Category Archives: Näringsbalans

Hälsoundersökningserbjudande i september: nybesök -200 kr.

En del i min verksamhet är att göra hälsoundersökningar och jag tycker att det är väldigt spännande. Det är som ett detektivarbete, där det du/klienten berättar ger mig ledtrådar. Där vi ritar din karta och söker efter hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt – även när det är diffusa symtom eller konstiga reaktioner.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Låter det luddigt? Det är det. För kroppen signalerar ofta länge, från början rätt lågmält och lyssnar vi inte då så blir det lite ljudligare. Ignorerar vi det, så blir det allt tydligare. Om vi ändå inte bryr oss om kroppens signaler, så kan den skrika rakt ut. Till slut få oss att ligga ner. Tro mig, jag kom inte upp ur sängen. Men jag kunde inte lyssna innan dess.

Vad började det med egentligen? Minns vi det? Inte säkert. Det gäller att sakta nysta upp och reda ut, kanske har kroppen inte krisat så länge. Då kan det kännas lite tydligare. Men har symtom för symtom adderats och ackumulerats, då kan det kännas lite värre. Som att man har kört fast.

Men se det som att kroppen består av kugghjul. Hundratals, som kuggar i varandra för att snurra (jag älskar den här liknelsen och drar den jämt), så som organen ska fungera ihop. Och om vi inte ger dem rätt förutsättningar för smörjning och att de rullar lätt, så kan de börja gnissla. Påverka varandra. Som en dominoeffekt, nästan. Det gäller att hitta det där första gnisslande kugghjulet – vilket var det nu igen…?

Mycket av det vi äter och dricker sägs vara bra i reklamen. (Kom ihåg att de också vill sälja, så det gäller att vara selektiv.) Men insidan på våra kroppar säger kanske tvärtom. Kugghjulen börjar rosta, gnissla och krångla, det snurrar inte lika fritt och lätt men känslan är… diffus. Var ska jag börja? Det kan kännas som en djungel, inte minst för att allt handlar om “hälsa” och för att alla ropar att de har den bästa lösningen. Men vi måste nog tänka till lite grann.

Turkosa vattenglas med filtrerat vatten i.Det handlar om något så enkelt – och så svårt – grunderna i vår livsstil; sömn, vila, mat och vatten. Äter du bra, det som är rätt för just din kropp – din blodgrupp? Dricker du tillräckligt med vatten för att ditt blod ska må bra, flyta fint? Mycket handlar om blodet. Många av våra sjukdomar handlar om hjärta och kärl. Tillfällighet? I don’t think so.

Jag utgår ifrån min egen sjukdomstid, men alla ska såklart inte göra som jag. Alla har inte samma väg ut ur problematiken. Under min fantastiska utbildning till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare lärde jag mig att ta hänsyn till personen, till fysiken och psyket, till känslor och var personen befinner sig i livet – allt kan spela in. Allt kan vara ledtrådar. Allting påverkar oss. Allt. Så vi utgår från dig. Vem du är.

✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ 

Bokning + besök i september 2017 = 200 kronor rabatt

Så, som en “höstpresent” under september månad vill jag ge Dig
en möjlighet att göra en första undersökning, ett nybesök, till priset för ett återbesök: 850 kronor (nybesök ordinarie pris 1050 kr) för att komma igång, ett första steg in på en ny väg mot hälsa, kanske?

✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽

qma hälsoundersökningFör 850 kronor får du 1,5 timme av min tid och full uppmärksamhet. Jag ställer frågor och du svarar, så att jag kan hjälpa dig. Vi gör en mätning med QMA av din näringsstatus och går igenom den, som utgångspunkt. Vet du din blodgrupp, så får du en lista med rekommenderad kost – annars blir det generella råd – vi gör det vi hinner under din tid.

Utifrån det besöket avgör du om du vill komma åter eller fortsätta på egen hand. Men min ambition är att du får tips och råd att ta med dig hem, så att du kan tänka lite annorlunda och skapa goda förutsättningar för din kropp. Dina kugghjul. Din fina insida. (Önskar du börja med kosttillskott, föreslår jag åtminstone en uppföljning på en timme för 850 kronor efter en månad, eftersom det är potenta tillskott som inte bara bör ätas utan koll på vad som sker inuti.)

En kontakt.Vill du komma i kontakt med mig kan du skriva via detta kontaktformulär och…

…vill du boka tid för nybesök kan du göra det här.  Hoppas att vi ses, kanske som första steget på din nya resa in i framtiden? ✽

Varmt välkommen!

// Kram Linda

Är det bättre med lightläsk och artificiella sötningsmedel?

Svaret är: absolut inte. Och det är ingen hemlighet. Men det är positivt att det nu kommer forskning som visar det gång på gång, hur lightläsk kan påverka kroppens funktioner och ge sötsug, fastän många inte tror det. Nog för att var och en har sitt eget ansvar att ta, men att det skulle var “fritt från socker och kalorier” och därmed ett bättre alternativ och ofarligt…? Jag menar, kom igen.

Det är en sak att vilja dricka läsk med sötningsmedel, det är en mänsklig rättighet att välja vad man vill tillföra sin kropp. Men idag 2017 känns det bara fel att vilseleda de människor som fortfarande tror att det är bra med något som heter till exempel Zero för att det är “noll kalorier i det”…

…kalorier per se är inte fel. Tvärtom. Vi BEHÖVER ju näring för att kunna bygga upp våra kroppar. För hjärta, lungor och hjärna inte minst. Om det däremot är “skadliga” ämnen som tillförs (till och med istället för näring) så påverkar det definitivt hur vi mår på insidan, även om vi inte känner det. Man vet idag att mycket kan ske på insidan under lång tid och så en dag slår det till.

