Category Archives: Kosttillskott

Om att inta näring och hitta sin balans.

Jag anser att det är sällan någon nämner näringsbrist i media, särskilt när det gäller idrottsmän. Vi är fortfarande invaggade i tron att vi inte behöver tillskott av näring, att “det vi behöver finns i maten”. Men ju förr vi förstår att det är svårt att få i sig näringen genom dagens mat, desto bättre kan vi balanseras.

Hjärtformat i rädislandet.Och tro mig, jag önskar av hela mitt hjärta att all näring vi behöver finns i det vi äter. Maten är ju det vi lever av och kan stärka oss med, men i ärlighetens namn finns inte samma näring i jorden idag.  Så det är svårare att få den näringen i oss, i våra kroppar. Ekvationen går helt enkelt knappt ihop.

För en vecka sedan kom en artikel som fick mig att haja till, om en löpare som kämpar med “utmattning, rekordlåga testosteronvärden och näringsbrist”. Som väljer att ta en time out för att han inte mår bra. “Löparen Johan Larsson tar paus: ‘Mår inte bra‘” Det är väl ovanligt? Men det är fascinerande att man börjar prata i sådana termer nu och leta på djupet. Jag vet ingenting om honom men  hoppas att han hittar sin balans.

Det behöver inte gå så här långt. Man kan börja balansera sin kropp utifrån sina individuella behov, även om man inte “mår dåligt”. Frågan är varför det sitter så oerhört långt inne, även när vissa börjar få värk i ligament och leder, känna sig utmattade och få huvudvärk. Det krävs att det ska göra ont och påverka livet negativt, för att det ska bli aktuellt. Jag fattar det. Så var det för mig med.

Sötmandlar arrangerade i form av ett hjärta.Det handlar alltid, alltid, alltid om maten – hur vi håller balansen eller snubblar. Det vi väljer att äta, påverkar oss på alla sätt. Och jag brinner – som du kanske vet – för att finna sin egen individuella väg, gärna utifrån sin blodgrupp. För att hitta sina styrkor och minimera det som kan försvaga oss.

Och det handlar om hur vi kan ta upp näringen i kroppen. Vi är inte vad vi äter, vi är vad vi kan ta upp. Är tarmen läckande, trasig eller genomsläpplig, är maten svårare att ta upp. För mig – som hade en läckande tarm – var det ytterst lite näring som kunde tas upp. Tyvärr var alla dessa symtom väldigt diffusa och kändes splittrande, det kan vara lite… “vad som helst”. Och det är väl ödets ironi, men det kan vara bra att veta eller lära sig hur kroppen fungerar.

För mig var det så illa, för att ens få i mig de näringsämnen jag behövde och hade gått back på en längre tid, att jag var nödgad att inta stora mängder av  högkvalitativa kosttillskott. Det fanns ingen annan väg för mig, jag ville inget hellre för att komma i fas. Och man ska vara medveten om att kroppen behöver tid, för att vända utvecklingen och låta organen återfå sina funktioner.

Turkosa vattenglas med filtrerat vatten i.Men det handlar även om sömn. Vattenintag. Stressreducering. Många bitar i livspusslet som minimerar stress och stärker kroppen, prioriteras bort. På grund av tidsbrist, ointresse, okunskap eller annat. Med tanke på hur sjuk jag blev, är min ambition att påminna om detta. Men jag vet, det är inte så aktuellt förrän man mår riktigt dåligt.

Allt fler förstår dock att det finns mycket man kan göra själv. Det gäller bara att finna “sin” vägvisare i djungeln – den man litar på och känner tillit till – och sedan göra resan själv. Ingen kan göra den åt någon annan och det finns ingen quick fix, men vi kan få hjälp att få riktningen utpekad. Om vi vill. På det sätt som känns rätt för var och en.

Vandringen mot hälsa kräver en insats, ärligt talat. Hängivenhet. Och ja, det handlar mer om hela livsstilen än om dieter. Men vinsten, när man går in i det, kan bli enorm. Det kan till och med bli den bästa resan i ditt liv.

