Category Archives: Utbildning

– Utbildningar och kurser som jag själv går eller håller i. –

Träning, nutrition och epigenetik.

Du vet kanske hur det är. Först finns inte planerna för det, men så är det något inom en som säger “pssst, jo…” – så befinner man sig plötsligt på plats. Och inser att det är så himla viktigt, att man inte förstår hur man inte hade siktet inställt på det från första början? I helgen hamnade jag på en utbildning för Dr Robert Rakowski, en energisk och kunnig kinesiolog/kiropraktor (bland annat).

Jag (My) och DianaJag har några amerikanska favoriter, han är numera en av dem. Det är Tom O’Bryan om pratar gluten ner på cellnivå och Diana Noland, som är en viktig och kunnig förgrundsgestalt för funktionsmedicinen i USA. Briljanta, alla tre! Det är fantastiska helger när de kommer och delar med sig av sin kunskap.

Jag gillar ju det funktionsmedicinska tänket, som du kanske vet. Det är framtiden, anser jag. Det som tilltalar mig är helhetssynen på kroppen och organen. Sambanden; att allt inom oss hör ihop. Och jag upplever att allt fler söker just de ledtrådarna. För att slippa springa åt ett håll för att få hjälp med örat, ett annat för magen och ett tredje för sin migrän. När det – surprise! – kan ha samma ursprung. Det är olika symtom för en eller flera obalanser i grunden. Det gäller att hitta var det börjar. Funktionsmedicinen jobbar så.

2016 dr RakowskiDet har varit oerhört intressent att gå en kurshelg för dr Bob Rakowski. Lördagens ämne om träning och näring är superviktigt. Mer och mer, kan jag tycka med tanke på hur många som tränar idag. Det är bra att människor är aktiva, men baksidan av (för) hård träning kan stavas inflammationer, näringsbrister och i vissa fall utmattning. Det är inte lika bra. Jag är sannerligen ingen PT men vill kunna råda mina klienter på ett vettigt sätt, särskilt de som kanske har låg näringsstatus och ändå kör hårt.

Det har varit mycket information på två dagar. Många biokemiska reaktioner – på svängig amerikanska. I hög fart. Men kul. Det som lockar mig är att få till sig ny information, se forskning och få en bekräftelse på det man redan gör. Det finns alltid nytt att ta till sig och det lockar mig, att inte stagnera utan röra sig framåt. Vara på tå. Vilja mer. Utvecklas. Forza.

2016 dr Rakowski metabolismVi har berört försurningsproblematik och enzymer. Det endokrina systemet och  hormoner i obalans. Detox och metylering. Toxiner och oxidativ stress. Hur mycket som påverkar oss – men även hur vi kan vända på det och för förbättra för oss själva. Jodå, det går.

Och det har även handlat om sömnens betydelse. Andning. Vilans läkande effekt – det är nämligen det mest antiinflammatoriska vi kan göra: att sova. Man kan lugnt säga att jag har trivts som fisken i vattnet den här helgen.

Kosttillskott, kapslar och tabletter i en handflata.Vi har pratat om vikten av kosttillskott, hur marken idag tyvärr inte ger grödor samma näring som för ett par generationer sedan, så att kroppen kan “gå back” på näringen. Men det kan ta ÅR innan det märks. Och det är ju inte specifikt för de som tränar, utan berör alla som bor på planeten Tellus. Även om vi inte vill se det så, tro på det eller ta till oss det – alls. Jag tänker att “ju förr desto bättre”, vi kan börja förebygga redan nu. Det är så mycket lättare, än att vända på något som redan tippat över…

Här är en bild som säger så mycket om amerikaners näringsstatus.

20160424 224

“Laboratory tests prove that the fruits, the vegetables, the grains, the eggs and even the milk and the meats of today are not what they were a few generations ago (which doubtless explains how our forfathers thrived on a selection of foods that would starve us today). It is bad news to lears from our leading authorities that 99% of the American people are deficient in these minerals and that a marked deficiency in any ons of the more important minerals actually results in disease. Any upset of the balance, any considerable lack of one or another element, however microscopic the body requirement may be, an we sicken, suffer, and shorten our lives.”

Och min egen hemsnickrade direktöversättning till svenska nedan:

“Laboratorietester visar att frukter, grönsaker, korn, ägg och även mjölk och kött i dag är inte vad de var för några generationer sedan (som utan tvekan förklarar hur våra förfäder frodades på ett urval av livsmedel som skulle svälta oss i dag). Det är dåliga nyheter att få höra av våra ledande auktoriteter att 99% av det amerikanska folket har brist på dessa mineraler och att en markant brist på några tillägg av de viktigaste mineralerna faktiskt leder till sjukdom. Varje rubbning av balansen, någon stor brist på ett eller annat element, hur mikroskopiska kroppens krav än är, kan göra att vi insjuknar, lider, och förkortar våra liv.”

Läs gärna mer om Food Alone May Not Provide Sufficient Micronutrients for Preventing Deficiency här:

Journal of the International Society of Sports Nutrition.
3(1):51-55, 2006. p. 53

På sätt och vis är det skrämmande information, men fördelen är att vi KAN göra skillnad själva. Förbättra vår livsstil, skapa nya mönster. Vi har alla 24 timmar på ett dygn, frågan är hur vi väljer att använda dem. Hur vi prioriterar.

2016 dr Rakowski epigenetikSöndagen handlade om epigenetik. Att vår  livsstil kan påverka till 90% och våra gener till 10%. Vill du undvika att ärva dina föräldrars sjukdomar eller obalans och smärta? Gör då på ett annat sätt än de gjorde. Man kan se hur tvillingar som växer upp på olika platser kan få helt olika fysik, om vi är medvetna och skapar en bra yttre miljö samt en gynnsam inre miljö, kan vi stärka oss bättre för framtiden. (Håller du med mig?)

Här kan du se Time Magazine “Why Your DNA Isn’t Your Destiny” om varför ditt DNA inte behöver vara ditt öde – om Sverige. Jättespännande.

2016 dr Rakowski utbildningJag ska nu låta det sjunka in. Skönt ändå att kunna konstatera i efterhand att jag inte hade velat vara utan helgens information. Att träffa kursare och kompisar som har samma intresse. Jag vill avsluta med några klockrena citat från helgen (inte minst för dig Ulrika 😉 )

“Exercise is King. Nutrition is Queen. Together they create a Kingdom.” Ingen kommentar här, det behövs förmodligen inte.

“Abs are made in the kitchen” – vi kan träna hårt för att skapa en muskulös kropp, men maten är grunden till allt. Magrutorna skapas – i köket.

