Category Archives: Matlagningstips

– Något “i matlagningsväg” som jag vill tipsa om… –

Dags för en kostkurs med grunder i kost- och näringslära…?

Jag säger ja. Absolut! Du är varmt välkommen att delta i vår grundläggande kostkurs i höst – den heter “Mat för mig, kanske för dig?” – om du vill få rätsida på den kosthållning som kanske har “dragit iväg lite” under denna sommar och/eller semesterledighet…?

rosévinEn vanlig sommar är det lätt hänt att ta ett par glas rosé extra, njuta av glass i stora lass och just “macka” är en (alltför) vanlig picknick-ingrediens… jag vet vad mina klienter skamset säger när de kommer tillbaka efter sin semester, nämligen:
– Jag har slarvat! som om vårt möte egentligen var en… hälsobikt. Och det är det ju inte.

Men efter en sommar som denna (ett “bedrövligt” juli-väder enligt det svenska folket) kan det vara lätt hänt att man har ätit både… fel och kanske även lite för mycket? Det är ju lätt hänt att maten dämpar känslor av ångest och kanske har det suttit några “känsloätare” i husvagnar, båtar, sommarstugor eller hem när envisa regnmoln vägrat skingras och semesterdrömmar har dränkts i gråa skyfall? Jag kan tänka mig det… men hoppas att din sommar har varit fin.

Jag vet själv hur lätt det kan vara att ta ett steg ifrån min egen “optimala plan”. Och jag är absolut inte för ortorexi (en fixering vid en “hälsosam” livsstil), men jag märker snabbt hur mycket sämre jag mår om jag är för frikostig med socker. Phew! Jag blir trött, låg i humöret, känner mig svullen i ansiktet och kroppen… så blir det ett moment 22 om vi sitter och deppar, äter godis och deppar vidare. Det blir liksom inte bättre.

Stekta hjärtan gjorda av linser.Så nej! Vi lägger den här sommarens eventuellt tvivelaktiga matvanor till handlingarna och nu fokuserar vi på att skapa nya stärkande, renande mönster för hösten. Inte sant? Det handlar om vilja, motivation och inspiration!
– Det här kan bli dagen då allting förändras. 🙂

Och framförallt handlar vår gundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” om att förstå hur kroppen fungerar. Det är nämligen där vi måste börja, vad vi än vill uppnå. Med att förstå vad kroppen behöver för att våra organ ska kunna arbeta på bästa sätt, för att vi ska undvika smärta, värk och trötthet. Det finns så mycket mer var och en kan göra för att må bättre – jag ser positiva resultat på mina klienter (som gör förändringar) hela tiden.

Vill du gå upp eller ner i vikt, stressa av eller bli mer aktiv – allting handlar om vad vi ger kroppen, hur den kan ta emot det och hur organen fungerar. Jag hade ingen aning om det, men för var dag som går blir jag mer och mer fascinerad över hur vår kropp arbetar för balans. Hur omedvetet vi kan behandla det tempel vi bor i och samtidigt förvänta oss att den ska “lösa problemet” åt oss, ibland utan resurser… den dag vi jobbar tillsammans med kroppen, kan vi få andra svar och lösningar. Det är väl spännande?

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Kom ihåg att även om du inte vill lägga tid eller energi på att laga mat, så är det en väg till hälsa att faktiskt göra det; laga god och stärkande mat från grunden. Kom med och lär dig, få inspiration och skapa en ny kosthållning som samarbetar med din kropp, utifrån just dina förutsättningar – om du så äter kött eller väljer att vara vegetarian! Att lära sig mer om just sin kropp och inte svälja allt som media säger är ett MÅSTE eller FÖRBUD, anser jag vara viktigt för framtiden.

I vår kurs varvar vi teoretiska pass (som jag håller i) med min kollega Carinas kokkonst – du får provsmaka “alternativ” mat helt utan gluten från vete/korn/råg, komjölksprodukter, vitt socker, fläskkött, potatis, tomat och paprika och så vidare. Vi förklarar enkelt hur allt detta påverkar kroppen  (fastän vi tror att det är nyttigt) och du får alltså både smaka på varianter plus att du får kompendium och recept med dig hem, för att fortsätta själv där.

Mycket bra, tycker vi och några av de deltagare som har varit med. Deras ord väger liksom tyngre än våra egna, tänker jag.

