Sötningsmedel

“Sötningsmedel klassas som en tillsats i mat, godis och dryck.

Det verkar som om man tror att tillsatser inte kan ge biverkningar eftersom det inte krävs någon rapportering av vilka negativa effekter de har. Namn på vanliga sötningsmedel är aspartam, “NutraSweet”, sorbitol, sackarin och sukralos eller “Splenda”.

Det är dessa sötningsmedel som används i de flesta så kallade lightprodukter.

Får man konstiga symtom tror man sällan att det kan bero på något så oskyldigt som en tillsats, särskilt inte när det gäller sjukliga förändringar i hjärnan, depression, hjärntumörer, humörsvängningar, huvudvärk, försämrad intelligens, nervskador, polyper, synskador, sömnrubbningar och rubbningar
av korttidsminnet.

Men enligt forskare kan alla dessa symtom orsakas av aspartam.

1991 publicerade USA:s National Institutes of Health “Adverse Effects of Aspartame”, en lista med hela 167 anledningar till att undvika aspartam.

“Plötslig död” hos elitidrottare anses vara en bieffekt av aspartamintag. De får i sig aspartam från exempelvis energidrycker, och de kan påverka nerverna i hjärtat så att det stannar. Aspartam bryts ned till aminosyror och metanol/träsprit, som i sin tur bryts ned till formaldehyd. Metanolhalten i aspartam är 1000 gånger starkare än i de flesta livsmedel.”

Källa: Kanariefåglarna ryter, Ingrid Franzon med Margareta Dahlberg

* * * * *

Läs vidare här om aspartam, sukralos och glukossirap (corn syrup).

Vill du lära dig mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.