Category Archives: Vikt

– Om sådant som är viktigt i livet. –

Gå ner i vikt? Se till att vara mätt.

Det är oerhört svårt att gå ner i vikt när man är hungrig. Så man måste kämpa mot hungerkänslor. Som att bestämma sig för att liksom hålla andan och en viss linje, på ren vilja. Särskilt när hjärnan och kroppen skriker att den inte alls är tillfredsställd, för att vi drar ner på antalet kalorier. Usch.

Lax med grönsaker i en gryta.What? Vara mätt för att gå ner i vikt, verkligen? Ja, det kan bli en inre konflikt redan här, för att banta handlar väl om att späka sig? Det är väl det vi har lärt oss, att leva på minimalt antal kalorier? Hmm. Ja förr kanske, tänker jag. Men det känns som andra tider nu, nya tider.

Och om man är villig att göra på ett annat sätt (nej, jag tänker inte på 5:2) och ge det lite tid, kan man slippa tvång, hunger eller ren vilja. För det kan möjligen fungera kortsiktigt, men inte i längden. Även om vi kanske vill tappa vikt nu-nu-nu så spelar det ingen större roll vad vi VILL. Det är kroppen som bestämmer i slutänden. De inre organen. Vi kan bara kämpa emot ett tag.

För en dag kan den säga att “NU vill jag ha ALL mat jag har förvägrats”.
På en gång. Känns det igen?

promenad_1Tränar du ofta eller “hela tiden” utan att gå ner i vikt? Vi är alla olika, men det kan förstås bero på en obalans mellan intag av mat/dryck och träning. Jag själv räknar i ärlighetens namn inte direkt kalorier, eftersom vi kan äta rejält av något som anses innehålla kalorier, men istället stressar både nervsystem eller immunförsvar… personligen tycker att det sistnämnda är viktigare att ta hänsyn till. För balansen.

Men jag har en hel del klienter som kommer med samma problem: “Jag går inte ner i vikt!” Här handlar det om att tänka om, för att förstå kroppen och vad organen önskar för att fungera optimalt. Och utifrån det jag hittills har sett och lärt, kan det kan bero på något (eller samtligt) av följande:

* Utmattade binjurar – det sista kroppen vill prioritera (oftast) är att
tappa vikt. Harmoni inombords är av större vikt för kroppen.
* En sköldkörtel i obalans, inte sällan till följd av utmattade binjurar
(detta beror ofta på stress över tid eller näringsbrister).
* Hormon(o)balans – se de två punkterna ovan. Men räkna för säkerhets
skull även in hypofysen (som är överordnad i det endokrina systemet)
– och att den behöver lugn och stöd.
Obalans i matsmältningen; svårt att omvandla fetter och aminosyror (proteiner) till de hormoner som krävs för punkterna ovan.
*Näringsbrister – vid brister kan kroppen reagera med “Svält!” och vill därför inte att släppa vikt. Det kan även bero på tarmarnas status (tex läckande tarm).

Två händer, vars fingrar formar ett hjärta.Med detta som bakgrund, handlar det inte alltid “bara” om att äta mindre och träna mer. Kroppen är inte dum. Hur mycket vi än tycker att den sviker oss, så behåller den kilon om annat behöver prioriteras – såsom pH-balansen. Främst för blodets skull, det får inte påverkas och därför är det vävnaden som blir påverkad. Så att vi håller balansen.

För mig handlar det om att göra det så enkelt som möjligt. Som att till exempel äta mat för sin blodgrupp, så att det avlastar kroppen/blodet så mycket som möjligt. Att ta hänsyn till eventuella näringsbrister och tillföra individuellt anpassade kosttillskott. Dessutom gärna äta rejält till frukost (gärna varm lagad mat) och lunch (gärna matlåda) och mindre på kvällen, som en soppa eller liknande. Senast klockan 19. Det kan ta tid att komma dit, men värt ett försök.

Sen natt eller tidig gryning.Kan man sedan avstå från mat till klockan 07 (frukost) får kroppen naturligt en 12-timmars fasta. Den kan vila, återhämta sig och balanseras inifrån – utan sena och mastiga måltider att kämpa med under natten. Kanske förbättras även sömnen? Jag föredrar 12:12, att äta mat under 12 timmar och fasta under 12 timmar. Kroppen uppskattar det.