“When in doubt – detox” Det här är min favorit. Kom dock ihåg att kroppen “avgiftar” varenda gång vi andas, det handlar alltså inte bara om “detoxkurer” utan om att avgiftningsorganen ska vara i fas: tex lever, njurar, hud och lungor.

qma hälsoundersökningÖnskar du själv se över din näringsstatus för ett första steg framåt härifrån, kan du boka tid här för en hälsoundersökning eller en individuell kostrådgivning(Det är toppen om du känner till din blodgrupp när vi ses, men det är inget krav.)
Kom ihåg att stabil hälsa byggs över tid.

Jag önskar dig ännu en fin aprilvecka!

// Kram Linda

Ses vi på kostkurs i Göteborg 10-11/10 2015…?

Yes, nu är det läge. För dig som är intresserad av vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för dig men inte vill/kan/orkar åka till Stockholm – vill du komma och vara med i Göteborg…?

Kostkursinnehållet uppskrivet på en whiteboardtavla.Vi erbjuder så gärna vår kurs på annan plats än i hufvudstaden (Vill du att vi kommer till dig/er? Mejla via detta kontaktformulär.) och sticker gärna ut i landet, men vi önskar såklart en tillräckligt stor grupp för att kunna åka  hemifrån och sprida vår kunskap, så vi undrar om du och/eller någon du känner, vill lära dig mer om hur du själv kan påverka ditt mående – med hjälp av maten och det du äter…?

Du får två hela dagar – lördag 10/10 kl 10-17 och söndag 11/10 kl 10-16 – för 1800 kronor. (Jag tar vanligtvis 950 kr för 1,5 timmes kostrådgivning, så det blir ju mycket mer information under längre tid.) Det här blir en mer generell kunskap än individuell, men vi kommer ju att prata kring temat “läkande kost” i två dagar så det finns gott om plats för frågor och svar.

(Du som redan har gått vår kostkurs i Göteborg, går alltså om den för halva priset: 900 kr för dessa två heldagar.)

Anteckningar från vår kostkurs på en Whiteboard.Dessutom kommer vi att prata om hur kroppen fungerar, ända nerifrån cellnivå – inifrån och ut.
Hur svarar kroppen när vi gör på ett visst sätt? Vad behöver den för att kunna optimera organens funktioner på bästa sätt…?
Den här informationen är superviktig för framtiden, anser jag. Kunskap är makt.

Vi tar det på ett väldigt enkelt sätt. Jag kunde själv väldigt lite om kroppen innan jag började studera ämnet, så jag vet att det måste vara lätt att förstå. Och om du inte förstår, så är det mitt fel. Jag förklarar tills det är solklart – för alla. Nedan ser du de ämnen vi kommer att gå igenom, klicka på den för att se tydligare:

00 Mat för mig kanske för dig_Göteborg ht 2015Vi höll vår kostkurs i Göteborg förra hösten (2014) och det var toppen; en mycket intresserad och delaktig grupp. Deras respons var galet bra, därför delar jag så GÄRNA med mig av den igen, nedan. Det är ju bättre marknadsföring och säger mer än våra egna högtravande ord om hur förträfflig vår kostkurs är… 😉

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Röster om vår kostkurs i Göteborg oktober 2014:

 ”Tack för helgen! Jag känner mig peppad att lägga om
så mycket som möjligt. Får ta en bit i taget.

Jag tycker att Du o Carina gjorde en mycket bra information. Den var kvalitativ o kändes opartiskt riktig. Jag är mycket nöjd o kommer att rekommendera den till mina väninnor. Jag kommer gärna på nästa kurs”

”Jätteroligt att träffas och höra hur du arbetar, jättebra kurs,
fick så mycket bekräftat igen och lärt mig nytt.”

“Kursen i helgen har varit mycket lärorik och jag har fått upp ögonen för vad det faktiskt är jag stoppar i mig. Har efter i lördags följt era tips och råd och den gröna listan. Jag kan säga att min mage redan fungerar bättre ut ifrån att jag har kunnat gå på toaletten en gång om dagen sen dess, håller tummarna att det håller i så och att min resa bara blir bättre och lättare.

Tack åter igen för att ni kom ner till Göteborg och lärde oss mycket av det ni kan 🙂 är supertaggad att fortsätta med detta och har precis ringt min vårdcentral för att försöka få reda på viken blodgrupp jag är. Fick av dem reda på att det lättaste är att gå och lämna blod för att få veta sin blodgrupp, så det blir nästa steg.”

”TACK!!!!!!!!!!! Många, många tack!!!

Det var en fantastisk helg.  Budskapet gick direkt in i hjärta, hjärna och mage. Precis vad jag behövde. Jag som kom helt nollställd, inte ens ”ekologiskt” kund fram till  i fredags och ditskickad av en omtänksam väninna.
Nu är mitt fokus helt annorlunda…..

Under lördag och söndag fick vi väldigt mycket information, på kort tid.  Det var helt OK. Genom att du Linda gjorde en framställning som byggde på personlig erfarenhet och var mycket pedagogisk i ditt upplägg, så var det  både spännande och intressant att lyssna, anteckna och förstå ert viktiga budskap. Att sen få uppleva hur man praktiskt genomför detta i sin kost genom Carinas gourmetmåltider och fikapauser tycker jag var perfekt.  Carinas inställning och demo av att  det finns en mängd recept, men sen ”tar man vad man haver” och kan göra jättegoda och mättande nyttiga lösningar, gillar jag speciellt.   Jag tror det är viktigt när man ska hitta lösningar med färre ingredienser än man är van vid.  ( Personligen brukar jag aldrig använda recept mer än 1-2 gånger och sen göra min egen variant.  Så detta passade mig perfekt.)

Att kunna köpa en del av dessa specialprodukter av er var en bra service. 
Nu känns det mycket lättare att börja prova och man vet man ska leta efter
i affärerna.

En viktig del i ert budskap var att starta resan mot ett hälsosammare liv stegvis, för att inte göra det för svårt och jobbigt.  Det tror jag är en framgångsfaktor för att komma vidare och byta inställning till vad man äter och bibehålla sin nya livsstil.  Även om jag verkligen försöker undvika gluten och annat direkt nu, är det en process och man måste inte ändra så radikalt att man ”tappar balansen” och misslyckas.  En sak är dock säkert,  att våra kommande inköp av mat kommer att bli av helt  annat slag än hittills, nu på ekologiska avdelningar och i hälsokostaffärer.

Jag ser att min nya kunskap kommer att hjälpa mig till ett hälsosammare liv, med ökat välmående och förhoppningsvis med färre mediciner för min reumatism.  Dessutom kommer jag försöka inspirera mina vuxna högpresterande barn till ett ökat medvetande vad gäller kosten. Min man är redan mycket intresserad, så en del av vårt nya pensionärsliv blir att leta spännande nyttig mat och sen njuta.

Återigen TACK för en mycket givande och inspirerande helg.”

