Category Archives: Stress

– Om stress i någon form. –

En God och Glad Påsk!

Hej! Här kommer ett inlägg på en röd dag och allt… men jag känner att stunden kräver att jag sänder ut ett litet digitalt påskkort och talar om att du är värdefull för mig! Så att det min tystnad inte missuppfattas, tänker jag. Du är viktig.

Egentligen vill jag mest önska dig en Glad Påsk här och nu. (Och det passar ju egentligen inte så bra ihop med att det är långfredag; det är ingen rolig och glad sak om vi går tillbaka till ursprunget, varför vi “firar” påsk. På påskafton och särskilt påskdagen är det ju lite annat ljud i källan, men nu är det långfredag, så vi stannar där…)

Jag önskar dig en stund av stillhet och vila, var du än befinner dig. Med vänner, familj eller i ditt eget sällskap. Att du kan varva ner och finna nya krafter. Att du kan göra det just du behöver.

På sätt och vis kan dessa långhelger (?) där det finns utrymme för stillhet på röda dagar, vara en möjlighet till en stunds paus. Att liksom hinna ikapp sig själv, om man inte måste springa hela tiden. Man behöver inte heller måla ägg hela tiden – det fina är att man får välja. Det man känner för. Kanske firar du inte ens påsk, det är vackert så. Jag önskar att du gör påsken till var den är för just dig. För din skull.

Personligen uppskattar jag allt mer dessa små stunder av vila i livet, oavsett om det är påsk, nyår, jul eller – en helt vanlig helg! En röd dag är en paus för vila. Men alla kan inte vila på röda dagar, i “mitt förra liv” kunde jag ibland vara tvungen att jobba på de röda dagarna. Men då finns det ofta andra “istället-för-röd-dag” att vila på.

Hur som helst tror jag – nu när det rapporteras om att allt fler stressas till sjukdom – att vi kan behöva ta tag i våra liv. Det är inte alltid andra som hjälper oss ur vår situation, ibland kan vi behöva dra i nödbromsen på egen hand om be om hjälp. Det kan vara nog så svårt. Men det går.

“…om vi inte har råd med rehabiliteringar, vad händer då med dessa patienter?” Jag pratar ofta/alltid om att förebygga. Känner du att det håller på att gå åt… skogen? Jag kunde det (tyvärr) inte själv, men om du kan; försök att bromsa in innan det tippar över helt. Det tar längre tid att komma tillbaka när det går för långt.

Och det finns egentligen mycket att göra för att komma på fötter igen. Jag brukar tänka så här i första hand:

1. Finns det relativa näringsbrister? (Alltså, de som inte visat sig i blodet.) Det kan vara svårt att läka om vi saknar de ämnen i vår kropp som hjälper oss att läka. En Zn- eller Ca-brist – inte helt ovanligt – kan ställa till det rejält ner på cellnivå; det är svårt att skapa de enzymer som krävs om vi saknar de ämnen som gör det möjligt att producera enzymerna… gissa om stress dränerar oss på näring? (Svar = ja.)

2. Hur är det med maten? Äter du konsekvent (varje dag) det som stressar och möjligen skadar din kropp, beroende på vilken situation du befinner dig i? En stressad person väjer gärna det kroppen ABSOLUT INTE vill ha (men hjärnan skriker efter!) och det är en paradox, men ett tillstånd som kan förändras… jag vet det. Om man vill. Vi kan lära oss att äta den man som passar allra bäst med våra egna kroppar, vilket inte behöver vara detsamma för alla. Vi skiljer oss åt – även inuti.

3. Stresshantering, finns det någon sådan? Jag jobbar ju med MediYoga, lugnande andning och övningar som kan släppa på spänningar. Den där nyckeln som kan låsa upp den där skattkistan av fina egenskaper du sitter på. Sänka ett högt blodtryck. Minska stresshormoner. Det finns forskning på det. I en lugn situation tänker vi helt andra tankar än i en stressad, och om vi vet att vi har nog med näring i kroppen och äter “rätt”, kan det var lättare att behålla lugnet på en biokemisk nivå. Inte sant?

Känner du dig motiverad att (med ett litet steg i taget) skapa en ny livssituation? Det är ingen dum idé. Du kan känna på vad det handlar om och fatta beslut när du har provat en gång. Det vi bör komma ihåg dock, är att det kräver en hel del av oss för att förändras. Det är vad en förändring handlar om.

qma hälsoundersökningJag (som själv har varit där) gör gärna det jag kan för att hjälpa dig – om du känner för en:
individuell kostrådgivning (läkande kost),
hälsoundersökning  (eventuella näringsbrister) eller privat yogasession i MediYoga/Medicinsk Yoga (inre lugn).
Det är en start på vägen och om du söker annan hjälp ska jag göra mitt yttersta för att ge rekommendationer (mina kolleger) därifrån.

Du når mig via detta kontaktformulär eller bokar tid för ett möte här. Välkommen!

Men självklart hoppas jag att några dagars stillhet över påsk, med god och läkande mat, kan ge dig ett inre lugn. Själv ska jag vända in och ut på påskmats-recept (så att de passar in i mitt liv) och fila vidare på matbok 3.Festmat. Spännande!

Jag önskar dig förstås en fin helg – En God och Glad Påsk!

// Kram Linda

“-Mitt mål i livet är att dö frisk.”

Återigen duggar cancerlarmen tätt omkring oss. Sveriges sjukvård går (redan) på knäna och många förstå-sig-på:are spår att det kommer att öka ännu mer framöver. Att endast de rika kommer att få vård, om skillnaderna mellan våra landsting kvarstår. Att det beror på var vi bor. Bland annat.

De flesta av oss känner någon som fått, eller gått bort i, någon cancerform.

Cancersjuke Rickard kämpar – mot vården

Riksdagstoppen: “Är så fullständigt korkat”

Cancerläkarna slog larm om köer

Trebarnsmammans kamp mot cancern

Frida Boisen: “Nu dör nästa mamma eller pappa i vårdkön”

Det borde få många att tidigt vilja tänka på att ta hand om sig själva. Varför inte börja när vi ännu är unga och vitala, när vi kan försöka skapa en så god och stabil grund som möjligt? Alla sorters cancer och förlopp är komplicerade, men man vet att de flesta former växer långsamt, att den utvecklas under många år – inuti. Att vi kan börja i ung ålder med att göra det som varje läkare förordar: att leva “sundare” generellt. Det bör väl vara rimligt…?

En yogis hand i "Gyan Mudra", med tumme mot pekfinger.För mig innebär det att motionera och röra på sig ordentligt, på det sätt som passar var och en bäst individuellt. Att sova 7-8 timmar per natt för att tillåta immunförsvaret att stärkas under dygnets mörka, stilla timmar. Att lära sig andas lugnt och djupt, för att på så vis sänka stresshormoner och blodtryck kopplade till stress. Att äta sunt (också individuellt). Välja ekologiskt så långt det är möjligt, att rena vattnet vi dricker och duschar i, för att slippa rester av sånt som hjärtmediciner, p-piller, kemikalier och tungmetaller i onödan. Välja sådant som stärker kroppen och immunförsvaret. Och minimera det övriga (som stillasittande, rökning, alkohol, sockerkonsumtion, stress och så vidare…).