Det är lätt hänt att sätta andras välmående framför sitt eget. Kanske har du tappat bort dina önskningar i alla måsten och allt ansvar? Kanske känns det snudd på onödigt att lägga tid och energi på sig själv? Men det är dags att tänka om, du har hela framtiden kvar – resten av livet – och du kan möta den trött, glåmig och med värk – eller med energi, glädje och inspiration! …hur vill du göra?

Kostkursanteckningar på en whiteboard ht 2013.Din investering i dig själv – för framtiden – är
1100 kr för dessa tre tillfällen kl 18.30-21:
* I Stockholm: onsdag 30/9, 21/10 och 18/11.
* I Märsta: onsdag 7/10, 11/11 och 9/12.
(Kan du inte delta i samtliga på samma ställe, kan du kombinera dem under terminen eller gå för 400 kr per del; klicka på Stockholm / Märsta för mer info.)

Vill du vara med eller har du några frågor? Anmäl dig här eller hör av dig via detta kontaktformulär så återkommer jag till dig! Var dock noga med att stava din mejladress korrekt, annars kommer tyvärr inte mitt svar till dig.

Vi siktar även på att återvända till Göteborg med vår kostkurs helgen 10-11/10 2015. Är du och dina vänner eller familj intresserade?! Hör av dig här!

Varmt välkommen, det vore kul att träffas.

// Kram Linda

Matlagningskurs med yoga på Gotland.

Är du en av dem som febrilt söker efter en varmare plats att åka till, om det nu ska regna i sommar? Men resorna är dyra nu, va? Många vill fly vid blotta tanken på regn. Jag tänker så här, varför inte stanna kvar i landet och hänga med oss….? Du får dessutom med dig bra verktyg hem till vardagen igen. Win-win.

Gotländsk karg natur.Och resan går ju något söderut, med möjlighet till sol. Vi erbjuder nämligen även i år vår kombination av matlagningskurs med teori om kost och näring, tillsammans med stresshantering i form av lugn yoga – på Gotland. Det känns som att vi har hittat någonting som vi tycker mycket om.

Vem vet, det kanske regnar? Det kanske blir sol? Men vacker naturmat och yoga i sällskap med andra människor som söker samma sak som du, frisk luft och rent vatten (jag tänker vattenrenare här)… det låter toppen i mina öron.

Allt fler människor tycks behöva hållbara tips för framtiden, för att kunna skapa sin egen stabila livsstil. Som den kanske inte sett ut innan. Förvånande många – men ändå är det helt självklart – sitter hos mig och HAR ABSOLUT INTE EN ANING OM VAD DE KAN ELLER SKA ÄTA. Allt de någonsin visste om mat är plötsligt upp-och-ner-vänt och de andas lite för fort och högt upp i bröstet för att det ska vara… lugnande. Tro mig, jag vet precis. För att jag gjorde samma sak. På ett pendeltåg för lite drygt 7 år sedan. Det blir lätt som en panikreaktion. Det okända.

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Men så är det ju med allt som är nytt för oss. Vi är “vanemänniskor”, vet vad vi har och vad vi får om vi traskar på i vår egen lilla värld – men om och när vi då känner att saker och ting måste förändras (kanske på grund av värk, trötthet och smärta i övrigt – obalanser, helt enkelt) så handlar en stor och grundläggande del om maten. Då blir det plötsligt lite knepigare. Men det är inget alternativ att ge upp.

För vi tror att mycket av det vi äter idag är “nyttigt”. Jag är av en annan åsikt. Det som på riktigt är nyttigt är i min värld det som undviker att skapa inflammation eller försura vår inre miljö. Riskerar vi försurning (lågt pH-värde i “fel” delar av kroppen, som i vävnaden när det egentligen ska vara i magsäcken – många har tvärtom så att de är basiska i magen, men får ändå syradämpande medel…) så ligger kroppen i kamp- och flyktmode hela tiden. Den får fullt sjå med att balansera, städa och rena inom oss så att varken blodet eller hjärnan ska ta stryk.