 ”Tusen tack för en lärorik, bekräftande, läskig med hoppfull kurs.
Jag är supernöjd med Lindas och Carinas upplägg av kursen.
Att få ta del av så mycket viktig kunskap och samtidigt höra slamret från köket, där denna alternativa helande kosten tillagades gav en fantastisk helhetskänsla. Påsen knöts ihop fint.”

“Tyckte i stort att kursen var kanonintressant & väldigt inspirerande.
Tack gulliga er för en kanonhelg! “

“Tack för en mycket trevlig och informativ helg med mättande och god mat.
Nu blir det att leta på lite andra hyllor i affärerna än de vanliga.”

”Tack för att ni kom till Göteborg!!!
Om du visste vad ni har rört om  i mina grytor :)”

”Det var verkligen en trevlig helg. Fick en liten nytändning kan man säga. Slutade med mjölkprodukter för cirka ett halvår sedan, så nu får det bli flera från ”röda listan” att jobba på. Det var en överraskning att vi skulle bli bjudna på mat, och så god dessutom, fantastiskt gott. Hälsa Carina det. Gröten med hela korn blev nog min favoritfrukost nu, men även soppan var varm och god!”

“Helgen har varit, i sig, en resa…….Fantastisk!” 

“Tack snälla för att ni kom till Göteborg och att vi också skall träffas igen.
Har redan börja sprida detta.

Jag tycker kurslokalen för mig var mycket bra eftersom jag hör dåligt, bra akustik. Vacker miljö. Skönt sitta i skolsittning, med riktning rakt fram.
Linda du var pedagogisk och tydlig i ditt upplägg.

Mycket att tänka på men ändå förståeligt och lätt ta till sig. Jag upplevde det inte som “skrämmande” utan som ren information och “Du väljer ju vad du vill äta”. Vilket för mig är helt otroligt att en del äter kost som fördärvar deras kropp… säkert även jag. Även om jag försöker äta så bra som möjligt. Det är ju en hel vetenskap. Men med er kunskap tycker jag att jag kommit en bra bit på väg och har fått en del förståelse för hur det ligger till. Man vill bara veta mer, det är ju ett så stort ämne. Och väldigt personligt vad jag förstår.

Carina din mat var så god och spännande smaka på allt du gjort. Det var också en jättebra grej att få smaka under dagarna.  Jag blev mer sporrad att laga just sådan mat. Längtar redan till nästa träff.

Det är så intressant och det var så trevligt ni var helt underbara och ödmjuka inför ämnet. Så bra plus från mig.

Sedan tycker jag vi tillsammans var en härlig grupp.”

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Studiematerial på den Funktionsmedicinska Näringsrådgivarutbildningen.Så, vad sägs? Vill du vara med oss 10-11/10 2015? Sitter du just nu med frågor du vill ha svar på?
Kontakta oss gärna omgående, så att vi vet om vi ska bege oss söderut, vi vill såklart åka men behöver din feedback inom kort:
skriv redan nu via detta kontaktformulär. 🙂

Kanske passar det dig bättre att gå en helg i Stockholm 17-18/10 eller tre onsdagskvällar i Märsta 7/10, 4/11 och 9/12…? Om så: hör av dig här. Varmt välkommen!

Jag önskar dig en fin dag.

// Kram Linda

Tips: VIKTIG UTBILDNING om kroppen – för framtiden

Kära kollega, vän eller bekant. Brinner du för att förändra och önskar göra den här världen till en lite bättre plats? Jag förstår din ambition och vill upplysa om en utbildning som kan förändra så mycket för så många. Jag har gått den själv och med tanke på hur jag kan använda den kunskapen i mitt (dagliga) arbete, vill jag dela med mig informationen till andra.

Det är min lärare, mentor, kollega och vän My Dahling, som har en utbildning till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare i Sverige. “Funktionsmedicin” betyder i detta fall att återställa organens funktioner, kan man kortfattat säga. (I USA är Diana Noland en förgrundgestalt för functional medicine, också hon är en kunnig och mycket fascinerande kvinna.)

Skolmnaterial för FMNSDen här utbildningen förändrade mitt liv. Jag ville lära mig mer om kroppens funktioner, efter att själv ha varit väldigt sjuk (med läckande tarm, belastad lever, utmattningsdepression och annat som gjorde mig trött och ledsen). Det kan vara ett bra utgångsläge för att börja studera, men det kan även innebära att man letar efter sin egen läkning (bara) på flera olika sätt.
Generellt sätt tror jag att det är viktigt att ha kommit en bra bit på vägen i sin läkning för att börja hjälpa andra. För att kunna dela med sig av sin energi (som är så viktig att behålla i sin egen läkning) och inte bara köra på det spår man själv har gått… för det kanske inte funkar för alla andra.

Det finns nämligen inte bara ett rätt och ett sätt. Just detta fick jag insikt i, genom denna utbildning till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare. (När jag hoppades att det skulle finnas en trollformel för alla. Jo, tjena.)

Studiematerial för Funktionsmedicinska Näringsskolan.Jag lärde mig att för att möta människor och skapa en förutsättning för läkning, gäller det att ta in klientens historik. Som att ställa frågor av karaktären: Vem har jag framför mig? Varifrån har denna person fått sina mönster? Hur ser kosthållningen ut idag – och hur har den varit? Finns det någon form av stresshantering i människans liv? Var arbetade hans/hennes morföräldrar, blev de utsatta för någon form av toxiner som kan spåras ner i flera generationer? Var hittar jag en lösning eller en ledtråd? Och var börjar jag med svaren på dessa frågor…?

Ja, det kan tyckas vara ett detektivarbete. Men det är ju alla dessa frågor som är starten till att kunna hjälpa en annan människa, anser jag. Men, om jag inte kan förstå kroppens funktioner, vad har jag få för nytta av svaren jag möjligen får…?

Denna utbildning handlar om att knyta ihop kroppens och organens funktioner. Förstå vilka organ som påverkar varandra och hur. Att kunna se ett mönster, få en ledtråd om vilka delar av kroppen som belastats eller tröttnat. Hur vi kan stötta och balansera delar som behöver läkas. Det pratas mycket om hur våra organ knyter tillbaka till varandra. Lever, tarmar, hud, njurar, mage och hjärna. Vi vet idag att allting hör ihop – inte minst mage och tarm genom det enteriska nervsystemet. (Så låt aldrig någon tro att du hittar på dina symtom eller att du skulle vara hypokondriker…)

Skola, böcker och vattenflaska.Vi behöver ibland leta djupare för att förstå varandra. För att finna svar på frågor och kunna söka bredare. Det är inte alltid så enkelt som det kan tyckas, men ibland är det precis så enkelt. Det gäller att veta i vilken ordning man bör arbeta; denna utbildning skiljer på primära och sekundära insatser. Kanske spelar det inte så stor roll vad jag gör för att stärka organ eller funktioner, om jag ändå gör det i fel ordning? Så att det inte märks eller känns?

