Hej! Här kommer ett inlägg på en röd dag och allt… men jag känner att stunden kräver att jag sänder ut ett litet digitalt påskkort och talar om att du är värdefull för mig! Så att det min tystnad inte missuppfattas, tänker jag. Du är viktig.
Egentligen vill jag mest önska dig en Glad Påsk här och nu. (Och det passar ju egentligen inte så bra ihop med att det är långfredag; det är ingen rolig och glad sak om vi går tillbaka till ursprunget, varför vi “firar” påsk. På påskafton och särskilt påskdagen är det ju lite annat ljud i källan, men nu är det långfredag, så vi stannar där…)
Jag önskar dig en stund av stillhet och vila, var du än befinner dig. Med vänner, familj eller i ditt eget sällskap. Att du kan varva ner och finna nya krafter. Att du kan göra det just du behöver.
På sätt och vis kan dessa långhelger (?) där det finns utrymme för stillhet på röda dagar, vara en möjlighet till en stunds paus. Att liksom hinna ikapp sig själv, om man inte måste springa hela tiden. Man behöver inte heller måla ägg hela tiden – det fina är att man får välja. Det man känner för. Kanske firar du inte ens påsk, det är vackert så. Jag önskar att du gör påsken till var den är för just dig. För din skull.
Personligen uppskattar jag allt mer dessa små stunder av vila i livet, oavsett om det är påsk, nyår, jul eller – en helt vanlig helg! En röd dag är en paus för vila. Men alla kan inte vila på röda dagar, i “mitt förra liv” kunde jag ibland vara tvungen att jobba på de röda dagarna. Men då finns det ofta andra “istället-för-röd-dag” att vila på.
Hur som helst tror jag – nu när det rapporteras om att allt fler stressas till sjukdom – att vi kan behöva ta tag i våra liv. Det är inte alltid andra som hjälper oss ur vår situation, ibland kan vi behöva dra i nödbromsen på egen hand om be om hjälp. Det kan vara nog så svårt. Men det går.
“…om vi inte har råd med rehabiliteringar, vad händer då med dessa patienter?” Jag pratar ofta/alltid om att förebygga. Känner du att det håller på att gå åt… skogen? Jag kunde det (tyvärr) inte själv, men om du kan; försök att bromsa in innan det tippar över helt. Det tar längre tid att komma tillbaka när det går för långt.
Och det finns egentligen mycket att göra för att komma på fötter igen. Jag brukar tänka så här i första hand:
1. Finns det relativa näringsbrister? (Alltså, de som inte visat sig i blodet.) Det kan vara svårt att läka om vi saknar de ämnen i vår kropp som hjälper oss att läka. En Zn- eller Ca-brist – inte helt ovanligt – kan ställa till det rejält ner på cellnivå; det är svårt att skapa de enzymer som krävs om vi saknar de ämnen som gör det möjligt att producera enzymerna… gissa om stress dränerar oss på näring? (Svar = ja.)
2. Hur är det med maten? Äter du konsekvent (varje dag) det som stressar och möjligen skadar din kropp, beroende på vilken situation du befinner dig i? En stressad person väjer gärna det kroppen ABSOLUT INTE vill ha (men hjärnan skriker efter!) och det är en paradox, men ett tillstånd som kan förändras… jag vet det. Om man vill. Vi kan lära oss att äta den man som passar allra bäst med våra egna kroppar, vilket inte behöver vara detsamma för alla. Vi skiljer oss åt – även inuti.
3. Stresshantering, finns det någon sådan? Jag jobbar ju med MediYoga, lugnande andning och övningar som kan släppa på spänningar. Den där nyckeln som kan låsa upp den där skattkistan av fina egenskaper du sitter på. Sänka ett högt blodtryck. Minska stresshormoner. Det finns forskning på det. I en lugn situation tänker vi helt andra tankar än i en stressad, och om vi vet att vi har nog med näring i kroppen och äter “rätt”, kan det var lättare att behålla lugnet på en biokemisk nivå. Inte sant?
Känner du dig motiverad att (med ett litet steg i taget) skapa en ny livssituation? Det är ingen dum idé. Du kan känna på vad det handlar om och fatta beslut när du har provat en gång. Det vi bör komma ihåg dock, är att det kräver en hel del av oss för att förändras. Det är vad en förändring handlar om.
Jag (som själv har varit där) gör gärna det jag kan för att hjälpa dig – om du känner för en:
individuell kostrådgivning (läkande kost),
hälsoundersökning (eventuella näringsbrister) eller privat yogasession i MediYoga/Medicinsk Yoga (inre lugn).
Det är en start på vägen och om du söker annan hjälp ska jag göra mitt yttersta för att ge rekommendationer (mina kolleger) därifrån.
Du når mig via detta kontaktformulär eller bokar tid för ett möte här. Välkommen!
Men självklart hoppas jag att några dagars stillhet över påsk, med god och läkande mat, kan ge dig ett inre lugn. Själv ska jag vända in och ut på påskmats-recept (så att de passar in i mitt liv) och fila vidare på matbok 3.Festmat. Spännande!
Jag önskar dig förstås en fin helg – En God och Glad Påsk!
// Kram Linda