Det vill jag att du ska veta.

Vill du mejla mig? Du når mig via detta kontaktformulär. Välkommen!

// Kram Linda

Att läka tarmen är något annat.

Det är ganska vanligt att jag får mejl av människor, eller möter klienter i mina hälsoundersökningar, som säger att de har lagt om sin kost eller ändrat diet… men känner att något fortfarande är galet, att de upplever att tarmen inte är läkt.

Och det är den med största sannolikhet inte. Men jag förstår dem, jag var likadan.

Vi lär oss allmänhet inte hur kroppen egentligen fungerar och vad som krävs för att stärka organen så att de lättare kan samarbeta. Eller hur vi kan bryta och ta oss ur en starkt nedåtgående spiral. Jag känner det bara allt starkare; sån tur för mig att jag hittade till fmns.se och läste om grunderna i min utbildning till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare.

Hjärtformade stekta linser.Men maten då? Gör den ingen skillnad? Jo, när vi tar bort det som skadat kroppen blir det inte samma slitage inom oss, dock läker det inte ut skador om organen redan är utmattade. Kroppen behöver särskild näring för att läka dessa barriärer (slemhinnor tex), så vi kan tillföra dessa byggnadsmaterial. Bra va?

Och det finns vissa grundläggande behandlingar, men beroende på vilka näringsbrister vi eventuellt har i övrigt, kan vi behöva olika saker. För att kunna läka ut på bästa sätt. Jag använder mig av två kanaler, min QMA i hälsoundersökningen, som visar på markörer i extracellulär vätska, samt HMA – hårmineralanalys visar näringsstatus nere på cellnivå. Magiskt!

En färgglad tallrik med läkande kost.Jag trodde tidigare att det fanns nog med näring i maten, som kunde göra så att vi kan hålla balansen utan minsta kosttillskott. Men det tror jag inte längre. De metoder som använts och används i jordbruk för att krama ur jordar och åkrar det sista i näringsväg, har skapat problem. Man vet ju att mineraler i grönsaker skapas av bakterier i jorden. Men när vi odlar med kemikalier förstörs dessa bakterier och därmed sjunker även mineralerna = näringsvärdet i våra grönsaker. Rätt så logiskt va? Inte sunt och rätt, men det finns en förklaring till allt… och det är bra att veta om detta.

Så det är lite mer komplicerat än vi har lärt oss att tro, särskilt när det som skadar tarmen allt som oftast ingår i en persons vardagsmat. Även – och kanske ännu mer – på helger. För att inte tala om alla olika stressfaktorer i livet… men det går att göra någonting åt! Det är liksom meningen med det hela.

Vita blommor med gröna blad och vita knoppar i bakgrunden.Det handlar alltså om att läka tarmen, så att inte proteiner från maten vi äter smiter ut i blodomloppet och skapar ett biokemiskt kaos (tro mig; inte kul). Först måste man kanske läka ut en inflammation  eller minska tillväxt av svamp – för att läka tarmen i rätt ordning och inte “stänga in” svamp eller inflammation innan läkningen.

Det är ett faktum att just mage och tarm “ligger bakom” så många av våra västerländska obalanser och sjukdomar idag. Tarmen är känslig och den mat vi (generellt) äter idag passar inte riktigt in. Helt enkelt. Om vi går runt med skadad tarmslemhinna (vilket är oändligt mycket vanligare än var och en av oss tror; vem kopplar värk i leder eller huvudvärk till tarmens status?) är det inte bara risk för autoimmuna reaktioner, utan även andra komplicerade följder.

De fyra blodgrupperna; O, A, B och AB, skrivna med olika typsnitt intill varandra.Och det är här allt börjar, på cellnivå. Vi kan bygga hälsa om vi prioriterar det som är hälsosamt för var och en av oss. Vad har du för blodgrupp? Sömnbehov? Träningsform? Det är bättre att du gör det din kropp önskar än att hoppa på samma tåg som alla andra – “göra det alla andra gör.” Vissa personer passar bättre för kött och proteinrik kost och andra för vegetabilier (…beroende på blodgrupp), precis som tuffare eller lugnande träning (…beroende på blodgrupp) och så vidare. Vem är du?