-Men hur ska jag hinna med att få in allt det här i mitt liv?! kanske det är lätt att tänka nu. Har det blivit så att vi prioriterar någonting annat den tid vi har att leva? Vad gör vi i så fall med den tiden om vi (gud förbjude) faktiskt blir… sjuka?Missförstå mig rätt här. Kanske går vi ändå inte fria från sjukdomar, vem som får cancer och hur är inte alltid givet, men det kan vara värt att ge våra kroppar en helhjärtad chans, om och när möjligheten är oss given.

En turkos tallrik med färgsprakande mat, en symbol för "läkande kost".För vi kan göra så mycket mer än vi tror och förstår för vår egen hälsa. Problemet är att vi ofta jagar en “quick fix” som går snabbt – för att vi har bråttom och livet inte riktigt går ihop – iallafall.
Men jag tror att om vi slipper stå med mössan i hand och be Farbror Doktorn om en remiss till en specialistklinik, för att få den önskan nekad… så kan vi skatta oss lyckliga. Det är definitivt en erfarenhet vi skulle känna oss rikare utan. Tror inte du?

(Vill du hänga med på vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” med start 6/2 i Sthlm, så mejla mig för mer info. Välkommen.)

I mina senaste texter – och troligtvis i några kommande – känns det som att jag upprepar detta mantra om och om igen, men mer än någonsin känner jag att det behövs: jag tror att vi MÅSTE förstå att vi lever i ett tempel som gör allt för att hålla oss i balans, om vi bjuder till. Det är inte en “kroppjävel” att svära och gorma på för att den motarbetar oss, den gör allt den kan med de (få) förutsättningar som ges. Och för mig är det så viktigt att vi vet det. Var och en av oss. Att det inte bara är att be om en remiss eller ett reservdelsorgan… för i så fall tar vi ju inte verkligheten på allvar. (Vilket i och för sig är okej – att blunda för sanningen – om det är ett aktivt val.)

Rosa löjtnantsshjärtan på rad, med gröna blad i bakgrunden.Men jag vädjar till dig att ta dig själv, din kropp och ditt liv på allvar. Det är definitivt dags. Vill du kolla upp din näringsstatus, kan jag erbjuda en hälsoundersökning. Bokar gör du här: via min bokningssida. Har vi inte träffats tidigare är det alltid “nybesök” på 1,5 timme. Sen avgör du själv om du vill gå in i behandling (med kosttillskott, jag ger en rekommendation) eller bara få enklare råd om kost och stresshantering. Eller gör en koll någon annanstans. Det behöver ju inte vara hos mig.

Jag vill bara vara (över)tydlig med att jag alltså inte menar att koppla ihop min hälsoundersökning med det jag skrivit om cancer (…vilket jag inte behandlar). Utan den handlar om att kunna se hur till exempel vitamin- och mineralstatus ser ut. För att kunna skapa balans i kroppen och stärka upp eventuella brister.

Orden i rubriken är min lärare och mentors. Hon har jobbat som terapeut i större delen av sitt liv, på heltid sedan 15-20 år tillbaka. Hon gör allt i sin makt för att hjälpa människor (tillbaka) till hälsa och jag gör allt jag kan för att lära av henne. Ta del av hennes makalösa, ovärderliga kunskap.

Liksom jag, har hon gjort en egen resa. Den började vid födseln, när hon föddes med barnreumatism, bland annat. Hennes väg har varit en mycket fascinerande resa nerifrån och uppåt, hon har klättrat och rest sig – främst på egen hand och tack vare sin egen djupa kunskap om hur kroppen fungerar. Hennes mål är alltså att dö frisk. Från att födas sjuk och göra sitt bästa för sin egen goda hälsa, till att en dag på ålderns höst eller vinter, bara kunna sluta ögonen och liksom logga ut. “Att somna när klockan stannar, för att tiden är ute” som hon själv uttrycker det. Av ålderdom efter ett långt liv.

Närbild på en rosalila blommas kronblad med gröna blad i bakgrunden.Jag tycker att det är fint. Att det är en fin önskan och en stor ambition. Och det lockar mig till att drömma om samma mål, sikta mot samma resultat. Att få dö frisk. Nöjd. Klar med livet.

Hellre än i smärtor, ångest och ensamhet.

Men när jag ser mig om idag finns det många tankar som kommer över mig och jag undrar hur många där ute som kommer att dö… friska?

// Kram Linda

Du är (inte) vad du äter.

Det finns ett uttryck som lyder “Du är vad du äter”. Har du månne hört det förut? (…uttjatat till leda?) Jag håller numera inte med om just den ordföljden.

Studiematerial, skolhelg i Funktionsmedicinska Näringsskolan.Bara själva uttrycket är laddat och har förmåga att skapa en del ångest, tror jag. Och det ligger väl i och för sig hos var och en att definiera, men jag tycker inte att detta uttryck passar någon längre. Inte sedan jag började läsa funktionsmedicin
samt kost och näring, ända ner på minsta biokemiska cellnivå
.

Jag tror dock att “det du äter” kan säga en hel del OM dig – eller mig, för den delen. Om vi väljer inbakad pizza, groddade grödor, dynamiskt odlat, take away, hembakat, helfabrikat, LCHF, rawfood, vegetariskt eller någonting helt annat… så säger det en del om våra val och vad vi faktiskt – äter. Men det säger inte vad du är. Nödvändigtvis.

Varför inte, då? Jo, för att jag ser bland mina klienter att vissa av dem (liksom jag, tidigare) har oerhört svårt att ta upp och absorbera näring. För även om vi har trott att vi “bara äter och det sköter sig självt” inom oss, så är det dags att vakna upp och skaffa mer kunskap nu. Vi är en fantastisk fabrik ända ner på cellnivå, men det handlar om att ta hand om mage och tarm, slemhinnor och en matsmältningsapparat som kan vara nedsatt och belastad av stress, brist på enzymer, saltsyra (HCl i magsäcken), inflammation eller någonting liknande – det är ofta lika individuellt som allt annat. Och rätt vanligt.

Läkande kost i sprakande färger på en turkos tallrik.Därför har jag lärt mig att det snarare heter att:
“Du är vad du kan ta upp”.
Du är den mat du kan tillgodogöra dig. Inte det som bara passerar. För det du äter, bryts (i bästa fall) ner och tas upp av din kropp, det omvandlas till dina inre organ, skelett eller kroppsdelar: som hud, hår och naglar. Hänger du med?
Du BLIR i så fall den näring du kan ta upp. Bygga din kropp av. Helt enkelt.

Tänk tanken: om du tar ett majskorn (vilket blodgrupp O inte bör göra alls, by the way) och sväljer det helt utan att tugga sönder det, så kommer det att kunna passera magsäck, tarmar och slutligen komma ut i andra änden helt utan att ha brutits ner – då har det bara passerat det “långa veckade rör” som man kan säga att matsmältningsapparaten är… Så, majskornet passerar helt och kommer ut, utan att bli en del av dig. Inte sant?

Medan det du faktiskt kan ta upp, blir en del av dig. Din kropp.

