Category Archives: Matbok – Min nya mat

Julklappstips till den som har (nästan) allt…?

Men äntligen. Det tar ju så mycket längre tid än jag tror, varje gång. Och jag har korrekturläst den där sista matboken så sent in på natten (3-tiden) att jag inte har hunnit skriva nåt inlägg på länge. För varje gång jag läste om så dök det upp ett nytt stavfel – mycket märkligt! (Det finns risk för flera, skulle jag tro.) #språkpålis

Dessutom händer det så mycket roligt nu ju! Träffar med kolleger, besök på saltspa, vän-luncher, yogaklass – igen (“En kväll i stillhet inför jul” 14/12 i Märsta: hör av dig om du önskar delta), stundande julbord, vänmiddagar, bio… sånt. December vinner (redan) över trötta, tråkiga oktober och november. Snart är detta sk*tår slut och ett nytt tar form! 

Känner du som jag, att syret är på väg att ta sina när året lider mot sitt slut? Jag brukar reflektera över mitt år och kan längtar efter en nystart, ett nytt fräscht år i höjd med dessa dagar. Och snart ligger det här framför oss – som ett vitt oskrivet blad. Som vi kan göra det bästa av, rita och måla med vilka färger vi vill. Me like a lot.

Men först! Innan allt detta (2017) går till historien som ännu ett tungt och segt år – jag är bara glad om du har upplevt årets energier annorlunda – ska vi fira oss igenom en julhelg och en nyårshelg. Umgås eller vila, äta, dricka, sova-i-soffan-framför-Kalle-Anka och eventuellt ge varandra några julklappar. Typ.

Jag vill såklart tipsa om min matbokssvit som ett julklappstips för den som har allt… men kanske inte hälsan? Som du säkert vet finns det nu fem delar: 1.Grunderna i läkande kost, 2.Vardagsmat, 3.Fest, 4.Picknick & resa samt 6.Balans (yes, det stämmer: 5.Barnen finns inte ännu… den kräver mer research).

För den som vill ta tag i sin hälsa. Som vill känna sig piggare och må bättre i kroppen. Hitta en balans där det eventuellt har börjat skeva, utifrån dina egna individuella förutsättningar. Kanske har du funderat på att lära dig mer om hur kroppen fungerar, få teori och grunder (1.Grunderna & 6.Balans) eller lite konkreta tips som recept (2.Vardagsmat, 3.Fest, 4.Resa och 6.Balans).

Och vad är viktigare än hälsan? (Pengar? Smycken? Dyra viner? Snabba bilar? Not so much.) Ingenting. Den friska har så många önskemål, medan den sjuke har EN önskan. Men det är lätt att vara kaxig och odödlig, ta kroppen(s organ) för givet innan man har ont och känner att kniven ligger mot strupen. Tänk om man kunde komma på i god tid att ta hand om kroppen. Jag vet precis.

Det här är mitt försök att hjälpa till självhjälp. Att hjälpa till att sprida kunskap, skapa rutiner och låta andra få slippa den långa omväg jag gjorde på min egen resa. För den var egentligen både snårig och onödigt krånglig, men ibland måste man göra sina egna misstag för att förstå… känner du att du är lite smartare än så? Förebygg. Gärna.

Nu i december 2017 säljer jag en matbok för 300 kronor (ordinarie pris 400 kronor) och om du tycker att det är dyrt, tänk då på att det motsvarar 30 minuter i en individuell kostrådgivning. Matboken har du kvar som en lathund. Som en kompis i köket (därför enkel att bläddra i och plast på fram- och baksida.)

Vill du köpa flera matböcker så drar jag nu i december 2017 av 50 kronor för den andra (så den kostar 250 kronor) och 100 kronor för den tredje (så den kostar 200 konor) – och de resterande kostar 200 kronor/styck. Jag kan skicka mot porto från 50 kronor eller så kan du hämta på Södermalm, i nästa vecka (51). Mejla gärna via detta kontaktformulär om du vill hämta eller få den skickad.

Fyra glas med rosévin i en skål.…sedan ska vi skåla in ett Gott Nytt År! Se fram emot ett år som kanske bringar lite mer glädje, lugn och ro i världen. Det gäller att se glaset som halvfullt, att hitta de positiva bitarna och fokusera på dem. Att alltid se möjligheterna. Ringa ut det gamla och ringa in det nya. Städa ut och bjuda in allt nytt.

Åh. Jag längtar redan. ✨

// Kram Linda

Dags nu för matbok 6.Balans (…i livet)

Ja, nu drar det ihop sig för nästa matbok: 6.Balans… jag knåpar och korrläser som sjutton. Sedan 2013 har jag gjort färdigt en matbok varje december och 2017 är inget undantag. Temat? Min syn på balans i livet. Och “min syn” grundar sig på kroppens funktioner och behov.

Det handlar om att få ihop pusselbitarna som livet består av och tips på hur man kan göra det. Om att finna lugnet, om dygnsrytm, vikten av vatten, om fettsyrornas betydelse, näringsämnen generellt, vad vi kan göra för att stärka immunförsvaret, om fibrer och i vilka råvaror vi finner vitaminer och mineraler. Som en liten lathund för struktur i livet…?

Men det betyder inte att alla ska göra som jag har gjort. Ingalunda. Det handlar om att vi kan göra vissa saker på samma sätt (tänk: andas för att bli lugna) men även välja våra egna vägar utifrån blodgrupp (tänk: kost och motion). Vi skapar alla vår egen väg, men ibland kan det vara skönt att få vägledning.

Det kanske är tjatigt, men jag brinner för att hjälpa människor hjälpa sig själva. Jag kan inte göra jobbet åt andra, men jag kan guida och vägleda i det ämne där jag har gått före. Jag vet egentligen inte bättre, jag har bara gjort det en längre tid och kommit in i det…

…och i dessa tider när det kommer larm om höjd pensionsålder (“Många kommer att känna sig lurade”) där vi ska hålla oss starka allt längre – och som nu i helgen: att allt fler dör av demens, tänker jag att det finns  MASSOR att göra för att stärka kroppen och förbereda den för framtiden.

