Sköldkörteln

Gula löv på marken fotade i farten, en suddig bild som symboliserar stress.Sköldkörteln är en endokrin körtel, vilket innebär att den insöndrar hormoner, och tillsammans med hypofysen styr den över kroppens hormonbalans.

Den är placerad strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen.

Sköldkörtelns funktion är en obalans som ger sig allt mer tillkänna, med antingen över- eller underfunktion, och detta särskilt hos kvinnor. Det är vanligast med det senare, vilket brukar kallas för låg ämnesomsättning eller hypotyreos, vilket innebär brist på sköldkörtelhormoner – att kontverteringen   (omvandlingen) av dessa inte är optimal.

Det finns många faktorer som påverkar sköldkörteln – en av dem är stress, en annan är brist på jod och andra näringsämnen och en tredje är miljögifter.

Faktum är att sköldkörtelns processer och funktioner är komplicerade och om den är i obalans påverkar det både stresshormoner, könshormoner och ämnesomsättningen – bland annat.

För att de biokemiska processerna ska fungera optimalt, behöver cellerna bland annat jod, men även ett antal andra näringsämnen som selen, zink och koppar. Man kan säga att de ingår i den komplicerade konverteringen av hormoner, särskilt de som styr ämnesomsättningen och temperaturen i kroppen.

När vi stressar, producerar binjurarna stresshormoner i form av adrenalin, noradrenalin och kortisol – särskilt produktionen av kortisol under lång tid hämmar de enzymer som behövs för att konvertera hormonerna T3 till T4.

Binjurarna, sköldkörteln och äggstockarna är tätt förknippade, vilket innebär att man bör ha det i åtanke när de ska stärkas – att de påverkar varandra. Läs gärna artikeln av Michael Lam, leg. läkare, i översättning av Helene Sandström om sambandet mellan äggstockar-binjurar-sköldkörtel.

Kanske påverkar det fertiliteten och förmågan att bli gravid. Allt inom oss hör ihop, vi ingår i ett stort kretslopp som vi bör ta på största allvar – då kan vi till och med påverka en egen förändring.

Det finns vissa tecken som kan tyda på att din sköldkörtel är i obalans.
* Kyla i kroppen och att du är frusen – eftersom den är kroppens “termostat”.
* Fertilitetsproblem – om fokus ligger på att producera stresshormoner
* Viktuppgång – eftersom sköldkörteln är en del i ämnesomsättningen

Ordet "frusen" skrivet i pudersnö på asfalt.En hjälp för att stimulera sköldkörteln är övningar i Medicinsk Yoga, att se över läkande kost för att minimera till exempel goitrogener som blockerar sköldkörtelns funktioner – dessutom är det av högsta vikt att kontrollera sina vitamin- och mineralnivåer, så att de kan justeras.

Det kan även vara intressant att veta vilka andra ämnen det är som påverkar sköldkörteln, för att sedan göra medvetna val själv.

Jod är ett icke-metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener i den periodiska tabellen och något som sköldkörteln behöver för sin funktion.  Ibland söker sköldkörteln efter jod så desperat att den växer och expanderar, likt ett fisknät som försöker fånga upp jod, och det kallas då för struma.

Dock är jod det minst reaktiva grundämnet i denna grupp, vilket innebär att de övriga halogenerna i samma grupp – fluor, klor och brom – tas upp av sköldkörteln i första hand, fastän den egentligen söker jod.

Var finns då dessa halogener omkring oss?

* Fluor finns i tandkräm och fluorsköljningar, som oorganiska föreningar av fluor (NaF; Natriumfluorid), för att förhindra karies.
* Klor används bland annat vid klorering av simbassänger.
* Brom ingår som komponent i flertalet olika flamskyddsmedel; dessa finns ofta i tyger, textilier och möbler som brandskydd.

Det här är ett komplicerat ämne, men man kan göra en hel del för att underlätta balansen – och att bli medveten om det är ett stort steg i rätt riktning, då kan man göra medvetna val.

Är du intresserad av lugnande personlig yoga eller hitta läkande kost genom en individuell kostrådgivning  för att hjälpa din sköldkörtel?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.