Det betyder att om du har nedsatt matsmältning eller näringsupptag, så kan du i teorin äta “hur nyttigt som helst”, utan att din kropp kan tillgodogöra sig den största delen näring. Så gjorde jag tyvärr: åt nästan jämt och var ständigt hungrig, men eftersom min tarm var trasig togs en väldigt liten del av näringen upp genom alla meter tunntarm. Därför är det så viktigt att inte bara tänka på VAD jag äter, utan HUR jag kan ta upp det…. och om jag gör det? Annars är det där allting börjar, det måste fungera. För att illustrera:

Framsida av en hårmineralanalys.Bilden nedan är min egen hårmineralanalys  gjord 21 januari år 2000, alltså ganska precis 14 (!) år sedan. Staplarna bör här ligga relativt jämnt inom de båda vitmarkerade områdena och det gör mina (obefintliga) staplar absolut inte. Näringen är här i princip på botten, förutom högt med Kalcium som indikerar försurning… Jag hade läckande tarm, låg saltsyra (HCl) i magsäcken och tog därmed nästan inte upp någon näring alls. En riktigt negativ spiral rakt ner i utmattning, för mig. (För att inte tala om den höga stapeln Kvicksilver/Hg till höger, jag som inte ens har en enda amalgamfyllning (tack, mamma!) i mina tänder. Märkligt.)

Jag ställer mig inte frågande till ATT jag kraschade, det som är otroligt är att det hände först 6 år senare… hur orkade jag?! Det var där sockret (energin) gjorde sitt, framför allt, för att hålla mig uppe. Det är ju ofta så, kaffe eller choklad, allt för att fortsätta framåt. Och om några av oss “går omkring och ser ut så här”, är det då konstigt att vi känner oss orkeslösa och trötta? När järnet (Fe, som till exempel transporterar syre i blodet) inte ens syns på analysen…? Jag tror inte det.  Verkligen inte.

 

Resultat av hårmineralanalys, gjord år 2000.

Jag åt väldigt mycket socker då, vilket i högsta grad bidrog till denna bild, men jag hade vuxit upp på “bra lagad mat”; det gjorde att jag hade en bild av att jag var en sund och frisk människa. Inte hade jag en aning om hur fruktansvärt lågt näringsupptag jag gick runt med. Och NÄR jag åt, tog jag inte upp så mycket som jag borde, därmed var det ännu viktigare VAD jag åt och väl fick i mig…

Kroppen är en makalös och komplex skapelse, om det är så att vi har en nedsatt matsmältning är det prio ett att återställa den… tänk bara vilken förlust av näring om vi kör runt vår fantastiska farkost av kött och blod utan “bensin”. Eller med gasen i botten fastän handbromsen är åtdragen. I det läget, skulle huvudvärk/migrän, inflammationer av någon sort, utmattning eller utbrändhet, depression och värk vara så konstigt då? Nej. Inte alls. Det är tvärtom precis så här sjukdomar kan byggas upp över tid, i det tysta.

Jag gör även hårmineralanalyser nu, om du är intresserad av att göra en.

Sötmandlar som formar ett hjärta.Det här kan vara kämpigt att börja tänka på, när ett nytt år startat och frågor kring vad man “bör” äta snurrar runt, runt oss… men om du är tillbaka i vardagen på jobbet och har landat i din hemmiljö, så kanske du ska fundera på saken?

Att du är vad du kan ta upp.

Dags att ställa dig vid rodret på din egen skuta? Jag skulle gå vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” (där vi delar med oss av egna erfarenheter) och skapa mig en egen uppfattning om jag vore du… för att skapa en bättre individuell förutsättning för just dig. För framtiden.

Varmt välkommen!

// Kram Linda

“Sen en tid tillbaka har jag varit trött.”

Ibland försöker man leva livet fullt ut och samtidigt hålla sig själv flytande. Det är ingen hemlighet att jag tagit ut mig i perioder av mitt liv, men mest av allt har det handlat om stress i hjärnan. Det är mycket som har hänt nu, företaget verkar vilja blomma som en stor vacker blomsterrabatt och jag har naturligtvis velat vara med lite överallt – samtidigt.

Två ihopsatta flyttlådor, på väg att lastas fulla inför stundande flytt. Min älskade mormor fick möjlighet till en lägenhet nära oss i familjen, vilket alltså innebar en flytt och därmed tillhörande flyttpackning i juni. Och jag har inte tvingats till någonting, jag har velat hjälpa till och kanske tagit i lite mer än jag orkat… men vad gör man när ett datum är satt för flytten och sakerna ska packas? Man kör på. Iallafall jag, sånt kan jag ju. Att hon sedan bodde i en annan stad och jag pendlade kors och tvärs, det lät jag nog ta på mina krafter för mycket. Jag vilade kanske inte som jag borde ha gjort. Det hann jag inte, tyckte jag – men sanningen var att jag inte tog mig den tiden där och då. Jag prioriterade annat.

Bild på diverse studiematerial under min utbildningstid.Jag pluggade hela våren och studierna har tagit sin tid, sen ville jag ta emot alla de nya klienter som visade intresse – och de blev plötsligt väldigt många. Flera dagar i veckan. Min almanacka såg ut som ett klotterblock. Jag klagar inte, konstaterar bara att jag blev lite fartblind och min bästa bikt är… nog här. “Kära dagbok”. Med ögonen både på mig och sanningen på bordet måste jag skärpa till mig. Utan att mörka eller springa. Och jag försöker inte att ljuga eller förneka, jag försöker bli en bättre person – varje dag. Den bästa Linda jag kan vara.

Jag lyssnade på Melissa Horn nyligen. En låt jag hört hundratalsgånger – men plötsligt gick texten rakt in i mitt hjärta. Tjong. Vad sjunger människan?
“Sen en tid tillbaka har jag varit trött. Försökt att vara allt på samma gång. Så mycket man kan göra och borde och vill. Mitt i allt så ska man räcka till…” Men det där är ju jag nu, tänkte jag. Sen tog jag semester. Åkte iväg. Behövde bryta och byta bana. Hitta ro. Läka. Andas.

Jag gillar att den är så käckt dansant, mitt i allt. Gulliga Melissa Horn.

Men hey, vi människor är här för att lära… inte sant? Vem vore jag om jag gjorde allt perfekt? Inte särskilt trovärdig, gissar jag. Jag snubblar och faller, gör om och siktar på att göra rätt, men vi är ju bara människor. Kött och blod. Känslor som snurrar, ork som tryter, tid som flyger, nätter som passerar och plötsligt kanske jag är i större behov av återhämtning än jag trodde. Är man bra på att vara tuff mot sig själv, bita ihop och orka med… så händer sånt.

Yogastudio i Märsta, Saturnus Friskvård.Jag leder yogaklasser och betonar vikten av vila, lugn och läkning men vet också av empiri att självaste livet kan komma emellan. Annars är vi ju isolerade. När vi är medvetna kan vi dock dra i bromsen för ekipaget, köra av motorvägen och välja nya, lugnare små vägar som snirklar runt och nära den vackra svenska naturen. Det gjorde jag.

Och jag hyser trots allt ett stort hopp till att jag en dag ska ha slipat ner dessa mönster av att försöka hinna med – allt. Var sak har sin tid. En sak och ett steg i taget – vad är det som är så konstigt med det? Ska det vara så förbannat svårt att inte leva så fort? Att inte behöva leva upp till allt? Tydligen för mig. “Och mitt i allt så ska man vara sann.”

Blå himmel, skog och grusväg på landet.

Närbild på en skylt det står "Välkommen" på.