Närbild på nybakat bröd.Artros, reumatisk värk, diabetes, astma och allergier är bara några tecken på en inre miljö som är i obalans. Om det går att ändra på? Jag anser att “en kronisk sjukdom är en ond cirkel som måste brytas”, som en av mina lärare sade en gång. Men då måste man vara medveten om vad som skapar problem och inflammation i kroppen. Gluten är en given sådan. Där kör det ofta till sig hos många, eftersom “alla äter bröd”…

glutenfritt bröd med ost och zucchini…men det finns alternativ. Det gäller bara att “dra upp rullgardinen”, öppna ögonen och hitta varianter som kan vara mer läkande för kroppen. Baserat på var och ens blodgrupp. Det finns andra ingredienser och nya sätt, men när man inte vet det eller känner till dem, så kan det bli panik och ytlig andning. Då blir “att laga mat” ett jättestort projekt, när det bör vara en glädje och en njutning att tillaga maten med kärlek och sedan äta den.

Vill du hitta nya alternativ till din kosthållning för framtiden? Lära dig tips och knep för att laga maten hemma? Och komplettera med teori, så att du får svar (och ställa frågor) på vad det är som händer i kroppen? Vill du hitta en ny väg?

Matlagning på gång, bland bunkar och husgeråd.Se och läs mer om vår kurs nedan (här finns den som pdf: Förslag på Gotlandsresa_2015 )
Och här kan du även läsa om förra sommarens matlagningskurs och yoga. Kontakta mig gärna via detta kontaktformulär om du är intresserad eller vill veta mer. Det här kan bli början på en “ny resa”, ett helt nytt resmål, beroende på vad du gör av den.

Och kom ihåg. Oavsett sol eller regn, så blir sommaren som vi tillåter den. Vi har alla möjligheter att göra det vi vill av den. Det är viktigt, tycker jag.

// Kram Linda

Förslag på Gotlandsresa_2015

Matbok nummer 2 (Vardagsmat) i görande.

Nu börjar det faktiskt närma sig slutet; arbetet med matbok 2.Vardagsmat. Layout, bilder och korrekturläsning (äsch, det blir ändå alltid nåt tok, men jag försöker). Det har snart gått ett år sedan jag blev klar med bok 1.Grunderna och jag hade tänkt vara klar redan i juni i år med denna… jo, tjena.

Klassisk rödvitrutig picknickkorg i parken.I somras blev det istället en herrans massa jobb med matbok 4.Resa och picknick som tog upp min tid. Jag var på min favoritplats på jorden i flera veckor med både högsommarvärme och massor av inspiration. Jag fick viss hjälp med att laga maten, packa ihop och åka runt för att fota picknickställen.
Då fick matbok 2.Vardagsmat helt sonika vila.

Men nu har jag lagt ner tid och energi på den i flera månader. Några (nä, faktiskt flera av er) har frågat efter den och det är glädjande. Men jag har inte velat släppa taget om den förrän jag arbetat mig igenom den igen och igen och – igen. Tills mina ögon korsats och jag stilla tänkt tanken att jag har fyra matböcker till framför mig. Om festmat. Om picknick och resa. Om barnen. Och om balans. Men det är definitivt ett roligt jobb. Ett nöje.

Här är en första liten sneak peak (med reservation för ändringar, förstås), klicka på bilderna för att se större versioner av dem.

Matbok 2.Vardagsmat - framsida.

Matbok 2.vardagsmat - baksida.

Matbok 2.Vardagsmat - innehållVarför uppfinna hjulet - text

Jag kommer – som förra året – under december månad att erbjuda matbok 2.Vardagsmat för 300 kronor (som sedan blir ordinarie 400 kronor efter nyår). Vill du ha den skickad är portot 50 kronor och vill du ha den första matbok 1.Grunderna också (som idag kostar 400 kr), går det att få dem båda för 630 kronor plus porto i december månad.

När vi går in i år 2015 kan du få de båda böckerna för 720 kr + porto.

Matbok 1.Grunderna - framsidaMan kan tycka att det är mycket pengar. Men en bok för ordinarie 400 kronor motsvarar i dagsläget knappa 40 minuter av en individuell kostrådgivning på 1,5 timme och matboken har du ändå kvar att bläddra i under dagar, veckor, månader, år… Därför har jag valt en spiral i ryggen på den och plastfront/baksida, för den ska kunna vara med i köket som lathund eller inspiration på resan. Och det kan vara värt långt mer än 400 kronor styck, beroende på hur mycket man behöver hjälpen och verktygen. (Det här är den bok jag själv hade önskat att jag haft när jag mådde dåligt och famlade efter en förändring i min kost/livsstil.)

Så det finns även många som tycker att det är billigt för all information dessa matböcker innehåller, när de verkligen behöver det.