Men det känns ändå relativt lugnt, tycker jag. För det handlar om att förstå kroppens funktioner. Och kunde jag vända på min sjukdomstid, så kan du. Det är bara svårare att må bra om vi gör tvärtemot vad kroppen och de inre organen behöver (näringsfattig mat, för lite sömn, massor av stress…) för sina funktioner – men om vi serverar den näring som behövs och kan stärka upp oss inifrån, så är alla förutsättningar så mycket bättre. Rätt logiskt ändå, va?

Lär. Känna. Din. Kropp. Den fungerar inte exakt som alla andras, behöver inte samma kaloriantal (och framförallt inte samma sorts kalorier) som alla andra så det gäller att förstå för att kunna förebygga eventuella obalanser. Som en liten “verktygslåda för balans” där man kan plocka go’bitarna… eller alla verktyg.

Stress illustrerat av suddiga löv mot asfalt.Om vi till exempel äter en näringsfattig frukost (eller inte alls) i stress, sedan är hungriga innan lunch och drar i oss något “onyttigt”, kastar i oss en köplunch stående vid ett skrivbord på jobbet – i stress – och sedan fikar på eftermiddagen samt äter en gigantisk middag sent på kvällen, som organen får ta hand om under natten… anar du då hur lätt det är för kroppen att sköta matsmältning, nervsystem, ämnesomsättning och avgiftning? Korrekt. Inte så lätt. Gör vi så dag ut och dag in, blir det ännu tuffare för kroppen.

Det gäller att hitta en sund rytm i sitt livspussel, att tillföra kroppen bästa näringen (laga mat från råvaror själv, kanske?) och hitta lugnet i livet. För ju mer vi har omkring oss, desto mer närvarande i lugnet är det viktigt att vara. Att kunna stanna upp och lugna ner nervsystemet är s.u.v.e.r.ä.n.t. viktigt.

Dessa råd kommer från en person som med dålig kosthållning, skyhög sockerkonsumtion och usel självkänsla körde sin kropps funktioner i botten och en dag vacker vårdag inte kom ur sängen. Kan jag hjälpa en person att tänka till (i god tid) och slippa den vägen, så blir jag lycklig.

Med matbok 6.Balans har du en lathund som du kan slå i, för påminnelser om hur din kropp vill ha det och recept. Inte fullt så många recept som i matbok 2, 3 och 4 utan lite mer som i 1, teori och förklaringar kring “pusselbitarna”. (Matbok 5.Barnen är pausad i nuläget, den behöver mer research. Håll ut.) Med alla dessa matböcker får du ju en helhet som du sedan kan praktisera… spännande.

Vill du få en matbok skickad till dig eller blir du sugen på att ge bort en i julklapp…? Kontakta mig här, så löser vi det! Under december månad kostar en matbok 300 kronor – istället för ordinarie 400 kronor – plus frakt, ca 50 kronor. (Jämför med en kostrådgivningssession i 1,5 timme för 950 kronor.)

qma hälsoundersökningVill du ha hjälp i ett personligt möte med dina rutiner för ett nytt liv? Hitta din väg framåt, för att skapa en balans? Kika in här och boka en tid för: individuell kostrådgivninghälsoundersökning, andning eller personlig yoga, till exempel.
Välkommen!

Och ett avslutande tips: vad du än gör och hur du än gör för att komma i balans, ta aldrig (insidan av) din fina kropp för givet.

Lova mig och dig själv det. 

// Kram Linda

Matbok 6.Balans under produktion…

Ja, så här i sommartid med semester och ruckade rutiner känns kanske balans som långt borta? Jag kan själv känna att sömnen har tagit stryk för att jag har varit ute för sena kvällar (och druckit rosé lite oftare än annars), jag har kanske inte fått i mig tillräckligt med vatten på dagtid och… ja, listan kan göras lång.

En vattenfylld zinkbalja som symboliserar balans.Egentligen pendlar vi ju lite fram och tillbaka alla, men det finns ju en balans för kroppen och våra organ som är vettig att hålla sig till. Oavsett vad vi gör, ska ju kroppen göra sitt jobb = hålla oss vid liv. Se till att våra celler delar sig i lagom takt, att lungorna syresätter oss och att hjärtat, vårt “batteri”, håller oss gående och stående. Det är inga småsaker.

Men vi tar det ändå så lätt för givet. Blir förbannad om kroppen inte ställer upp, om vi får ont någonstans och känner oss trötta… utan att fundera på vad vi har gett den för förutsättningar. Jag har själv haft känningar efter sena nätter med för lite sömn, min lever har sagt “tack men nu räcker det” och uttryckt det med en mild huvudvärk bakom ögonen och över pannan.

Turkosa vattenglas med filtrerat vatten i.Tack och lov fattar jag snabbare vad som händer idag. Så att jag saktar ner, dricker mer vatten, stöttar min lever och sover mer. Bland annat. Tidigare hade jag kanske bara dragit i mig en värktablett och fortsatt framåt på samma sätt. Nu vet jag att jag måste backa och samla energi – och hur.

Jag älskar uttrycket som sägs komma från Einstein: “The definition of insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.” Vi lär så länge vi lever och kan vi omvandla dessa erfarenheter till nya rutiner så har vi gjort massor för hälsan. Att bara göra fel saker om och om igen ger kanske ingen lösning…

Men i alla fall! Jag har börjat fixa med nästa matbok som kommer i december, det blir nummer 6 som handlar just om – Balans. Och hur kroppen behöver vissa saker som är lätta att bortse ifrån eller inte veta om och en påminnelse om några av alla de pusselbitar som bidrar till helheten… hälsan.

Vän av ordning tänker säkert “men… sist var det bok 4.Resa & picknick och nu nummer 6?” Det stämmer. Thank you for noticing. Jag bestämde från början (2012) att det skulle bli sex stycken matböcker och nummer 5 fick heta “Barnen“. Dock har jag stor respekt för just det ämnet och känner att jag ännu inte har gjort en tillräcklig research, medan jag hade balans-sidor klara, så jag hoppar över den i nuläget och nummer 6.Balans får komma före 5.Barnen. Inga konstigheter, egentligen.

