Category Archives: Ekologiskt

– Ekologiska produkter och/eller tjänster. –

I denna ljuva skördetid_2.

Åh, det här är verkligen en magisk tid. (Igen.) Ynnesten och glädjen i att kunna skörda de frukter, bär eller grönsaker som har tagits om hand en period nu. Jag blir glad och tacksam varje gång, för även om jag inte anser mig ha “gröna fingrar” känns det faktiskt allt roligare för varje skörd. Varje år.

vattenkannorDock kan jag inte ta så mycket kredd nu, jag har inte gjort så mycket mer än att vattna, men jag är glad att jag får ta del av skörden ändå. Bara känslan av att kunna äta en måltid med en egen sallad, gjord på gröna blad, lök, morot, rädisa, persiljerot, dill och persilja. Veta hur de odlats, äta med andakt. Det är på riktigt rikedom för mig.

Men det är klart, att vattnet är en viktig del i odlandet. Precis som en näringsrik jord och grogrund samt tillit, tid och tålamod – det är som med allt annat; känslor, rutiner och mönster. Om vi omsorgsfullt vattnar, gödslar med kärlek och värme, så kommer det goda att kunna gro. Växa och utvecklas för att sedan kunna skördas.

salladslökVattnar du dina drömmar så att de får växa? Ser du till att de får tillräckligt med vatten och slipper att torka ut? Eller dränker du dem? Ibland känns det så frustrerande att vänta in, det kan vara lättare att vara för generös med vatten, men det är inte heller alltid toppen att gasa på. Tålamod, min vän. Tålamod.

Ibland måste vi lita till att det blir bra när vi saktar in och lyssnar inåt, när vi gör det som känns rätt. Oavsett vad andra säger, även om andras röster talar emot oss. Då är det den inre rösten som styr. Det är egentligen det vi kan hålla fast vid, det som stämmer med vad vi önskar oss. Och att vi kan lära oss att lyssna till just den inre rösten. Låta den tala med vänlig stämma.  Tillit.

nyskördatOch så tillåta att dessa bitar faller på plats i sinom tid. Utan att forcera det, utan att låta det gå alltför långsamt. Allt har sin unika rytm, se bara på naturen. Där sker allt i sin takt, utan att vi behöver göra någonting. Jorden snurrar och med det kommer förändringar hela tiden. På riktigt. Ge det tid.

Jag tycker att alla dessa delar är svåra. Utmanande. Jag har så många gånger velat att saker skulle hända redan igår och “ska det väl växa kan man väl vattna på rejält direkt?” Nja… numera gör jag det som jag vill att det ska bli. Med tålamod, tillit och ger det tid. Hur ska de annars kunna växa? Mina drömmar, tanker, idéer och växter. Allt har ju sin naturliga rytm ändå.

salladsgrodaDet är fortfarande sommar kvar och fler tillfällen att skörda. Vi kan fortsätta att vörda den näring som naturen ger oss. Om vi bara ger från vårt håll, med engagemang. Vatten, ljus och näring samt tillit, tid och tålamod. Det ett bra grundrecept för allt i livet som ska kunna expandera och växa.

Jag har ju snöat in på det här med mat som ha en läkande effekt, till skillnad från den mat som kan skapa slitage och bryta ner. En stor del i glädjen, är förstås att man kan odla sin egen mat. Bli mätt av det naturen kan ge. Inte minst att kunna ge bort till andra, det som har skapats. Som en present!

Jasnas prästgårdssyltJag fick själv nyligen en burk körsbärssylt av en fin vän, en sån som sannerligen inte växer på träd. Även om körsbären hade gjort det. Så omtänksamt och gulligt, en glädjande present! I love it. Tusen tack, fina Jasna! För omtanke, engagemang och den fina paketeringen. Prästgårdssylt när den är som bäst. 

Jag önskar dig lycka till med ditt odlande, hur det än ser ut och vad du än odlar. Tids nog hoppas jag att du får avnjuta en härlig skörd.

// Kram Linda

skördat sommaren 2016

Skippa aluminiumfolie i sommar…? (Eller alltid.)

Jag läser en ny viktig artikel just i grilltider och blir full i skratt. Funderar ett ögonblick på att bifoga en ritning på hur man viker sig en foliehatt, för den som möjligen tycker att det här ämnet är galenskap. Men skämt åsido, här kommer det lite vettiga forskningsresultat. För hälsan, vill säga. Om du frågar mig.

grillspett med fiskDet har ju sagts en längre tid att aluminium har visat sig ge negativa effekter på hälsan och vi har fått tips från olika håll om hur man kan skydda sin mat från aluminium. Nu dras det ett varv till, då den egyptiska forskaren Ghada Bassioni, kemichef vid Ain Shams University i Kairo, kommit fram till att kryddstark och syrarik mat som tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan vara skadligt för kroppen. Så artikeln lyder “Forskare larmar: grilla inte i aluminiumfolie”

Det här handlar främst om aluminiumfolie, men jag undviker aluminium över huvud taget för egen del. Dr Mercola skrev 2014: First Case Study to Show Direct Link Between Alzheimer’s and Aluminum Toxicity– vilket kan direktöversättas till “den första fallstudien som visar en direkt länk mellan Alzheimers och aluminium toxicitet”… bara en sådan sak. Läs gärna.

Stress illustrerat av suddiga löv mot asfalt.Naturligtvis finns det de som hävdar motsatsen (som med allt annat), det gäller bara att tänka till och välja det som stämmer bäst för en själv – och lyllo den som slipper Alzheimer’s, helt enkelt. Eftersom det ännu är oklart, men finns tecken på vad som kan förvärra eller avlasta, så är vi alla livs levande försökskaniner… helt enkelt.

Men här är några tips från alzheimers.org.uk för att undvika sjukdomen.