Vill du lära dig mer om dig själv? Du vet, det kan leda till en helt ny framtid!

Önskar du hjälp – här kan du se hur jag jobbar – så når du mig via lätt detta kontaktformulär. Och här kommer snart nya besökstider upp att boka för hösten.

Här kommer jag snart att lägga upp höstens kostkursdatum i Sthlm/Märsta.

Välkommen!

Vänligen,

// Linda

Behandling bör skräddarsys.

Om vi tänker efter lite. Vi har uppåt 100 biljoner (ja, biljoner – en etta med 12 nollor efter; det är alltså tusen miljarder eller en miljon miljoner) celler i kroppen. Vi består av celler. Varje liten cell är menad att fungera som en liten “fabrik” där näring bryts ner och omsätts till nya organ, hormoner, vävnad och skelett. Bland många andra uppgifter.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Men i vissa fall är dessa funktioner inte i fas på grund av belastningar i livet och plötsligt kommer en obalans eller smärta och värk från… ingenstans? Eller kan det finnas en förklaring nere på djupet? Vad vi tänker, känner, tycker, gör och vill sönder en signal till våra celler, som programmering. Vad vi än säger till oss själva påverkar helheten. Även – och kanske särskilt – av positiva och negativa tankar.

Och vi kommer ju från olika platser. Både geografiskt och känslomässigt. Med olika bakgrunder, familjeförhållanden, boenden och relationer över lag.

Vi tänker och tycker olika om saker. Tycker om eller ogillar (hat är ett för starkt ord, jag föredrar “ogillar”), föredrar eller undviker. Var och en av oss har rätt till vår egen åsikt, men oroväckande många anpassar sig till vad som är “rätt” att tänka och tycka, medan många går på och kör över andra med sina allenarådande åsikter. Sin syn på saken.

Hjärtformade, stekta linser.Vi äter och dricker olika. Det som gör gott för kroppen och/eller smakar gott. Kanske båda. Vi lär oss ju en matkultur redan i mammas mage och fortsätter i det mönstret genom livet; om vi inte väljer att göra annat. Välja om och välja nytt, någon gång i livet. Det kan vara dieter på måfå, en desperation för att gå ner i vikt eller ett genuint intresse att förstå sin egen kropp. Hur just den fungerar, snarare än vad som “funkar för alla andra”.

Med tanke på HUR olika vi är och hur olika vi lever, tänker och äter, så tycker jag att det är rimligt att vi alla behöver olika saker. Olika stöttning. Olika lösningar på problemen. Olika insatser. Ur en aspekt har vi alla “samma” kropp från stenåldern, men vi skiljer oss åt i blodgrupper och nedärvda mönster. Vi är lika olika som våra fingeravtryck.

Funkar det då om vi alla får samma sorts behandling, när vi söker för olika besvär?

Jag är lekman. Det vill jag vara tydlig med. Jag är varken forskare, läkare eller någon som studerat på universitet eller högskola. Men jag har levt i snart 40 år och jag har lärt känna min kropp och dess funktioner, från att ha varit avstängd. På senare år har jag läst och studerat Funktionsmedicin, som syftar till att lära oss om hur alla organ hör ihop. Att huvudet och hjärnan omöjligt kan vara skilt från magen. Eller hjärtat. Eller levern. Eller njurarna. Eller öronen. För att allt hör ihop.

låst lägeNär vi tar hänsyn till – och intresserar oss för – att ALLT spelar roll, kan vi hitta nycklar till låsen som kan öppna upp blockeringar inom oss. Inte i alla fall, men många. Tänk att kunna låsa upp och befria, släppa fritt och andas djupt igen. Hur vore det att släppas loss ur rep och bojor…? 