Jag undviker att ligga på ett stort lager av matböcker, utan trycker upp det antal jag säljer och min tryckerikontakt är både flexibel och tillmötesgående. Det kan ta några arbetsdagar att få den skickad, men jag ser löpande om det har kommit in pengar på mitt BG 810-4937 och återkopplar snarast.

Så om du är intresserad av en eller flera matböcker, kan du anmäla ditt intresse via detta kontaktformulärUppge tydligt ditt namn, din adress och vad det är du önskar få skickat. Tack!

Nu ska jag korrekturläsa vidare. Snart klar. Jag återkommer.

// Kram Linda

Om att göra fem matböcker. Parallellt.

Om det fanns ett uttryck som hette, “oj-nu-har-jag-kanske-tagit-mig-vatten-över-huvudet-här…?” så vore det inte helt otippat att det dök upp en bild på mig, när man googlade det. Att jag ska ha så svårt att lära mig. Att undvika att göra precis allt. Jämt. Samtidigt.

Aktivitet och rörelse, symboliserat av en suddig bild. Fart!Det där med en sak i taget har sällan fastnat på mig. Det känns liksom lite l-å-n-g-s-a-m-t. När man kan göra typ rekordmånga saker samtidigt. (Och hur mår mitt inre när jag försöker göra en sak, tänka på en annan och planera en tredje? Inte så toppen. Inte så mindfulness.) Detta “otaliga-saker-samtidigt” är ett av mina före detta jobbmönster som jag gärna gör mig av med… och så – vips! – står jag där mitt uppe i det. Igen. Då gäller det att inte slå på sig själv, så mycket har jag lärt mig.

Utan kanske lite mer moget förlåta mig själv för att jag inte tänker längre, känner efter och lyssnar in vad jag mår bäst av. Tar ett steg tillbaka, andas, varvar ner och …just ja. Landar. Och varför hamnar jag då där, i virvelvinden? Dels för att det är en av mina sidor, men också för att det är så vansinnigt roligt! Och jag gillar ju roligt.

Min nya mat, 1. Grunderna i läkande kostTa bara det här med mina matböcker. En är klar och fem är kommande. På g. Under produktion. Då vore det ju sunt att börja med en. Jobba med den. Avsluta och börja med nästa. En sak i taget.
(Yeah right.)
Det funkar nämligen inte riktigt så i praktiken. Jag får inte plats med allt jag vill förmedla i en enda bok, jag har därmed delat upp det i olika teman (grunder, vardagsmat, fest/högtid, resa/picknick, barnen, och balans) och håller isär dem hemma med noteringar på papperslappar på de flesta av mina väggar och skåpluckor. Jag behöver/försöker att “portionera ut” det jag vill förmedla på dessa fem olika ställen. För att få med så mycket som möjligt. För att det inte ska bli upprepningar. För att visa på olika saker. (Du fattar.) Det är bara det att saker dyker inte upp i riktigt kronologisk ordning i livet.

Jag har ett visst grepp om vardagsmaten, men samtidigt rullar det upp en sommar här. Med små “get-together’s”: festmåltider, tid att fira, kalas vad sägs om midsommar? Ja, jag måste ju greppa även dessa tillfällen. Att hänga med på råvaror och tidpunkter, som jag sedan kan spegla i nummer 3, festmat. Å andra sidan, den maträtten jag kom på där, kanske passar bättre i nummer 4, picknick? Eller, går det här egentligen under barnmat (bok 5)? Ja, så där håller jag på, med flytande gränser, kreativitet och frihet att skapa fritt – men det kan bli rätt rörigt i huvudet. Och hemmet. Köket. Typ.

I helgen gav jag mig i kast med två projekt för festmatsboken. Det ena var tips för ett sommarmingelparty och det andra – kakkalas. Med sju sorters… bakverk. Inte riktigt “kakor” och alla är utan tillsatt socker, gluten eller komjölksprodukter, men min typ av – kakor. Missförstå mig rätt här: jag rekommenderar ingen att äta vanliga kakor och bakat – egentligen – men om jag inte ger några förslag på alternativ, så är det lätt att humöret och tålamodet tryter även på den som kommit igång med sin kostomläggning. Att man faller tillbaka in i gamla mönster och äter det som kanske rent av är… skadligt. Mina “bakverk” är naturligt sötade med frukter och bär, fruktos, men det bör vi också vara försiktiga med. Socker är socker och en viss mängd fruktos kan faktiskt skapa fettlever. Jag balanserar med nyttiga fetter för att dämpa insulinpåslag och gör mitt yttersta för att tänka på helheten. (Phew!) Här är två obearbetade bilder från min helg, som kommer att visas mer i detalj i festmatsboken.