För mig finns det ingen anledning att använda aluminiumfolie, mer än att det skulle vara praktiskt, jag undviker det i köket. Jag förvarar hellre mat i glasburkar eller tillagar/grillar mat på andra sätt än att linda in det i folie. Är det inte bra för hälsan, känns det bäst att skippa det helt.

glutenfritt bröd med ost och zucchiniJa, just ja. Därför skippar jag “vanliga” bakpulver som kan innehålla natriumaluminiumsulfat (det var svårt att hitta länkar på det, men ge det gärna ett försök) och väljer istället bikarbonat när jag bakar min egen typ av glutenfritt bröd. Dock behöver bikarbonatet syra för att reagera och “jäsa” (det finns redan i bakpulver), så jag pressar ner lite färsk citron i smeten. Funkar fint, tycker jag och det känns skönt att veta att det är aluminiumfritt, även om jag vet inte exakt hur det ser ut i bakpulver idag. Det kan ha förändrats.

Jag undviker det även PÅ kroppen, så jag för in ämnet på det också. Det är oklart om/huruvida aluminium i det som räknas som antiperspiranter kan orsaka bröstcancer, men jag har för länge sedan slutat använda sådana. Det känns så ONÖDIGT att utmana ödet. Visst, cancer är ju omkring 200 stycken systemsjukdomar, så det kan finnas mycket att undvika därute, men när det finns en uttalad risk känns det bara fel att använda. Och är det så att man plågas av svett som luktar, så kan det bero på bakterier – även inifrån. Det går ett hitta förklaringar till det mesta och har man illaluktande svett, så är det bättre (i min värld) att ta reda på varför, än att dölja det med antiperspirant… det tycks finnas en del aluminiumfria alternativ att välja på.

Min fina vän Jennie intervjuades i ämnet “Stort sug efter metallfri deodorant” för ett år sedan och jag kan inte föreställa mig att människors intresse i aluminiumfri antiperspirant har minskat sedan dess. Besök henne gärna på Gryningen i Stockholm, hon är både fantastisk och kunnig! Bild: Maja Suslin/TT

Och oavsett vad framtida studier kommer att visa, så känns det klokt att vara förutseende… det är kanske inte så mycket “foliehatt” över detta med aluminium som det först lät? Det känns bara inte sunt i min värld att belasta kroppen med något – plaster, mjukmedel och allehanda andra kemikalier – utan att tänka på följderna… om man ens vet om dem.

Två händer, vars fingrar formar ett hjärta.Att inte orka bry sig är en sak och ett val man gör, men att tro att det är bra och inte undersöka vidare för att förändra… det kan bli komplicerat. Några små belastande saker i taget må verka harmlöst, men så fort de börjar staplas på hög kan det leda till intoleranser, allergier eller obalanser. Det är klokt att försöka vara ett steg före utvecklingen, samtidigt som det är smart att vara närvarande i nuet. Det är klurigt det där.

Men att inte vilja är också en mänsklig rättighet, ett val man gör. Att stänga av all information man inte orkar ta in eller vill göra någonting åt. Vi har ansvar för oss själva ett helt liv, ingen annan kan tvinga oss till något annat än det vi vill göra. Det är viktigt att komma ihåg, att lyssna inåt och se till sin inre kompass. Sen kan man skapa sin egen sanning. Göra egna medvetna val.

Vy över en sjö en stilla sommarkväll, med en himmel i rosa.Så. I de allra flesta fall kan det handla om att börja implementera en annan livsstil än den man blivit van vid och möjligen gjort sig beroende av. Steget kan vara långt till att försöka. En av mina klienter sade att hon hade funderat på att komma till mig i 1,5 år – så många behöver en startsträcka. Det är också helt okej; man kan bara inte bli motiverad på andras villkor. För andras skull. Det handlar om att vara “där” själv, på rätt plats vid rätt tidspunkt och ha rätt inställning. Då kan det ske stora förändringar.

Låt denna tanke marinera, fundera på var du landar i aluminiumröran. Skapa dina egna åsikter och följ det du tror på. Då blir det sant för dig. Det är ju egentligen det enda som betyder något.

Men jag vill ge dig en möjlighet att välja.

// Kram Linda

qma hälsoundersökningPs. Önskar du komma mer i balans? Vill du göra en hälsoundersökning eller en Hårmineralanalys efter sommaren, för att kolla din näringsstatus?
Här kan du söka och boka tid för besök.
Varmt välkommen!

Old school eller den nya tidens kostråd…?

Det är baske mig inte konstigt att människor blir förvirrade. Åt vilket håll vi än ser, finns pekpinnar av alla sorter. Ät det här, ät inte det där! Det här är nyttigt, det här är onyttigt! Phew. Om jag inte vore så övertygad om min egen ståndpunkt i detta, hade jag nog slitit mitt hår. Efter min utbildning till funktionsmedicinsk näringsrådgivare, känns det viktigare än någonsin.

En levande eld som brinner.Mitt fokus är inflammationer, kan man säga. Att dämpa inflammatoriska processer och att balansera det inre pH-värdet, eftersom så många av våra västerländska sjukdomar är just – inflammatoriska. Så jag väljer mat efter blodgrupp och utifrån människors omständigheter – oavsett vad som är gott eller inte. För mig är det solklart, men jag kan inte påverka eller ändra den som tänker tvärtom, jag vill främst mana till att tänka själv. Lättare sagt än gjort, kanske. När vi peppras med så många olika råd.

Jag läste om en studie om smör härom dagen, som sade att Smör är sannolikt ofarligt men margarin kan vara dödligt på temat mättat fett. Det är en stor och viktig förändring. Är mättat fett alltså inte så farligt som vi har länge blivit intalade? Skapar det inte så mycket problem inom oss som vi har trott? Jag och Kostdoktorn har stort sett samma syn på det mättade fettet (även om jag väljer bort det i fläskkött), att det inte är så skadligt som det har sagts.

Men ändå, det finns olika sorters mättat fett. För att göra det än mer komplicerat.  Smör är naturligt – men margarin är kemikalier. Härdat fett säger jag alltid nej till. Men det är en helt annan sak.

Läs mer om Äkta varas syn på margarin. Brrr. Här en artikel i DN om “Margarin – smörimitation med bensin”. Mmm. Låter väl smarrigt?