Det är lite rörigt men kul att leva i en kreativ process, jag har tejpat upp utskrifter av varje sida på en vägg hemma. Flyttar runt och antecknar. Stryker och lägger till. Det känns ibland som att jag kommer sakna just det, även om jag ser fram emot när de sex stycken är färdiga. Som det är nu kan jag alltid sitta med dem och knåpa… det är inte heller helt lugnande, att det jämt finns jobb att göra.

 

 

 

 

Å andra sidan. Jobb? Det här är ju min hobby. Jag gör det jag har lärt mig på min egen resa, är det ett jobb? Det känns mer som en ynnest. Men när jag går in i en session med en klient gör jag det helhjärtat. Det är intressant, givande och även förlösande att kunna hjälpa. Särskilt om personen känts uppgiven.

Ofta handlar det om att komma tillbaka till det som hjälper kroppen till balans. Det vi gör eller borde göra dagligen eller varje vecka; om vi glömmer bort eller inte vet hur skapar vi en liten obalans. Kanske. Det gäller att förstå sin egen kropp, hur organen jobbar och vad den kan signalera – ju förr vi kan “svara” på det desto bättre.

Matboken är under produktion, men om du känner att du vill ha hjälp med att hitta balansen efter sommarens eventuella utsvävningar och semesterslapphet (vilket är okej och mänskligt), så kan du boka tid för individuell kostrådgivning, hälsoundersökning eller personlig yoga. Här ser du mer vad jag gör.

Varmt välkommen!

Ha en fin vecka, i balans eller ej.

// Kram Linda

Vi får i oss 7 kg (!) tillsatser per år.

Med mitt jobb blir man påmind om att man kommer med lite tråkiga nyheter ibland. Nyligen fick jag höra “Linda, jag kan inte äta fläskkött sedan du berättade om vad det gör i kroppen!” och jag har hört att vissa vänners barn förbjuder dem att träffa mig, för att det blir så krångligt med maten hemma annars…

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Haha. Stackars människor. Och ändå berättar jag ju sådant som är helt öppet och lätt att googla – när folk frågar mig – men som troligen få vill veta. Min egen drivkraft är den sjukdomskänsla jag själv hade när min tarm var läckande och det ledde till en massa biokemiska obalanser. Jag mådde pyton. Där kände jag att det inte var värt en dag till för att få äta “gott”.

En av dessa vänner upplyste dock mig om en sak nyligen, något jag helt och hållet har missat. (Tack Bella!) Att var och en av oss får i oss runt 7 kilo tillsatser per år. Bara den meningen väcker en direkt känsla av illamående i mig. Och sedan fortsättningen som du kan se via länken ovan – “Vad är det vi äter egentligen? Ett projekt om tillsatser” – kändes inte mycket fräschare:

“En av anledningarna (…) är att de flesta vill att
vår mat ska vara så billig som möjligt.
Därför byter tillverkaren ut dyra ingredienser mot billigare tillsatser, och vatten som binds med dessa.
Det här påverkar både kvalitén på produkten,
och förminskar den naturliga smaken. ”

Tänk att vi har kommit hit. Att vi får i oss så mycket tillsatser i det som anses vara “vanlig mat”. Det är sorgligt. Tillsatser som till exempel gör att maten håller ihop (emulgeringsmedel kan göra oss sjuka och feta), glassen blir len och fin (“Det innehåller GB-glassen egentligen: Så onaturligt det kan bli“) och att maten får längre hållbarhet (“Hamburgaren ser ut som ny – efter 14 år“). Hmm.

Eller hur man ersätter en pressad citron med vatten och citronsyra – för att det är knepigt att pressa en citron för hand? – citronsyra, som i sin tur kan ge upphov till allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner. Den förvånar mig.

Tillsatserna erbjuder många nog “bra” egenskaper och alla är inte skadliga (och visst, utan vissa e-nummer kan vi säkert dö), men förr behövde vi inte dem. Man tillagade råvaror och åt. Punkt. Idag har vi inte tid, eller – vi tillåter det inte att ta tid att laga mat. Vi prioriterar annat, förenklar, äter hel- eller halvfabrikat men är inte helt medvetna om att vi kan behöva betala med hälsan. För vi känner inte till omfattningen ännu…

Jag brukar ta upp ett par tillsatsämnen, främst för att sätta dem på kartan och förklara hur de påverkar oss. Har vi kunskap så kan vi påverka våra egna liv mer. Det är inte alltid bekvämt att veta om, men är du känslig kan du sluta läsa – nu.

* Sötningsmedel – vanliga sötningsmedel är aspartam, “NutraSweet”,
sorbitol, sackarin
och sukralos eller “Splenda”. Det är dessa sötningsmedel
som används i de flesta så kallade lightprodukter.

* Aspartam – ett sötningsmedel ca 200 gånger sötare än socker

* Sukralos – ett sötningsmedel ca 500 gånger sötare än socker

* Glukossirap framställd från främst majsstärkelse, ersätter
nu alltmer vanligt socker i både godis och livsmedel

* Glutamat/MSG – kallas bland annat E621, glutamat, natriumglutamat, MSG (monosodium glutamate) eller helt enkelt smakförstärkare. 

* Jästextrakt – ett vanligt innehåll av glutamat (se ovan)

* Guarkärnmjöl (E412) – en baljväxt som liknar sojabönan,
används ofta i glutenfria mjölmixer eller bröd, en stark allergen

* Klumpförebyggande medel tex E535 och 536… cyanid, någon?

* Azofärgämnen – färgämnen som ”kan ha
negativ effekt på barns beteende och koncentration”

Här kan du läsa en liten guide om e-nummer, men håll i dig… jag blir på allvar illamående efter bara ett par meningar. Jag tänker att det är tragiskt att vi får i oss så mycket som 7 kilo av tillsatser per år, när vi kan tillaga vår egen mat utan dem. Rena råvaror. Ren mat för våra kroppar och organ att processa. Kom ihåg att du bygger din kropp av näringsämnen; din hals, din handled, dina lungor. Mat som omvandlas till vävnad, organ och skelett. Vi tänker kanske inte så, för till det vill vi väl egentligen ha den allra bästa näring vi kan uppbringa…?