Kroppen är fantastisk i sin konstruktion. Ett verkligt mirakel. Den har egentligen samma funktioner som den alltid har haft, sedan vi bodde i grottor. Vi reagerar på samma sätt idag, även om det var rötter och bär vi åt då. Sött ger sötsug och det skapar obalans inom oss, även om vi tror att det är nyttigt. Tyvärr.

Men det här är inte nytt, vi kanske bara väljer att bortse från det; här Professor Göran Peterssons  Sötningsmedel värre än socker” från 2012. Läs gärna.
Här skriver han om Sukralos och sötningsmedel från 2007.

Fyra glas med rosévin i en skål.Och vad vi än väljer istället för vitt socker, om det så är honung, lönnsirap, rissirap, kokossocker eller råsocker så påverkar det oss som socker gör. Det blir aldrig bra med för mycket sött i våra system, om det så är godis, alkohol, fikabröd eller … “sockerfria” drycker. Det är bara det att vi har det runt omkring oss konstant. Frestelser.

Och nu har det alltså visat sig i tester vid universitetet i Sydney, där man har testat hur djur reagerar när de får dryck med sötningsmedel, att Sötningsmedel kan leda till fetma och Diabetes typ-2.

“Efter fem dagar märkte vi att djuren som fått sötningsmedel åt 30 procent
fler kalorier från annan mat. Obalansen mellan sötma och energi
utlöste en kroppslig reaktion som om djuren fastade.
Det gjorde dem hungrigare och gjorde sockret godare, så att de åt mer, säger Greg Neely, en av forskarna bakom studien.”

Sockrade geléhjärtan i hög.Man misstänker att dessa sötningsmedel kan påverka tarmfloran och det är ju även känt att magen påverkar hjärnan och hjärnan magen, inte minst via det enteriska nervsystemet. Det är viktiga saker, det här, inte minst för framtiden. Visst känns det så, eller är det bara jag…?

I artikeln står även att “en ny studie visar också på en risk att gravida kvinnor som dricker mycket lightläsk i högre utsträckning
riskerar att deras barn drabbas av barnfetma”.

När detta dyker upp är det – i min värld – av högsta vikt att ta det på allvar, vi har bara en kropp att disponera i detta liv; ett tempel som ska hålla i många långa år. Och enligt epigenetiken, som är så oerhört viktig, så lägger vi nu grunden för hur framtida generationer ska må.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Vi har en möjlighet att strunta i vilket, det har vi rätt att göra. Dock går det inte att säga att man “inte hade en aning” i dessa tider av upplysning… det är samtidigt en av nackdelarna med att bli allt mer medveten. Man kan inte backa och det är svårare att blunda för saker som är uppåt-väggarna-galet.

Men det blir samtidigt mycket lättare att fatta vissa beslut, det är ju tur det.

// Kram Linda

Jag TÄVLAR UT en hälsoundersökning.

Ja, jag känner att det nu är dags att TÄVLA UT en hälsoundersökning – ett nybesök på 1,5 timme till ett värde av 1050 kronor – för dig som vill lära dig mer om vad du kan göra för att ta hand om just dig. Passa på att kickstarta din höst med fokus på balans och hälsa

gyllene höstlövTävlingen pågår i vecka 36 (måndag 160905 t.o.m fredag 20160909) och för att delta:
* Gilla inlägget, här eller på Facebook (men observera: att det gäller alltså inte “gilla och dela“, då detta är en tävling och inget lotteri. Det är viktigt det här med lagar och regler.)
* Skriv en (kort) motivering till varför just du vill vinna denna hälsoundersökning för egen del: du kan skriva på Facebooksidan Mitt Nya Liv, som ett meddelande (mejl) eller via detta kontaktformulär.

* * * * * * * * * * * 

Jag kommer utifrån motiveringarna att utse en vinnare som presenteras
här på hemsidan under måndag 12/9.

Vi träffas för denna hälsoundersökning på Södermalm i Stockholm eller i Märsta (vinnaren väljer) senast december 2016, när det passar oss båda.

Eventuell resa till besöket får dock vinnaren stå för själv.

* * * * * * * * * * * 

qma hälsoundersökningDet här är en chans att vinna en mätning för få veta mer om sin näringsstatus (så här såg det ut för mig…) och få tips för att gå vidare. Det du berättar för mig är viktigt för min vägledning. Jag lyssnar till bakgrunden och ger råd för framtiden.

Och jag utgår från varje individs förutsättningar. Det innebär att jag ger förslag på förändring av livsstil men är samtidigt relativt restriktiv med att ge råd om kosttillskott, eftersom jag gärna vill följa upp det som sker i kroppen över tid. Jag har respekt för bra kosttillskott. Vill du som vinner gå in i behandling, kan jag rekommendera tillskott så att vi gör uppföljning över tid.

* * * * * * * * * * * 

Men, det blir en mätning av din näringsstatus.
Jag ger individuella kostråd, så det är en stor fördel
om du vet vad du har för blodgrupp.

* * * * * * * * * * * 

Så, vill du tävla…?
GILLA gärna inlägget här och/eller på Facebook, KOMMENTERA här (eller
på Facebook) kort varför just du skulle vilja vinna – men ‘gilla och dela’ inte
(eftersom det tycks vara ett olagligt lotteri).