Eller den här texten, en av mina personliga “favoriter” om tillverkningsprocessen;  “Macka med margarin – en ren kemisk sörja” . Hur sugen blir du?

 ✓ Den vegetabiliska oljan utvinns ur frön,
i vissa fall med hjälp av extraktionsbensin.

Man behandlar oljan med fosforsyra och lut.

 Man bleker oljan för att få bort den naturliga färgen.

  All naturlig smak och lukt tvättas ur oljan.

 Om fettet härdas – så att den flytande oljan blir fast – används nickel.

 Om fettet istället “omestras” för att bli fast, slås fettmolekylerna sönder
och sätts ihop på ett slumpmässigt och inte alls naturligt sätt.

 Om det behövs delas fettet upp i olika smältpunkter
med hjälp av lösningsmedel.

 Sedan är det bara att färga och smaksätta margarinet
så att det blir så likt smör som möjligt.

Visst får man en lite fadd smak i munnen bara av att läsa detta…?

smör hjärtaHär börjar man ju förstå att vi har olika syn på saker och ting. Det finns en skola som går på linjen “Så här har det alltid varit” och så finns det de nytänkande som reflekterat ett varv till och tänker; “…eller?!
Kanske finns det andra, nya sätt att tänka på?
Nya sätt att se på saken, nya lösningar för framtiden?

Jag slår upp Ica Kuriren nr 33, 11 augusti 2015 och ser denna märkliga artikel:

“Kokosolja – fett populärt men ohälsosamt”, säger en professor vid Karolinska Institutet i Stockholm. Phew. Bilden på härdat och blekt kokosfett i silverpaket kan jag hålla med om, men att skjuta ner alla sorters ekologiska kokosfett…? Personligen tror jag på studier som visat att ekologiskt kokosfett har goda egenskaper – här en studie  gällande Alzheimer’s sjukdom. Jag tror att både laurinsyran och kaprylsyran är bra, liksom de medellånga fettsyror som avlastar levern och blir till energi. Här hävdas (fortfarande) att mättat fett är skadligt. Som förr.

IMG_7330

Jag själv både äter och rekommenderar andra att äta kokosfett – men i kombination med andra stabila fetter; så att hjärnan, nervsystemet, cellmembran och ögonen (samt allt annat i våra kroppar som består av och behöver fett) får sina byggdelar. Vi behöver olika sorters fettsyror. Men aldrig det härdade.

Jag fick tips om “sockerbettans” blogg och texten Sorglig okunskap  fastnade jag för. Läs gärna inlägget och skapa din egen uppfattning om nutidens kostråd.

Men rapsolja då? Nej, inte i min bok. Här finns en text (på engelska) av Sally Fallon “The Great Con-Ola” del 1 om rapsolja. Det gör mig inte så sugen, jag har faktiskt inte ätit rapsolja på flera år. Och här är del 2.

Kokosfett, format som ett hjärta, på ett turkosfärgat fat.Skapa din egen uppfattning och gör det du tror på. Sätt dig in i det, så att du gör ett val – inte bara springer efter andra som pekar kors och tvärs. Ta reda på vad som gör gott i kroppen, inte bara det som smakar gott. Tänk så långt du kan, för hälsan och för framtiden.

Jag håller mig främst till kokosfett, olivolja och smör. Ekologiskt förstås. (Olivolja kall på sallad, smör till att steka i, skirat eller på “macka” och kokosfett framför allt till stekning – men även på huden, i håret och som sminkborttagning.)

Fett nice.

// Kram Linda

I denna ljuva skördetid.

Åh! Jag är en stor anhängare av grönsaker i vissa färger och former (nix, jag inte vegetarian och äter gärna fågel och fisk, men håller mig helt ifrån fläsk samt undviker rött kött på grund av min blodgrupp) så den här perioden när så mycket gott kan skördas… visst är det härligt?

Det finns så mycket mer än isbergssallad, tomat och gurka att välja på – som  pumpor, kålrötter, kronärtskockor, bär och grönkål eller lök i olika färger och former! (Jag äter ju knappt potatis, tomater eller svamp längre.)
I love it!

Närbild ovanifrån på en kronärtskocka.Det går ju att njuta av olika sorters skörd den större delen av året, men i det gamla bondesamhället hade man en skördefest för att fira “den tidpunkt då förråden var som mest välfyllda med mat, vilket inträffade i augusti och september”. Tänk vilken bra idé att fira att vi kan få mat på bordet istället för all (ätbar) mat som åker i soporna. För det gör mig helt matt. Bidrar du till att 239.000 ton ätlig mat slängs varje år…?

Jag anser att det är viktigt att var och en tänker på hur vi inskaffar mat, hur vi förvarar den och – vilken sorts mat det är. Ju mer vi lär oss, desto bättre rustade är vi för framtiden. Vi kommer kanske aldrig undan GMO till 100%, men ju mer vi förstår desto mer kan vi… parera? Jag är inte, och kommer aldrig att bli, en anhängare av eller förespråkare för GMO. Men där måste var och en göra sitt eget val. För var dag som går kommer vi allt närmare framtiden (vi redan lever i).

Skördefest - morötter, persiljerot och sallad.Vi hade en “pyttig” liten skördefest i helgen, det vill säga att vi grävde upp en (!) liten persiljerot och några strån till morötter, men även plockade en BAMSE till squash som växt till sig som tusan och ett par äpplen. Persiljerötterna och morötterna skulle kanske ha gallrats ut lite i sommar för att få mer utrymme, men de får ytterligare en chans att växa till sig… och nu väntar vi in pumporna som ser ut att komma! 🙂

Mitt intresse för grönsaker och växtlighet skulle nog inte kunna kallas för “gröna fingrar”. Däremot är jag väldigt intresserad av själva skörden och sedan jag var liten flicka har jag tyckt om att plocka av mogna bär, frukter eller grönsaker. Min farmor och farfar hade ett fint landställe som formligen dignade av ärter, potatis och morötter. Äpplen och päron, plommon, körsbär och hallon. Fågelbär och vinbär. Och alla ljuvliga rosor! Hela trädgården runt huset var full av blommande växter och buskar. Det fanns så mycket att se, dofta, plocka och smaka på. Redan som liten tyckte jag att “skörden” kändes som en “rikedom”, något som verkligen berikade oss. Att få se det växa, gro och blomma. Ge frukt och bär som sedan förvandlades till hemgjord saft, sylt och gelé. Det har min mormor, farmor och mamma alltid gjort… jag har nog aldrig ens provat. 