Innehållsförteckning över glutenfritt knäckebröd.Se bara på ett paket glutenfritt bröd och förvånas över kreativiteten. Man tar bort gluten och ersätter med otaliga andra E-nummer som känns mindre naturliga…? Jag gör mitt eget fröknäcke och bakar mitt eget mjuka “bröd”, de finns båda i min matbok 2.Vardagsmat (men det ska vara 1-1,5 tsk bikarbonat i det mjuka brödet; inte 3 st). Funkar fint!

Tänk också på skillnaden på en vuxen som får i sig 7 kg tillsatser och hur ett barn, med så mycket mindre kropp, troligen reagerar ännu starkare… Läkartidningen (nr 6 2008) hade en medicinsk kommentar om Livsmedelstillsatser kan öka hyperaktivitet hos barn och resultat från en brittisk studie stärker sambandet.

…det är nog sedan länge nu som du känner att “nej, henne orkar jag inte med” och dina barn ber dig sluta umgås med mig. För livet blir lite stökigare när man börjar kryssa mellan rena råvaror och man läser på innehållsförteckningar. Jag vet precis. Men det är som med allt annat ett val vi gör, i slutänden en prioritering av tid. Och det här brinner jag för.

Vill du lära dig mer, ta tag i det här och göra på ett annat sätt?

Jag säljer mina fyra matböcker här; för grunder, vardagsmat, festligare mat och mat på picknick/resa.
Vi erbjuder vår kostkurs i Stockholm 7-8/10 med teoretisk grund, kompendium och recept på det som bjuds och provsmakas. Häng med oss!
Annars finns även möjlighet till en individuell kostrådgivning (det är bra om du känner till din blodgrupp, så blir råden mest passande) eller samtal kring hur du kan äta.

Jag tror att varje steg bort från tillsatser mot bra råvaror är avlastande för kroppen, helheten. Att det ger oss en möjlighet att blir starkare ner på cellnivå så att organen kan utföra sitt jobb på bästa sätt – även om vi inte märker av en förändring samma dag. Eller ens samma vecka. Men på insidan gör det skillnad.

Även om resultatet “bara” blir att det inte gör ont, för hälsa bara “är”Smärta, värk, utmattning, stress, inflammationer och sådant som skaver är något annat (…här om hur studier visar att tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom).

Jag tror att våra kroppar tackar oss för det. 

// Kram Linda

(Du når mig via detta kontaktformulär. Välkommen.)

Matbok 4.Picknick & resa är här (julklappstips!)

Japp, matbok nummer 4 i ordningen har landat. (Efter matbok 1.Grunderna, 2.Vardagsmat och 3.Festmat). December månad = deadline, denna gång på temat “Picknick & resa” – för den som önskar inspiration och idéer kring att ta med den här sortens mat utanför hemmet. Det kan ju vara klurigt nog att få ihop den hemma… hur går det då på resa? Picknick?!

20161205-matbok-4-kokskaos_1Jag har jobbat ända in i kaklet (som alltid), både dag och natt på slutet. Nu är den strax klar och nästa vecka kan jag börja skicka ut dem. Kontakta mig gärna här om du är intresserad av den, se även längst ner på sidan vad det kostar nu i december om du vill köpa flera eller komplettera med någon av de tidigare i “serien”.

Jag har kallat dem för “matbok” sedan starten 2013, eftersom jag anser att “kokbok” låter lite skrämmande. Prestigefyllt. Det bär med sig nån sorts tungt ansvar… eller en enorm kunskap att bjuda på. Att man tror att man kan knåpa ihop en kokbok. Jag vet inte riktigt hur jag tänker där, men ordet “matbok” kändes liksom enklare och lite mer anspråkslöst.

Och ändå är detta något av det viktigaste jag har gjort, de har blivit så mycket mer kompletta än de kokböcker JAG letade i för att finna det jag sökte när jag kraschade. Men det fanns inte (var det till exempel “glutenfritt” så ersattes gluten istället med sojamjöl, majsmjöl eller massvis med socker – inte minst i form av frukt – och skulle det vara “antiinflammatoriskt” så fanns det ändå inte ett helhetsgrepp, i min värld)  – så jag gjorde dem själv. Jag visste ju vad jag önskade då, när jag behövde hjälp att leva renare, på ett nytt sätt långt ifrån den invanda matkulturen… så vad har jag att vara rädd för – egentligen?

20161205-matbok-4-picknick-resmatSedan första dagen har jag känt att ingen annan behöver tycka att mina matböcker är intressanta, att det räcker med att jag gör det. Men alla som har förstått vikten av dem, innebörden och velat köpa – det är en enorm bonus! TACK TILL ALLA ER för det. Jag har alltid haft lätt att ursäkta mig och tro att det jag gör inte duger (läs gärna tredje stycket igen…) men jag är så oerhört nöjd med vad jag har åstadkommit, så här långt. Faktiskt.

Jag var sjuk och utmattad, hade en kropp som inte ville vara med längre, den gjorde ont och jag var uppgiven. Vad skulle jag ta mig till? Jag tog inte upp näringen som jag skulle, min kropp kämpade konstant dygnet runt. Min älskade kropp. Som den har ställt upp för mig, fastän jag hade gjort allt för att rasera den. Men jag visste ju inte bättre då…

Jag sökte med ljus och lykta efter hjälp, inspiration och en struktur att kunna leva efter. Hur skulle jag hitta ut? Balans och styrka igen? Allt jag hittade där det stod om “antiinflammatorisk kost” hade en tomat på framsidan! Det kändes inte så uppdaterat, jag ville skapa något eget ur det jag läste och kom över. Jag ville uppdatera en kosthållning för att hålla inflammationer nere. Det som sedan har kommit att bli något av det viktigaste i mitt jobb.

20161205-matbok-4-uppslag_1Och det kändes viktigt att det inte blev en “diet”, utan en livsstil. Ett sätt att leva sitt liv. För det finns ingen quick-fix. Och om jag försöker peppa mina klienter till att förändra hur de äter i sin vardag (och till fest eller på resa), känns det viktigt att jag kan presentera ett helhetsgrepp. Vara så tydlig och enkel jag bara kan vara. Jag hoppas att det kan bli kul för människor att laga mat när det kan leda till en god hälsa.