Om du har läst min historik (vilket jag definitivt inte förutsätter att du har gjort) så vet du att jag visste noll om kroppens funktioner. Nada. Nichts. Nothing. Min kropp var så gott som avstängd från halsen och nedåt (hej, huvudfoting) en lång tid, så du kan ju förstå att det blev en rejäl “lucköppning” när jag började läsa om hur organen i min kropp fungerade. Eller borde fungera. Om grundläggande kost och näring. (Jag som hade levt på stress och socker, men slutligen gick sönder.) Det var så intressant att jag efter enstaka kurser ville dyka ner djupare, förstå samband och kopplingar ner på biokemisk nivå:

Därför valde jag att läsa och utbilda mig till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare. Jag ville förstå vad som händer i kroppen om jag fattar ett visst beslut i mitt liv. Att vad jag än stoppar i munnen, så påverkas min biokemi. Nu finns det mycket jag inte har en aning om fortfarande i det magiska universum vår kropp är, men den här utbildningen var en ögonöppnare för mig.

Jag har använt denna video om våra celler många gånger förut – men det är för att den säger så mycket. Tänk, så mycket vi ännu inte vet om den mänskliga kroppen…? Höj gärna ljudet ordentligt. Luta dig tillbaka och njut av våra vackra inre universum. Det är rörande, tycker jag. Varsågod.

Den utbildning till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare som jag pratar om innehåller följande delar, till exempel (läs gärna mer om detta på fmns.se):

Block 1
Steg 1-2 Genomgång av den anamnes och de uppgifter vi tar in av klienten vid första mötet – enligt Näringsterapeutisk modell, med påbyggnad av vad vi med hjälp av den funktionsmedicinska modellen bygger på vår anamnes / intervju / undersökning med.

Den funktionsmedicinska radialen är framtagen av Diana Noland för arbete med den funktionsmedicinska modellen för Näringsrådgivare-/terapeuter, Näringsmedicinare och amerikanska dietister.

Steg 3-4-5 Genomgång av mage/tarm, (lymfa),endokrina systemet, hjärt-/kärl-/blodsystemet, immunsystemet (Lymfa) – undersökning, frågor och evt. labb som kan tas.
Studier inom dessa områden kopplas till IFMs modell – för funktionsmedicinsk näringsterapi

Block 2
Steg 1-5 Är en fördjuppning av hur vi applicerar inlärda kunskaper på IFM – modellen. Där vi bl.a. arbetar med klientfall och fördjupar oss i Näringskunskap, samtidigt som vi studerar mer om metabola pathways.

Block 3 – näringens funktion och påverkan på människan – dvs ökad förståelse om kroppens biokemi för att ta fram specifika riktlinjer för effektiv behandling vid syndromproblematik, individens bakomliggande grundorsak, här fördjupar vi oss i SMART-modellen. En metod som håller klienten motiverad då en funktionsmedicinsk näringsbehandling kan ta tid, då vi behandlar primärbilden som förändras vart efter klienten läker. Funktionsmedicinskt får vi ofta arbeta med epigenetisk belastning och följa klienten under flera läkningsfaser.”

FMNS information om nervsystemet-Visst låter det väl spännande? Om du redan idag jobbar som – alternativt är utbildad till – terapeut eller har en utbildning till näringsterapeut i botten, kan det här vara din väg framåt! Det här kan du kanske ta in i din verksamhet, som en bit i ditt eget stora pussel…? Kunskapen om kroppens organ och funktioner genomsyrar ju egentligen allt vi gör.

“En bra grund är att ha kunskap motsvarande minst 20 ect Basmedicin och 50 timmar Näring/terapi .”

Beroende på din kunskap hittills, om du är intresserad av att veta ifall du kan hoppa på utbildningen, kan du mejla mig via detta kontaktformulär. Jag har själv tagit på mig att förmedla kontakten till min lärare, för att jag anser att vår planet och vi människor behöver detta. Och vi kommer att behöva det ännu mer i framtiden. Det är jag personligen helt övertygad om.

 Nästa intensivutbildning startar efter midsommar (26 juni 2015), du kan söka mer information på fmns.se – Funktionsmedicinska Näringsskolan.

 Vill du gå en längre utbildning finns den även över tre terminer, med start hösten 2016, se även där fmns.se eller vitalkunskap.se.

 Samtliga utbildningar kommer att gå av stapeln på det nya hälsohotellet  Myrtenkransen i Överum, Småland. (Se / läs mer på facebook-sidan.)

Har du frågor kring denna utbildning, kan du kontakta mig här.

En vit näckros i en damm: lotusblomma.Jag hoppas att du tycker att denna utbildning verkar intressant. Kanske kan du förmedla vidare till någon du känner, om det skulle passa bättre för någon annan än dig själv. En sak vill jag dock vara tydlig med: jag skriver inte detta för att “ragga elever”. Jag gör det av en helt annan anledning; många har frågat mig vilken utbildning jag har gått och jag delar gärna med mig av det jag har funnit. Finns det kanske ett större syfte med att vi lär oss allt mer?

Den här utbildningen förändrade mitt liv och idag kan min kunskap hjälpa till att förändra andras. Det är det som är så fint. Ringar på vatten. Tillsammans är vi starka(re).

Inte sant…?

// Kram Linda

Är du “autodidakt”?

Jag tror att jag, utan att ha reflekterat särskilt djupt över det, kan ha levt med nån sorts bildningskomplex tidigare i livet. För att jag inte genomgått högre studier som skulle kunna kallas akademiska – på något sätt.

För att det hade varit “fint” och för att jag väldigt ofta känt mig som en ung, tjejig underdog som varit pressad att bevisa någonting för att vara värdig. Det har förstås suttit mest i mitt huvud, det vet jag. Men det var ju lång tid som jag inte visste om det.

Det var inte lätt att starta ett dekorföretag som oerfaren 20-åring, och om jag vetat vad det skulle innebära hade jag förmodligen avstått, men arbetslivet är den absolut bästa skola jag kunde gå – det vet jag så här i efterhand.

Rosa flamingo i förgrunden, gröna växter och rosa mässväggar i bakgrunden.Det skapar nån sorts karaktär att ge sig in i att hålla i projekt från offertstadie, via införsäljning, skiss, uppbyggnad, materialinköp, produktion, byggnation, dekoration, samordning av leverantörer – som inte alltid dök upp där de skulle vara, eller på utsatt tid – “bomkörningar”, förseningar, ständig kundkontakt, hantverkare, evenemang, demontering, städning, budtransporter, tunga lyft, sortering, avslut och fakturering. Det kan jag tycka, så här i efterhand.

Det var ju ingen semester, precis. Och det gick att jobba med feber. Vilket var toppen för den överpresterare jag var så länge.