Solmogna och skördade krusbär.

Squash som vuxit till sig rejält och skördats.Nyplockade och skördade svarta vinbär.

En kvist med äpplen från ett äppelträd."Skördade" dillkronor, astrar och hortensia i glasburkar på ett bord.

Skördade röda vinbär formade till ett hjärta.

Och man kan odla hemma själv eller hos någon annan, i en kolonilott eller bege sig iväg till Bondens egen marknad, som nu drar igång på flera håll i landet. Kanske till någon gård som ligger nära dig där du bor? För att se, köpa och njuta av fina, färska råvaror. Det är riktiga rikedomar för mig. 

Tänk bara på alla ugnsgrönsaker, gratänger, insaltningar och mjölksyrningar vi kan göra!

Okej, skörden är inte lika sprängfylld av näring som jorden var förr i tiden (och det är minst en anledning till att jag rekommenderar individuellt anpassade kosttillskott), men så mycket mer näringstäta än raffinerad, processad mat.

Två kupade händer fulla av nötter med skal. Vill du lära dig mer om mat och hur man kan tillaga grönsaker? Gå gärna in och se på vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig“.
Vi håller dem tre gånger under hösten i Märsta och på Södermalm, Stockholm samt en heldag på Södermalm, Stockholm.

Kom gärna på vår gratisdag/kväll i Stockholm lördag 23/8 kl 12-15 eller i Märsta onsdag 3/9 kl 18-19, för att prata med oss om vad det är vi gör.

Här (via detta kontaktformulär) kan du anmäla ditt intresse till vår gratis information eller till kursen i höst.

Varmt välkommen!

// Linda

Vatten, vatten… bara vanligt vatten?

Phew. Du har väl inte fått solsting? Maken till värmebölja får man väl leta runt efter djupt i mannaminne… Personligen gläds jag med meteorologerna (som bör kunna pusta ut), men nu får de väl sk*t snart för att det är för varmt? Det vore väl inte helt otänkbart. Det finns så mycket tok.

Badplats vid en sjöOch apropå värme: söker du svalka i havet eller genom att bada i en sjö? Annars bör du kanske passa på… och inte för att vara en party pooper, men vissa av våra vatten mår “så där”. Det kommer flera larm samtidigt från olika håll om hur hav och sjöar påverkas av algblomning och plaster och jag blir deppig – fast inte alls förvånad – när det kommer på tal. (Dock har sjön på bilden ingenting med texten att göra.) Men så kommer jag på att jag kan dra mitt strå till stacken genom att sätta en spotlight på ämnet och vädja till var och en [whom it may concern] om att dra sitt strå till samma stack…? Vi provar.   

DN debatt 23/7, uppmanar Anna Kärrman, docent i miljökemi vid Örebro universitet Martin Hassellöv, professor i analytisk miljökemi vid Göteborgs universitet och Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen:
Använd mindre plast för havens och hälsans skull”.

Och det är en “akut situation”, därför lyfter de ämnet.

“Den ökande användningen av plast, från 1960-talet och framåt, har resulterat i att plast finns på alla stränder och i alla hav. (…) Plasten bryts inte ner och finns kvar i haven i hundratals år. Plastskräp har till och med hittats i avlägsna områden som Antarktis. Av den globala produktionen av plast i dag återvinns eller deponeras ungefär hälften och resten används fortfarande eller skräpar ner naturen.”

Foto: Anna Kärrman

Plasten som slängs på stränder och i naturen bryts alltså inte ner, den sönderdelas i mikroplaster som drar till sig andra miljögifter, vilket gör att vi till och med ska vara försiktiga med att äta (!!!!) viss fisk.

“Trots att de flesta miljögifter har minskat drastiskt i miljön utgör de fortfarande ett hot mot Östersjön, där gifthalterna inte minskar i samma takt längre. Barn och kvinnor som är gravida eller i barnafödande ålder rekommenderas att inte äta fet fisk från Östersjön. Fisken får inte heller säljas till andra EU-länder då den innehåller för höga halter av miljögiftet dioxin. Forskare misstänker att flytande mikroplaster som håller kvar miljögifterna i näringskedjan kan vara en anledning till varför halterna i Öster­sjön har planat ut och inte längre minskar.”

…det här förändrar så mycket för mänskligheten att vi alla måste ta ansvar. Gör det du kan för att påverka, välj glas istället för plast – det finns bra och fina lådor att bära med sig mat och annat i, kan jag så kan du! Kasta aldrig påsar och annan plast i naturen. Men det finns annat att fundera på, nämligen mikroplaster i hygienartiklar…

Foto: Naturskyddsföreningen

 “(…)Naturskyddsföreningen kartlade i en rapport i höstas att de finns i både tandkräm, smink och deodoranter. De är så små att de inte filtreras bort i reningsverk utan rinner rakt ut i våra sjöar och hav. (…)”

Vi kan välja andra sätt, andra produkter som är ekologiska och/eller organiska.
Hitta nya vägar för framtiden. Nya rutiner. Det går. Och om du ändå använder plast – släng/skölj inte ut den inte i naturen! Ska vi säga så?

Men det larmas även i SVT 23/7; Sätt in akuta åtgärder för Östersjön, om algblomningen som är “ett symtom på att Östersjön inte är ett friskt hav. År av utsläpp och övergödning har lett till ett överskott av fosfor, som skapar förutsättningar för kraftiga algblomningar.” Se gärna inslaget nedan för att informera dig.