Om det sedan är så att man inte tycker att maten är god eller tilltalande, kan jag dessvärre inte hjälpa. Det är en grund som man kan utveckla vidare, på egen hand. Jag har en viss kunskap efter alla år med “nördande” i maten, men jag är inte kock – så det finns säkert massor du kan göra annorlunda. Eller så ser du den rätt och slätt som en lathund att ha med i köket, för att staka ut en helt ny väg i framtiden…

Är du intresserad av en eller flera matböcker, investerar du under december månad 2016 följande i dig själv (eller till någon som får i julklapp) =

1 st matbok: 300 kr (ord. pris 400 kr / st)

2 st matböcker: 275 kr / st = 550 (ord. pris 800 kr)

3 st matböcker: 250 kr / st = 750 kr (ord. pris 1200 kr)

4 matböcker: 200 kr / st = 800 kr (ord. pris 1600 kr = halva priset!)

Till detta kommer en portokostnad på 50 kr för 1 matbok, 60 kr för 2-3 st och 75 kr för 4 stycken. Men de går även att hämta i Märsta eller i Stockholm.  Detta tidigast under nästa vecka (vecka 50), så att jag hinner få hem dem.

Mejla mig gärna här; ditt namn och utdelningsadress (om du inte hämtar) samt vilken/vilka matböcker du vill ha skickade. Tackar!

20161205-matbok-4-parken_1Vän av ordning (faktiskt inte jag i detta fall) kan stilla undra varför de kostar som de gör, vad i hela friden handlar det om? Och det är en befogad fråga, men inte så konstigt ändå, tror jag.  Jag ska svara direkt från hjärtat, som det har känts för mig hela tiden:

Jag är personligen övertygad (var och en är salig på sin tro) om att detta kan hjälpa människor till en bättre hälsa, en annan livsstil. Jag ser ju själv i andra och har egen erfarenhet av ett mindre inflammerat liv (även om jag anser att maten inte löser allt, ofta behövs även balanserande kosttillskott/näring – det har varit otroligt viktigt för mitt tillfrisknande) och jag vill att dessa matböcker ska hamna på rätt plats.

20161205-matbok-4-frukost_1Matböckerna är tunna (ca 46-48 sidor) men ändå fullproppade med information. Det ligger minst 10 års sjukdom bakom denna kunskap, lärdomen av den resan, flera år av studier i kost och näring och om kroppen, och hittills 4 år av “snickrande” för att få ihop dem; komponering av recept, inköp av mat, fotografering och sedan pusslandet layoutmässigt.

Jag vill att de ska ha ett värde, att den som köper dem VERKLIGEN vill ha dem. Då har man tagit det första steget till förändring. Helt enkelt.

Och det är värdefullt.

Må så gott!

// Kram Linda

Matbok 4.Picknick & resa… på gång

Aaah, vintertid. Igen. Jag har ingenting emot det, jag tycker om att få kura och tända ljus. Jag kan tycka att sommaren kan vara en lång radda av “nu är det sol så nu måste vi ut och ha roligt!” fastän man kanske inte har lust med det. Jag är förtjust i höst och vår, de känns mer kravlösa. Och nu, vintertid.

20161030-paradisvyJag “firade” in min omställning till vinter med att sova i TIO timmar (!) – och jo, jag vet att det är en sömnstörning, som det är att bara sova 5 timmar – och vakna upp på den plats som är min favorit. Vidare firade jag med en lång promenad (vad sägs om 4,5 timmar?) i klar luft och sol med fint sällskap och avslutade dagen med en god middag. Toppen.

Men annars då? Jo tack, här är det matbokssnickerier på gång. Sedan jag drog igång detta halvgalna projekt “jag-ska-göra-sex-stycken-matböcker-med-olika-teman” så vet jag liksom vad jag har att göra i oktober/november varje år, för att matboken ska vara klar i december. Nu är nummer 4 på gång. Men det vore synd och skam att klaga, det är ju roligt! Jag önskar bara att dygnet hade fler timmar ibland.

20161030-disk-i-koketIbland önskar även jag att jag hade en diskmaskin, men bara en kort stund – för jag tycker egentligen att det är rätt meditativt att handdiska. Förutom när jag lagar flera olika måltider parallellt och det blir så mycket glas, porslin, rostfritt stål och skålar att jag helst vill gå och lägga mig… Då kan jag drömma om stora fina industridiskmaskiner som är färdiga på 15 minuter. En liten stund, åtminstone.

Men för det mesta är jag tacksam. Det här är ett roligt projekt. Och jag säljer gärna mina böcker till likasinnade, men även om de inte får någon köpare så är det en möjlighet för mig att manifestera det jag tror på och står för – ett sätt för mig att skapa det som jag aldrig har hittat själv. Fastän jag har sökt högt och lågt. Annars hade jag förmodligen nöjt mig med att köpa det som redan fanns. (Men man ska aldrig säga aldrig…)

20161030-layoutfixDet är något visst med att sätta ihop en produkt på egen hand. Från idé till färdig trycksak, liksom. (Från ax till limpa? 😉 ) Även om – vilket jag är väl medveten om – det hade kunnat bli ännu bättre om jag hade tagit hjälp av proffs. Men det var inte syftet här, jag är glad att jag fattade det i tid. För det var att det skulle bli good enough – tillräckligt bra – att det blir som det ska vara men att det allra viktigaste var att – jag skulle göra det själv. För processens skull. Det hade kanske inte blivit min sak annars.