En röd ladugård i solen, mot blå himmel och grönt gräs.En spång i skogen, över högt grönt gräs.En glimt av havet mellan tallar och träd.Rosa och vita minirosor i en kruka med rosor på, mot en ljuslila blommig bordsduk.Jag fick hjälp att bryta mig loss, var ett par dagar ute på Landet och fick några varma Lugna och vackra Sommardagar med Vänner. Mycket bra. Precis vad jag behövde, för att bryta – ännu – ett envist mönster. Skam den som ger sig.

Det kan vara lurigt att skapa sig rutiner, för vi människor är både vanedjur och föränderliga – det gäller att hitta en balans i det som görs. Jag skapar nya rutiner med jämna mellanrum, sedan kommer jag fram till att de måste revideras. Ingenting är bestående, allting är föränderligt. Det gäller att surfa med…

En fulltecknad vecka i en fulltecknad kalender, våren 2013. Men, hösten tycks gå i ett lugnare och mer behagligt tempo än våren. Mer genomtänkt, strukturerat och… det ser ut att bli bra. Våren tog jag på volley och säg den entreprenör som sitter med armarna i kors när ens företag startar upp? Inte jag, iallafall. Jag gläds åt att varje dag är en ny start, en ny möjlighet. Och jag påminner mig själv om det, ofta.

Att det som kan kännas som ett misslyckande, kan vara ännu en erfarenhet. Ännu en erfarenhet bland de andra, som skapar igenkänning, empati, sympati och alla de små bitar som är viktiga i mitt stora pussel med terapeutmotiv – iallafall för mig! När jag sökte hjälp, gick jag hellre till den som verkade ha levt igenom svårigheter, än till den “Perfekta” som hade till synes höga högskolepoäng. Men det är ju jag, det.

Det är skönt att vi är, tänker och önskar olika. Därmed kan vi göra våra egna, viktiga val. Men vi behöver alla vila.

[…check på den.]

// Kram Linda

Yogan som stärker – inifrån.

Det blir ju inte alltid som man tänkt sig… ibland blir det till och med bättre. Jag menar, egentligen borde det vara jag som skriver om Malin Berghagens hemsida – men nu blev det tvärtom. Döm om min förvåning när jag förstod att det kom läsare från henne. Min tacksamhet och glädje.

Närbild på barken på en trädstam - en symbol för "rynkor".Jag har skrivit en text om “rynkor“, att/hur man kan se i ansiktet om vissa organ är belastade, som hon hänvisade till, och ju mer jag upplever det…  desto mer känner och förstår jag att yogan balanserar. Även inuti. Det är så otroligt mäktigt. Vi kan göra mer än vi själva tror, för att påverka.

Visst kan det vara läskigt att möta sina känslor, och yogan verkar som en nyckel i många fall, som kan ”låsa upp” det som varit instängt. Djupt inuti. Men för min del var det mycket och många känslor som behövde komma till ytan för att hanteras. Bearbetas. Och på tal om yta – vilken skillnad yogan har gjort, även på insidan. Det är underbart skönt.

Jag planerar att låta yogan fortsätta att hålla mina stresshormoner, min puls och mitt blodtryck på en nivå som känns behaglig – även under stressiga perioder. Jag hoppas och tror att jag kan tillåta det, även när det känns som att yoga är det sista jag hinner med. För det är ju då jag behöver det som mest. Lugnet.

Malin är övertygad om att det är yogan som stärker henne inifrån, som motionerar och stimulerar organen. Att det har del i att så många undrar om hon aldrig åldras, eftersom hon ser så ung ut. Vilket hon så ofta får höra, med all rätt!

En yogis hand i "gyan mudra" - tumme mot pekfinger - en yogamatta och levande ljus.Och det förstår man ju, om man vet att vissa rörelser och övningar – som stilla suficirklar – ger de inre organen en mild massage. En enkel ryggflex skapar flöde i lymfvätskan, som är en del av ditt immunförsvar. Att hålla armarna på axlarna, med fingrarna framåt och tummarna bakåt, i en ryggvridning – stärker ditt nervsystem, din uthållighet och ditt tålamod. Det djupa andetaget hjälper bland annat till med att balansera kroppens pH-värde. Att under övningen placera fokus i pannan mellan ögonbrynen, stimulerar hypofysen, körteln som är en viktig del i hormonbalansenmedan sköldkörteln ”masseras” i axellyft – även den en del i hormonbalansen… och det här är bara några exempel.

Jag fyller själv 37 snart och jag har som 36-åring fått visa legitimation på Systembolaget när jag köpt alkoholfri dryck. Alkoholfri. Legitimation. Varför jag köpte det där är en helt annan historia, men jag kan tyvärr tjata på om “att jag fick visa leg” hur länge som helst (vilket är helt galet ointressant för alla andra), för det känns så bra. Jag börjar också se rynkor och är glad för mina ärvda gener från mamma och mormor, som också alltid sett “yngre” ut.

Tiden går så fort, åren bara rusar på och *sssswosch!* så har mina vänner barn som – tar studenten! Eller spelar teater på Dramaten. Eller vill studera juridik. Allvarligt. ”Var har jag varit och vad har jag gjort?!” kan jag tänka. Men så minns jag min väg och inser att det var just där jag skulle vara den här tiden. Det har varit min resa.

Nu känner jag mig både gladare, starkare och mer nöjd med livet. Med mig själv.

Närbild på en vit näckros - en lotusblomma.Det är en ynnest att få leda andra i och genom yogan. Att få dela den upplevelsen, lugnet och pausen i  livet – så att så många som möjligt kan implementera den avslappnade stunden i sitt eget liv. När jag “stressade ihjäl mig” som dekoratör i början av 2000-talet, kunde jag inte alls  se att det var här jag skulle hamna. På en mjuk, vit yogamatta framför en grupp människor. Jag hade aldrig kunnat tänka den hemska tanken, hur skulle jag någonsin våga leda ett yogapass? Nu är det en del i mitt jobb. De långa djupa andetagen, den stilla vilan, acceptansen, stunden att lyssna inåt och förmågan att släppa prestationen.

Tänk, vilken märklig väg livet tar ibland.

Så, jag ska fortsätta att låta yogan stärka mina inre organ, och försöka få det att speglas även på utsidan. Min utmaning blir att se hur länge jag möjligen kan få visa legitimation på Systemet… jag tror vi har nåt här, Malin och jag. 😉

Trevlig helg, fina du.

// Kram Linda

Den lilla sockerbi[k]ten.

Oh. My. God. Allvarligt talat. Det här är just nu en bikt. En sockerbikt. Igår kväll skrev jag ett inlägg som jag väljer att publicera idag, jag har sovit 8 timmar på det och nu är jag redo att trycka på just – “publicera”…

Närbild på hackad chockladkaka.“I skrivande stund är jag så sockersugen att jag inte vet åt vilket håll jag ska vända mig. Det enda jag tänker på just nu är… chokladGaaaah!!! Problemet är att jag vet att min lever absolut  inte vill ha koffein (i form av teobromin). Eller om det är magnesium kroppen längtar efter. Men det spelar tydligen ingen roll, eftersom min kropp skriker
“JAG VILL HA!!!” som ett litet barn… den har inte riktigt greppat läget här.