Här kan vissa klienter komma med invändningar; som att de inte vill äta så mycket till frukost på morgonen (vilket jag kan förstå, vi är alla olika) eller att de måste äta senare på kvällen för att inte bli hungriga (om man istället vänder på det till att äta mer på morgonen, kan man över tid hitta en bättre balans) – men i många fall handlar det om ännu en relativt enkel lösning:

Turkosa vattenglas med filtrerat vatten i.Att dricka vatten på dagarna. Jag upplever det som mättande. Vi bör inta omkring 2-2,5 liter vatten beroende på hur långa vi är och vad vi väger, samt temperaturen ute. En varm sommardag kan det ju krävas mer och om vi bälgar i oss kaffe (som är vätskedrivande), bör vi fylla på med lika mycket vatten. Det här är grundläggande för kroppen, vilket förvånansvärt många inte har en aning om. Det hade inte jag heller.

Vet du till exempel att vattenbrist (att vi druckit för lite) kan ge samma signaler som sötsug? Kroppen signalerar törst och vi tänker “hm, socker!”. När jag började fylla på vatten regelbundet under dagen, minskade mitt sötsug. Min hunger. Inga konstigheter egentligen, men vi konstrar gärna till det. Och jag menar vatten här (inte läsk, te, kaffe, mjölk eller något annat). Men det gäller att ha balans i sin näringsstatus, innan dess hade jag också svårt med sötsug.

Mättnad handlar också om att äta tillräckligt med fett. Om du tror att du blir fet av fett, så har du inte hängt med i debatten. Vi blir främst tjocka av sockerarter, inte bra fetter som smör, kokosfett eller olivolja. Eller, det kan vi kanske bli, men det är inte lika lätt eller vanligt att överäta fett som socker, för det finns ett hormon (leptin) som signalerar mättnad. Det säger stopp tidigare.

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Många upplever att vegetarisk mat inte är mättande och min syn på det att det i många fall saknas rejält med fett. Inte bara proteiner. Många är fortfarande “fettskrämda”. Sockerarter i grönsaker, rotsaker och sallader ger inte mättnadskänsla för alla. Inte heller proteiner och kolhydrater i bönor och baljväxter, i alla fall inte för mig. Jag behöver fettet.

Det här är grundläggande saker som jag upplever även stämmer bra in på många av mina klienter. Vi balanserar ofta upp med stöttande kosttillskott utifrån näringsstatus, så att kroppen får hjälp. Det handlar alltid om att prova och se hur man mår, föra en dialog och framförallt – ge det tid. Ha en målbild.

Vita blommor med gröna blad och vita knoppar i bakgrunden.Det handlar alltid det om individuella förutsättningar, vad vi har med oss från förr och hur vi lever våra liv. Men jag tror inte att det passar alla att ta i mer och kämpa hårdare utan att lyssna inåt…

Dock hoppas jag att du hamnar där du vill vara, eller ännu hellre; befinner dig på en bra plats redan nu.

Vill du ha hjälp på din resa? Jag gör en hälsoundersökning med QMA och kan även kombinera med Hårmineralanalys (för att utgå från näringsstatus) och därifrån använder jag individuella kostråd och anpassade kosttillskott.

Du når mig här och här kan du boka tid för besök. (Ligger ingen tid uppe som passar dig, så mejla mig via kontaktformuläret. Jag kan ha möjlighet ändå.)

Välkommen!

// Kram Linda

Gå ner i vikt fort och jojo-banta…?

Det är roande (eller oroande?) hur det som vanligt efter jul- och nyårshelger annonseras överallt om hur man snabbast går ner i vikt och hur mycket vi borde träna oss i form – fort. Som om vi inte kunde tänka själva.

Aktivitet symboliserad av en suddig (snabb) bild.Jag vet en nutritionist som i någon morgonsoffa en gång sade: “Vi kan gå ner i vikt av magsjuka, frågan är hur hälsosamt det är?” Och det är ju precis vad det handlar om… till vilket pris ska det ske, egentligen? Sedan när anses bantning och hård träning endast vara “ofarligt”?

Fetma är förstås inte att föredra, men om man ska gå ner i vikt anser jag numera att det handlar mycket om att följa och respektera kroppens funktioner. För om vi jobbar emot det naturliga, blir det lätt och flödande då eller stelt och trögt?