Sommarmingel á la Mitt nya liv:

Sommarmingel med plockmat.

 

“Kakkalas” á la Mitt nya liv:

"Kakkalas" med alternativa bakverk.

 

…men rätt ska vara rätt, först kommer bok 2: Vardagsmat, troligen i augusti. Som en liten hjälp i hemmet när man vill skrika “MEN DET FINNS JU INGENTING KVAR ATT ÄTA?!”. Jodå. Det gör det. Vi måste bara lära oss att tänka nytt. Byta fokus. Det går. Kan jag så kan du. Jag var fast i mina gamla matmönster. Nu har jag nya matmönster, som jag mår så mycket bättre av.

Kvist från en nyponrosbuske i en gräddkanna.Så, i helgen var det snittar och kakfest hemma hos mig. Jag tog fram den söta servisen som min farmor köpte till mig (del för del) under så många år, jag använde de små silverskedarna. Farmor och jag har inte setts på länge nu, eftersom hon somnade in 2007, men jag hoppas att hon såg detta. Jag saknar att prata med henne (och farfar) men får dela mycket med min mormor, tack och lov. Till och med detta ögonblick, vi var ju tvungna att träffas några stycken och äta upp det jag/vi lagat. Det har blivit en liten vana efter “brunch”, “påskmat” och nu detta…

Dessutom hade jag plockat lite vackra blommor i mina föräldrars härliga trädgård, det kändes ljuvligt att jag hann med att använda det jag så länge tänkt på och planerat. (Tentakler åt alla håll. Split vision. Vilja och ambition. Därmed blir det lätt flera saker samtidigt.) Nyponrosor är lite av en favorit, tillsammans med pionerna… eller, måste man välja? Vackra svenska sommar.

TACK MAMMA för all hjälp. Tack för din lyhördhet, initiativförmåga, ditt stora hjärta och överseende med en ytterst förvirrad dotter. Jag hade inte fått hälften gjort i helgen utan dig. Men du, det blev ju bra tillslut.

Jag önskar alla en fin midsommarvecka. Själv ska jag planera lite mat inför helgen och ta fram kameran…

// Kram Linda

Jag gör det på mitt sätt.

Ja, jösses. Egentligen lämnar mitt sätt att göra saker en hel del övrigt att önska. Men på nåt vis funkar det helt naturligt, iallafall. Jag tror att det är bra att våga kasta sig ut. Även om jag fortfarande drar mig för det, men blundar och hoppar.

Flamingodekor från mitt förra liv, på en trädgårdsmässa i Sthlm.Det är nog inte det smidigaste sättet att ta sig fram, att prova på ett 20-tal jobb. Kanske är det inte heller särskilt ovanligt idag (om man vill ha ett jobb får man helt sonika hugga i) men som sagt inte heller det mest bekväma. Personligen har jag ju fladdrat lite fram och tillbaka, sökandes – ett centralt ord här, minsann – efter stabilitet och trygghet. Utan att förstå att varken det ena eller andra fanns utanför mig, snarare inuti. Men det blev ju bra, ändå. Jag har mycket med mig att använda i mitt jobb idag. Och jag fokuserar fortfarande inåt, på min egen resa. Den som fortsätter framåt.

Men det här med att laga mat då? Jag ser ibland på matlagningsprogram – eftersom det minst sagt går inflation i sådana – och det finns så många “INTE”, “FÖRBUD” och “OTÄNKBARA KOMBINATIONER” med buttra miner inom matlagning att jag måste le. Jag gör nog de flesta fel man kan göra, vilket i sig skapar prestationsångest (ingen kockutbildning här, inte) men samtidigt en befrielse i att våga bryta mot konventionella regler. Att våga testa! Och de flesta av mina klienter har ingen kockutbildning, men behöver hjälp ändå.