Närbild på en orange lilja.Vill du uppmärksamma en vän på tävlingen, så kan du skriva personens namn i kommentarsfältet på Facebook (dela dock inte på någon annans sida). Det är viktigt att reglerna följs, eftersom tävlingen kan tas bort eller sidan stängas ner annars… och det kan ha ändrats, men jag tar hellre det säkra före det osäkra.

Nu kan du iallafall tävla om en hälsoundersökning (här) – vi kanske ses!

Lycka till!

// Kram Linda

An apple a day keeps the doctor away?

Åh, det är något visst med dessa fina augustikvällar när skymningen faller allt tidigare. Den klara kylan som är där, värmen till trots. Än så länge. Jag tog en kvällspromenad igår och det till och med doftar ljuvligt – sötman från mognande äpplen i trädgårdarna. Vilken guldgruva! Så jag tänkte lite på äpplen.

En kvist med äpplen från ett äppelträd.Jag är i ärlighetens namn lite kluven till frukt. Äpplen också, även om jag personligen tycker att det är en av de “bättre” frukterna. För alla tål/tycker inte om frukt, fastän det är tänkt att vi ska göra det: 500 gram frukt och grönt/dag är rekommendationen. Passar det för alla? Jag är tveksam.

Men jag ska förtydliga, jag säger inte att det är dåligt per se med frukt. Jag tycker själv om att äta frukt, men menar att det kan vara belastande att äta, beroende på i vilket (fysiskt) läge man befinner sig. Att det är gott säger jag som vanligt ingenting om, du har säkert koll på att jag tänker på kroppens funktioner i första hand vid det här laget. Det är mitt fokus här.

skördade äpplenFör, låt oss ändå inse det faktum att det finns en hel del kolhydrater (socker) i frukt. Visst kan de väl innehålla proteiner och fetter, men det är allra mest sockerarter. Även om det är fibrer och vitaminer (i bästa fall) och annat, så är det små sockerbomber.  Sen kan vi styra hur kroppen reagerar (tänk insulin) med hjälp av det vi intar på samma gång, till exempel kan proteiner och fetter i nötter hjälpa till med att dämpa insulinpåslaget – om vi jämför med att äta en banan på tom mage.

Med tanke på mitt jobb, har jag med människor att göra som söker hjälp för att må bättre. Ofta med matsmältningsproblem, krångligt med tarmproblem och inte sällan en underliggande försurningsproblematik som skapar en massa konstiga symtom som kommer från… ingenstans? Allt känns ovisst.

Ett rött äpple - en symbol för en tugga ur kunskapens fruktTycker jag att det är bra med frukt då? Inte. Igen: att äta frukt kan vara belastande för organen i det läget. Inte minst för att kolhydraterna = sockerarter och de kan skapa en bullrig jäsning i tarmarna (särskilt vid nedsatt matsmältningsfunktion). Blir du gasig? Luktar det “jäst” av gaser eller avföring? Det kan vara tydliga ledtrådar.

Jag brukar inte rekommendera frukt i maträtter (även om jag gärna äter det ibland då och då) av den enkla anledningen att proteiner och fetter tar längre tid att bryta ner än sockerarter och att det blir en onödig jäsning av sockret i tarmarna. Blir lite bullrigare än vanligt, kanske? Gasbildning? Ät hellre frukt någon halvtimme före maten (så att den hinner brytas ner innan maten kommer ner) eller två timmar efter maten, så att det slipper störa matsmältningen. Det rimmar inte riktigt med alla fruktefterrätter, va…? Jag vet.

Blaskigt och trassligt i ett dike, så som livet känns ibland.Men många tycks ha vant sig vid en undermålig matsmältning (gaser, magknip och andra så kallade skitproblem) och tänker att “det är så det ska vara” – men det är det alltså inte. En vana betyder inte att det är korrekt. Det handlar om hur man mår, hur man reagerar. Lyssna till kroppen. Jag får en kamp med både matsmältning, sockerrus och gaser om/när jag äter frukt, men jag kan välja den reaktionen medvetet eller avstå. Då kan vi iallafall göra ett medvetet val.

Och apropå val. Om jag ska rekommendera äpplen till dig som tycker att du mår bra i kroppen och vill äta frukt, så är det inte riktigt gårdagens nyheter jag tänker på. Läs om Försäljningsstopp för giftäpplen via länk eller klicka på bilden.

20160817

 

På sätt och vis känns det inte helt otippat med tanke på Granny Smiths blanka, nästan vaxartade skal och det känns som att de håller för evigt – kan det vara bra, verkligen? Jag ÄLSKAR smaken på äpplen som Granny Smith (hårda och syrliga) men jag äter dem inte längre av den anledningen. För att det inte känns… äkta. (Är bekämpningsmedel i frukt ofarligt?)

äppelplockningNågot vi däremot har omkring oss nu i drivor och klasar är naturliga svenska äpplen. Närodlade, välsmakande och ljuvligt doftande. Vilken lyx! När jag promenerade igår kväll såg jag en kratta stå lutad under ett träd, bredvid en låda full av plockade äpplen, det såg så fint ut! Det syns nog inte på bilden men jag var tvungen att fota och gjorde det snabbt, för jag tror att de var hemma och kunde se mig genom fönstret…

Om man känner att man kan äta äpplen, så finns det något alldeles fantastiskt man kan göra – nämligen koka sitt eget äppelmos. Lätt som en plätt.

skördade äpplen

kokta äpplenmosade äpplen genom sil

 

 

Jag brukar göra det själv (okej, har gjort någon gång men vill göra det mer), för man lägger bara ett par äpplen i en kastrull och kokar, tills de blir mos… inte så avancerat. Sen tar man en trådsil och pressar fruktköttet igenom med en sked = skal och kärnor blir kvar i silen. Och det fina är, att om man har vant sig av med att äta stora mängder socker (så där så att smaklökarna blir avtrubbade), behövs det ingen tillsatt sötning eftersom äpplena ofta är söta. Naturligt, gott och enkelt. För att slippa tillsätta knepiga konserveringsmedel så fryser man in och bara tar fram lite i taget. Till glutenfri gröt eller glutenfria plättar, till exempel.