Och som tillnyktrande sockerberoende, vet jag förstås att det är sånt här jag måste möta. Men f*n, vad jobbigt det är! Socker är helt klart en drog, annars skulle det inte vara så här jobbigt. Då skulle jag rycka på axlarna och tänka “nej men, vad lustigt… jag är lite sugen på socker!” med ett leende och göra någonting helt annat. Jag skulle inte känna att kroppen skakade av abstinens. Att mina tankar kretsade så mycket kring sötsaker, som i nuläget.

Grillade grönsaker i en skål.Det har såklart funnits stunder i livet då jag rättfärdigat mitt sockerbruk med att tänka  “kroppen behöver ju socker”… men genom det jag lär mig om grundläggande näring och  funktionsmedicin, vet jag att det är långt ifrån sant. Kroppen behöver kolhydrater, det är absolut rätt och viktigt. Men kolhydrater får vi till exempel i oss via ekologiska grönsaker, vilka även kan ge vitaminer och mineraler i en bra dos – om vi har tur, eftersom jordarna utarmats på just detta… men socker i sin vita pulverform, det behöver inte kroppen. Det vet jag ju.

Så, vad är det då jag har missat eftersom jag är så j*kla duktig och har börjat ett helt nytt sockerminimerat liv? Jag har inte ätit något socker, medvetet. För det första är jag långt ifrån perfekt, det är därför jag själv gör resan. Så enkelt är det. Vore jag i fas på alla plan och nivåer, hade jag inte befunnit mig här. Sen får jag lov att erkänna för mig själv, om och om igen, att jag kommer att ha en kamp med mitt sockerberoende  genom livet. Jag kommer inte att kunna äta “lite socker” och inte bli påverkad, lika lite som en alkoholist kan ta “bara ett litet glas” vin eller öl… men det är egentligen inte det stora problem för mig.

Sorgen över det förlorade sockret har jag nog kommit över, det känns så. Men det verkar bara vara början på sockerresan.

Sockerchock i form av bakelser.Det är snarare det att jag hela tiden måste tänka på att vara så pass i balans att jag inte börjar längta efter socker, att tankarna kring mat eller sötsaker börjar härja i huvudet. Det är som att trycka på en knapp och sätta igång en inre motor som “vill ha nåt att äta”…sällan särskilt rationella tankar. Stress får min kropp att tänka på choklad och andra sötsaker. Och jag orkar inte ha det så, orkar inte känna stresspåslaget eller vara trött och ha ont i huvudet. Socker måste banne mig vara en drog, jag säger det igen. Det skulle väl inte vara så jobbigt annars. Eller…?

Och mitt i allt detta har jag ju lärt mig vad det är som gör mig så sötsugen. Det är inga konstigheter eller svårigheter, det är basicsGrundläggande fakta som jag bör hålla mig till, eftersom det hjälper och stärker mig. Varför envisas jag att glömma det och gå på som en målsökande robot, då? För att jag inte är mer än människa, för att jag är långt ifrån perfekt – men jäkligt bra. Good enough. Jag ska bara komma ihåg den lilla detaljen.

Men det är alltså återigen dags att jag påminner mig själv om mitt eget förhållningssätt till socker och sötsaker (vilket jag inte ens ätit!), för att slippa kampen och de krigande tankarna. Lugna ner, stilla och harmonisera. (Phew!) Vad är bättre än en sockerbikt? Nu kan jag ju inte smita.

Note to self – gör detta för att minimera sötsuget, Linda:

Nattmörkt, men himlen är gul, rosa och blå.1. Sov, för tusan. Jag har jobbat väldigt mycket under en period, det har kostat på sömnen. Jag har hållit yogaklasser och kostkurser i all välmening och glädje på kvällar, men även fortsatt med att fylla ut dygnets alla timmar med inte-så-viktiga-saker-att-göra-just-nu. Och jag vet ju hur sömnbrist  bryter ner återhämtningen, så egentligen har jag nu ignorerat det viktiga jag redan har lärt mig. Klokt? Mänskligt.

Eftersom jag sovit lite för lite, har kroppen drivits in i stress och när binjurarna    (som pumpar ut stresshormoner) blir trötta, kräver de “energi” och signalerar detta, varpå hjärnan väljer att tänka – sockerSå sov, för tusan!

En yogis hand i gyan mudra - tumme mot pekfinger.2. Apropå stress… Jag har haft det rätt körigt en period, så både kropp och själ, sinne och psyke har stressats mer än jag önskat. Men vad gör vi människor när det krisar? Vi biter såklart ihop och löser problemen, ror skutan i land, släcker bränder och bygger skyddsvallar tills vi plötsligt kommer på att “men, nu har väl mina käkar varit hårt ihopbitna bra länge…?” Jag ska inte ner i den utmattningsdepression jag tidigare har upplevt,  och jag är långt därifrån, men jag ska dämpa stressen ytterligare.  Yoga lugnt och stilla. Andas och hantera mina känslor. Det längtar jag verkligen efter, hur tappade jag det greppet? Tillbaka upp i sadeln igen.

Fyra turkosa glas med vatten i, ett vält med vatten på bordet.3. Drick vatten. Jag vet ju sedan länge att kroppens törstsignal kan misstas för sug. Får mig att känna mig “sugen på något.” Det har jag redan undersökt, genomlevt och vänt på. Och det är en otroligt jobbig kamp för kroppen att “be” om 2,5 liter vatten om dagen i form av sug, men istället behöva hantera missförståndet och få sånt som kickar kroppen –kaffefikabrödgodisfrukt… var tog vattnet vägen? Jag ska dricka mer vatten, mer regelbundet och renat sådant. Amen to that.

kokosfett format till ett fluffigt hjärta, på ett turkosfärgat fat.4. Ät tillräckligt med bra fett. Det här är en av de största och lurigaste bovarna i dramat, eftersom fett balanserar sockersuget. Och idag blev det en god fiskrätt till lunch, men jag förmodar att den drog igång mitt sug denna gång. Jag älskar fisk men hade inte tillagat den själv, och kände någonstans långt borta att det kunde vara en del tillsatser i den.
En vinäger, en speciell krydda, frånvaro av bra fett – kombinationen gör att jag inte blir helt nöjd och tillfredsställd av  maten, och därför vill leta mer och något annat. Men jag testade och fann att jag hade rätt, så magkänslan var helt enkelt god. Jag behöver balansera med rätt sorts fett för mig, för mitt liv och min blodgrupp. Check.

Sockrade rosa geléhjärtan i en hög.5. Kom ihåg att socker inte funkar. Jag kommer aldrig att kunna mätta eller tillfredsställa ett sockersug med – socker. I någon form. Inget missbruk mildras med en dos av föremålet för problematiken.
Och oftast kommer suget inifrån, i form av stress, så sockret blir bara en symtombehandling.
Självmedicinering. Kanske har jag låga serotonin-nivåer (“må-bra-hormon”), men då måste jag ju hitta orsaken till det. Det är vad funktionsmedicin handlar om.

Och jag vet ju att jag har haft vissa vitaminbrister, vilka påverkar omvandlingen av aminosyran tryptofan, så att det inte bildas serotonin. Nu har jag hävdat så länge att funktionsmedicin är framtiden (och det kommer jag att säga igen, tro mig!), så då kan jag inte hålla på att symtombehandla… inte sant? Mycket sant. Jag ska påminna mig själv om det vid nästa “anfall”. Igen. Nu ska jag fortsätta med att balansera mina näringsvärden. Ännu mer.