Om vi går omkring med näringsbrister, kan kroppen reagera med att tänka “svält”. För om den inte har nog med bränsle för att gå runt på egen hand, varför då ge ifrån sig något? När det känns som att “jag tränar och tränar, men ingenting händer med vikten” ligger det ofta någon annan obalans i botten.

Det kan vara en obalans i hormonerna. Stressade binjurar. Och då är inte vikten det första kroppen prioriterar. Alls. Tränar man då ännu hårdare för att gå ner i vikt, blir träningen en ännu större stress på binjurarna. Knepigt.

En eld som symboliserar inflammation och hetta.Att träna är att skapa mjölksyra i kroppen, det kan förvärra ett inflammatoriskt läge eftersom den inre miljön blir surare. Att ha träningsvärk länge (mer än två dagar) är ett tecken på att man är i obalans, så det innebär att även träning kan skapa stress för kroppen. Jag möter så många som jag upplever är övertränade, för att de har tränat på ett obalanserat sätt (utan återhämtning) och ändå vill vissa träna ännu hårdare – många tror fortfarande idag att hård träning är avlastande. Ibland ber jag mina klienter att dra ner på sin träning för att ge kroppen en chans att läka… vissa av dem pustar stilla ut och tackar mig. Fast utan ord, bara med en blick.

Inflammationer och en försurad miljö inuti belastar även binjurarna. Och är de utmattade, så är inte viktnedgång prioritet ett för kroppen. Dessutom kan det ta lång tid att stärka sina binjurar (tro mig…). Så vi kan inte alltid springa, stressa eller träna oss ner i vikt mot kroppens naturliga funktioner – om det ska hålla en längre tid.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Att jojo-banta kan vara ett tecken på att man håller igen och lider sig igenom ett kostprogram eller en “diet”, för att sedan återgå till gamla mönster, vanor och – mat! Det är jobbigt för psyket, för att inte tala om kroppen. Det är så mycket snällare för de inre organen och den inre miljön att läka långsamt över tid. Att göra en förändring från grunden. Motsatsen till den quick-fix som så många är beredda att springa ikapp idag. Varför är det så, tro?

Jag har en underbar klient som tidigt när vi träffades hade ambitionen att gå ner i vikt. Vi mätte hennes näringsvärden i en hälsoundersökning, jag förklarade förutsättningarna för henne (att kroppen behöver vila och balans för att läka. Och hon har – utrustad med tålamod till tänderna – jobbat metodiskt med sina kostråd, kosttillskott, stresshantering och rörelse för att nu börja känna kilona minska. Ingen tok-bantning där, heller. Hon väger sig inte ens, men hon känner att hennes kropp har förändrats och fått anpassa sig till en ny och annan livsstil i en lugnare takt…

En annan sak är att om/när kroppen börjar släppa vikt, så frigörs även eventuella toxiner och tungmetaller som kan ha lagrats in i fettvävnad, för att skydda blodet och hjärnan. Då gäller det att levern kan avgifta kroppen från dessa, så att inte det belastar kroppen. Det är mycket att tänka på.

Men det kan vara värt det, tänker jag.

Blaskigt och trassligt i ett dike, så som livet känns ibland.För att pressa en kropp till ett resultat – fastän det känns som uppförsbacke i en snöstorm med motvind och tröttheten är enorm – mot de naturliga funktionerna, känns inte så lyhört. Då är det risk att man springer för att springa (läs: fly) eller går in i den omtalade “väggen”. Är det värt det…?

Motion och träning är generellt livsviktigt, men bland är en tids vila den bästa vägen till läkning. Allt detta är – som så mycket annat – individuellt.

Här kan du hitta inspiration och idéer till en ny kosthållning, i mina matböcker utan gluten, mejeriprodukter från ko, vitt socker och fläsk: “min nya mat.

Vill du veta mer om dig själv genom en hälsoundersökning eller en individuell kostrådgivning? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.

// Kram Linda

Bästa bantingstipsen.

Den där William Banting visste nog inte riktigt vad han drog igång på 1800-talet, när han myntade det uttjatade uttrycket “banta” (“-Do you bant?”)…

Bergstopp med moln på Teneriffa. Det är nästan skrämmande, så här efter långa jul- och nyårshelger – och jag vill på sätt och vis tro att det är mer medias påhitt än människans.
Kan det vara så att var och en av oss vill ha tips på bantning i varenda tidning man slår upp? Otaliga sajter och webbsidor har reklam för olika pulverdrycker, livsmedelsbutiker gör reklamblad med produkter för viktnedgång. Annonser, priser och erbjudanden bara flimrar framför ögonen och överallt tipsas det om det absolut bästa sättet för att gå ner i vikt.