Jag jobbar alltid med individuella lösningar; att finna bitar i det stora pusslet som är du. (Inte att per automatik göra som jag har gjort.) För vi kanske inte behöver samma sak, du och jag. Det fina är ju att hitta det som stöttar dig.  “Var och en blir salig på sin tro”, brukar man säga och jag gillar detektivarbetet i att finna vad som stärker var och en. Som att skräddarsy en behandling. För det är väl vad det handlar om…? Jag anser det.

rosalila blomsterJag tror även på individualitet. Att söka inåt. Lyssna. Att följa sitt hjärta och att våga göra det – oavsett vad andra säger eller tycker. När vi kan stå stadigt på våra egna ben, vara i våra egna kroppar och veta vad vi tycker om eller vill undvika, kan vi finnas till för andra människor som möjligen behöver oss. Men på våra egna villkor. När vi har tid och ork över. Kom ihåg att först ta på din egen syrgasmask innan du hjälper dina barn.

Och som jag ändå alltid brukar understryka; tillsammans är vi starka(re).

Om du önskar en individuell kostrådgivning eller en hälsoundersökning, så kan du boka tid här. Höstens besökstider (månaderna går ju så fort!) kommer inom kort.

// Kram Linda

Att få ta del av Diana Nolands kunskap.

Det finns en amerikansk kvinna vid namn Diana Noland som är en stor profil inom functional medicine, det vi kallar för funktionsmedicin, och hon är oerhört kunnig. När hon kommer till Sverige så samlas vi, lyssnar och lär. Jag har en gång tidigare lyssnat på denna ödmjuka kvinna och fick mersmak.

Och i helgen var det dags igen.

Föreläsningshelg av/med Diana Noland i oktober 2014.Hon började lördagen med att säga att “alla som läser om näring är under lärande” och precis så är det. Det finns inget slut. Allting förändras och nya rön kommer och går – det gäller att vara snabb med det senaste och fånga upp det som verkligen funkar. Att nöja sig med att “det är som det är och alltid har varit” duger inte, eftersom vi lär allt mer om kroppen hela tiden. Ingenting är hugget i sten. Det vet vi, åtminstone.

Hon pratade om cellens funktioner, vikten av enzymer och fettsyror, organ som levern och njurarna, avgiftning och utrensning, vitaminer och mineraler samt en massa annat om kroppsfunktioner och näring i två hela dagar. Hon visade oss bilder, diagram, forskning och olika patientfall.

Kursmaterial och anteckningar.Hon pratade om att en person kan vara belastad på så många olika sätt, som vi fick lära oss i utbildningen på FMNS. På det fysiska planet naturligtvis, men även mentalt. Och känslomässigt. Andligen, kanske känns det tomt och uppgivet, som om inget har en mening? Varje klient har en berättelse och sin egen unika historia. Det är upp till oss att lyssna.

Hon pratade om att vi terapeuter skapar en relation med vår klient. Att vi arbetar tillsammans och att båda är delaktiga; som även min lärare har lärt ut att klienterna coachar oss till att coacha dem. Det handlar inte om att bestämma utan att ge råd för att hitta en lösning som passar i livet. Det kan handla om att göra en prioritering av sin hälsa och kanske offra vissa saker eller viss mat för att må bättre, men det är ett val man gör. Jag kan inte bestämma över någon annans val och prioriteringar.

Egentligen är det så logiskt och enkelt, men det är bra att få sitta ner och lyssna ett par dagar. Att se det från ett annat håll. Att ta in massivt med information och reflektera över hur jag jobbar. Vad jag kan förbättra. Vad som fungerar bra.

Sen natt eller tidig gryning.Något av det som verkligen fastnat denna helg är att melatonin är så läkande. Det är ett hormon i kroppen som styr sömnen. Det påverkas av ljuset och är högt vid 22-tiden på kvällen, då går själva “sömntåget”. Sedan dalar hormonet och därför kan vi bli pigga på sena kvällar och vara i gasen under nätterna… känns det igen?

Men melatonin är så läkande ner på biokemisk nivå att det till och med kallas för “anti-cancer”. Och jag tänker på hur många det är som inte sover gott på nätterna, på grund av stress i olika former – mat, jobb, familj… you name it. Kan det vara värt en insats för att sova bättre…?

Sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt säger samma sak, här från 2011.
Och här om melatonin ur Forskning och framsteg, från 1997. Men jag förespråkar inte att tillföra melatonin i första hand, utan att räta upp de funktioner som möjligen skevar och balansera det som stör en god sömn för att få ordning på den naturliga melatoninproduktionen igen.

En vattenfylld zinkbalja som symboliserar balans.Det här är alltså inga nya rön, men det kan vara värt att tänka några extra varv på. Och att vi på så många sätt kan förbättra våra egna förutsättningar.

Söker du hjälp för balans i ditt liv?
Du når mig via detta kontaktformulär.

Jag avslutar med några idolbilder och ber Jörgen om ursäkt redan innan (han vill nog inte vara med på bild), men jag kan avslöja så mycket som att de inte frågade mig om vi kunde ta en bild tillsammans… utan tvärtom. 😉

Jag (My) och DianaJörgen och jag.My och jag.

Tack till Diana Noland,  Jörgen, My och alla andra för den här helgen.

Det var kul och givande att ses. Som alltid.

// Kram Linda

Kan D-vitamin påverka Alzheimers sjukdom…?

Nu kommer det en studie som visar att brist på D-vitamin kan öka risken för Alzheimers sjukdom. Och jag vill helt enkelt göra dig uppmärksam på det.

Kanske inte så mycket det faktum att brist på D-vitamin KAN öka risken för Alzheimers sjukdom (vilket är enormt bara det), utan det faktum att det nu kommer en studie som visar detta. Vad sägs om det…?

“Tidigare mindre studier har antytt ett samband mellan låga halter
av vitamin D och försämrad minnesförmåga. Några enstaka
studier har visat att det kan ha med alzheimerutveckling att göra.”

“Studiens långa uppföljningstid gör att man nu kan vara litet
mer säker på att verkligen finns ett samband
mellan D-vitaminbrist hos äldre och Alzheimerutveckling.”

Jag jobbar efter en funktionsmedicinsk modell, där det handlar om att återställa kroppens funktioner med hjälp av så naturliga “drivmedel” som möjligt. Om man skulle jämföra kroppen med en bil (vilket är lätt att göra i sammanhanget) så är vitaminer och mineraler organens “bensin”. Eller Diesel. Eller motorolja. Tror du att motorn skulle kunna skära om oljan tar slut? Att det kan leda till soppatorsk om bensinen/Dieseln körs upp…? 

Jag anser det.

Men jag anser också bestämt att det även handlar om fler och andra faktorer. Och jag anser att det inte är alla som saknar vitamin D och ska äta det, utan att veta mer om sina övriga tillstånd och nivåer, det kan nämligen handla om andra vitaminer. Brister. Som leder till obalans och (eventuell) smärta.

Något som nämns här i inslaget (och i andra intervjuer), som jag bara måste upprepa, är detta:

“Vi har tidigare hittat att många andra vitaminer är kopplade till risken för Alzheimers sjukdom, till exempel vitamin B12, vitamin C, vitamin E.”

Vad sägs om det…?

Sen kan man ställa sig frågan hur brister uppstår av dessa vitaminer. Får vi inte i oss alla dessa genom maten? Solen? Så soligt som vi har haft det i sommar har nog de flesta av oss fyllt på D-vitamindepåerna rejält, men det är inte helt självklart. Vad är det som gör att någon förbrukar mer eller kanske har en brist från början? Som vi lever idag, finns det många anledningar till att stötta sin kropp med de ämnen som det kanske är brist på, här är 8 stycken av dem

En symbolisk "ny väg", här kantad av björkar.Jag själv hade relativa brister på vitaminer (B, C, A, D, E och K) när jag började min väg mot ett nytt livdock inte i blodprover. Inte konstigt att jag mådde så dåligt och gick mot vad som kändes som en rätt mörk framtid. Tack gode tid att den lampan äntligen tändes upp! Nu ser jag vägen framför mig… efter år av stresshantering med MediYoga, individuell läkande kost och stöttande kosttillskott för just mig.