Jag är tvungen att lägga perfektionen åt sidan. Prestationsångesten och kraven som varit så höga genom mitt liv. Jag är inte kock, ingen receptmakare, inte heller AD eller copywriter – faktiskt inget av det. Men jag behöver kanske inte vara det heller för att förmedla det jag vill? Nej, det har visat sig att det går utmärkt att göra sig förstådd ändå, trots att jag har fått backa på mina egna krav på mig själv…

Ett hjärta av gräs.Good enough, alltså. Tillräckligt bra, det finns ju ett uttryck för det så det bör ha en mening. Tänk om flera av oss kunde komma dit, att det räcker med att göra sitt bästa – man behöver inte betala med sin energi. Sin hälsa. Dessutom var jag trött på att kämpa, stressa och aldrig någonsin vara nöjd över det jag gjorde. Och om jag är nöjd spelar det ju ingen roll vad andra tycker. Det är väldigt skönt att ha fattat det. (Om än sen på bollen.)

Det gäller att hitta sin egen nisch. Och jag har mitt lilla “hörn” i Universum. Vad som sedan händer vet ingen, men jag har kul här och nu. Det är det viktiga.

20161030-lax-och-gronsakerSå i nuläget är matbok 4.Picknick & resa på gång. Jag har gjort inköp av mat, tillagat den, fotat och nu – layout. Good enough. En del i processen. Det är skönt nu när hösten gjort sitt intåg, att drömma sig tillbaka till varma sommarbilder – även om jag även har fotat en vinterpicknick! – och skapa igen. Layouta och leka.

Är du nyfiken på den kommande matboken, för att du har funnit en glädje i att trolla med mat och livsmedel som utesluter gluten (vete, korn, råg), mejeriprodukter från ko, vitt socker, fläskkött och en massa annat som känns jobbigt för kroppen att hantera…? Läs gärna mer här (mer info kommer) eller se bilder nedan som ett smakprov på vad den innehåller. Pusslet läggs bit för bit.

I december finns den till försäljning för 300 kronor.

20161030-matbok-4-picknick-resa-framsida

20161030-matbok-4-picknick-resa-paj

20161030-matbok-4-picknick-resa-wrap

 

 

 

20161030-matbok-4-picknick-resa-kaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanske skulle du till och med unna dig själv en julklapp…?

Okej, vi hörs om det! Nu ska jag jobba vidare här. Må så gott.

// Kram Linda

Matboks-erbjudande maj ut (t.o.m 31/5).

Sommaren nalkas med tillhörande fester och kalas… det är snittar och tilltugg, plockmat, bufféer och nån smörgåstårta eller pastasallad – ibland är det svårt att veta åt vilket håll man ska vända sig när allt man ser är gluten, mejeriprodukter från ko, raffinerat socker och sånt som man önskar att man kunde välja bort.

Det kan kännas tungt då. Ibland även ensamt. Tro mig, jag vet verkligen.

Fläskkött, tomat, paprika och potatis.För att vi har tidigt vant oss vid att äta sådant som vi (kanske inser en dag att vi) faktiskt inte mår så bra av. Inga konstigheter. Jag vet precis, jag har gjort – och gör – resan fortfarande. Det är en evig tripp. Jag väljer andra sorter och varianter av mat idag, det är väl det som behövs mer: inspiration!

För det ger så många fördelar att kunna välja andra saker än just det vi är vana vid, om det känns bra i kroppen. Och vi som vill förändra för att må bättre, engagerar oss. Letar, förbereder, tillagar och packar med. Ofta. Vi hittar på egna alternativ, skapar nya varianter och – kreerar konstant. Jämt.

En spegelblank, stilla och lugn vattenyta på en sjö.Det kan vara knepigt, slitigt och komplicerat, men vi gör det för att det ger bra resultat. Inuti. Skapar ett lugn, som ytan på en spegelblank sjö. (Och då är det ju som förgjort när någon annan (!) klagar på det man har tillagat. Ifrågasätter. Säger att det smakar illa eller inte ser gott ut. Som om vi bara måste lägga oss i andras liv. Det är märkligt det där.)

Vi är många som vill ha ett recept i botten, men skapa vårt eget. Det kan dock vara lurigt att veta vart man kan börja. Jag vill tipsa om mina matböcker, som kan ligga till grund för det som önskas göra. Eller följ recepten. Det är (hittills) tre rätt tunna matböcker fullproppade med information som är glutenfri, laktos- och kaseinfri (ko), utan raffinerat socker, fläskkött, potatis och …ja, du kan se här:

Klicka gärna på respektive matbok för att läsa mer om dem.

Matbok 1.Grunderna i läkande kost

Matbok 1.Grunderna i läkande kost
Grundläggande information om näring, blodgruppskost, inflammationer
och försurning, blötläggning, planering och tillagning osv

Matbok 2.Vardagsmat

Matbok 2:Vardagsmat
Vi varken kan eller bör “trolla bort” vardagens behov av bra och läkande mat.
Här finns idéer, recept och inspiration för att sedan göra på sitt sätt!

Matbok 3.Festmat_framsida

Matbok 3:Festmat
Även om det i grunden är “bra mat”, är det kul om även denna läkande kost kan kännas lite festligare… det går att göra med små medel eller utveckla vidare.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Min ambition är att hjälpa dig och alla andra som är intresserade, till en mer hälsosam kosthållning – för att avlasta kroppen ner på cellnivå – på mitt sätt.

Därför erbjuder jag även ett lägre pris maj månad ut, om du önskar idéer och inspiration till sommarens kalas, fester och “get-togethers”! (ord. pris 400 kr/st)

1 st matbok: 350 kr + frakt 50 kr = 400 kr (ord. pris 450 kr)

2 st matböcker: 320 kr / st + frakt 60 = 700 kr (ord. pris 860 kr)

3 st matböcker: 300 kr / st + frakt 60 = 960 kr (ord. pris 1200+60 kr)

Matböckerna kan förstås hämtas upp (utan fraktkostnad) på Havregatan 10 i Sthlm eller på Dalgatan 6 i Märsta, i den mån det är möjligt.

Jag är väl medveten om att det har funnits några slarvfel i texten tidigare. Detta har jag rättat till, så nu ska de sedan längre vara okej. De önskar trygga hem att komma till, att de som förstår min tanke kring avlastande, läkande kost (baserad på blodgrupp) ska veta att det finns en väg att gå. Eller flera. Innan man hittar sin egen snitslade bana. Ge bara aldrig upp.