Matbok nummer 1.Grunderna i läkande kostJag menar, jag har då ingen ambition att bryta mot regler eller vara särskilt rebellisk, men ett av mina motton är “gott + gott = gott” och jag önskar att fler vågar prova sig fram för att hitta sitt sätt, det är min önskan. Jag gör det sannerligen på mitt sätt och det må vara galet ibland, men herregud vad fri jag känner mig. Det är värt precis allt för mig. När jag gjorde min första matbok frågade många (de flesta) var och hos vilka jag skulle ge ut min bok och jag log åt den frågan. Vem skulle vilja ge ut den? Skulle jag lägga tid på att försöka övertala någon som inte tror på min idé? (Jag har ryckt i några trådar för att konstatera att det är alldeles för tidigt…) Det här är min idé för framtiden och jag “slipper” på sätt och vis förhandla eller jämka för att få min vilja igenom. Jag får bara göra det. På mitt sätt. Nog för att jag är rätt lätt att komma överens med, men jag har en bild klar för mig här.

För när det gäller just detta har jag en fast övertygelse. En bild av det jag vill förmedla. Och det är kanske första gången i mitt liv som jag tar just de stegen nu. Första gången jag känner att “det är så här jag vill ha det”, även om andra tycker att det är fel, fult, omodernt, knasigt eller… något annat valfritt. Befriande. Förr om åren har jag stått på en punkt (eller flera) och snurrat som en vindflöjel, med kappan vänd efter vinden i snålblåsten och inte vetat vilket ben jag skulle lägga tyngden på. Försökt vara den de ville att jag skulle vara.
Och den energi som sparas genom att våga köra mitt eget lilla race… den är stor, mäktig och annorlunda. Det må vara så att jag “passar” allt färre idag, men det är iallafall sant för mig. Vad kan vara värt mer än så?

Sat Nam. “Jag är sann, sanning är min identitet”.

Jag är definitivt för samarbeten, när jag känner att de passar, jag känner bara så starkt att jag måste stå för det jag tror på, för att det inte finns en annan väg, även om min är guppig, brant och ojämn. Sånt som kanske är fullständigt logiskt och självklart för andra. Jag ville ta genvägar som istället blev senvägar, men vi lär olika saker i olika tempo, det här har tagit mig tid att förstå. Men mycket annat har jag greppat rätt snabbt. Och jag har lärt mig en och annan bra sak på vägen.

Matbok nummer 2.VardagsmatNu gör jag min andra matbok, 2.Vardagsmat
och börjar så smått snickra på både nr 3.Festmat och 4.Picknick & resa, det känns rätt så. Som att jag kan förmedla lite av det jag lärt mig till den som önskar lära mer. På mitt eget sätt. Nu på sistone har jag fått frågor från föräldrar om vad de kan laga för mat till sina barn, som har diverse obalanser. Det finns inget generellt svar (förstås), men de som bör välja bort komjölk och vetemjöl, står plötsligt handfallna och frågande… jag förstår dem. Det gjorde jag också. Så länge.

Därför håller vi också vår grundläggande kostkurs  i tre delar “Mat för mig, kanske för dig” – höstens datum är satta nu! – utan förbud och pekpinnar, med provsmakning av mat och information om hur maten idag faktiskt påverkar våra kroppar. Den lilla detaljen kommer vi inte ifrån. Och när vi vet mer, är det lättare att göra mer medvetna val… det är vårt fokus. Att inspirera och väcka nya tankebanor, även om det kan vara och kännas trögt i början. Att välja nya vägar. Vi tror ändå att det är den framtida vägen – framåt.

en handfull nötter med skalMin förhoppning är att jag med mina matböcker kan hjälpa att förstå, inspirera och väcka andras kreativitet. Detta är grunderna. Och du kommer att bli lika bra som jag… nej, förmodligen bättre! För när vi väl släpper på det-ska-vara-som-det-alltid-har-varit-spärrarna och förstår vad vi faktiskt kan göra, blir det ett friare liv. Vi måste bara förbi de största och högsta hindren som vi själva sätter upp, nämligen våra egna tankar. Och smaklökar. Märkligt nog. Så det går att göra mycket, fastän det inte följer konventionella regler och restriktioner för hur det ska vara. Huvudsaken är väl att det kan hjälpa fler som strävar åt samma håll? Åt ett skönare sätt att leva. Jag tror det.

Och jag tror att det är nyckeln. Att jag får göra det på mitt sätt.

// Kram Linda

Alternativt julbord i Sthlm söndag 9/12.

Hej i snöyran! Är du nyfiken på och intresserad av alternativ julmat…?

Juldekor i grön färgskala, med kottar och apelsiner.Som en sista och avslutande del i vår kostkurs
Mat för mig, kanske för dig 2012 (efter höstens tre teoridelar och provsmakning) dukar vi nu upp till ett eget, kreativt och alternativt julbord på Södermalm i Stockholm – och vi vill erbjuda detta till andra som kan tänkas vara intresserade. Är du…?