Bästa bantningstipsen.

“Det är inte lätt att vara människa”, som han sade den där August Strindberg.

Jag blev glatt överraskad en morgon, när tv:n stod på och en näringsfysiolog (?) eller liknande sade att det är skillnad på hälsa och att gå ner i vikt. Och det är sant, hon sade att vi kan gå ner i vikt av en magsjuka, utan att faktiskt vara det minsta hälsosamt. Och det var väl att slå huvudet på spiken? Idag är många beredda att göra i stort sett vad som helst för att gå ner i vikt, förutom möjligen det som faktiskt krävs…? (Läs: balans.)

Vita blommors kronblad och gröna blad bakom. Jamen, är jag så jäkla bra på att gå ner i vikt själv då? Hmm, kanske. Jag har aldrig varit “smal”, men det finns även andra saker som avgör hälsan. Att just tappa kilon är inte min första prioritet, efter min period av obalans och sjukdomjag siktar på att vara hälsosam även om det är utmanande och kräver tillit, tid och tålamod. För att min kropp är värd det. Och jag är medveten om att många sjukdomar och obalanser kan vara dolda under en lång lång tid, men jag gör mitt yttersta för att välja det som passar mig bäst. Över tid. Viktnedgången kommer därmed när den kommer. När kroppen är lugn och balanserad, inte tänker “svält” eller är stressad. Och jag har hellre några kilon extra, än en hormonobalans (vilket skapas vid stress, oavsett var den kommer ifrån).

Överallt nu är det tips på bästa maten, träningen, TRÄNINGEN och dieter. Det blir som att det slår lock för både mina ögon, öron och mun… jag vill bara slippa allting. All information. Är det för att jag jobbar med det jag gör idag, som det känns attackerande, eller har det eskalerat? Har det alltid varit så här? Jag hoppas så hett att du väljer det som verkligen gör gott för din kropp, dina inre organ, dina hormoner. Inte det som – paradoxalt nog – nödvändigtvis ger störst viktnedgång, eftersom en bestående viktnedgång sker över tid. Med kärlek till sig själv. Det betyder inte att du behöver lyssna till råd i denna lilla del av universum som är min, men för en hälsosam viktnedgång – tänk lite längre.

Det här med quick fix är ett nutidsfenomen. Att jag inte har tid att vänta – med någonting! Hur skulle schemat då gå ihop? Jaa du. Jag förlorade en av mina bästa vänner i bröstcancer, 35 år ung, och vet hur fort livet kan ta slut. Som att dra ur sladden. Jag tror fortfarande att hon finns där ute, någon helt annanstans, men plötsligt kan livet as we know it vara slut. Det är ett faktum. Och för mig har det blivit så mycket viktigare att ta vara på det vackra tempel till kropp vi föds med, på allra bästa sätt. Att få ett nytt organ (om något lägger ner) är nämligen ingen självklarhetDet är ingen mänsklig rättighet.

En björkallé, symbolik för en ny väg i livet.Vi har ett stycke kropp att förvalta, på det bästa tänkbara sätt vi kan. Det är min fasta övertygelse. Jag har också “bantat” tidigare i mitt liv, även på de mest destruktiva sätt. Men idag, när jag har läst mer om funktionsmedicin och förstår allt mer om hur våra organ och vår vävnad samarbetar ner på just cellnivå, förstår jag att det inte finns ett sätt och ett rätt. Att “banta” oftast inte är det bästa för kroppen. Men om det finns ett intresse för sina egna personliga förutsättningar, då finns en väg. 

Vad tidningarna och tv säger, nu efter nyår? “Ät mer, ät mindre, spring och rör dig mer, kalorier in – kalorier ut, viktnedgångsgarantier”… och allt det där. Alla har de bästa bantningstipsen. Min syn på saken i sammanhanget, är att fortsätta undersöka mer vad det är just du behöver. Inte vad din kropp vill ha, utan vad den behöver. Det är en stor och viktig skillnad där.

* * * * * * * * * *

…som av en händelse, vill jag förstås tipsa om vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” eller min första matbok 1. Grunderna i läkande kost, som båda jobbar för balans och god hälsa…. eftersom jag själv har sökt det och velat anpassa informationen för andra som söker men inte riktigt hittar fram.