äpplen varsågodDär jag bodde förut, plockade ägarna av sina träd i skördetid och ställde ut korgar på trottoaren med en lapp som löd “Äpplen, varsågod”. Så fint! Dessutom hängde de ut rosa plastpåsar på staketet, så att man kunde plocka med sig. Jag minns faktiskt inte om jag tog med något äpple, men jag stannade och fotade, varm i hjärtat över deras generositet.

Så, passa på att plocka äpplen från eget träd eller fråga om du får plocka hos någon annan. Köp svenska äpplen i affären, njut dem om du mår bra av det – men ett tips är att vara varsam och måttfull. Det gäller ju egentligen i allt.

äpplen på en kvistJag ser allt fler som har fettlever i mina QMA-mätningar och det handlar inte bara om alkohol och läsk längre… det kan även vara socker i godis och till viss del från frukt. Nu finns det inte mycket fruktos i just frukt, även om det låter så, det finns mest i “godis, läsk och andra sötsaker” – MEN i min värld kan även frukt vara belastande om man har fettlever och äter mängder av frukt. (Många verkar göra det.) Därför anser jag det vara onödigt att “kruta på” om man kan ta det lite lugnt.

Ett tips är att äta med måtta och lära sig att känna in reaktionerna, att lyssna till sin kropp. Det finns ingen som är bättre på att förstå din kropp än du. Ofta känner vi om något inte stämmer, lyssna till den känslan. Och bejaka när det känns bra. Kanske är det en god idé att pausa frukt ett tag. Kanske inte.

“Äppel, päppel, pirum, parum. Kråkan satt på tallekvist. Hon sa ett, hon sa tu – ut och plocka äpplen nu!” …eller något sådant. 😉

// Kram Linda

När kroppen inte vill gå ner i vikt.

Phew! Knepigt att knäppa den översta knappen i byxorna? Har siffrorna på vågen gått uppåt, samtidigt som humöret dalat…? Du är inte ensam om det, vill jag lova. Efter en “smarrig sommar” kan det börja virvla tankar i huvudet om att gå ner i vikt. Det är nog en känsla var och en av oss har varit med om någon gång i livet. Eller flera gånger.

Och det här intresserar mig – massor. Inte minst med tanke på hur många jag möter som önskar gå ner i vikt. Och det finns förstås individuella anledningar till att vilja göra det (“bara jag tappar ett par kilo så kommer allt att bli roligare och jag lyckligare” / “jag vill underlätta för mina knän” / “jag vill känna mig snyggare” osv)… men det handlar även om att få med kroppen på det. Och det är där mitt största intresse ligger. För det fungerar inte i längden med tvång.

Vad vi vill och vad kroppen behöver är nämligen inte alltid samma sak. Alls.

Ett hjärtformat grönt blad från rädisor.Jag tar gärna ett exempel ur mitt eget liv, för att förklara hur det kan bli om hjärnan och kroppen vill olika saker. Den inre konflikten. Och jag vill vara (över)tydlig med att det här är MIN story. De allra flesta rör sig säkerligen på ett medvetet och genomtänkt sätt, de allra flesta avlastar sina fina kroppar (hellre än att skapa slitage) men jag kan ju förklara hur det kan bli om man inte riktigt har koll på läget… för det handlar alltid om att hjärnan och kroppen bör vara överens och vill / kan göra samma sak. Samarbeta.

Något annat jag vill vara tydlig med, är att vi har olika blodgrupper. Det handlar inte bara om vilken (blodgrupps)kost som är mest anpassad för blodet – även om det är grunden i min värld – utan också om hur vi människor har olika förmåga att bygga muskler på grund av muskelfibrerna, vissa vill motionera hårt och fysiskt, gärna för att även ventilera känslor och dämpa inre stress, medan andra helst lugnar ned sitt nervsystem med yoga. Vi är olika och bör låta det vara så. Ingen kan tvingas in i en motionsform för att någon annan tycker det.

Två händer, vars fingrar formar ett hjärta.Vi är lika olika som våra fingeravtryck, så den här texten handlar inte om vad som är rätt eller fel i träning. Sådant kan inte jag och låter experterna ta hand om det. Men som jag redan nämnt, kan jag beskriva vad jag har lärt mig av att göra “fel”, och kanske kan det hjälpa någon förstå sin egen situation bättre.

En sommar för några år sedan var jag i min älskade stuga i norr i två veckor. Vi bor vid foten av ett stort fint berg och om man bestämmer sig för att promenera runt det, så får man en sträcka på ca 11 kilometer. Alltså 1,1 mil. Och jag var vansinnigt bestämd den sommaren, jag ville verkligen bli av med några överflödiga envisa kilon. Men eftersom jag då ännu befann mig på en plats i livet där jag var fartblind, stressad och omedveten, tänkte jag som jag alltid har gjort; “det är bara att köra“. Att bara sitta och vänta skulle ju ändå inte lösa mitt problem. (…eller?)

promenad_1Jag bestämde mig alltså för att promenera ett varv runt berget – varje morgon. I två veckor. Fjorton varv. Det blev F-E-M-T-O-N  M-I-L. Med det menar jag inte att det är långt på 14 dagar och jag gick relativt sakta, det var bara så att mina binjurar redan var utmattade. Det hade inte varit en överraskning att höra att de små organen som kämpar järnet för att hantera låggradig och utdragen stress över tid hade jobbat övertid allt för länge, men jag visste helt enkelt inte om vad det innebar. Jag ville gå ner i vikt och pressade min kropp, över en mils promenad varje dag – när jag till viss del borde ha legat ner och vilat, för att sedan stärka min kropp med bra mat anpassad för min blodgrupp och stärkande, balanserande kosttillskott för att stötta organen och få igång funktionerna igen. Funktionsmedicin.