Söndag 9/12 (andra advent) går detta av stapeln. Vi siktar på kl 14-17, men kommer att spika det närmare, beroende på hur många som är nyfikna och vill vara med. Kanske blir det två olika sittningar, det meddelar vi vidare.

Att denna buffé är “alternativ” betyder att vi har minimerat eller uteslutit starka allergener som veteglutenkasein (mjölkprotein),  fläskkött, raffinerat socker och lite annat. Vi vill visa på vad som kan finnas kvar – hur man kan tänka, laborera och få inspiration ändå! Kanske särskilt om man upplever sig lida av en eller flera födoämnesintoleranser eller allergier – hur tänker man och vad kan man välja istället…?

Juldekor med orientalisk touch.Vårt julbord är varken vegetariskt eller byggt på strikt GI, LCHF eller någon annan diet – vi har en generell bred “cross over-tanke” att maten kan tänkas passa så många som möjligt.

…sedan jobbar jag ju utöver detta, med att föra in människor på så individuell och läkande kost som möjligt efter bland annat blodgrupp och livsstil, men det här är en grund. En idé. Lite kreativitet inför stundande julbord!

Så, för att äta vårt julbord och umgås med oss investerar du 300 kronor. Vill ni komma som “familj”, två vuxna med barn, är er totala investering 500 kronor. Dock vill vi veta åldern på era barn, så att vi kan beräkna åtgången i portioner. Och meddela gärna om det är något du/ni inte alls kan äta, på grund av allergi eller intolerans.

Juldekor med en polkagriskäpp mot en vit servett och placeringskort. Maten lagas med omtanke om hälsan, kärlek och passion för näring. Vi tänker oss en alternativ  “glöggfika med pepparkaka”, julmatsbuffé  – med så många traditionella rätter som möjligt på annat vis – och alternativt julgodis. Helheten ska vara så genomtänkt och näringsrik som möjligt, så att det stärker och skapar minimalt slitage på kroppen och organen. Det är ju trots allt det läkande kost handlar om.

Kontakta oss via detta kontaktformulär och boka plats(er) om du/ni är intresserad(e), vi kan tyvärr inte ta emot den som bara dyker upp på plats.
Senaste anmälningsdag är måndag 4/12. Välkommen!

Jag önskar dig en fortsatt fin torsdag i snöyran!

// Kram Linda

Text om kostkursen "Mat för mig kanske för dig".

 

Kostkurshelg och yogaklasstart.

Mönster efter flygplan på en blå himmel.Åh, vilken härlig helg och vilken bra början jag fick på den här veckan! Tack för det, alla.

I helgen höll jag och min kollega Carina Lingman en kostkurs på Mariagården i Stockholm –
Mat för mig, kanske för dig
. Den grundar sig på våra egna resor och erfarenheter via sjukdomar, läkarbesök, kryckor, obalanser och smärtor – men även hur vi båda vände på obalanser och hittade tillbaka, för att möjligen hjälpa andra att bromsa i tid.
Att behålla sin hälsa. Balans.

Anteckningar på en whiteboardtavla.Det finns så mycket som jag fått reda på under min egen resa, där jag tänkt: “men, varför berättar ingen det här?!” och vill sprida information om. Det handlar om att ge människor möjlighet att skapa medvetna val – även inom kosten. För hur ska man kunna bli medveten om man inte vet hur vissa livsmedel påverkar kroppens biokemi…?
Det finns så mycket som skapar inflammationer (= sjukdom) och obalanser i kroppen som vi kan välja att minimera intaget av, för att må så mycket bättre.

Vet du vad jag tycker är det roligaste med att hålla kurs eller föredrag?
Att jag lär mig så mycket! Den här helgens grupp var helt fantastisk, det blev som ett enda långt spännande samtal. Ett informativt och utvecklande samtal, skulle man kunna säga. Jag fick ta del av deltagarnas liv och vardag, funderingar och lösningar på problem. Tack! Tack till er alla som deltog och gjorde denna lördag och söndag speciell. Och för att ni utmanar mig med era frågor och påståenden – precis som det ska vara.

Dessa människor och möten, det måste vara något av det mest utvecklande man kan vara med om…jag tror det.  