I samband med starten för kostkurserna, 6/2 i Sthlm och 12/2 i Märsta, har vi ett mingel på Havregatan 10 – lördag 25/1 kl 13-15, då vi bjuder på något lättare att äta, berättar och svarar på dina eventuella frågor, för att du ska få en bredare bild av kursens innehåll. Vill du vara med? Meddela mig gärna via detta kontaktformulär. Varmt välkommen, hoppas vi ses!

* * * * * * * * * *

Har du hört talas om eller upplevt jojo-bantning? Det är ett tydligt (och lite tråkigt) tecken på att quick fix inte är den optimala lösningen, särskilt inte för en kropp som slungas mellan svältsignaler och överätande. För att vi tror att det är rätt. Den förvirras ner på cellnivå, men försöker att hjälpa till genom att hålla din jämvikt dygnet runt, så det handlar om att börja samarbeta med sin kropp. Ta reda på sina egna svagheter och styrkor, bli sin egen närmaste vän.

Ordet "balans" skrivet i snö.“-Jag har inga allergier eller intoleranser, kan människor säga till mig. Men de har däremot migrän, snorar ofta och blir aldrig riktigt fria från sin “förkylning” eller har svårt att bli gravida. För det är ju inte kopplat till vad jag äter – väl…? Men idag vet vi bättre och mer än så, kanske är det snarare oviljan att förändra någonting som går djupare – och handlar om trygghet, vanor och rutiner? Kanske kommer det med tiden. När det börjar smärta ännu mer och bli obekvämt, ohållbart.

Det enda jag vet är att det måste börja från början, med var och ens kropp och organ. Ämnesomsättning. Hormoner. Blodgrupp. Livsstil. Stress. Balans.

För det finns ingen quick fix. Det är mitt bästa bantningstips.

// Kram Linda

Vägen till trivselvikt.

Så här efter semestrar tänkte skriva lite om min syn på “trivselvikt” och ska vara tydlig med en sak, som jag vill att du ska veta från start. Mitt nya liv handlar inte om att gå ner i vikt genom någon mirakeldiet, på kort tid.

Stekta linser i form av två mathjärtan.Det jag jobbar med och vill förmedla, är däremot att man kan lära sig äta efter sina egna, individuella förutsättningar och på så sätt skapa en balans och ett lugn i kroppen. Därmed kan man även uppnå sin egen trivselvikt – över tid.

För vad handlar trivselvikt om? Balans.

För mig innebär det att vara bekväm med den kropp jag har, och sträva efter en sund hälsa. Varken banta eller hetsäta för att döva känslor, utan att trivas med mig själv. Duga. Vara tillräcklig. Det är inte en lätt uppgift alla dagar, men då försöker jag att slå på mig själv så lite som möjligt och uppbringa acceptans. Genom mina år av kriser har jag själv ätit alldeles för mycket i perioder, då kan det vara tungt att just trivas… jag vet.

Men tänk på att det är många delar i vår kropp som ska samarbeta för bästa tänkbara resultat. När hormonbalansen, nervsystemetblodet,  ämnesomsättningen  och immunförsvaret – för att nämna några av våra inre system – mår bra, kan kroppen sedan lägga energi och engagemang på att skapa balans, på flera plan.

För vikten handlar i slutänden om vilka förutsättningar du ger din kropp att hantera livet och vardagen.Bland annat den form av “näring” den erbjuds eller blir påtvingad, ilurad och rånad på. Om det är så att du kräks när du ätit, går din kropp miste om viktig näring att bygga organ och organsystem av, men förmodligen är det mentalt du känner dig låg – samtidigt. Den själsliga och mentala biten spelar en oerhört stor roll i välbefinnandet,  ibland handlar det om att låta undertryckta känslor komma ut och fram, för att de inte ska skapa ångest som leder till ett irrationellt ätande.

Dessutom är det lättare att gå ner i vikt om man har tillräckligt hög näringsstatus i kroppen, eftersom kroppen annars reagerar på “svält” och håller hårt i alla näringsämnen den kan. Ödets ironi, kan man tycka om man jagar kalorier för att gå ner i vikt. Varför man nu vill göra det.

Karusell i form av en slänggunga.