Det säger ju en hel del om prestationskänslan. Behovet av att “göra”.

När jag gick över en mil varje dag för att min hjärna ville det, för att jag hade bestämt mig och knöt näven i fickan… samtidigt som min kropp inte alls orkade och slitaget på min kropp blev allt värre, tror du då att det var kroppen eller hjärnan som vann “tävlingen”? Kroppen, såklart. Jag förlorade inte ett gram i vikt. Kroppen är inte dum, den kör över hjärnan på ett kick – oavsett vad jag vill. Den vet vad den behöver göra om det är en krissituation (vilket det kan vara om man inte vet eller lyssnar inåt och gör tvärtemot vad kroppen behöver, även om det är omedvetet). Den jobbar emot helt naturligt när det inte finns näring och bränsle nog, för då kan det bli ytterligare ett stresspåslag.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Det kan vara om det är obalans i hormonerna. Stress(hormoner) har en stor del i det, de tröttar för övrigt ut binjurarna som måste vara i fas för att kroppen ska vilja gå ner i vikt. Och där kan även sköldkörteln vara inblandad och belastad. Om man har näringsbrister generellt upplever kroppen att det är “svält” – så då släpper den ogärna vikt. Kroppen vill ha balans och gör vad som helst för att nå dit, det är uppgiften.

Så, vad händer då om kroppen pressas med ren vilja till att tappa vikt, om det inte finns en grund som är balanserad och solid nog att hantera detta? Just precis, jojo-effekten. Jag tänker mig den som ett långt gummiband som sträcks ut lite för lååååångt med tvång och vilja, men det är som att det funkar en viss tid och när greppet sedan väl släpps och snodden snärtar tillbaka… så är det lite för lätt att gå upp i vikt igen. För om grunden inte är stadig (tänk husbygge här), så blir det rangligt. Varning för ras.

Mitt tips är; fokusera på basen. Grunden. Balansen. Helheten. Även om det tar sin tid, även om det är annat än en quick fix. Grundjobbet är något av det viktigaste vi kan göra för framtiden. För oss själva.

Alla behöver inte göra så här, men kanske slår dessa ord an en sträng i just dig? Ett igenkännande “Ah, kan det vara det här det handlar om för mig?!”. Kom ihåg en sak: att träna är alltid att skapa inflammation i kroppen, vilket den själv ska ta hand om och läka ut. (Och om du får ordentlig mjölksyra som håller i länge, kan det vara ett tecken på försurningproblematik, värk i leder kan vara en annan.). Om kroppen inte har näring nog att hantera den inflammatoriska processen, så kan det skapas ett slitage – och det behöver vi inte märka av på många, långa år. Jag gillar tanken på återhämtning, så att kroppen också får tillfredsställa de behov den har. Inte bara hjärnan. Finn din form av vila.

Kosttillskott, kapslar och tabletter i en handflata.Och det kan till och med vara så, att om man har relativa näringsbrister (av tex Ca, Na, Zn, B-vitaminer, C-vitamin, D-vitamin osv) så kan man behöva boosta kroppen med näring och först gå UPP i vikt (!) för att sedan kunna börja släppa vikt… visst är det intressant? Och det kan ta längre tid än vi tror eller hoppas. Men då görs det med en genuin hänsyn till kroppens funktioner. För med tvång och ren vilja kan kroppen i värsta fall tvingas ta byggmaterial från tarmen och om den börjar läcka, så blir det inte heller kul… tro mig. 😉

Det är just det här jag vill lära ut till de som är intresserade. Kunskap. Häng med på någon av våra kostkurser “Mat för mig, kanske för dig” under hösten och vintern, om du vill lära dig mer om hur maten påverkar kroppen – kostkursen är grundläggande och du behöver inte kunna någonting innan. Men för framtiden är det här superviktigt, tycker vi! Anmäl dig via detta kontaktformulär!

Ett hjärta ritat i sandstrandssand.Så, jag vill påminna dig; köp inte rakt av att du måste slita konstant för att gå ner i vikt. “Ju mer desto bättre”, stämmer inte alltid. Absolut, för vissa (personer, blodgrupper och livssituationer) funkar det, men inte för alla. Vissa av våra utmattade och obalanserade kroppar behöver rejäl stöttning i kost, livsstil och kosttillskott för att bli starka nog att kunna gå ner i vikt, återhämta sig och komma i balans. Fundera lite kort på om de senaste åren kan ha varit tuffa för din kropp; fysiskt, psykiskt, mentalt eller andligt…?

Jag skrattade mest åt mig själv efter de 15 milen den sommaren. Andra skrattade åt mig (säkert de vars hus jag passerade varje dag under två veckor, också), men jag lärde mig en bra sak ändå. Det funkar nog inte alltid att nå dit man vill på ren och skär vilja – även om jag vet att viljan måste vara involverad i en önskan för att den ska slå in. Det handlar även om omständigheterna runt omkring också, den inre miljön. Det var sköna promenader, men jag var fullständigt slut i kroppen. Då blir det inte riktigt bra. Med bredare och djupare kunskap blir det bättre.