Mitt komplex var en osynlig boja runt min fot, som jag släpade på medan jag försökte vara till lags och duktig. Ett skavande irritationsmoment som jag har velat sparka bort, som envist förföljt mig och skrapat upp ett spår i vägen jag gått på… i ett förvirrande zick-zack-mönster. Ett steg fram och några åt sidan.

Så, faller saker och ting plötsligt en dag på plats och blir så tydliga. När tiden är inne och tajmingen rätt. Som om en spotlight riktas in på det som är verkligt, fokuset skärps på det centrala och periferin blir svagt suddig.  Meningen känns mer – meningsfull.

“Wisdom becomes knowledge when it becomes your personal experience” sade Yogi Bhajan, förgrundsgestalten inom Kundaliniyoga.
“Visdom blir kunskap när det blir din personliga erfarenhet”. Banne mig.

En lerig sjökant, med vass och snö i vintertid.Jag såg inte under resans gång att det jag lärde mig då skulle kunna hjälpa andra en dag. Det hör förmodligen till krisen och upplevelsen, att det är svårt eller till och med omöjligt att ta ett kliv tillbaka, tänka logiskt och inse att “ah, vilken tur att jag inte har lust att leva om det ska vara så här – det hjälper mig förstås att förstå andra i framtiden!”.

Nej, riktigt så var det inte. Det kan jag helt ärligt säga.

Det jag genomlevde på min egen terapeutiska resa – det jag har förstått genom att slå mig, ramla, resa mig igen, försöka på nytt, tappa greppet, leta efter en annan lösning och börja om – har idag en mening. Det föresvävade mig aldrig att det skulle kunna bli så här bra ändå i förlängningen, det har ofta känts som en lång uppförsbacke i snöstorm… så många år och gånger som jag flyttat eller bytt jobb och relation. Vad skulle det göra för gott – på riktigt?!

Ett rött äpple, som symboliserar kunskap, med en tugga i.Men “visdomen” har kanske blivit min kunskap, istället. Idag är jag väldigt glad över att jag funnit en mening, i min då till synes meningslösa strävan. Det känns bra att ha gjort resan, om den nu  framöver även kan vara till nytta för andra. Om jag har förvärvat större empati, förståelse, ödmjukhet och kunskap om hur jag kan underlätta för andra i liknande situation. Vilket jag troligen inte hade tillräckligt av innan.

Jag vet långt ifrån allt, det är inte det jag säger. Många vet mer än jag, men jag vill göra någonting av det jag kan. Mina möten med i samhället när jag bad om hjälp då jag inte tog mig upp ur sängen på grund av min bedövande  utmattningsdepression; jag var inte nöjd med det som erbjöds och ville skapa någonting annat. Jag är så glad och tacksam över att min uppslitande process ger mig en chans och möjlighet att stötta andra idag.

Jag har definitiv omvärderat mitt bildningskomplex och inser att jag i många avseenden är autodidakt. Självlärd. (August Strindbergs uttryck.) Det har sakta sjunkit in i mig, att det här har varit mitt sätt att lära mig det jag vill arbeta med. By living it. Och jag har insett att jag kommer från en familj där vi lärt oss genom att själva vara delaktiga. Vi har investerat blod, svett och ibland tårar för att komma till insikter och det känns rätt för mig.

Uppslagen studiebok på ett cafébord, pennfodral och en kopp te.Visst har jag studerat i mitt liv, både till Lärare och Terapeut inom Medicinsk Yoga, näringslära och nu ner på djupet inom Funktionsmedicin – vilket jag älskar! – men jag har lärt mig en hel del genom att känna, uppleva och prova på. Att våga.
Idag kan jag ge mig själv det erkännandet och känna mig stolt. Det har jag all rätt att göra och bara det är en ny känsla. Det är obeskrivligt skönt att känna att även mitt liv har en mening och en betydelse. Äntligen.

Jag hoppas att även du kan använda det du lär dig genom livet för att hjälpa andra. För tillsammans är vi starka(re). Att vara självlärd är inte alls dumt, det bygger inte bara på att det är betyg och andra utmärkelser som betyder något. Hitta det du tycker är roligt och som passar dig! Det du gör från hjärtat blir allra mest sant.

Det kan även skänka andra människor glädje. Tänk, vilken enorm bonus.

// Kram Linda

Det man kan se (om oss) i håret.

Idag handlar mycket om vad vi gör med håret. Vilka frisyrer vi stylar. Flätar. Klipper. De senaste preparaten och produkterna. Det pratas inte lika mycket om vad håret kan avslöja – om man tittar på insidan. Bryter ner det på cellnivå. Jag är vansinnigt fascinerad över detta.

Kurs i hårmineralanalys jan-feb 2015I helgen har jag suttit i skolbänken igen, på temat  hårmineralanalys och lyssnat till min kunniga lärare, mentor och vän My Dahling. Jag har kommit in i ett “utbildningsstim” nu i februari-mars; förra helgen handlade om vad gluten gör i kroppen och kommande helg går i epigenetikens tecken. Mycket intressant.

Men nu senast handlade det alltså om vad håret kan berätta om oss. Det som många faktiskt tror är “dött” (håret), vilket är långt ifrån sant… även om det kan se dött ut. Vårt hår växer ut om allt funkar som det ska och det blod som även ger hjärnan näring passerar ständigt. Det innebär att många av de näringsämnen som finns i blodet “kapslas in” i våra hårstrån när de växer ut. Vi klipper en del av utväxten, skickar för analys och får sedan en individuell bild för varje klient, det kan se ut ungefär så här (klicka för att förstora):

HMA analysresultatets staplar

Faktum är att det går att utläsa sådant som obalans och smärta, värk i leder,  utmattningämnesomsättning och mycket annat – bara genom att analysera dessa staplar! Det som kanske inte visar sig i blodprover kan avslöjas här, beroende på näringsbrister alternativt höga värden toxiner eller tungmetaller i våra celler. Det är helt otroligt.

Jag har ju gått några utbildningar i ämnet tidigare och det är många kurser kvar, men jag får till mig någon ny kunskap för varje gång. Det är därför det är då klokt att gå OM kurser – kanske mer än en gång – för att ny information kan landa. Naturligtvis hade jag hört mycket av helgens info redan tidigare, men vi kan nog bara ta in och processa ett visst antal fakta åt gången. Sila intrycken.

Ekologiskt hår uppsatt med en blomma.Handen på hjärtat: visste du om att ditt hår kan avslöja mineralvärden – inuti dina celler? Om du har brister eller överskott och att alla dessa ämnen påverkar varandra inbördes? Att man kan få fram den ämnesomsättningstyp var och en av oss har (snabb eller långsam) och att det dessutom kan säga en hel del om våra inre organs status…?