Det kan kännas övermäktigt, men alla kan göra något. Om var och en tar ansvar för sina egna handlingar, kan vi göra den här världen lite bättre – droppe för droppe… rycker vi på axlarna och tänker att “nån annan” får lösa problemet, så bidrar vi till motsatsen. Det kan kännas tungt att tänka på verkligheten mitt i semestervärmen, glassätandet och vattenskidandet, men framtiden kommer vi att möta oavsett hur vi agerar idag. Det måste vi komma ihåg.

Och som de kloka indianerna – som vi kan lära så mycket om naturen av – sade:

“Först när det sista trädet har dött 
och den sista floden blivit förgiftad 
och den sista fisken fångats 
kommer vi att inse att vi inte kan äta pengar”

För mig är det fullaste allvar och någonting att tänka på. Bryr du dig…? Jag hoppas det och att du vill göra skillnad, om så i ditt hem. I ditt område, på din strand. Din plats på jorden. För det börjar där. Många bäckar små kan bli till en stor välmående å. Eller sjö.

Jag vill ge dig en hit från 1987 på temat som final, nämligen Agneta Fältskog och hennes son Christian i – Vattenvisan. Håll till godo.

(Nä, sällan att jag skriver om vatten och utelämnar möjligheten till att välja en vattenrenare i sitt eget hem. Såklart. Varför vattenrenare? Därför.)

// Kram Linda

Kadmium och PCB i planteringsjord…?

Jag vill inte skrämmas. Jag har ingen anledning att måla f*n på väggen eller piska upp någon hätsk stämning. Däremot tycker jag att det är intressant att peka på tecken i tiden, belysa det som sker omkring oss. Inom det jag gör.

Härom dagen kom en undersökning från Örebro kommun, som visade på att man funnit höga halter av föroreningar, metaller och PCB (Polyklorerade bifenyler) i vissa sorters planterings- och trädgårdsjord.

“Några av de analyserade parametrarna, PCB, koppar och kadmium, överskrider dessutom Naturvårdverkets generella riktvärden för känslig markanvändning.”

Enligt miljökontoret kan det bero på att jorden innehåller 40 procent träkol, någon ingen annan jord gör. Därför varnar nu myndigheten från att odla ätbara grodor i jorden. Se inslaget nedan:

Min första tanke (eftersom jag jobbar som “detektiv”) var att dessa ämnen skulle kunna komma fram och synas i en hårmineralanalys – till exempel kadmium. Innan jag läste om just detta, hade jag kanske främst tänkt på att kadmium kan finnas i tatueringsfärg, men nu klev även planteringsjord in i strålkastarljuset på scenen i mitt arbete. Intressant.

Efter undersökningen sade en leverantör, som passerat testet utan anmärkning, att Vår jord är testad och säker att använda“, då den är KRAV-märkt.

En närbild på en prästkrages kronblad.Jag vill väcka en tanke eller två här. Var vi kan få i oss ämnen som vill inte vill ha i kroppen – egentligen. Precis som när vi väljer mat som är producerad ekologiskt eller organiskt – eller inte. Vad som sker inom oss syns inte alltid, men det kan kännas. Vissa av mina klienter säger att det upplever en inre “obalans”, men att den inte går att ta på för att den är …diffus. Allt fler uttrycker sig så, faktiskt. Och jag förstår dem precis.

Efter att ha haft en sjukdomstid med inre organ som varit svajiga och trötta, upplevt en enorm utmattning och känns att någonting är “på tok” kan jag inte annat än nicka och hålla med. “Det känns inte bra, men ingenting ser fel ut. Nu, så här i efterhand vet jag att väldigt mycket var fel i grunden och jag tackar min lyckliga stjärna, naturläkare Jörgen Åswärd samt funktionsmedicinska näringsterapeuten My Dahling för den väg jag letts in på. Hur jag fått kunskap om hur mina val påverkar min kropp. För hälsa eller obalans. Det är en ovärderlig gåva, inte minst för framtiden.

Så, jag vill väcka dig. Er. Till att tänka längre än den söta näsan räcker. Fundera över val och konsekvenser, på djupet. Vad innehåller det du äter, dricker, odlar din mat i och har på huden eller i håret?

Det är spännande och kommer att bli allt viktigare i framtiden. Tror jag.

Vad tror du?

// Kram Linda

Skillnaden är inte längre hårfin…

Jag brukar poängtera att det är viktigt (åtminstone för mig) att välja produkter för håret som inte innehåller kemikalier. Håret är inte “dött”, inte heller vår hårbotten och vår hud är perforerad med små små hål kallade porer.

En HårMineralAnalys som visar näringen i cellerna.Särskilt sedan jag började göra hårmineralanalyser, där man kan se staplar över näringen i kroppens celler, har jag insett hur mycket man kan se i håret. Blodflödet i hårbotten tillför håret näring,  men det kan även tillföras toxiner (kvicksilver, bly osv) eller tvärtom finnas brister på näring.

Tycker du att ditt hår är “frissigt” så kan det finnas en anledning till det inom dig, då spelar det inte så stor roll vilka produkter du använder utifrån för att göra det blankt och fint. Det blir som att täcka över ett problem, inte lösa det från grunden. Eller jo, det har betydelse vad du tillför, för det kan vara ännu mer kemikalier…

Nu visar forskning från Lunds universitet att “cancerframkallande ämnen kan förekomma i vissa hårfärgningsprodukter.” Och det är väl ingen överraskning, men nu står det där – svart på vitt. I Expressen står att läsa:
“Nu rekommenderar forskarna att alla som kommer i kontakt med hårfärg alltid använder handskar för att skydda sig.” Man avråder från att använda dessa produkter, de som färgar hår rekommenderas att använda handskar… men de som får detta i håret och mot huvudet, då…?

Svart siluetter av träd mot en grå himmel.“Ju oftare en frisör kommer i kontakt med hårfärgningsmedel eller permanentvätska, desto större halter av det cancerframkallande ämnet orto-toluidin kan spåras i vederbörandes blod. Det visar en färsk studie från Lunds universitet.”
Tänk. I blodet. Dessa ämnen kan alltså cirkulera i våra blodomlopp. Skrämmande.