Ett rött hjärta, formade av röda vinbär.…så hur går det att bikta sig om hur sockerbiten jag är, lägga korten på borden och dra fram de små trollen i ljuset? Rätt bra, faktiskt! Jag är inte längre lika sugen och bara genom att räta ut för mig själv varför jag jagar socker (stress, trötthet, nedstämdhet och tristess) så känns det mindre jobbigt. Kanske inte så att själva grundproblematiken försvinner, men jag kan hantera mig själv. Mitt nya liv.

Och det är väl vad livet handlar om. Acceptans, förståelse och förlåtelse. Det är en skön insikt. En bra start. Och nu ska jag börja med punkt nummer ett, att gå och sova.”

Jag hoppas att du mår fint idag och får en härlig helg!

// Kram Linda

Tänk gärna helhet.

Många av de fantastiska människor som kommer till mig lider av det jag brukar kalla för sub-hälsa (“sub health”), som diffus värk, smärta, hudutslag eller eksem. De flesta är väldigt trötta eller känner att de inte hittat hjälp för just sina problem. Inte för att jag skulle vara “sista anhalten”, utan snarare för att de verkar vara villiga att iallafall prova ett alternativ, för att må lite bättre. Särskilt nu när den mörka årstiden närmar sig.

Närbild på en röd ros.Det är få – eller ingen – som kommer för att de i första hand vill gå ner i vikt eller byta ut sin kost… så där “för skojs skull”. Så funkar ju inte riktigt vi människor, vi kör mest på “går det så går det” för att slippa byta beteende.  Vanemänniskor.
Möjligen säger någon med ett milt leende att de hoppas på att viktnedgång ska bli en av effekterna när de börjar bli balanserade och det glädjer mig att de vill sina kroppar väl.

Fler än jag vågat hoppas på kommer till mig och säger att de vill “förstå vad deras kroppar försöker kommunicera” – varför de har hudutslag, smärta och/eller känner sådan förlamande utmattning eller trötthet.

Jag är så tacksam över dessa människor som tänker “helhet”.

Som kopplar ihop att deras problem är symtom på obalanser som så ofta är uttryck för det som kommer inifrån. Som förstår att det kräver en egen insats, men att läget kan bli så mycket bättre om man engagerar sig och tar ansvar för sig själv. Sitt liv. Det är en ynnest att få jobba med dem och balansera deras näringsvärden tillsammans. Tack!

För tänk på att det som sker utåt även händer inåt. Eller tvärtom. Det du har omkring dig kan även påverka – insidan.

Närbild på en grön daggkåpa med en vattendroppe i.Eksem och utslag är ett av kroppens sätt att visa utåt hur slemhinnorna mår på insidan. Huvudvärk eller migrän är ofta en reaktion på känslomässig stress eller någonting ätbart som intagits, vilket kroppen kanske (bevisligen) har problem att hantera och bryta ner. Tarmar som strejkar är kroppens sätt att protestera “högljutt” – för när magen inte fungerar måste vi lyssna. Astma och diabetes är tecken på inflammatoriska processer, liksom psoriasis och reumatisk värk. Det har en eller flera orsaker, och dem kan vi spåra i livsstilen, för att ändra på och byta beteende. Om vi vill.

Tänk att ha den förmågan och makten i sin hand!

Kroppen är fantastisk. Den gör allt i sin makt för att balansera dig morgon, middag, kväll och nattetid – oavsett om du är medveten om det eller inte.
Den jobbar i tysthet, tills den pressats till sin yttersta gräns och därmed måste signalera att obalansen närmar sig… för att vi ska få en chans och möjlighet att styra upp skutan igen. Eller “skota hem”, som vi båtfolk brukar säga på sjön.

Närbild på en blå blomma.Det går att börja om varje dag, för att må lite bättre. Det går att ta ett myrsteg i taget. Vi behöver inte välkomna krämpor eller anpassa oss till dem för att åren går och vi blir “äldre” – men om vi fortsätter med att slita på våra kroppar så ackumuleras obalanserna med tiden.  Försurningen eller näringsbristerna. Och det kan vara jobbigt och smärtsamt. Men vi behöver inte alltid leva så. Mycket går att förbättra, och som min vän och kollega brukar säga: ” stört går att balansera, förstört går att supplementera”. Det är väl fint?

För vem vill egentligen gå runt och ha ont, kanske resten av livet?

Vinner smärtan över ett tryggt sätt att leva, även om det går att förändra? Drar värken kortaste strået? Vi ska veta att vi har makten i våra händer, att besluten ofta ligger hos oss själva. En läkare sade en gång på en utbildning jag gick, att:
“…en kronisk sjukdom är en ond cirkel som bör brytas”.
Det ger mig hopp.

Men, visst kan det vara skönt att drömma om en “quick fix” ibland när det smärtar… ett starkt piller eller vad f*n som helst, precis som Green Day uttrycker det i “Give me Novacaine”“Take away the sensation inside. Bitter sweet migraine in my head. It’s like a throbbing tooth ache of the mind. I can’t take this feeling anymore.”…

…dock hjälper det sällan (för att inte säga “aldrig”) själva orsaken att lösa problemet på ytan eller dämpa symtomet. Möjligen en stunds lugn, sen börjar kroppen troligen signalera igen – om pH-värdet är knas kan en röd lampa lysa och larmet gå. Och när vi inte lyssnat på länge tar kroppen till det tunga artilleriet, då blir vi slagna till marken på allvar.

Närbild på en orange lilja.Så det är viktigt att tänka – helhet. Fråga sig vad kroppen vill uttrycka och hjälpa till att balansera upp näringsstatus, mental styrka och sin fysik. Att i första hand dämpa stressen. Vi mår som bäst när vi inte springer hela tiden mellan måsten och borden. När det är så lugnt att vi får en möjlighet till återhämtning och ro. Både runt omkring oss och inuti.

Prioritera dig själv och det du behöver för att må gott, bara det kan leda till att dämpa symtom som smärta, värk, trötthet och hudutslag. Lyssna inåt och landa i vad det verkligen är du behöver.

Det här är så spännande och det kommer att bli ännu viktigare för framtiden.
Den är förvisso redan här, så det finns ingen tid att förlora.
Se till att må bra – och tänk gärna helhet.

// Kram Linda

Skitsur… eller bara lite tjurig?

Alltså ja, rubriken är ju menad att vara skämtsam…men, vet du egentligen om hur sur du är? Är du det alls? Försurad, alltså – i kroppen.

Siluetter av svarta träd mot en grå himmel.Under min utbildning inom Funktionsmedicin inser jag nu bara ännu mer vilken grund till obalans och smärta detta kan vara. Och vill dela med mig av det.
Till alla dem som möjligen ligger i farozonen och har diffust “ont” och eller känner sig hängig och trött utan tydliga symptom eller synliga orsaker. Känns det igen?

Att vara försurad innebär kort förklarat att ha ett lägre pH-värde i kroppens vävnad än vi bör ha. I den sura miljön trivs nämligen de flesta “sjukdomar” – särskilt de vi brukar benämna som inflammatoriska. Å andra sidan, ett högtpH-värde, som gör oss alkaliska (basiska), är inte heller bra. Vävnadens pH-värde ska helst av allt vara “normalt” – inom normalvärdet, punkt slut.