Vill du kickstarta hösten för din hälsa och ta reda på lite mer om vad du behöver – nu när det är DIN tid att fokusera på dig själv, din hälsa, din framtid…?

qma hälsoundersökningHär kan du boka tid för ett nybesök, så gör vi en hälsoundersökning och tar reda på vad du kan tänkas behöva. Jag lyssnar till dig i intervjun, så du hjälper mig att coacha dig att hjälpa dig själv. Inga konstigheter. Första besöket är 1,5 timme med samtal och mätning av näringsvärden, sedan lägger vi upp en plan för hur vi ska gå vidare. Varmt välkommen!

Mot framtiden, vare sig vi ses eller inte. Jag önskar dig en fin hösttermin!

// Kram Linda

Hur mår du efter en måltid?

Jag jobbade på ett ställe där jag i personalmatsalen ofta hörde “åh, jag blir så trött efter maten”, när (den mikrade) matlådan eller den inköpta snabbmatslådan var tömd i ett nafs. Armarna korsades och lades ner mot bordsskivan, för att kunna stötta huvudet och så sov man en stund “på maten”. Lunchrast efter lunchrast.

Foto från AftonbladetDet var inga konstigheter. Det var så många som reagerade så att det blev en helt naturlig reaktion. Man gäspade efter maten och sov en stund. Jag blev också trött när jag hade ätit, för jag åt inte särskilt sunt då. Och ju mer jag lär mig om mat idag, hur min kropp önskar ha det och mina egna reaktioner, så inser jag att det är mycket vi gör som rimmar illa med kroppens funktioner. Främst för att vi inte vet och förstår, få av oss gör illa våra kroppar med flit.

Men om man blir trött efter maten, så tar den av vår energi. Och maten ska ju GE oss energi. Det är vårt bränsle, våra inre organs näring. Att gäspa och vilja somna, kan bero på en sömnlös natt innan, hög arbetsbörda och många andra orsaker – men vi ska inte bli trötta av maten. Punkt. Ändå blir vi det. Varför?

Kanske för att vi lär oss från barnsben att mat idag “ska” bestå av mjölmat (pasta, pannkakor, mackor och pajer mm), mejeriprodukter från ko (yoghurt, filmjölk, mjölk osv), potatis (fiberlösa kolhydrater en masse) och annat som blir till sockerarter i blodet när det bryts ner. Insulinpåslaget drar igång, blodsockret pendlar och tröttheten är närvarande inom kort. Insulinet är ett viktigt hormon för att frakta socker in i våra celler, men som vi äter idag åker detta påslag jojo inom oss. Och vill cellerna inte släppa in mer socker  för att det är fullt, så blir sockret kvar i blodomloppet. Det är uttröttande, kan man säga.

Vill vi må bra, så bör vi äta det som håller blodsockret balanserat. Det som dämpar insulinpåslaget. Det som undviker att ta vår energi.

Vetebröd i skuggan, med ett glas saft.För att inte tala om gluten i vete, korn och råg. Jag har skrivit om det förr och kommer att skriva om det många gånger igen: varenda smula av gluten från vete, korn och råg skapar en autoimmun reaktion i våra kroppar. Vi går in i någonting nu som förändrar vårt sätt att se på världen och maten. Våra frukostar behöver inte längre se ut – och i kroppen bete sig – som smågodisEller, de bör helt enkelt inte göra det. Frukosten är en alldeles för viktigt måltid för att beröva kroppen på.

Så vad ska vi göra istället? Tänka om. Tänka nytt. Välja en annan väg. Sätta stopp och inse att det inte längre är “att unna sig” en macka. Eftersom våra ingredienser förädlats, maten processats och tillsatser tillförs, så är det inte vad våra kroppar känner igen längre. Att vi sen väljer att bortse från det, är en helt annan sak.

En solskenshistoria så här långt är en kvinna med svår migrän som kom till mig, hon kunde inte längre få några läkemedel efter att ha provat på både vissa epilepsimediciner och botox (!) utan förbättring. Jag sade ett ord. “Gluten”. För det är vad jag har lärt mig. Hon hade aldrig fått det rådet tidigare och snart ett år senare har hon inte haft ett migränanfall, förutom huvudvärk i början när hon gjorde sin kostomläggning och hennes kropp gick igenom en utrensningsprocess.

Känner du dig bubblig eller gasig i magen…? Kanske har du inte behandlat maten på rätt sätt (som tex blötläggning / kokning av bönor och baljväxter). Eller lider du brist på matsmältningsenzymer för att bryta ner och smälta maten? Bara det faktum att vi stressar i livet (någon…?) och med det skapar en surare miljö inuti än det är tänkt att vara, påverkar våra enzymer på ett negativt sätt; de blir svåra att producera.  Och vi behöver all hjälp vi kan få för att bryta ner maten; omsätta den inom oss för att bygga andra organ, hormoner, hud och hår. Det första (gratis) steget är att TUGGA maten cirka 30-40 gånger innan vi sväljer; att låta maten bli till en vätska. Bara det kan stärka en kropp och balansera inifrån. Det tänker vi inte på och jag hade inte en aning om det förut. Att vara uppblåst eller känna sig svullen efter en måltid är inte normalt för att alla andra blir det, heller.

Och om pulsen höjs efter maten, så är det en indikation på att din kropp reagerar på något du har ätit (inte på ett positivt sätt, utan som att det är något den måste “jobba” med att parera). Prova! Ta din puls innan och efter måltid. 