“I frisörgruppen såg forskarna även att halterna av orto-toluidin ökade med antalet behandlingar med ljus hårfärg och hårpermanent. Även halterna av en annan amin, meta-toluidin, ökade vid färgningar med både ljus och mörk hårfärg.

Även om halterna som hittats bedöms som låga rekommenderar forskarna ändå alla som sysslar med hårfärgning och hårpermanentning att använda engångshandskar både vid färgning och sköljning. Detta skyddar även mot handeksem och allergi, menar forskarna.

“Orto-toluidin förekommer i gummiindustrin och vid tillverkning av färgmedel men också i exempelvis cigarettrök och vissa bedövningsmedel.

Vad säger man om det?

Läs om forskningen här och artikeln i Expressen här.

Ekologiskt uppljusat hår.Själv slutade jag med kemikalier i håret för omkring tre-fyra år sedan nu. Det är något av det bästa jag har gjort, både för håret och framförallt för känslan.
Men det finns inga tillfälligheter i min värld; en av dem som jobbar med ekologisk hårvård idag är min vän från gymnasietiden, Sussie. Att en dag (många år efter studenten) träffa henne igen, hitta till den ekologiska hårvårdsvärlden och samtidigt få träffa henne under tiden i frisörstolen… behöver jag säga att det är en win-win? Förmodligen inte.

Hennes salong Omtanke har funnits på Södermalm (nära Mariatorget) men nu finns hon även/istället i Gustavsbergs hamn, Balans med omtanke. Gå gärna in och läs på deras hemsida om du är intresserad! Även om du inte bor i närheten går det att ta bilen dit eller “bussen från Slussen”, den stannar precis utanför.

Ekologiskt hår med en blomma i.Och sen använder jag allra helst ekologiska hårvårdsprodukter också. Tex John Masters (utan citronsyra). De löddrar inte som “vanliga” schampon, men för mig finns inga andra (läs: “gamla”) alternativ längre. Varför skulle jag belasta kroppen och alla sinnrika system i den mer än nödvändigt…?
Det känns numera orimligt för mig.

Det känns nu som att skillnaden mellan ekologisk hårvård och kemikalier är milsvid, snarare än… hårfin.

Jag hoppas du hittar en frisör och produkter som passar dig.

// Kram Linda

Världsmiljödagen idag 5/6.

Du har kanske noterat hur allt fler människor på vår planet intresserar sig allt mer för miljön – hur det ser ut omkring oss och hur vi kan göra val för att det ska finnas en bra miljö även i framtiden. För oss, våra barn och barnbarn.

Därför känns det bra att påminna om att det är Världsmiljödagen idag 5/6.

Gröna lövkronor i sommarsol mot blå himmel.Dagen som instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Där bildades även UNEPUnited Nations Environment Programme eller Förenta nationernas miljöprogram – det organ som samordnar Förenta Nationernas miljöarbete och nu firas denna dag över hela världen. Ur detta arbete har ett register över giftiga kemikalier upprättats, ” den marina miljön är ett högprioriterat område, och likaså biologisk mångfald.” 

Även jag brinner för detta, numera. Efter att ha levt nästan tvärtom en lång tid. Omedvetet. Jag jobbar idag med att hjälpa människor att återställa kroppens funktioner med hjälp av livsstilsråd – och för mig handlar det om både den inre och en yttre miljön. För både miljön och våra kroppar, är det viktigt hur vi tar hand om de tungmetaller och kemikalier som finns runt omkring oss, för att de i förlängningen (som inte är så långt bort) påverkar även våra insidor.

Turkosfärgade vattenglas, några med vatten i och ett liggande med utrunnet vatten.Jag pratar/skriver ofta och gärna om vikten av att införskaffa en egen vattenrenare i hemmet (gärna flera om olika kranar används, till och med duschrenare finns), för att reningsverken inte har kapacitet att rena vattnet helt från tungmetaller, kemikalier och andra ämnen som är störande för kroppen. Vill du läsa mer om varför vi bör skaffa vattenrenare? Du hittar mer information här: Därför.

Men, har du tänkt på att din hud är kroppens största organ? För det är så. Den är ca 2 kvadratmeter stor, väger ca 4 kg och är ca 1,5-4 mm tjock. Det finns läkemedel som är kutana, dvs ska smörjas på huden för att tas upp den vägen, till exempel smärtstillande salvor. Så huden har små, små hål. Porer.

Ekologiskt blonderat hår.Allt går inte in genom huden, som är en skyddande barriär, men i min värld gäller det även att tänka på vad man smörjer in sig med, för helheten. I många krämer och kosmetika idag finns ämnen som är hormonstörande, parabener är ett sådant. Men även tensider i schampo/tvål, kemikalier i hårfärgningsmedel (därför går jag till en ekologisk frisör sedan flera år tillbaka) och innehållet i solskyddskrämer påverkar helheten. Jag anser att vi allra helst ska kunna äta det vi har på huden. (Även om jag inte gör det.) Inga konstigheter.

Så här på självaste Världsmiljödagen vill jag lyfta fram ett alternativ som jag personligen älskar och använder dagligen – nämligen Moonsun Organics hudvårdsserie. Mia och Jenny som skapat dessa välgörande, genomtänkta och ljuvligt doftande produkter, anser att de ska gå att äta. Det tycker jag känns extra bra att ha på kroppen. På huden. För helheten. Det gör dessutom gott för miljön, en dag som denna.

Sedan är jag av den åsikten att ett hudproblem kommer inifrån (vad vi äter och hur vi omsätter fetter, aminosyror, C-vitamin, E-vitamin osv bygger huden), så det som är PÅ huden är inte lösningen för allt. Däremot kan det vi har på huden alltså bli en belastning, om vi inte tänker hela varvet runt.

Moonsun Beeswax Oil fick Guldäpplet 2013.Om du söker en hudvårdsserie som kommer från hjärtat på skaparna, ge gärna Moonsun Organics en chans. Jag älskar produkterna och får inte betalt för att skriva detta – jag tycker själv och har möjlighet att välja vad jag vill. Det känns så lyxigt!
Den ljuvliga Beeswax body oil från Moonsun Organics vann tidningen Hälsas guldäpple 2013 i kategorin “Naturlig hudvård, det om något tycker jag borgar för kvalitet!