Och det finns områden i vår kropp som ska vara sura och ha ett lågt pH, till exempel magsäcken för matsmältningens skull. Men det är en helt annan sak.

Kroppen håller vårt flytande blod på ett pH som är 7,4. Det behöver det vara – annars riskerar vi obalanser och problem med våra inre organ – så om vi lever så att vi närmar oss ett surt pH, ser kroppen själv till att balansera detta på bästa tänkbara sätt, för att vi inte ska bli riktigt sjuka. Men “bästa sätt” är en sanning med modifikation, eftersom det ofta innebär att kroppen stjäl från det förråd av basiska mineraler vi inte vill bli av med. Egentligen.
Nämligen skelettet.

Vetebröd och röd saft i glass - fika.Allt fler av oss riskerar osteoporos och vi vet att Sverige är ett land med skyhög benskörhet – detta “trots” att vi dricker så mycket mjölk, kaffe och “fikar” typ jämt… ser vi månne ett samband här?

Du vet väl hur det är med en försurad sjö?

Den kalkar man. Det kräver basande (alkaliska) medel för att neutralisera syran och skapa ett neutralt läge så att levande organismer har de bästa förutsättningarna. Det är även vad som sker i kroppen – vi bör “basa” den, men på ett genomtänkt, balanserat och näringsrikt sätt. Det börjar såklart med att vi äter ren och läkande individuell kost, men det räcker inte enbart med att äta “basisk kost” när vi väl blivit försurade, för syran sitter förmodligen där den sitter i vävnaden och behöver neutraliseras för att följa med urinen ut. Det kräver en insats att basa sin kropp, å andra sidan finns det så många positiva följder av det. Att må bra och bli piggare, friskare och mindre belastad – är några exempel på det. För när blodet riskerar att bli surt, fäster syran i vävnad och leder, vilket skapar värk och smärta i många fall.

Okej, så vad är syra? Det handlar alltså inte om syre. Syre andas vi in. Syra är en produkt som skapas i kroppen när till exempel det vi äter bryts ner och blir en restprodukt. Är du med? Om det bildas mycket syra, kan det påverka kroppens pH-värde eller syra/bas-balans som det också kallas.

Bild på hamburgertallrik från Aftonbladet.Det handlar alltså i mångt och mycket om att vi själva skapar en livsstil som försurar oss, så det finns möjligheter att vända på skutan i tid, innan det blir någonting ännu mer smärtsamt av det.

Men det handlar inte bara om vad vi äter, utan hur vi lever. Den totala belastningen.

Så, vad är det då som skapar syra i kroppen och så småning om även försurar den, om det vill sig illa? Generellt är det sådant som bryts ner och bildar syra i kroppen, till exempel svavel- och/eller fosforsyra från animaliskt proteiner: köttÄgg, mjölkprodukter och fisk, alltså främst proteiner. Men även kolsyra i bubbelvatten skapar syra. (“Det som är så gott!?”)

Stress skapar syra, och alla tankar som inte är positiva – det vill säga även negativa och neutrala tankar. Socker skapar syra. Vetemjöl i den mängd vi konsumerar det. Även mjölksyra vid (hård) träning är försurande för kroppen. Tänk dig denna totala “belastning” av till exempel kött, träning och stress. Det är inte helt ovanligt idag, va? Nix.

Röda äpplen på en gren mot blå himmel.Men, det här kan även bli ännu bredare. Har du en nedsatt och försvagad matsmältning kan till och med frukt bli försurande, fastän det egentligen bara borde bli vatten och koldioxid kvar som slutprodukter. Det beror återigen på hur mycket du stressar, om du har rätt enzymer för matsmältningen och om du har tillräcklig mängd saltsyra i magsäcken för nedbrytningsprocessen…? Behöver jag ens nämnakaffe (koffein) här som försurande, eller misstänkte du det redan…? Jo, det stämmer.

Så vad gör man åt denna försurningsproblematik? Till att börja med handlar det om att se ifall problemet ens finns. Det går att hitta tecken på en person och även känna det på doften (!), men en trådsmal person kan vara lika försurad som en överviktig, därför är det inte så lätt att veta. Det gäller ju främst att dämpa stressen, i vilken form den än må vara och på alla plan. (För fel kost är faktiskt också fysisk stress.) Det gäller att gå till handling, om det behövs och du är motiverad nog.

Rosa sockrade geléhjärtan i en hög.Sedan gäller det att rensa ut så mycket syrabildande kost och dryck ur skåp och lådor, kylskåp och skafferier man kan – för att slippa slitage och eventuella inflammatoriska processer…
Visste du till exempel om att astma kan räknas som en inflammatorisk process? Diabetes? MS? Ulcerös kolit? Crohns?
Hjärt/kärl-problem? Psoriasis eller reumatism? Cancer…?

Jag kan bara ta ansvar för rekommendationer gällande de preparat jag använder, för att de är framtagna och matchade genom forskning på Metagenicsi USA och därmed sammansatta för just funktionsmedicin och bästa tänkbara resultat med stöttning för kroppen. Det tycker jag känns värdefullt, viktigt och tryggt både för mig och för dig som klient.

Hur det funkar? På de testklienter jag har, som jag testat åter och mätt värdena på, ser man en skillnad – att det går åt rätt håll. Även på mig själv ser jag skillnad. Tänk dock på att det har tagit decennier av år (i många fall) att bli så försurad, och syran ackumuleras över tid, så att det inte vänder på en kvart när man väl börjar tillföra rätt preparat. Dock går det även med små myrsteg åt rätt håll och det gör förstås klienterna ännu mer motiverade!

Diverse kosttillskott i en handflata.Samma sak är det alltså för mig själv, som haft en grav försurning i kroppen. Ju mer jag klarar av att hålla mig ifrån “sådant” som försurar kroppen, desto bättre och lättare är det att hålla balansen. Som med allt annat. Ju fler dubbla budskap jag ger min kropp – till exempel om jag äter ett kosttillskott för att hjälpa kroppen och samtidigt mat eller dryck som faktiskt försurar – desto mer energi kräver processen. Och det känns ju inte heller lika bra i kroppen, tycker jag personligen.

Hur motiverad är du, min vän…?

Är du intresserad av att hjälpa din kropp och stötta den, så vet du var jag finns. Du når mig lättast via detta kontaktformulär. Välkommen!

Var rädd om dig, tänk glada tankar och må väl!

// Kram Linda

Det där som stör…

Svarta siluetter av träd mot grå himmel.Har du någonsin känt att det är någonting som skaver? Fastän det liksom inte borde, eftersom allt är bra, egentligen? “Jag har ju allt – vad är problemet? Det må vara sommar och ledigt, varför känns det inte så bra som det borde? Varför är jag inte så glad som det… förväntas av mig?”

Min egen upplevelse av liknande karaktär slog till år 2006, tidig vår, när solens starka strålar obarmhärtigt sken på vinterdammiga fönster. Eller, ärligt talat hade det skavt inom mig under en förbannat lång tid. Flertalet år. Kanske jämt. Jag minns inte, vet bara att känslan liksom nådde sin kulmen där, just den sommaren. Jag kraschade och en morgon kom jag inte upp ur sängen.