Nu ska jag snickra vidare på matböcker 4.Picknick och resa och 6.Balans

Solgula blommor och gröna blad.Vill du komma i kontakt med mig eller beställa matböcker? Använd gärna detta kontaktformulär, uppge namn och adress (att skicka till) samt sätt in summan BG 810-4937. Tack!
Jag önskar dig en god, glad och fin sommar! ♥ ♥ ♥ 

// Kram Linda

Ps. Tack fina Inger, för att du på föreläsningshelgen senast berättade att du tycker om mina matböcker och ofta lagar mat från recepten. Det betyder mycket att höra, då fyller de ju sin funktion på ett fantastiskt sätt! Ds.

Jag önskar dig en god jul.

Måndag 21 december nu. Fjärde advent igår. Idag jobbar jag min sista arbetsdag innan julledighet och möter troligen mina sista klienter och kunder för 2015. Sedan varvar jag ner i jul-, mellan- och nyårsdagar, fram till mitten av januari för att möta klienter, yogisar och kunder igen 2016. Ett nytt år.

Jag vill önska dig och mig en god jul. Och då menar jag god. Lugn och stilla eller röjig och fartfylld – som var och en vill ha den, men att den framförallt god. Jag ser själv fram emot det goda. Det jag personligen tycker är gott.

fläskkotlettDå menar jag inte julskinka från gris. Det är förmodligen ett helgerån att säga så i vårt vackra land, jag har ju vuxit upp på julskinka själv. Men sedan jag lärde mig att fläskkött är så oerhört likt människokött att våra kroppar inte vet exakt om det ska stanna kvar inom oss eller ut (vi kan ta emot organ från grisar vid transplantationer), så tycker jag bara tanken är… obehaglig. Fläskkött är slembildande. Det är dessutom väldigt inflammatoriskt, så numera tycker jag att det mest luktar surt och läskigt av fläsk, bacon och liknande.

Pavlovs hundar, någon? Det är som att det bara säger stopp och jag vet numera väldigt många som känner samma sak, när de har fått kunskap om fläskköttets påverkan på människokroppen.

Oskalad potatis.Potatis till sillen? Eller i Janssons frestelse? Nej, jag skulle somna snabbt då. Potatis är så sött för kroppen att jag skulle kunna använda det som sömnmedel, då dippen efter sockerrushen blir så tydlig, men eftersom den även påverkar nervsystemet (Solanin) tycker jag ändå inte att det är en bra idé. Så den får vara.

Mjölkprodukter från ko? Nej. Jag tycker att mjölk smakar unket numera. Det leder mest till gaser, huvudvärk och dålig andedräkt (inte bara för mig) och det är jag inte intresserad av. Det är inte värt det. Min kropp säger ju nej. Oavsett om det är mjölk, grädde, fil, yoghurt, créme fraiche, kvarg eller någon annan form. Och framförallt för att de innehåller proteinet kasein – oavsett om den är laktosfri eller ej – det är tuffa proteiner för kroppens slemhinnor i matsmältningskanalen (tänk från mun till anus). Inflammation? Nej tack, det är bra.

Kaffe, med eller utan grädde?Kaffe efter maten? Nej, det var länge sedan. När jag förstod att jag hade mineralbrister kändes det fel att dricka kaffe som blockerar mineralupptaget. Kicken av koffeinet har jag förstått är ett stresspåslag som involverar binjurarna. Otroligt tufft för kroppen – och levern, som kan hålla på att avgifta en liten kopp kaffe i 24 timmar om den är trött.

Med god jul menar jag inte heller julgodis. Inte socker och choklad och sånt som stressar min kropp. För även om jag är en “sucker för socker”, så vet jag att för min del skulle det bli en obekväm jul – börjar jag så är det svårt att sluta. Det leder även till en inre stress (som om den yttre i dessa dagar inte vore nog). Inte heller glögg, must eller annat sockrigt klister. Om man skulle slå ut lite på golvet av misstag som hinner torka så fastnar strumpan i det, det blir smarrigt för tarmarna att ta hand om… nej, jag orkar inte med det längre.

Men. Den största boven av dem alla heter ändå gluten och här buntar jag ihop vete, korn och råg eftersom de tillhör samma familj (dock inte havre). Jag ser inte juligt vörtbröd, julknäcke eller ströbröd som något annat än inflammation nu för tiden. (Knepigt hur man kan förändras.) Jag äter inget vete, korn eller råg med flit (ibland kan jag äta något på stan med vete som tillsats, tex sojasås, men jag försöker att undvika det), för jag är så klar med det.

brödJag som tillnyktrande sockermissbrukare kan idag gå förbi ett bageri där det doftar ljuvligt av nybakat bröd, sockerkringlor, vetelängder eller kakor – utan att vilja ha något av det. Vilket är en personlig vinst för mig. Att slippa känna en dragning till det kroppen upplever som toxiskt, för att kromosomerna i säden har förändrats (från 14 till 42, jag tycker att det förklaras enkelt och bra här) och blivit någonting främmande. Någonting som kroppen vill ha ut fort, som skapar en autoimmun reaktion som pågår i TIO månader – av en endaste liten enstaka smula.

Inte så kul, men icke desto mindre verklighet idag. Vår utmaning i denna tid.

Så vad gör jag istället? Jag kan ju inte bara sitta och klaga. Åh, det finns så mycket gott att njuta av; kalkonskinka, hembakat bröd, Jansson på rotfrukter, rödbetssallad på fåryoghurt, sillar, gröna rätter och leverpastej på kalkon. Du som har köpt min matbok 3.Festmat har ju tagit del av några tips. Men gör om dessa som du vill ha dem, använd din kreativitet och inspiration i skapandet.

Julmat på mitt sätt

Det är lätt att det blir mycket mat i dagarna, så jag fokuserar på grunderna för balansen. Att måltiderna blir välbalanserade, dricker mycket vatten (ca 2-2,5 liter) över dygnet och sover omkring 8 timmar / natt. Det funkar bäst för mig.

Med detta vill jag önska dig en sådan julhelg som du önskar, tills vi hörs igen.

God Jul.

