Öron-näsa-hals

En brinnande kase ute på ett gärde, gulorange lågor mot en blekblå himmel.Slemhinnorna i öron, näsa och hals kallas för “glatta”.

Det är främst dessa ytor som reagerar vid intoleransreaktioner och därför kan man uppleva klåda i öronen när man äter det kroppen reagerar på. Har du upplevt det?

Kroppens slemhinnor “hör ihop”, vilket gör att man kan koppla ihop detta med tarmen, att reaktionerna speglar varandra.

* * * * *

Gällande öronen:

Man har numera kopplat ihop att komjölksprodukter, och särskilt proteinet kasein, kan vara delaktiga i inflammationer i dessa områden – till exempel öroninflammation hos så kallade öronbarn.

På neuropedagogen.blogspot.com kan man läsa:

“Om vi utesluter allt vad mjölkprodukter heter finns stora möjligheter till att barnet börjar sova och äta bättre, blir piggare och gladare samt förkylningar, öronsprång, öroninflammationer, halsfluss, ”grovhosta”, astma, allergi, eksem och andra besvär försvinner sakta men säkert. ADHD och läs- och skrivsvårigheter avtar. I kombination med Omega 3 och individuellt anpassade lek- och fritidsaktiviteter samt kompensatoriska hjälpmedel stimulerar vi barnets utveckling allt mer!”

Har ditt barn problem med öronen? Prova med att avstå från slembildande komjölksprodukter – särskilt eftersom de inflammatoriska proteinerna ställer till med bekymmer för så små barn vars immunförsvar inte är färdigutvecklat – och se om det blir bättre.

Barn som avstår från mjölk kommer dock inte att lida av kalciumbrist, att vi får starka ben av mjölk är dessvärre bara en myt som vi måste släppa taget om. Läs mer under komjölksprodukter.

* * * * *

Näsan då?

Även bihåleinflammation är en inflammation, så här skriver 1177.se.

“Bihålorna är luftfyllda hålrum i ansiktets skelett. Om de blir inflammerade kan man, på samma sätt som man blir täppt i näsan, bli täppt i bihålorna och få bihåleinflammation. Det är en vanlig sjukdom som oftast går över av sig själv.

Inflammationen i sig smittar inte, och blir man smittad av någon som har bihåleinflammation får man för det mesta bara en vanlig förkylning. Har man svullna slemhinnor i näsan som beror på något annat, till exempel att man är gravid eller allergisk mot något, ökar risken att få bihåleinflammation.”

* * * * *

När det gäller halsen och till exempel halsfluss, uppger 1177.se att:

Halsfluss är en infektion som orsakas av bakterier i halsmandlarna, oftast streptokockbakterier. Halsfluss är vanligast under den tidiga hösten och våren.”

Det läker ut av sig självt, men när man rekommenderar kall mat som glass och yoghurt bör man vara medveten om att detta skapar kyla inuti och således är slembildande, enligt kinesisk medicin. Därför kan detta bli ännu värre för en person med halsfluss att äta.

Yogiskt säger man att halsen hör ihop med det femte chakrat och symboliserar förmågan att våga prata ut, kunna uttrycka vad man känner, dra gränser och att tala sanning. Om allt detta trycks ner, kan det ta sig uttryck i heshet, smärta och liknande obalanser.

Personligen var jag nästan konstant hes under alla mina tonår. Jag visste nog knappt vad jag skulle tycka och tänka, än mindre uttryckte jag det. Blockerad.

* * * * *

Oavsett om det handlar om öron, näsa eller hals handlar det om att äta den typen av kost som läker ut inflammatoriska processer och infektioner – men framförallt stärker immunförsvaret, så att kroppen själv kan läka.

Dessutom kan man fokusera på mindre slembildande kost, eftersom både snor och slem ofta kan störa näsa och hals. Att eliminera till exempel socker , komjölksprodukter och frukt är några sätt att ge kroppen bättre förutsättningar att återhämta sig.

Vill du lära dig mer om läkande kost för dig, genom en individuell kostrådgivning?

Eller hitta ett personligt yogapass för dig, så att du kan dämpa stressen i livet?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.