Kvinnor som får många missfall kan lida av en mild form av celiaki, glutenintolerans. Dr Antonio Gasbarrini ledde en studie som granskade om celiaki kunde orsaka näringsbrist hos människor i industriländer.

Genom blodprov fann man att kvinnor, som lätt drabbas av missfall eller cystor i livmodern, kan lida av en mild form av celiaki. Det finns ett samband mellan celiaki, infertilitet och missbildning hos barn vars  mödrar inte kunde absorbera folsyra under graviditeten. Tillståndet kan leda till andra problem, som också är relaterade till nedsatt näringsupptag. Det är möjligt att missfall är ett resultat av en nedsatt förmåga att ta upp den näring som barnet behöver.

Tester för celiaki är omfattande och besvärliga, men celiaki eller misstänkt celiaki är lätt att åtgärda genom att undvika produkter som innehåller gluten. (…) En kvinna som har svårt att bli gravid eller ofta drabbas av missfall bör överväga att utesluta vete och andra glutenprodukter som råg, havre, korn och dinkel (spelt) ur sin kost. (…)

De flesta kvinnor är omedvetna om att de är överkänsliga trots att det är mycket vanligt med överkänslighet för mejeriprodukter, vete, andra glutenprodukter och soja. Överkänslighet, IgG-reaktioner, orsakas ofta av problem i tarmen som beror på bakterier, svampinfektioner, parasiter och bristande tarmflorabakterier“.

I boken Kinesisk medicin – traditionell läkekonst i modern tid, av Suzanne Schönström kan man läsa följande:

“Idag arbetar Ma Dongxin framförallt med kvinnohälsa och allergi och har uppnått bra resultat med gynekologiska problem som PMS, infertilitet och menstruationsproblem. Han har påbörjat forskning på egen hand och hoppas att snart kunna hitta en forskningspartner inom västerländsk medicin för att undersöka olika former av menstruations- och infertilitetsproblem.

Ma Dongxin har märkt flera skillnader i sitt arbete mellan USA och Kina. Bortsett från alla allergiproblem i USA är det fler personer som söker behandling för emotionella problem. Livsstil och livsrytm är en förklaring, tror han.
Många amerikaner arbetar för mycket, ofta femtio timmar i veckan. Flera studenter har två olika arbeten vid sidan av skolan. I USA tycks folk också ha lätt för att bli arga över olika saker. I Kina är vi vana vid byråkrati och att ha tålamod. Vi vet att saker och ting kan ta tid.”

Här kan du läsa mer om det holistiska synsättet inom kinesisk medicin.

Vill du hitta ett personligt yogapass för dig inom Medicinsk Yoga, för att kunna dämpa stressen i ditt liv?

Eller lära dig mer om läkande kost för dig genom en individuell kostrådgivning?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.