Det här med vikt och välbefinnande är en karusell som jag själv har varit högst delaktig i.
Mellan åren 2006 och 2012 kämpade jag hårt med min självbild genom ett par kilos övervikt, med hunger, kräkningar, självsvält, ilska, sorg och frustration.

Jag vet att det inte är lätt och jag hade ingen enorm övervikt, men det var ändå tillräckligt för att inte riktigt komma i mina kläder längre. Jag tyckte att jag fick en missklädsam extra haka som syntes i varenda spegel och på varenda foto, mina vänner fick strikta order om vilka bilder som fick läggas upp på Facebook och inte. Jag hade som en obekväm och störande “krockkudde” runt magen och det kändes inte bra alls. För jag visste att jag åt i sorg och smärta.

Men det var en period i mitt liv att genomleva. Jag mådde absolut inte bra på ett mentalt eller själsligt plan under en tid och det resulterade i att jag tröståt. Det var ett lätt sätt att lugna kroppen – när den hade fullt upp med att smälta maten, var jag inte lika aktiv uppe i skallen …och samtidigt spreds ett högst tillfälligt välbehag av signalsubstanser som dopamin och serotonin i min kropp. Ett välbehag som i sin tur skapade några extrakilon, och så var den snurren igång. Det var en jakt på lycka genom det som var ätbart, en snabb kick för en missbrukarpersonlighet. En plågsam process, eftersom jag var väl medveten om problematiken – men inte visste hur jag skulle bryta cykeln. Jag orkade inte, heller.

Idag förstår jag att det handlade om så många olika saker i kombination. Själslig tomhet, visst, och mentalt kände jag mig svag och liten. Maten gjorde förstås ingen skillnad då egentligen, men de signalsubstanser som frisattes när jag åt tog bort smärtan en stund. Jag förstår att jag var slav under mitt sockerberoende och hade svårt att veta hur jag skulle ta mig ur det, vad det var som egentligen påverkade mig och hur det kändes. Jag vet nu att jag även saknade saltsyra i min matsmältning, vilket i sig skapade ett sug efter mat, jag kunde inte bryta ner och ta upp näring på ett adekvat sätt -vilket gjorde att kroppen på sitt sätt skrek efter mer. Många bäckar små gjorde en liten kropp lite större och i takt med att jag lade på mig extrakilon tappade jag orken, humöret och hoppet.
Frustrationen flyttade in.

En parkbänk i skogen - som en symbol för ensamhet.Vad var det som hände, egentligen? Jag var väl smartare än så, när jag visste hur det jag åt skulle påverka mig…?
Hur jag än gjorde och vad jag än tänkte, så kände jag mig så oändligt – ensam. Tom.

Och det är inte så lätt. Kunde vi “banta” (vilket jag inte rekommenderar på något sätt!) genom enbart viljestyrka, så skulle det säkert vara lättare att leva. Men det går ju inte. Hungern är en livsviktig signal och går inte att ta bort utan att göra våld på sig själv på annat sätt. Självsvält och att skära sig kan vara två alternativ, men det är det inte värt att gå ner i vikt…?

Och varför ska vi egentligen gå ner i vikt? Vilket är syftet för den som försöker?
Personligen kallar jag det helst för att hitta min “trivselvikt”, för det är vad det handlar om för mig. Jag siktar inte på att vara smal, men jag vill känna att jag trivs med min kropp i mina kläder. Att det känns lugnt. Att jag mår bra, utanpå och främst inuti. Men när jag åt och kräktes om vart annat och hade ett fullständigt kaos inuti kunde jag inte riktigt kalla det för “trivsel”, hur mycket jag än hade önskat det. För det var ett rent helvete.

Lista med mina rekommenderade doser kosttillskott.Min vändpunkt kom som en välsignelse, när jag hittade till Funktionsmedicinen. Med hjälp av de små signaler min lärare My kunde fånga upp ifrån min kropp, såg hon snabbt att jag led grav brist på vissa näringsämnen (saltsyra för matsmältningen, bland annat!) och stöttade upp med kosttillskott. Jag åt dem och på bara en kort tid – några veckor – kände jag resultat. För mig var det en milsvid skillnad mellan att vara hungrig hela tiden och sedan “normalt hungrig”, vilket jag inte varit på flera år!
Det var som om en kamp inom mig saktade av och ebbade ut.
Det var oerhört skönt för kroppen att sluta kämpa, en obeskrivlig känsla.