Jag önskar dig en fin Världsmiljödag!

// Kram Linda

Ljuvliga julklappstips för hälsan.

Kandelaber med fem tända ljus.Kall, mörk novembermorgon. Finns det något ljus i mörkret…? Jajamensan, här kommer lilla tomtenissan med tips på snälla julklappar till dem du tycker om. Tänk att det inte är så himla lång tid kvar till jul, var det inte midsommar nyss?!

Men det är alltid bra att vara ute i god tid, så att panikångesten slipper flåsa en i nacken där man plötsligt står i knökfulla butiker med svettiga tjocktröjan på och fina men krisande barn intill. Nej, nu är det den samlade yogin i mig som talar och säger “ta det lugnt”… jag har nämligen några  hälsosamma och stärkande förslag.

Och det är inte vilka idéer som helst, det är saker och händelser som syftar till att främja och balansera hälsan. Årets julklapp, månne?

Bild på Euro vattenrenare för köksblandare.Vattenrenare, till exempel. Läs gärna mina inlägg om vårt dricksvatten idag i “varför vattenrenare? därför.“, så kommer du kanske tycka att det är en rätt klok investering.
Vet du mer vad som är så klokt? Priset på dem!
“Euro” för kökskranen på bilden nedan får du för bara 595 kronor och den levereras i en liten papplåda – perfekt att slå in i juligt mönstrat papper eller ett vitt med röda snören! Läs mer om vikten av vatten och de de olika modellerna som finns, så hör du av dig om du är intresserad, okej…?

* Nästa julklappstips är ett presentkort på en enskild yogisk session för att hitta personlig yoga, en hälsoundersökning eller individuell kostrådgivningKanske en termin Medicinsk Yoga i en klass med andra utövande yogisar?

Mathjärtan gjorda av stekta linser.Vore inte det kalas? Att få koncentrera sig på sitt eget välmående, hitta det som passar för just den personen och chansen att skapa ett lugn omkring sig eller inuti?  Kanske ska personen ifråga själv få välja vilket av dem hon/han vill prova på eller behöver…?

* Mitt tredje tips är en plats på vår kostkurs – “Mat för mig, kanske för dig när vi drar igång på ny kula i vår! Kursen hålls i Stockholm eller Märsta för 1000 kr per person eller 300 kr per tillfälle (fyra stycken, ett per månad).

En tallrik med färgsprakande, läkande kost.Känner du någon som vill lära sig mer om sin kropp och dess funktioner, samt hur kosten inverkar på alla processer? (Det är liksom lite roligare om personen vill, och inte bara behöver gå…) Eller så kan du köpa ett första steg, så väljer personen ifråga själv om han/hon vill fortsätta…

* Mina sista, men definitivt inte minsta, tips är – ekologisk hårvård i form av John Masters och ekologisk hudvård från Moonsun.

Jag har sagt det förr och säger det igen – din hud är perforerad med små små hål, även ditt huvud. Och hårstrån är som “sugrör”. Använder du schampo och balsam som innehåller till exempel parabener så tänk gärna om. Var rädd om din kropp och ge den det snällaste du kan uppbringa, både i hudvård och hårvård. Det är den totala belastningen som påverkar oss mest, många bäckar små… du vet.

John Masters schampo rosmarin och lavendel.Läs gärna mer om John Masters produkter.
De flesta sorter jag har passar för alla hår, är drygt och – ekologiskt (dessutom behöver/bör du bara tvätta håret max tre tillfällen per vecka – det är allra snällast mot håret, säger min frisör Sussie på  Omtanke). Hon är förvisso mammaledig till lilla Hedra just nu, men hon vet ändå massor om sånt!

Så, vill du slå till på något av dessa julklappstips, sprida välmående och hälsa omkring dig? Du hör av dig via detta kontaktformulär, så skickar jag med Posten eller möter upp dig!

Rött stenhjärta med texten "Omnia vincit amor" - kärleken övervinner allt.…och även om jag vill tipsa om det som ligger nära mitt eget hjärta, känns det ännu som att julen är långt borta. Tids nog kanske stressen ramlar över oss och vi märker att vi springer mellan alla “måsten och borden”… så, andas några långa djupa andetag, finns din plats i tillvaron och hitta din balans. Stå stadigt där du är. Och ha en fin dag.

// Kram Linda

Ta hand om dig i höst och vinter!

Min vän, det är nog så att sommaren oundvikligen börjat lida mot sitt slut.
Vi har försiktigt klivit in i höstmånaden september och hösten kan bli färgsprakande vacker och solen kan skina från klarblå himmel ett bra tag till… men den kan också bjuda på gråa, kalla regnskurar. Så enkelt är det ju. Livet.

Det är hög tid att börja fokusera på att ta hand om din kropp, själ och ditt sinne i höst och vinter – om du inte redan börjat eller gjort det ett tag.

För att du är så viktig! Det vet du väl om?

Solsken från en klarblå himmel med ett moln.Efter en sommar som kanske inte riktigt överöst oss med sol i den mängd som vi önskat, så har vi möjligen gått miste om en del D-vitamin, som produceras när vi befinner oss i solljus dagtid och får solstrålar direkt på huden. D-vitamin är viktigt för så många av kroppens funktioner, till exempel:
…absorption, transport och användning av kalcium och fosfor – för skelett och ben – det upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, reglerar immunförsvaret och förhindrar utvecklingen av autoimmuna sjukdomar, det skyddar nervceller, gynnar serotonin och motarbetar överskottskortisol. Vidare har det ett positivt skydd på blodtrycket, hjärt/kärlsystemet samt motarbetar depressioner. Det är också väsentligt för sköldkörtelns funktion – produktionen av tyroxin – det hjälper till med reglering av blodets koagulering och skyddar mot stroke.

(…ur Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson)

Vi kan väl vara överens om att D-vitaminbrist kan leda till många tråkigheter och följden av ett sänkt immunförsvar gör oss mer mottagliga för virus, bakterier och andra angrepp vi bör vara skyddade emot. Kort sagt.