Jag hade själv inte den blekaste aning om allt som går att se i håret, när jag mådde dåligtfamlade efter lösningar på mina otaliga och diffusa problem och försökte förstå min enorma utmattning. Idag kan jag se tillbaka på mina hårmineralanalyser från förr och undra hur jag orkade stå upp rak. Som tur är kan saker och ting förändras, man utvecklas och lär sig med tiden, plus att jag tillfrisknat allt mer. Men jag är ännu inte i mål.

Idag, ungefär 3-4 utbildningshelger senare, är jag så fascinerad. Det är så oerhört mycket information att ta in, det finns en hel värld av mineraler och spårämnen, antagonister (ämnen som kan “krocka” med varandra) och synergister (ämnen som kan förstärka varandra) periodiska grundsystem (ja, ett åtminstone) där ute att ta del av…

Och alla dessa toxiner! Gissa om tungmetaller och kemikalier kan ställa till det i våra kroppar? Helst bör dessa värden vara låga i våra kroppar, men jag har i vissa klienters analyser hittat staplar av både kvicksilver, uran och arsenik. Sedan gäller det att börja nysta i varför, hur och varifrån…? Det är funktionsmedicinDet är ett riktigt detektivarbete.

Är du själv intresserad av att göra en hårmineralanalys? Så här går det till:

Ett ekologiskt färgat hår - dock utan utväxt.Ditt hår ska ha en utväxt på ca 2 cm innan det klipps, annars kan det följa med mineraler, kemikalier och andra ämnen från färgning och blekning, som skapar en helt annan bild av håret än den vi egentligen har. Håret ska även vara rent och tvättat vid klippning, tänk på att till och med ett zinkschampo kan påverka helheten. Neutralt är bäst.

Jag rekommenderar förstås att gå över till en ekologisk frisör och använda schampo, balsam, inpackningar och andra stylingprodukter utan skadliga ämnen; använd gärna ekologiska där också. För kroppen. Och framtiden.

När analyssvaret kommer tillbaka, skapar vi en behandlingsplan utifrån den rekommenderade kosttillskottslistan. Beroende på hur du och din kropp mår just då. Eller de kosttillskott du kanske redan äter. Det går inte bara att “blåsa på” och köra järnet, det handlar även om att läsa ut det som INTE står i analysen. Sedan gör vi en plan för var och en.

Du kan boka en tid för att göra en hårmineralanalys här. )

Penna och block; material för hårmineralanalyskurs.Och det är mycket det en sådan här helg handlar om. Att med hjälp av ledtrådar kunna och vilja tänka utanför boxen för att hitta alternativ och lösningar, tänja på ramarna, ställa de frågor som leder till svaren. Allt för att kunna hjälpa klienten på de sätt vi kan. Så spännande.

Tack My och alla fina kollegor för en viktig och mycket givande helg!

// Kram Linda

Att få ta del av Diana Nolands kunskap.

Det finns en amerikansk kvinna vid namn Diana Noland som är en stor profil inom functional medicine, det vi kallar för funktionsmedicin, och hon är oerhört kunnig. När hon kommer till Sverige så samlas vi, lyssnar och lär. Jag har en gång tidigare lyssnat på denna ödmjuka kvinna och fick mersmak.

Och i helgen var det dags igen.

Föreläsningshelg av/med Diana Noland i oktober 2014.Hon började lördagen med att säga att “alla som läser om näring är under lärande” och precis så är det. Det finns inget slut. Allting förändras och nya rön kommer och går – det gäller att vara snabb med det senaste och fånga upp det som verkligen funkar. Att nöja sig med att “det är som det är och alltid har varit” duger inte, eftersom vi lär allt mer om kroppen hela tiden. Ingenting är hugget i sten. Det vet vi, åtminstone.

Hon pratade om cellens funktioner, vikten av enzymer och fettsyror, organ som levern och njurarna, avgiftning och utrensning, vitaminer och mineraler samt en massa annat om kroppsfunktioner och näring i två hela dagar. Hon visade oss bilder, diagram, forskning och olika patientfall.

Kursmaterial och anteckningar.Hon pratade om att en person kan vara belastad på så många olika sätt, som vi fick lära oss i utbildningen på FMNS. På det fysiska planet naturligtvis, men även mentalt. Och känslomässigt. Andligen, kanske känns det tomt och uppgivet, som om inget har en mening? Varje klient har en berättelse och sin egen unika historia. Det är upp till oss att lyssna.

Hon pratade om att vi terapeuter skapar en relation med vår klient. Att vi arbetar tillsammans och att båda är delaktiga; som även min lärare har lärt ut att klienterna coachar oss till att coacha dem. Det handlar inte om att bestämma utan att ge råd för att hitta en lösning som passar i livet. Det kan handla om att göra en prioritering av sin hälsa och kanske offra vissa saker eller viss mat för att må bättre, men det är ett val man gör. Jag kan inte bestämma över någon annans val och prioriteringar.

Egentligen är det så logiskt och enkelt, men det är bra att få sitta ner och lyssna ett par dagar. Att se det från ett annat håll. Att ta in massivt med information och reflektera över hur jag jobbar. Vad jag kan förbättra. Vad som fungerar bra.

Sen natt eller tidig gryning.Något av det som verkligen fastnat denna helg är att melatonin är så läkande. Det är ett hormon i kroppen som styr sömnen. Det påverkas av ljuset och är högt vid 22-tiden på kvällen, då går själva “sömntåget”. Sedan dalar hormonet och därför kan vi bli pigga på sena kvällar och vara i gasen under nätterna… känns det igen?

Men melatonin är så läkande ner på biokemisk nivå att det till och med kallas för “anti-cancer”. Och jag tänker på hur många det är som inte sover gott på nätterna, på grund av stress i olika former – mat, jobb, familj… you name it. Kan det vara värt en insats för att sova bättre…?

Sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt säger samma sak, här från 2011.
Och här om melatonin ur Forskning och framsteg, från 1997. Men jag förespråkar inte att tillföra melatonin i första hand, utan att räta upp de funktioner som möjligen skevar och balansera det som stör en god sömn för att få ordning på den naturliga melatoninproduktionen igen.

En vattenfylld zinkbalja som symboliserar balans.Det här är alltså inga nya rön, men det kan vara värt att tänka några extra varv på. Och att vi på så många sätt kan förbättra våra egna förutsättningar.

Söker du hjälp för balans i ditt liv?
Du når mig via detta kontaktformulär.

Jag avslutar med några idolbilder och ber Jörgen om ursäkt redan innan (han vill nog inte vara med på bild), men jag kan avslöja så mycket som att de inte frågade mig om vi kunde ta en bild tillsammans… utan tvärtom. 😉

Jag (My) och DianaJörgen och jag.My och jag.

Tack till Diana Noland,  Jörgen, My och alla andra för den här helgen.