Luktar det illa när du går på toaletten? I våra tarmar kan maten både jäsa (sockerarter) eller ruttna (svårt att bryta ner maten), så för att matsmältningen ska fungera krävs enzymer, en god tarmflora, lugn och stillhet vid måltid,  den mat som kroppen klarar av att hantera och bra tarmrörelser. För vi ska komma ihåg att matsmältningen börjar i munnen och slutar vid ändtarmen, den påverkar HELA kroppen. Ingenting kommer undan. Allt hör ihop.

Vita skira blommor, gröna blad och några knoppar i bakgrunden.Om du kan gå på toaletten och göra “nummer 2” hela 3 gånger om dagen (när frukost, lunch och middag från dagen innan vill komma ut) och avföringen är lagom fast, så vet du att det funkar. Annars kan du vara förstoppad eller ha en för snabb mage och det kan vara ett tecken på att kroppen inte trivs med den mat du äter. Även om vi numera anser att det är “normalläge”. Här kan du läsa lite mer om skitsnack, en text jag skrev för snart 2 år sedan. Det är trots allt högaktuellt ännu.

Jag hoppas att du känner dig nöjd, lugn och har fått energi efter måltiden. Utan cravings (begär) efter kaffe, choklad eller sötsaker. Då har du hittat rätt. Grattis.

Här kan du hitta råd och stöd i mina matböcker.

(Vill du ha hjälp med en individuell kostrådgivning eller en hälsoundersökning, så når du mig via detta kontaktformulär. Välkommen!)

// Kram Linda

“Ökade kostnader för demensvården.”

Det kommer nu oroväckande nyheter om hur “kostnaderna för demensvården skenar” och det känns såklart olustigt. Inte sant? Personligen kan jag tycka att det är obehagligt för att jag har demens i släkten. Men det betyder inte att min väg är utstakad och klar redan, utan att jag har en egen situation att hantera här…

Ett hjärta ritat i nysnö.Socialstyrelsen har i en rapport beräknat vad vården av dementa kostar och kommer fram till summan 63 miljarder kronor, vilket är mer än de samlade kostnaderna för cancer och hjärtsjukdomar.”
Vi kan blunda för det hur mycket vi vill, det faktum att kostnaderna för demens, fetma och diabetes kommer att öka drastiskt framöver. Det bär ju med sig att det kan bli ännu svårare att få hjälp med vård i framtiden, så för mig personligen handlar det om att förebygga detta genom hjälp till självhjälp. Vi kan förändra så mycket mer än vi tror på egen hand.

År 2030 har antalet människor i Sverige som är äldre än 65 år fördubblats och antalet dementa väntas vara 230 000.

Text-tv rapporterar om att demens ökar

Vi har alla möjligheten att påverka vår egen framtid, genom att ta eget ansvar. Sätta oss in i det individuella som är bra för var och en av oss. För det forskare är eniga om, är att “välfärdssjukdomar” handlar till stor del om livsstil. Många är stillasittande och äter mat som kroppen har svårt att hantera (för att det är lätt, gott och går fort). Om vi lever till 80-årsåldern så hinner vår inre miljö försämras över tid, beroende på vilka val vi gör. Det gäller att vårda kroppen på ett sätt som förhindrar hjärnan att belastas på ett negativt sätt.

Den positiva trend som nu kan anas vad gäller minskat insjuknande och som drivs av en sundare livsstil kan dessutom vändas till sin motsats då följderna av dagens stillasittande och överkonsumerande livsstil blir tydliga.”

Jag vill påverka, stötta och hjälpa människor till att äta det jag kallar för “läkande kost – nämligen det kroppen har lättare att ta till sig, omsätta och använda till att bygga vävnad, organ, hormoner och enzymer… bland annat. Det är en fantastisk fabrik inom oss!

Min generella rekommendation är att äta efter sin blodgrupp, att hålla insulinet så balanserat det går och se till eventuella näringsbrister, för att kunna balansera upp dem med till exempel sömn, vatten, vattenrening, stresshantering och kosttillskott.

Min hårmineralanalys 2001.Om man har gått med näringsbrister under en längre tid (på vitaminer, mineraler, fettsyror osv) , kan det påverka oss, även om det inte är konkret hur. Utmattning, huvudvärk, nedsatt sköldkörtel, inre stress, depression och värk i kroppen är bara några exempel på obalans och smärta. Jag gick själv i många långa år före min krasch med näringsbrister (det har jag förstått på min hårmineralanalys långt senare, se här till vänster) och nu efteråt kan jag se att min kraschlandning var oundviklig för att jag aldrig stannade upp och valde en annan väg…  det är lätt att vara efterklok.

Och idag känns det annorlunda. Framtiden vet jag ingenting om, men jag vet att jag kan göra andra val än de som gått före mig. Se på min kropp som vore den ett heligt tempel, vörda den och sluta sparka på den, skälla och vara missnöjd. Det är en utmaning, men väl värt ett försök.

Börjar du bli intresserad av:
en individuell kostrådgivning eller
en hälsoundersökning eller
en hårmineralanalys eller
lugn och avslappnande yoga eller
någon matbok, för inspiration och idéer i köket, så når du mig via detta kontaktformulär. 🙂

Sök din personliga väg till en balanserad insida, kom ihåg att ett högt tempo allt som oftast finns omkring oss, så sikta även på stillheten. Lugnet. Andningen. För balans och hälsa på djupet, ner på cellnivå.

Och må så gott.

// Kram Linda

Jag erbjuder nu Hårmineralanalys!