Men det finns såklart tips och råd, du har möjlighet att göra kloka och medvetna val varje dag – för din hälsa och ditt välmående. Använd det som ett mantra när det känns tungt, upprepa för dig själv att det går oftast att förändra eller förbättra situationen på egen hand. Oavsett om vi upplever någonting lyckligt eller olyckligt är ingenting i livet konstant, allting är föränderligt, och vi bör lära oss att leva i stunden, uppskatta eller åtminstone hantera och acceptera.

Här är några tips och idéer, ta till dig dem du känner för och kassera resten.
Eller fundera på dem en stund, så känns de kanske mer tilltalande sen…?

En gärdsgård i snövitt vinterlandskap.Det finns många sätt att boosta ditt immunförsvar – eftersom det finns så många samverkande delar som skyddar i kroppen.
Blodet och lymfvätskan flödar inom oss,  huden och tarmen är barriärer som ska stoppa främmande ämnen innan de påverkar oss negativt på något sätt…

Genom att till exempel äta läkande kost efter sina egna förutsättningar, vara noga med sömnen, dricka tillräckligt med rent vatten om dagen, sköta magen och gå på toaletten dagligen, lugna ner huvudet och tankarna med den form av stresshantering som tilltalar dig – kanske Medicinsk Yoga – kan du stärka och hjälpa ditt immunförsvar.

Fyra turkosfärgade dricksglas med vatten. Drick tillräckligt med rent vatten.
Jaa, rena ditt vatten och drick ca 2,5 liter om dagen. Din kropp behöver vätska för att producera blod, hormoner och andra substanser – kom även ihåg att allt utöver rent vatten antingen är bonus eller skuld. Kaffe är vätskedrivande (på grund av koffeinet), liksom grönt eller svart te, så drick lika mycket vatten som något av detta för att få i dig tillräcklig mängd. Är vi överens här…?
Vattenrenare kan du även läsa om här. (Please do.)

Laxgryta med grönsaker och sesamfrön.* Ät ren och oprocessad läkande kost – som passar för just DIG.
Något av det viktigaste utöver vatten (och att andas) är att ge din kropp den näring som passar DIG. Inte det alla andra äter eller tipsar om – såvida du inte vet att det är väldigt bra för dig också.
Kom ihåg att du har dina behov och värden, du har din blodgruppmatsmältning och ämnesomsättning. Lär dig mer om dig själv, så kan du bygga din grund därifrån. Visst är det väl spännande, va…?

Närbild på en yogis hand, yogamatta och tända stearinljus.* Stressa ner på det sätt som passar dig.
Okej, alla gillar inte att yoga. Jag fattar det. Alla tycker inte heller om att jogga, löpa, träna aerobics på gym eller lyfta skrot i grupp. Och det är helt i sin ordning. Det allra viktigaste är att du hittar det som tilltalar – dig. Som lugnar och balanserar.
Kom bara ihåg att du inte behöver prestera hela tiden, det är alldeles lagligt att varva ner och låta kroppen få återhämta sig. I vila. Kanske genom Medicinsk Yoga eller genom att meditera, utöva chi gong, mindfulness eller något annat som gör just dig lugnare och mer harmonisk. Men prova något, för att balansera livet i övrigt. Det är åtminstone en början…?

Gryningshimmel i gult, rosa och blålila.* Skapa förutsättningar för god sömn.
Att sova borde vara det enklaste vi kan göra, ändå är det ofta så svårt att få ihop nog med timmar eller att sova utan avbrott. Rutiner bryts så lätt – ändå är det så “lätt” att återhämta sig, om man sover mellan klockan 06 och 22. En generalisering, javisst, men kroppens system ställer in sig på natten och organen arbetar eller vilar efter dygnsrytmen. Att äta en lätt middag senast klockan 19 på kvällen hjälper kroppen ytterligare, så att den slipper hantera matsmältning när du går och lägger dig för natten. Att sova är stärkande och läkande, din kropp behöver det… kom ihåg det.

Moonsun Cleansing Oil.* Använd ekologiska produkter på huden och i håret.
Väldigt viktigt, här! Huden är ju alltså en av immunförsvarets barriärer, som vi ska vara rädd om! Och eftersom huden är perforerad av små små porer, bör vi tänka på VAD vi använder på den – vad det innehåller? Håret är ju dessutom som små tunna “sugrör”, vilket drar in dessa ämnen i kroppen… Ta hand om din hud, torrborsta den och mjukgör med milt (unisex)doftande produkter. Gör hårinpackning med jämna mellanrum och tillför välgörande fukt. Jag vill rekommendera dig
John Masters ekologiska hårvård och Moonsuns ekologiska hudvårdprova gärna deras produkter – för hela din kropps skull.

Men, hur gör man då – vad börjar man med…?

Med att lära dig vem DU är. Vad just du behöver, vad du kan tillgodogöra dig, vad du har för förutsättningar och vad du vill. Känns det solklart…? Det gjorde det inte för mig heller, kan jag lova. Men med tiden faller pusselbitarna på plats och idag blir jag full i skratt när jag tänker på hur jag genom åren “stökat” med att hitta rätt. Hitta mig. Då skrev jag förtvivlat en anteckning “Hur tycker man om sig själv?” på en lapp, idag är jag en bit på väg och kan stilla le jag åt minnet.
Tack och lov.

Vill du lära dig mer om dig själv?

Hör gärna av dig via detta kontaktformulär om du är intresserad av;
enskild yogisk session för att hitta stresshantering för dig, om du vill göra enkostkonsultation inom läkande kost för just dig, eller om du vill varatestklient med uppföljningar under terminen, där vi gör en hälsoundersökning och skapar en personlig plan för just dig, med kostråd, stresshantering och eventuella kosttillskott för att balansera upp dig.

Närbild på en röd ros.…och om vi inte hörs av, var rädd om dig. Ha en härlig höst. Uppskatta den du är, det du har och dem du har valt att ha omkring dig i livet.
Det är kanske viktigast av allt, ändå.

// Kram Linda