(Nästa vecka skriver jag mer om mina yogaklasser och den grundäggande kostkursen “Mat för mig, kanske för dig”, om du själv känner att det börjar bli dags att balansera kroppen inifrån, på ett så naturligt sätt som möjligt.)

Vita skira blommor med gröna blad och vita knoppar i bakgrunden.Vi människor är sinnrika, vackra, komplexa och fantastiska varelser. Men “det finns inte bara ett sätt och ett rätt”, som min mentor och lärare brukar säga. Alla är vi individer och har olika vägar på resan mot samma mål. Vi har olika bagage, arv och gener – alla kan/ska inte göra detsamma. Dessutom har vi en märklig stillasittande livsstil idag, vi äter sällan det kroppen är gjord för (och jag fokuserar på blodgruppskost här). Det optimala är att hitta sin egen väg, sitt sätt.

Men att det kommer en studie i ämnet, som visar att vitaminbrister kan skapa obalanser inom oss, det var jag bara tvungen att lyfta fram.

Så är det med det.

Jag hoppas att du har det fint där du är och får en härlig helg.

// Kram Linda

Stolt över mina föräldrar.

Vi tycker inte alltid lika, går inte lika bra ihop alla dagar och vi förstår inte alltid varandra. Precis som i vilken annan relation som helst. Men vid något tillfälle valde vi varandra och jag värderar det högt.

Klassrum under utbildningen till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare.Sedan jag startade upp mina funktionsmedicinska studier och började lägga pusslets alla bitar, så har jag involverat mina föräldrar också. På gott och ont. För det är inte lätt att vara förälder till mig, skulle jag tro. Det händer någonting hela tiden och allt som oftast behöver jag hjälp med något praktiskt. Å andra sidan säger yogan att vi väljer varandra – att själen väljer sina föräldrar – redan innan vi föds, och på så sätt finns det en mening med att närma sig sina nära och förstå, även om vi inte alltid håller med om allt. Eller ens kan leva tillsammans och komma överens. Alla kan ju faktiskt inte det.

Att leva är en själslig utveckling som vi kanske inte förstår just när det sker på alla plan och nivåer, därför föds många “varför?” som vi aldrig kommer att få ett svar på. För att alla frågor inte har ett svar. Det är vad jag tror. Att vi möts för att trots allt utvecklas, på fler nivåer än dem vi kan se.

Mina föräldrar är “unga” ännu, fastän båda har passerat 60-årsstrecket. Pigga, roliga och humoristiska. I farten, minst sagt. Men jag ser hur många i deras ålder mår – herregud, jag ser ju hur många i min ålder mår – med smärta, värk, stelhet, höga blodtryck, nedsatt matsmältning, långsam ämnesomsättning… ja, du förstår. Därför har jag “tagit tag” i dem. För att det handlar ju om individuella behov och insatser – ett funktionsmedicinskt tänk. Att alla inte behöver samma sak.

Två händer med fingrarna formade till ett hjärta.Det är inte mot deras vilja – det skulle jag precis aldrig göra – men ibland undrar de nog vad jag pysslar med, när jag kommer med nya idéer och förslag   gällande mat och näring. Vilket är helt förståeligt. Men jag börjar se, veta och förstå vad vi har för “svagheter” i länkarna på båda sidor av släkterna. Så jag ger kosttillskott för balans. Om man ser en problematik med blodet, tarmen eller ämnesomsättningen, till exempel… varför inte möta upp? Varför inte stärka?

Smärta är ett symtom på att vi gör någonting som kroppen inte vill vara med om. Lever vi i balans har vi inte ont. Men smärta betyder faktiskt aldrig att vi lider brist på värktabletter i kroppen. Dock kan det vara lätt att ta till om vi inte förstår varifrån smärtan kommer. Inte sant?