Jag hade varit väldigt arg. På mig själv, på mitt liv, på min oförmåga att uppskatta det jag hade – eller snarare att känna uppskattning. Just då hade jag en liten söt inredningsbutik på söder med en kollega, vi hade stora planer för hur den skulle förvandlas och utvecklas, vi gjorde home stylingar och inredningar. Jag var sambo med en underbar kille i en fin lägenhet i Årsta, Stockholm, med promenadavstånd till jobbet. Jag hade världens bästa vänner och världens finaste familj. Allt jag egentligen önskade.

Så varför mådde jag sämre än jag någonsin tidigare gjort?!

Det blev som ett självförakt, när jag inte nådde upp till mina egna högt ställda förväntningar på hur jag borde må. Så här i efterhand kan jag konstatera att en livskris sällan kommer med helt rätt tajming in i livsschemat och planeringen, det är så ofta någonting som går sönder eller inte hinns med. Men det är också därför det kallas för just kris.

Kris betyder ju vändpunkt, tidpunkt för beslut – vägval.

Natur kring Årstaviken i gråskala.Det tog mig ett tag att förstå vad ångesten och sorgen berodde på, det där som gnagde inom mig. Jag var ju en hyfsat intelligent tjej med stora planer och bra människor omkring mig, vad var det frågan om? Men efter en period av terapisamtal insåg jag att det fanns en stor saknad i mitt liv. Efter mig själv.

Det kanske låter märkligt att leva utan sig själv, men jag var liksom inte där. Jag hade sprungit ifrån mig själv, mitt inre var tomt och det skapade en värkande smärta i min kropp. Framgångsrikt hade jag stressat bort mina äkta känslor och blockerat smärtsamma minnen, jag levde uppe i huvudet och sprang fort. Var någon jag inte kände och anammade andras synpunkter, balanserade på en tunn och svajig lina. Och så länge det var framgångsrikt (att slippa känna efter) så fortsatte jag, till den där vårmorgonen i det där varma rummet med solens strålar mot fönstret.

Solsken från klarblå himmel med ett moln.Då var det bara att kapitulera, jag kunde ingenting annat. Hur mycket jag än ville. För jag ville definitivt inte fortsätta må så dåligt som jag gjorde när bubblan sprack, men jag visste inte hur jag skulle bete mig. Skammen var så stor och skrämmande. I flera månader var jag i princip sängliggande i smärta och utmattning, under den varmaste sommaren på länge och jag fångade knappt en enda solstråle. Jag var hatisk mot min livssituation och det gjorde inte saken lättare. “Varför skulle den här skiten komma just nu?!”

För att jag inte hade lyssnat tidigare, var det relativt enkla svaret.

Hade jag varit klokare eller förstått lite mer, hade jag aldrig övergivit mig själv, mina ideal, mina värderingar och det jag stod för – från början. Men det hade jag tyvärr gjort och just det var min väg till medvetenhet, personlig utveckling och erfarenhet… skulle det visa sig. Det kändes inte så just där.

Om du känner igen dig i något av det jag berättar om, vill jag förmedla att du inte är ensam. Fler än du känner någon sorts tomhet, trots alla ägodelar, pengar, familj, vänner och arbeten runt omkring. För  är tom inuti, kommer du kanske alltid att leta och söka efter yttre faktorer som kan “fylla upp” din saknad. Det kan handla om relationer, alkohol, socker, arbete, bilar, båtar eller något annat som passar just dig… välj själv.

Smultrontuva med röda bär och gröna blad.Jag har erfarenhet av att det går att förändra och det vill jag förmedla till dig. Det går att hitta “hem” och känna glädje, trygghet och balans.
Vägen dit kan se olika ut för alla, eftersom det beror på varifrån just du kommer – men det finns en möjlighet att må bra. Det vill jag att du ska veta.
Även om det kräver att du lyssnar inåt, aktivt söker en förändring och försöker på egen hand. Är du tillräckligt motiverad…?

(Men om det är så att du är deppig i sommar på grund av det dåliga vädret, går det kanske inte lika djupt in i själen. Då rekommenderar jag dig istället att kolla in “Roligt i regnet?” och möjligen få dig några goda skratt, tills solen är tillbaka.)

Jag avslutar med min snudd-på-husgud Lars Winnerbäcks “Tvivel” och hans magiska pekfinger, som så ofta sätts på en punkt där det känns. Här med fina Lisa Ekdal. Att så catchy musik kan rymma så mycket allvar… om man nu lyssnar till texten.

“Det kallas tvivel, det där som stör
Det kallas för en klump i magen och ett konstigt humör
och jag ser hur du tänker på nåt
hur du längtar dig bort
som en fågel i bur
En obehaglig distans
en konstig känsla nånstans
Det känns tomt – eller hur?”                                     // Kram Linda

Många barn är stressade

Du har säkert sett eller hört under dagen idag att SVT/Lilla Aktuellt rapporterat om att många barn är stressade. Och vad ska man säga…? Det är klart och tydligt att oerhört många barn är stressade, det är uppenbart bara man ser sig omkring – med tanke på alla aktiviteter och uppkoppling mot nätet dygnet runt.

Höstlöv fotade i farten , vilket symboliserar stress.Och hur stressade är inte vi vuxna?
Hur duktiga är vi (med lite mer livserfarenhet) på att möta dessa barn, hjälpa dem med stresshantering och återhämtning – egentligen?
Ser vi vad barnen behöver? Förstår vi dem? Säger de något som vi inte hör, kan vi läsa mellan raderna?

Jag har själv varit förblindad av stress under många år i mitt liv, men på grund av min egen sjukdom och utmattningsdepression var jag “tvungen” att sakta ner och stanna upp. Det är förmodligen det bästa jag gjort i hela mitt liv, eftersom jag troligen inte hade kunnat kliva av självmant.
Det behövde bevisligen ske med en smäll.

Yogi med handen i gyan mudra, yogamatta och ljuslyktor.Men nu, efter många års erfarenhet av att praktisera lugn Medicinsk Yoga dagligen, förstår jag bättre vikten av vila och återhämtning. Det förekommer så många aktiviteter hela tiden – det är svårt att se när man står mitt i orkanen.
Vi hinner inte ens djupandas på ett sunt sätt, vi glömmer bort hur man gör!

Själv hann jag inte stanna upp och reflektera alls, jag sprang fort dygnet runt.

Idag vill jag hjälpa människor att skapa ett bekvämare tempo i livet. Att lära sig yoga och integrera disciplinen (vilket det handlar om) i sin vardag och närma sig det som kan kallas balans… även om den inte blir så jämn som vi kanske skulle önska. Det enda som är konstant är förändringen?

Men Medicinsk Yoga är ett sätt att kunna lära sig balansera förutsättningarna i sitt liv. Enligt mina erfarenheter passar det även barn och ungdomar, möjligheten att få vila och återhämta sig bör inte underskattas i någon ålder.

En stor vetebulle och två saftglas på ett trädgårdsbord.Att sanera kosten och eliminera det som stressar kroppen, samt ersätta det med hälsosam och läkande kost, är en annat otroligt viktigt sätt att minimera eller dämpa stressnivån. Barns kroppar kan absolut stressas av tex vetemjölk och socker. Kom ihåg det.

Är du intresserad av att lära dig mer eller har du några frågor och funderingar? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.

// Linda