Vilken helg! Jag har pluggat – igen. När utbildningen till Funktionsmedicinsk Näringsterapeut var färdig, tänkte jag att det var lika bra att hoppa på en kurs i just Hårmineralanalys… i farten, liksom.

För det är så oerhört intressant, vad som händer inom oss – på cellnivå.

Studiematerial för hårmineralanalyskursen.Och det är precis vad det handlar om – att kunna analysera mineralstatus ner på cellnivå. Alltså vilka näringsämnen jag har i mina celler. Som jag har skrivit om (otaliga gånger) tidigare, gör jag annars min hälsoundersökning med att läsa av näringsvärden i vävnaden, den extracellulära vätskan, med hjälp av mitt analysverktyg QMA. Där kan man se värden i vävnaden som förändras “snabbare” – till exempel hur blodsocker och insulinproduktion skiftar eller måltid, samt hur pH-värdet pendlar. Bland annat. Men genom hårmineralanalysen kan vi se mineralstatus över tid.

Med hårmineralanalysen, klipper man (precis som det låter) några centimeter hår (150 mg) av det från senaste utväxten (2 månader), som skickas till ett laboratorie i USA för analys. Där “bryts” håret ner i minsta detalj och man kan se hur värdet ser ut, gällande både mineraler och tungmetaller. För håret är inte – som många kanske tror – “dött”. Snarare visar och motsvarar det hur vi mått och levt över tid, precis som våra naglar (som inte heller är “döda”). Spännande, inte sant? Mår vi gott, blir håret dessutom finare.

Ekologiskt hår, utan kemikalier.Många besväras idag av tungmetaller och toxicitet (förgiftning) i kroppen, det här är ett sätt att kunna se de nivåerna. Därför kompletterar min QMA och hårmineralanalysen varandra så bra! Och det är även viktigt att håret just har en utväxt på 3 cm och är obehandlat vid klipptillfället, alltså varken permanentat, färgat eller liknande.
Och som alltid förordar jag såklart alltid ekologisk hårvård, som hos min vän Sussie på Salong Omtanke, annars kan man verkligen snacka om kemikalier i håret och analysresultatet…

Sen vill jag be dig att fundera på en sak, lite kort. Nämligen, om våra organ önskar en viss mängd vitaminer och mineraler för att fungera optimalt, hur blir det då om vi har brister på ett ämne som skapar överskott av ett annat…? Hmm. Det blir bara mer och mer häftigt hur kroppen fungerar och svarar på näringen vi får i oss – på ett eller annat sätt.

Analysen som kommer från USA, gällande hårmineralanalysen.– Är du intresserad av att göra en analys?
Ett första test är en investering på 1200 kronor + en timmes analystid av resultatet (med mig) för 600 kronor. Totalt blir det alltså 1800 kronor.

Med analysen följer en rekommendation av kosttillskott för att eventuellt styra upp obalanser (brister av det ena som ger överskott av något annat), dessa kan kosta från 1500 kronor, beroende på individuella brister och behov.

Ett uppföljningstest med omanalys för att se ditt resultat (vilket tas efter 2 eller 3 månader beroende på din metabola hastighet, som syns i 1:a analysen), får du för 1200 kr + 500 kronor = 1700 kronor totalt

Mellan analys och omanalys behöver vi stämma av  hur du upplever den förändring som en balansering av vitaminer och mineraler kan leda till. Om vi då träffas eller håller kontakten på annat vis, bestämmer vi under “resans” gång.

Men finns det något värre än att känna sig sjuk? Förmodligen inte, man brukar ju säga att “när man är frisk önskar man sig mycket, men när man är sjuk önskar man bara en sak”. Jag tycker personligen att livet är lite lättare och behagligare när jag upplever bättre hälsa. Det var så mycket värre när jag mådde som sämst i min utmattingsdepression, vilket även mina värden även visade.

Därför är god hälsa en väldigt värdefull investering i sig själv.

Intyg hårmineralanalysÄr du terapeut? Nyfiken på att själv gå kursen för att komplettera det du redan erbjuder med ännu en analysmetod? Läs själv mer om vad det innebär på:  www.harmineralanalys.se och se om det är något för dig i din framtid… 


…men det här är inte allt jag gjort i helgen, man måste ju mixa nytta med nöje.

Så jag passade på att bli medbjuden på invigningen av nya Tele2 Arena på lördagskvällen. Jag vet inte hur jag blev sån Arena-nörd, som dessutom jobbar extra på Friends i Solna. Men arenarock tackar jag inte nej till, särskilt inte när tok-begåvade och coola Robyn (…kanske inte så mycket rock, men rockig?), ljuvligt intelligenta och nu snygga Winnerbäck, samt Sveriges Rockstars Kent alla är personliga favoriter. Det var skönt att få översköljas med ljus, mörker, musik och skratt som en paus i mitt seriösa pluggande.

Konsertaffisch; Kent, Winnerbäck, Robyn

Tele2 Arenas fasad i kvällssol.Robyns sprakande ljusshow.Lars Winnerbäck på skärm, i svartvitt.

Tillsynes fullsmockad arena med förväntansfull publik.Kents finalnummer med nån sorts fyrverkerier, konfetti och ljuseffekter.

 

 

 

 

 

 


Vi slog naturligtvis vad innan konserten, om vilken låt Kent skulle börja med – var det favorittippade “400 slag” eller möjligen “999”…? – och jag tog hem den vinsten. Äran. Om man nu tycker sånt trams är kul.
 Den här låten är till dig, Tomas. För att den är så j**la bra, precis som du.  Och för att “de 999 saker jag aldrig skulle göra, vägs upp av 999 värre saker jag redan gjort”. Tack.

// Kram Linda