Mina föräldrar är kloka, tålmodiga och fokuserade. De har ändrat sin kost till det “bättre” för dem (naturligtvis har de olika blodgrupper, men det är en detalj i sammanhanget), skapar nya vägar, väljer nya alternativ. Jag ser varifrån jag fått min styrka, mitt driv, min förmåga att anpassa mig till nya situationer och hantera läget. Men skulle någon av dem vilja dra i handbromsen och sluta med stärkande kosttillskott eller kostomläggning, skulle jag aldrig kunna hindra dem. Det är inte mitt val, utan alltid deras eget. Där har jag inte rätt att lägga mig i.

Ett hjärta gjort av sötmandlar.Jag försöker på de sätt jag kan och pratar med dem om det; till stor del handlar det om att jag blir egoistisk i denna situation och önskar balansera dem så långt det är möjligt. Slippa se dem med eventuell smärta, högt blodsocker och trötthet. Kanske inte minst när jag såg denna länk med kort text som ändå sade så mycket, om hur geriatriken (läran om sjukdomar hos äldre) ser ut idag. Tänk då hur det kommer att se ut om 10-20 år…?

Det är många som fasar för att “bli gamla” idag… inte sant? Ändå tror vi att vi måste acceptera att smärta och värk hör till att blir äldre… “Det är ju åldern”. Jag tror att det ofta handlar om de näringsbrister vi skapar genom livet. Och personligen säger jag som min vän och mentor, “jag vill dö frisk“.

På sätt och vis har vi någonting nytt tillsammans nu. Vi vänder och vrider på produkter i butiker, läser innehållsförteckningar, väljer bort och skapar annat. Jag lär mig att koka egen buljong, tillaga grytor och lär om sådant vi inte visste. Eller väcker upp den gamla kokkonst som sovit inom oss i generationer. Det känns fint att dela och jag blir stöttad på min nya väg. Det är jag väldigt glad, tacksam och stolt över.

Skira vita sommarblommor med gröna blad och vita knoppar i bakgrunden.Mamma och pappa, när ni inte vill köra det här racet längre, behöver ni bara säga till och det vet ni. Hittills har ni gjort det så fantastiskt bra och tålmodigt. Och jag vet att ni båda mår bättre sedan vi började, vilket gläder mig mycket.

Jag är glad över att jag valde er. Och ni mig.

// Kram Linda 

8 anledningar att äta kosttillskott.

Jag har kommit över en – i mina ögon – intressant text  om 8 anledningar till att det kan vara en god idé att äta kosttillskott, som jag vill dela med mig av här.

Kosttillskott, kapslar och tabletter i en handflata.Ibland frågar människor mig varför det är nödvändigt med dessa kapslar och tabletter som jag rekommenderar, om det inte går att vända på obalanser med kosten i första hand…?
Och jag förstår frågan. Jag undrade själv samma sak och därför känns det viktigt att kunna förmedla synen på det idag, med lite mer erfarenhet.

Men, den som känner mig vet att jag är den absolut FÖRSTA i kön att förespråka kostomläggning eller sanering av kosten i första hand. Det vet de som gått en kostkurs (det är därför jag håller dem) eller hört mig prata. Jag gjorde själv en radikal förändring av kosten när jag var sjuk, men jag är tämligen övertygad om att jag inte hade klarat av förändringen lika bra utan kosttillskott samtidigt. De var en del i min läkning.

Ett hjärta på en stenplatta, skapat av röda vinbär.Ibland behöver organen nämligen särskilt stöd, beroende på hur man mår förstås. Och ibland går det inte att endast äta sig till det som kallas en “terapeutisk dos av det näringsämne man har brist på, då skulle man kanske behöva sitta och äta mat från morgon till kväll, och då även belasta matsmältningen, det är varken en smidig eller behaglig lösning. Så lagom är väl bäst, särskilt i Landet Lagom…?

Här kommer de 8 anledningarna till varför det kan vara klokt att stötta sin kropp med tillskott. Läs och avgör själv vad som känns rätt för dig. Är det ingenting av detta som tilltalar dig, så släpp bara ämnet och gå vidare.
För det finns inga tvång, det är viktigast av allt.

*     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *

8 anledningar att äta kosttillskott.

