Mer om chakrasystemet

Efter den inledande förklaringen om chakrasystemet, ska jag gå in lite närmare på hur man yogiskt ser på de sju chakrana längs ryggraden – vilka organ, körtlar, sinnen, element, kroppsdelar och obalanser respektive energicenter är förknippat med.

De beskrivs nerifrån och upp, utifrån sin placering i kroppen från “roten” till “toppen”, eftersom det är så de påverkar oss:

* * * * *

Närbild på en röd ros.Nr 1 – Rotchakrat – rött

Placerat längst nere vid ryggraden i underlivet, symboliserar din stabilitet ochtrygghet i livet – överlevnad. Kopplat till hormonerna i binjurarna, sinnet lukt och elementet jord.

Kroppen; fötter, ben, skelett, tjocktarm, ändtarm och anus
Obalanser i det första chakrat är tex kroniska ländryggsbesvär, ischias, åderbråck, fetma, förstoppning, ändtarmscancer, depression, prostataproblem och reumatism.

 

Närbild på en orange lilja.Nr 2 – Sexualchakrat – orange

Placerat vid könsorganet, symboliserar sexualitet, fortplantning och lust –kreativitet. Kopplat till hormonerna i äggstockar och testiklar, sinnet smak och elementet vatten.

Kroppen; bäcken, könsorgan, njurar, urinblåsa, livmodern hos kvinnan
Obalanser i det andra chakrat är tex gynekologiska problem, potensproblem, frigiditet, urinvägsbesvär, problem i nedre delen av ryggen.

 

Närbild på en gul solros.Nr 3 – Navelchakrat – gult

Placerat vid naveln, symboliserar personlig kraft, vilja och makt – jaget. Hur jag ser på och förhåller mig till mig själv. Kopplat till hormonerna i bukspottkörteln, sinnet syn och elementet eld.

Kroppen; magen, matsmältningssystemet, galla, lever och mjälte
Obalanser i det tredje chakrat är diabetes, anorexi, bulemi, magsår, magkatarr, gallsten, reumatism, gulsot och andra leverobalanser.

 

Närbild på en droppe i en grön daggkåpa.Nr 4 – Hjärtchakrat – grönt

Placerat mellan fjärde och femte bröstkotan, i höjd med hjärtat. Symboliserar medkänsla, förlåtande och ovillkorlig kärlek.  Kopplat till hormonerna i tymus (brässen), sinnet känsel och elementet luft.

Kroppen; hjärta, lungor och händer
Obalanser i det fjärde chakrat är astma, allergier, eksem och hudutslag, hjärtsjukdomar, högt blodtryck och olika lungsjukdomar.

 

Närbild på en blå blomma.Nr 5 – Halschakrat – blått

Placerat i halsen, symboliserar kommunikation, kreativitet och sanning . Kopplat till hormonerna i sköldkörtel och parasköldkörtel, sinnet hörsel och elementet eter.

Kroppen; hals, nacke, käkar, stämband, mun och öron
Obalanser i det femte chakrat är förkylningar, problem i munhåla och svalg, käkar, stämband, halsmandlar, nacke samt olika problem med sköldkörteln/parasköldkörteln.

 

Närbild på en blå blomma.Nr 6 – Pannchakrat – indigo

Placerat alldeles ovanför näsroten, symboliserar din intuition och direkt varseblivning. Kopplat till hormonerna i hypofysen, sinnet syn och elementet ljus.

Kroppen; panna, ögon och hjärna
Obalanser i det sjätte chakrat är huvudvärk, mardrömmar, synfel, verklighetsflykt och koncentrationssvårigheter.

 

Närbild på en violett blomma.Nr 7 – Hjässchakrat – violett och vitt

Placerat fyra fingrar ovanför hjässan, symboliserar förening, insikt och frid. Kopplat till hormonerna i tallkottkörteln, och chakrat är bortom både sinnena och elementen.

Kroppen; hjärnan, centrala nervsystemet
Obalanser i det sjunde chakrat är oro, psykoser, förvirring, depression och andra problem med nervsystemet.

 

Närbild på en vit näckros.Nr 8 – Auran – vitt (enligt Yogi Bhajan)

Den åttonde och sista färgen, vit, symboliserar egentligen inte ett hjul i chakrasystemet, utan auran.
Det är det elektromagnetiska fältet som omsluter den fysiska kroppen.

Auran symboliserar inga kroppsdelar eller körtlar och den är bortom sinnena och elementen.
Obalanser i det åttonde chakrat är oförmåga att skydda sig från yttre negativitet, från sjukdom och andra svårigheter. Oförmåga att projicera sig själv ut mot omvärlden.

Ibland kan man tycka att en person formligen “lyser” eller iallafall syns på långt håll i en stor samling människor – det är den strålande auran.

Vill du hitta passande personlig yoga för dig, når du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.