Det var kul och givande att ses. Som alltid.

// Kram Linda

Att förkovra sig och ständigt vara på tå.

Åh! I helgen har jag suttit i skolbänken igen. Jätteroligt.  Det är något särskilt med att fylla på kunskapsbanken, inte sant? Och vetskapen om att det kan fortsätta tills man loggar ut och går hädan. Att vi tamejtusan aldrig slutar lära…

Utbildning september 2014Nu var det dags för oss, som inte hade möjligheten att delta, att höra vilka nya rön som delades i USA (San Francisco) i maj, under IFMs årliga konferens på temat funktionsmedicin och nutrition.  Så eftersom jag jobbar i den andan och dessutom är funktionsmedicinsk näringsrådgivare, känns det viktigt att vara på tå. Att hela tiden utvecklas.

Jag gillar utmaningen i att lära mig mer och bredare hur jag kan hjälpa mina klienter till en bättre balans. Att höra vad som sker inom oss, av kunniga lärare, om hur kroppen fungerar biokemiskt ner på cellnivå. Att det sker stora skillnader bara vi tar hänsyn till de minimala beståndsdelarna inom oss. Problemlösning. Detektivarbete. Jag kommer att kunna fortsätta lära mig om kroppens funktioner resten av livet. Om jag liksom varit orolig för att detta ämne ska gå i stå… så kan jag nog släppa den oron.

Två händer med fingrarna formade till ett hjärta.Och människokroppen fascinerar mig än mer, ju mer jag lär mig. Vilken galet magisk och sinnrik skapelse, hur tusan kan den funka (undrar man ju ibland) när det är så lätt att motarbeta kroppens alla funktioner med tokig näring, stress och sånt som livet erbjuder – men VILKEN läkande förmåga vi samtidigt besitter! Otroligt.

Och det känns så viktigt för mig att lära mig vad som kommer framåt. Framöver. Inte bara hur det alltid har varit – vilket i sig är viktigare än vi tror för kroppen, då den egentligen har förändrats mindre än omgivningen – utan också förstå vad som sker runt omkring oss. Utvecklingen. Utmaningarna vi möter. Livet. 

Svarta siluetter av träd mot en stålgrå himmel.Vi kommer att möta en värld med GMO. Ännu vet få hur det påverkar våra kroppar, egentligen. Och våra jordar brukas på ett helt annat sätt än förr, med flera olika kemikalier. Maten vi äter innehåller allt mer tillsatser av många olika slag… men mindre mängd näring. Jag anser att det är viktigt att vara nyfiken. Vetgirig. Att vilja lära. Och särskilt när jag får besök av klienter som vill ha hjälp. Det går att sitta på rumpan och vara nöjd, om det passar sig, men känns ännu bättre att söka svar och förbättring. Och tack och lov kommer fler utvecklande utbildningar framöver: snart ska jag på en heldags produktmaraton, så att jag kan gå ännu djupare in i de preparat jag jobbar med. Varför? Hur? När? Frågor jag vill få svar på och kunna svara på.

Helgen 4-5 oktober kommer magnifika Diana Noland från USA för att föreläsa för terapeuter, det ser jag enormt mycket fram emot. Hon har en sådan ödmjukhet, mjukhet och visdom som är bländande. Du vet hur man brukar säga att en person kan kliva in i ett rum fullt med folk och bara äga det…? She does. Utan de stora gesterna, hon till och med talar relativt tyst. Men så är det ju. Har man tillräckligt kloka saker att säga så lyssnar folk fastän man viskar. Det är fascinerande. Och jag ser mycket fram emot hennes utbildning.

Jag hoppas att du har haft en fin helg och får en fin vecka.

// Kram Linda

Att plöja ner 10.000 timmar.

Det kommer en film på temat och jag har tänkt på det en längre tid. Faktiskt. Man brukar säga att för att bli riktigt bra på någonting, bör man lägga ner 10.000 timmar (tillsammans med hjärta och själ, skulle jag vilja säga) i det…

Skolmaterial för näringsrådgivare.…vissa studier säger att det kan handla mer om träning och övning än – gener. Det råder väl delade meningar om det, beroende på vilket område man grottar ner sig i, men det är en intressant tanke. Inte sant? Men visst, “övning ger färdighet” inom oändligt många områden.

Och, på riktigt: 10.000 timmar? Jag var väl aldrig så vass på matte (jag läste samhällsvetenskaplig inriktning på gymnasiet), men om vi räknar på 8 timmar arbete om dygnet, för att “öva” maximalt som ett “jobb”… blir det 10.000/8= 1250 dagar. Delat på 365 dagar, blir 10.000 timmar: 3,4 år.

Har jag räknat rätt (?) här, så utgår vi alltså ifrån att man försöker lära sig någonting på en “normal” arbetstid. Intressant.

En turkos tallrik med färgrik läkande kost.Om jag ser till mina egna intressen och vad jag själv “nördat in på”, så är ju saken den att jag har levt mitt nya liv (med exempelvis omläggning till läkande kost, stresshantering i form av Medicinsk Yoga)
dygnet runt – även när jag jobbat med annat – och försökt lära mig om min situation… sedan flera år tillbaka. Så om vi skulle räkna på att jag möjligen varit aktiv 16 timmar per dag (vilket är minimum, när man varje mål mat försöker trixa och komma underfund med “vad det är som ger mig så ont i magen?”) så har jag förmodligen rivit av de 10.000 timmarna på knappt 2 år. Kan jag tänka mig.

Och jag har ju rotat runt i detta i minst sju svåra år, det närmar sig 8 år nu, även om det inte är samma saker som är lika tuffa längre så tickar definitivt “lärotiden” på fortfarande. Man blir väl aldrig fullärd?

En handritad analog klocka, som symbol för "tid".När man fokuserar och går in för att göra något i 10.000 timmar, så tar det oftast en väldigt lång tid – men om tiden å andra sidan “bara rullar på”, så går de plötsligt rätt snabbt. Kanske är det så att “tiden går fort när man har roligt”…? Jag tycker inte alltid att mina svårigheter varit så roliga, men med lite perspektiv i backspegeln… vad mycket som hänt. Det känns intressant att ha plöjt ner så många timmar (minst 20.000 stycken) på det jag gör och jobbar med idag, men det bör väl å andra sidan innebära att det faller mer och mer på plats…?

Ibland frågar mina klienter hur jag hittat all information om det jag pratar om och hur jag kommer ihåg eller kan det jag lär ut. Men om du gör samma sak år ut och år in – som jag har gjort – i minst 10.000 timmar så lär du dig det också. Jag lovar. Jag har bara rotat lite djupare, där andra kanske inte söker så mycket. På samma sätt. För att göra det lite lättare för andra (här!).