1. Marken är utarmad på näring
I matindustrin prioriteras storjordbruk, pris och smak framför näringsinnehåll. Flera skördar årligen utarmar jorden på näring. Finns näringen inte i jorden kommer den inte heller att finnas i maten. Studier i Nya Zeeland, England, USA, Tyskland och Sverige pekar på att det finns mindre näring i maten nu är för 50 år sedan. Vi har tömt marken på näring med stora monojordbrukssatsningar.

2. Geografiskt läge
Nordbor har för lite D-vitamin i förhållande till vad som är nödvändigt för hälsa och god livskvalitet. om du inte vistas i solrum några gånger i veckan eller reser till solen, får du brist på D-vitamin.

3. Skräpmat, snabbmat och brist på frukt och grönsaker
Många människor äter för dåligt. Endast 10 % av svenskarna äter mer än minimala fem portioner frukt och grönt dagligen. Livsmedelsindustrin raffinerar bort större delen av näringsinnehållet när de producerar hel- och halvfabrikat.

4. Miljögifter
Ett barn föds med en cocktail av kemikalier och tungmetaller i blodet. Varje dag i livet utsätts vi dessutom för hundratals skadliga ämnen i miljön. Kroppen lagrar dessa giftiga ämnen. Vitaminer, mineral och aminosyror är bränsle för att kroppen ska kunna avgifta sig själv, och skydda oss från sjukdomsalstrande miljögifter.

5. Vi stressar som aldrig förr
När du befinner dig under stress urlakas skyddande näringsämnen som C-vitamin, B-vitaminer och magnesium. Vid alla typer av psykologisk eller fysiologisk stress har kroppen extra mycket behov av näring.

6. Vi äter läkemedel i en allt större utsträckning
Läkemedel inklusive p-piller urlakar kroppen på livsnödvändiga näringsämnen som B-vitaminer, magnesium och zink.  Att komplettera med läkemedelsintag med kosttillskott kan minska biverkningar och göra att läkemedlen fungerar bättre.

7. Viktkontroll
Allt fler människor på jorden blir överviktiga och samtidigt undernärda. Många har för låg förbränning, samtidigt som de går på olika dieter och bantningskurer. Många av dessa kurer är inte näringsmässigt balanserade och kan ha en negativ effekt på den långsiktiga hälsan. En diet bör alltid kompletteras med högkvalitativa multivitamin-mineraltillskott.

8. Må bättre och bli friskare
Över 100 000 vetenskapliga studier visar att de flesta människor mår bättre och blir friskare av att äta kosttillskott. Detta oavsett om man från början är frisk eller sjuk. Genom att äta kosttillskott av hög kvalitet varje dag investerar du i din  hälsa och ditt välmående.

*     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *

Texten kommer från Alpha Plus och jag tycker att den är tillräckligt intressant för att dela med mig av. Hur många av dessa punkter ovan stämmer in på dig…?

Blandad färggrann mat på en turkos tallrik - symbolik för "läkande kost".…kom ihåg att kroppen fungerar som en stor fabrik inom dig. Håret växer och ditt hjärta slår utan att du tänker på det – ändå sker det. Men om du inte tillför rätt typ av näring, vad ger du då dina organ för förutsättningar att fungera optimalt?
Vilken sorts mat tillför du för rätt bränsle… är det  läkande kost?

Och en sak till. Kom ihåg att om man tar reda på vad man behöver istället för att “gissa hejvilt”, är chansen större att man kommer tillrätta med den obalans man självupplever. Kanske hellre fokusera och sikta rakt på bulls-eye, än att sprida hagelskuren över hela rummet…?

Men, funktionsmedicin handlar inte om att stötta med kostttillskott resten av livet. Det används för att stärka vid de största obalanserna och sedan är det meningen att balansera vidare med hjälp av läkande kost.

Du vet var jag finns, om du är intresserad av en hälsoundersökning (till testklientpris fram till maj 2013) – mejla mig via detta kontaktformulär.

Ta nu väl hand om dig, på alla sätt du kan.

// Kram Linda