Kursmat på ett bord, knäcke, sallad och proteiner. Jag stod för den större delen av teorin i helgen och Carina lagade all mat; soppor som varmrätt med glutenfritt knäcke, sallader och mjölksyrade grönsaker – skaffa dig en så bra kock om du kan, det är helt ovärderligt!! Sen gjorde hon alternativa bakverk och blötlade/torkade nötter till mellis.
Jag är så nöjd!
Hon i sin tur var lätt missnöjd den dag jag lade fram mina önskemål om att vår mat skulle vara så fri från allergener som möjligt – det vill säga utan gluten,laktos, kasein och ibland även alternativ till äggsocker och lite sådant som många kan ha problem med idag, på grund av trubbel med tarmen och därmed även immunförsvaret. Eller av andra anledningar.

Alternativ saffranspannkaka med bär.Dock var hon lite tvär och krånglig (eller var det jag som var det, kanske?) helt utan orsak, för efter grundlig planering och lite stök i köket kan den här duktiga donnan sno ihop vad tusan som helst utan nåt större mankemang – alltid gott och innovativt!
Tack för att du är den du är, Carina!

Är du intresserad av att lära dig mer om läkande kost och hur du kan minimera det som skapar obalans i kroppens funktioner, kan du läsa mer om kostkursen på söder (Skanstull) och i norr (Märsta). Mejla via detta kontaktformulär!

På måndagskvällen fick jag sedan starta två stycken yogaklasser, denna gång på södermalm i Stockholm. Det är en ynnest att få leda en grupp i lugnande och stärkande Medicinsk Yoga. Varför…? För att jag lär mig så mycket. Att få vara där och lyssna in, känna in och hitta en människa där hon eller han befinner sig är …fint. Att få vara med och bidra till en stunds lugn och vila, skapa en miljö för återhämtning och läkning. Balans.

Jag är lyckligt lottad som får vara en del av det. 

En yogis hand i gyan mudra, tumme mot pekfinger.Det är sant som de säger, att man lär av att lära ut. Och det är tur, så nyfiken och vetgirig som jag är. Tänk också att varje människa är unik – en helt egen individ. Vi envisas med att bli kopior när det finns en oändlig skatt att gräva ur. Men tänk hur allt fler ändå kommer närmare sig själva, sin egen sanning och börjar fundera över det liv vi vill leva…

…göra egna medvetna val och skapa förutsättningar för harmoni, även om det kan vara fruktansvärt skrämmande att släppa sargen och försöka hanka sig framåt på vägen. Men det finns alltid hjälp och stöd, alltid någon som lyssnar. Och du, den tid och energi du lägger ner på att utvecklas kommer oftast åter som en fin belöning – på något sätt. Det är förstås svårt att se mitt uppe i allt. Men det kan bli fantastiskt.

Är du intresserad av att delta i en yogaklass på söder eller i Märsta?
Hör gärna av dig via detta kontaktformulär!

// Kram Linda

Kostrådgivning – ett sommarerbjudande!

Hej! Har du tänkt att det börjar bli dags nu…?

Att det blivit hög tid att ta itu med en individuell kostrådgivning, för att minimera belastningen på kroppen; energihormonbalans,  nervsystem och immunförsvar – för att nämna några exempel?

För att undvika huvudvärkledvärktrötthet och allergier?

Närbild på färgrik och läkande kost.Två mathjärtan formade av stekta linser.Laxgryta med grönsaker, buljong och sesamfrön.

Grönsaker med smulad fårost.Kyckling och bovete, med en grön basilikakvist på.Närbild på mjölksyrade morötter och andra grönsaker.

I  maj, juni och juli 2012 investerar du endast 650 kronor i dig själv, för en första session i ca 2 timmar (ord. pris 950 kronor)!

I en kostrådgivning utgår vi från dina personliga förutsättningar, vem du är och vad din kropp behöver. Du får med dig tips och listor på livsmedel, förslag på tillagning av maten och inspiration – allt för att du så snart som möjligt ska kunna använda dessa redskap i din vardag (och till fest).

Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara ovant och kännas komplicerat att lägga om sin kosthållning, men här har du möjlighet att få uppmuntran och hjälp på vägen.

Om du vill träffas en gång eller gå vidare och få fortsatt stöd i din förändring, är helt och hållet ditt val. Du gör det som känns bäst för dig.

Vill du kombinera kosten med ett sommarerbjudande gällande yogan, så får du möjlighet till en bred stresshantering på många olika nivåer och plan.

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen!

// Linda