Min kropp saknade flera näringsämnen som jag inte kunnat ta upp under åren på grund av min läckande tarm och saltsyrabrist, men steg för steg gav jag den vad den behövde och – jag kom närmare min trivselvikt. Sex år senare, ungefär.

Blandade storlekar och former av kosttillskott i en kupad hand.Det här med kosttillskott är egentligen inte så himla konstigt eller komplicerat. Kroppens organ behöver näringsämnen för att orka med att balansera kroppen på bästa tänkbara sätt. Vad DU sedan behöver är högst individuellt, så jag skulle inte råda dig till att chansa – det handlar om hur du levt ditt liv, hittills. Vilka näringsämnen du “bränt” och möjligen lider brist på, som kan behöva tillföras. Vet du till exempel att det kräver B-vitaminer för att bryta ner socker? B-vitamin som bland annat är oerhört viktigt för att stärka nervsystemet, så vi har tålamod, uthållighet och undviker att bränna ut oss…? Tänk bara på vad det gör med små barn och deras små kroppar. Är det då konstigt att de krisar och blir överaktiva av socker? Kanske inte.

Njurar, lever, mjälte, hjärta och lungor – i samarbete med hela hormonbalansen, immunförsvaret och nervsystemet (för att som sagt nämna några organ och system) behöver specifika vitaminer, mineraler, spårämnen, fettsyror och andra ämnen som det kan vara svårt att äta sig till i terapeutiska doser – det skulle bli mycket mat för att nå upp i de rätta nivåerna…vilket i sin tur skulle belasta kroppen. Kosten är alltid grunden – men man kan behöva stötta upp organen och organsystemen med kosttillskott, så att de inte behöver kämpa hela tiden.

På det sätt vi äter och lever idag, med socker, stress och mat som försurar våra kroppar, lider många av brist på näringsämnen.

För mig blev det ett inre lugn, eftersom My hittade så rätt. Det är inte säkert att det känns så för andra och det handlar om att hitta ens egen svaga länk och behov, kanske kopplat till stresshantering och andra personliga parametrar. Själv hade jag ju redan Medicinsk Yoga som lugnar, så kombinationen var för mig oslagbar… Det är så här jag själv ska jobba i framtiden, för att kunna hjälpa klienter med deras problem.

En bukett rosa pioner i glasvas på ett bord.Idag befinner jag mig i närheten av min trivselvikt igen. Min hormonbalans har lyckats hanterat den matchen, vilket jag är enormt glad och tacksam för – eftersom jag körde den helt matt med min yttre och inre stress. Jag vill bara förmedla att det faktiskt går. Bara den vetskapen gör mig ödmjuk inför den kunskap om kroppen som finns inom Funktionsmedicin. Det handlar om att lyssna inåt – på sig själv – och vara motiverad. För det kräver såklart sin insats att stå på sig och vilja förändra.

…har jag tidigare nämnt att jag känner mig oändligt lyckligt lottad som går den första svenska utbildningen inom det som kommer att bli så viktigt i framtiden…Funktionsmedicin? Förmodligen. Det känns fantastiskt.

Vill du lära dig mer om vad kroppen behöver för att du ska vara som mest balanserad? Vill du lära dig lite mer om hur du kan tänka, om vad just din kropp kan tänkas behöva? I vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig talar vi om generella grunder för kosten och vad vi bör tänka på att tillgodogöra oss för kroppens funktioner… vi håller den i tre omgångar i Stockholm i höst. Ett tips!

Är du intresserad av att lära dig mer om just din kropp och dina förutsättningar, så kan du anmäla intresse att bli testklient när jag nu läser min utbildning inom Funktionsmedicin. Vi gör en grundlig genomgång av dig och hur du mår (anamnes), hur du lever idag, hur du vuxit upp, vad du äter och så läser vi av dina näringsvärden med ett analysverktyg (QMA) i nuläget.

Det blir en bild av dig. Den du är.

Utifrån det skapar vi en specifik behandlingsplan för dig som kan rymma tex personlig yoga som stresshantering, individuellt anpassade kostråd, kosttillskott och liknande. Vi följer upp med en ny mätning var tredje/fjärde vecka för att se hur din kropp svarar på behandlingen, tills du förhoppningsvis hittar den balans som vi strävar efter att bibehålla.

Låter det intressant? Hör av dig till mig via detta kontaktformulär!

// Kram Linda