Studiematerial på den Funktionsmedicinska Näringsrådgivarutbildningen. Jag har ju lagt ner 2 år på min utbildning till Lärare och Terapeut i MediYoga och 1,5 år på utbildningen till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare, vilket också tagit sina timmar i anspråk… hur många timmar kan det vara, tro?
Å andra sidan spelar det inte så stor roll.

På sätt och vis känns den här tiden trygg. Jag börjar hitta en botten i det jag gör och lär ut, även om jag till fullo förstår att jag har resten av livet kvar i den här skolan som kallas just – Livet. Det kan kännas förvirrande. Nya saker händer hela tiden, och även om jag inte alltid är fascinerad eller beroende av “forskning” (som brukar grundas på vetenskapliga bevis, vilket betyder en  “kvalificerad gissning”) så kommer det nya rön hela tiden att förhålla sig till. Ingenting någonsin eller någonstans är statiskt, allting förändras. Det gillar jag! För det känns både inspirerande och förnyande, långt ifrån stagnation.

Vita skira blommor, med gröna blad och blomknoppar i bakgrunden.Och jag kan konstatera att de första 10.000 timmarna har det inte varit så lurigt att komma upp i. Frågan är vad det blir i förlängningen, när jag ju faktiskt  jobbar med en sorts “hobby” som ständigt förändras… …kommer det att kunna stoppa med en miljard, tro? 😉

Jag blir trött bara jag tänker på det. Dags att ta helg snart.

Må så gott.

// Kram Linda

Vad stoppar vi i huvudet…egentligen?

Det är februari, det som brukar kallas “vabruari” då många föräldrar vabbar på grund av sjuka barn. Dags för en time-out och reflektera över vad vi väljer att mata oss med…? Nu gäller det att stötta allas immunförsvar lite extra.

Snötyngda grangrenar i vinterväder.För det är ju så att vi även kan ta hänsyn till årstiden för att stärka oss, följa kroppens flöde istället för att motarbeta.  Avlasta. Förbättra. Undvika de djupaste fallgroparna. Skapa andra rutiner. Tycker du att det låter motigt…? Förändring kräver förstås motivation och en positiv inställning. Så är det ju.

På ett av de arbetsplatser jag har jobbat genom åren, beskrev en kille själva  ätandet som att “stoppa döda djur i huvudet”. Nä, han var varken vegetarian eller vegan, men enligt min humor väldigt rolig i sina uttryck… dock var det väl inte den allra charmigaste beskrivningen av att avnjuta en måltid i goda vänners lag. Kanske.

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Missförstå mig rätt, jag har ingenting emot att äta animaliska proteiner. Men det finns en poäng i det uttrycket. Vad matar vi huvudet med, i form av mat och tankar – egentligen? Är de närande och stärkande eller destruktiva och energiläckande…? 

Det tål att tänkas på.

Det finns endast två saker i livet vi kan kontrollera (även om jag ibland i desperation velat tro att det är fler än så) och det är lite lustigt att vi placerar dem båda i… huvudet, nämligen:

Maten vi äter.
De tankar vi tänker.

Så. Om man ska starta “på ny kula” i år, stärka sig ytterligare och se till att ge sin kropp det bästa som just den önskar… varför inte lära sig mer om det? Som av en händelse (!) drar vi ikväll klockan 18.30-21 igång vårens grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig på söder Havregatan 10) i Stockholm. Är det inte passande?

Och det handlar inte om att du ska göra som jag eller att jag ska försöka övertala dig om att det endast finns en metod som är riktig, det handlar snarare om det här. Att du skapar dig en egen uppfattning och går din egen väg.

Närbild på en räddande livboj.Vår förhoppning är att allt fler ska kunna göra mer medvetna val utifrån vad vi pratar och berättar om, från våra egna erfarenheter där vi stått på näsan och skrubbat knäna. Det behöver väl inte alla göra?

Man kan nämligen lära av andras misstag.

Om du vill lära dig mer om hur kroppen fungerar och vad du kan göra för att stötta den, hör av dig via detta kontaktformulär.

Och jajamensan, det ingår både kompendium och recept för 400 kr /del (torsdag 6/2, 6/3 och 3/4 kl 18.30-21) eller 1100 kr för samtliga tre.

Varmt välkommen!

Er andra önskar jag en fin, stärkande dag.

// Kram Linda

MediYoga för närstående vid psykisk ohälsa.

En period i livet, när jag var så slutkörd och utmattningsdeprimerad att jag knappt visste vad jag hette, sökte jag hjälp och kanske snuddade jag kort vid känslan av psykisk ohälsa. Det var definitivt inte angenämt.

Svarta siluetter av träd mot en stålgrå himmel.Men det är ingenting mot hur många andra har det. Psykisk ohälsa är någonting som ökar i samhället och även om personen i fråga har sin kamp, finns det ofta en eller flera närstående som försöker att hantera situationen på sitt sätt. För det smärtar även att stå bredvid någon som lider, det finns många som skulle vilja ta över bördan från sina nära och kära för att slippa se dem plågas. Det blir förstås fullt fokus på barn, partner eller förälder med psykisk ohälsa, men i många fall behöver även de närstående stärkas.

Att få vara sig själva. Att orka vidare. När det känns hopplöst.

Jag vill lyfta fram bra idéer som förverkligas av eldsjälar runt omkring oss i vårt vackra land. Min fantastiska MediYoga-kollega Eva Billqvist är en av dem som vill hjälpa andra att må bättre.

Hon har gjort en egen lång resa, som anhörig till en dotter med psykisk ohälsa och för henne var den medicinska yogan en väg till balans. Med den ovärderliga erfarenheten i bagaget, vill hon nu stötta andra närstående som gör så mycket för sina nära och kära att de själva tappar energi, fokus och glädje.

Nu håller hon en utbildning i Stockholm (Lidingö) i tre delar med start 22/3 2014 som jag vill informera om. Klicka på bilden för större text:

Eller se utbildningen här som pdf: Annonsblad Mediyoga närstående

För anmälan eller mer info: eva@evabillqvist.se eller evabillqvist.se

En brinnande brasa, som symbol för en eldsjäl.Jag som gått en 1,5 år lång utbildning till Terapeut i MediYoga tillsammans med Eva, vet att hon brinner för detta. Hon är driven och duktig, jag kan varmt rekommendera henne om du söker hjälp i en situation liknande denna… för inte mycket slår högre än egen livserfarenhet och bakgrund i ämnet.

Kanske kan du tipsa någon som behöver hjälp, om detta.

Läs artikeln om Evas arbete och egen resa här: “Eva ger anhöriga hopp – hennes dotter valde livet och mår nu bra”.

Det är fint att veta att saker och ting kan förändras, även om det känns så långt borta. Vi vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Särskilt inte om vi får stöd och verktyg för att hantera livet när det känns svårt. 

Jag önskar dig en fin helg.

// Kram Linda