// Kram Linda

PS. Ett STORT TACK till Maja, Mari-Louise, Gunilla och alla andra för positiva mejl och ord – det gör mig så varm i hjärtat! – som säger bland annat så här:

“Jag vill köpa din 3:e bok Festmat. Har dina tidigare böcker och har sett fram
emot den här. Gillar verkligen dina böcker, lättlästa och inspirerande.”

“Hej Linda, är intresserad att köpa den 3:dje boken. Matbok 3.Festmat.
De tidigare böcker 1 och 2 är så inspirerande att läsa!”

“Vilket fantastiskt jobb du har gjort med matböckerna. Jag har ju lagt om kosten en hel del och vill få än fler alternativa rätter att laga.Jag köper därför gärna både matbok 2. Vardagsmat och matbok 3. Festmat. Det får bli julklapp till mig själv.”

 

Matbok 3.Festmat är född (…julklapp?).

År 2008 fick jag beskedet ”läckande tarm” (och senare förstod jag att jag hade en massa inre obalanser som följd). Jag fick en konkret lista på vad jag skulle avstå ifrån inte äta under ett antal månader – och jag kunde snabbt konstatera att det var mina dagliga basvaror på det pappret. Det jag istället kunde äta kändes mer främmande. Och situationen var något uppgiven.

Kursmaterial och anteckningar.Där och då började min egen resa inom den kostomläggning som varat sedan dess, kan man säga. Och idag snart 8 år senare, har jag funnit min nisch i Universum. Efter typ 10.000 timmar. Det jag tror på. Mat som anpassas efter var och en som individ med blodgruppen som bas, sedan gäller det att välja kost utifrån sin egen näringsstatus och förmåga att ta upp näringen från tarmen. Det har krävts otaliga kostkurstimmar, en utbildning inom funktionsmedicin och 2 års utbildning inom Medicinsk Yoga.

Men det har varit en viktig och rolig resa, idag har jag hittat dit jag vill vara.

Matbok 1.Grunderna - framsidaNär jag började se klarare på min nya “kosttillvaro” runt år 2012 började en tanke spira och gro. Jag fick till mig idéer till en matbok under mina yogapass och meditationer. De bara kom till mig, matbok 1 och 2… 3 och 4, 5 och 6… vad var det som hände? Jag fick rubrikerna klara för mig, vad var och en skulle innehålla, recept och idéer bubblade fram och jag skissade på upplägget. Det kändes inte klokt, men idag upplever jag det som självklart. Det var en sak jag behövde göra. Få ner mina idéer på pränt.

-Kan du tipsa om någon bra kokbok? Har folk ofta frågat, på temat ”äta-mat-som–dämpar-inflammation(-eller-tvärtom-ökar-den)”… och varje gång har jag svarat ärligt. Nej. Det har inte funnits det jag letar efter. För om man ska äta glutenfritt så har många andra ersatt det med soja (nix!), majs (nope!) eller potatismjöl (näpp!) – det stämmer inte för mig. Dessutom bör alla inte äta bovetemjöl eller linser – i min värld (hej, blodgruppstänk).

Och glutenfritt blir gärna ”socker” istället;  riskakor till exempel. Majskrokar. Kex som är ”glutenfria” men fulla av tillsatser. Ett snabbt insulinpåslag och så är inflammationerna igång igen. Det har haltat lite överallt med balansen (och det tycker kanske andra att mina matböcker gör också – det är helt okej), jag ville göra en egen matbok. Främst för att tratta ner den information jag hade för mig själv. Göra ett bokslut. Så.

Matbok 3.Festmat - första

 

Nu sitter jag med den här, i min hand. Den är klar. Den tredje i ordningen. Och den är inte tjock, men på de innehållsrika (fullsmockade 48) sidorna finns så mycket mer information om det jag tror på, än någon annan bok jag – hittills – har plöjt igenom. Det här är precis som jag vill ha det. Igen.

Den första, matbok 1.Grunderna var jag klar med i december 2013.

Den andra, matbok 2.Vardagsmat kom i december 2014.

Och nu, matbok 3.Festmat i december 2015… det har blivit till en tradition.

Hade det funnits ett bokförlag som hade varit med på (de här tidiga) noterna, så hade det säkert känts fantastiskt. Jag gjorde ett litet försök, men det har helt enkelt inte varit läge. Om några år är nog ämnet hetare. Men i ärlighetens namn; om det hade varit aktuellt, hade jag i så fall fått göra på mitt sätt? Kanske. Nu vet jag att det 100% rakt igenom är som jag vill ha det. Bara den känslan är oslagbar.

Så här sitter jag med den nyaste i min hand och är så oerhört stolt.

20151206 ÄppleavokadolaxFör det är ingen som helst hemlighet att jag inte är kock. Inte heller fotograf. Eller AD. Och jag har inte gått en enda kurs i InDesign eller något annat layoutprogram (jag vet att det syns), men det är okej. Det är mina förutsättningar och för en kvinna som ofta sade ”kan själv” som barn, hade det varit fel att inte försöka. Och det viktigaste är att jag har lyckats förmedla det jag vill, tror på och står för – det är värt allt. Jag har skapat min egen linje matböcker, för min egen skull. Ur mitt eget huvud. So sweet.

Min bror, som är fantastisk på layout och har hjälpt mig att korrläsa, sade vid ett tillfälle om den första matboken att han tyckte att jag hade gjort “ett bra jobb för att inte kunna det”. Det tog jag som en komplimang från en tekniknörd. Jag kunde det ju inte. Jag gissade, googlade, fotate, klippte och klistrade. Genom långa nätter. Och jag är definitivt medveten om att de skulle kunna vara mycket snyggare och bättre på alla sätt, men då hade det inte varit mitt. Hälften av glädjen med det har varit det kreativa sätt-ihop-arbetet. Jag har varit tvungen att göra det. Sätta min prägel på det. And I love it.

matbok2.VardagsmatDe kommer kanske att kunna sälja framtiden – vi går mot allt dystrare kosthållningstider (om vi inte tänker till och lär oss mer) där diverse inflammatoriska processer blomstrar och kan leda till svåra obalanser  –  men om jag så säljer 10 exemplar till eller 100 till, så har jag i alla fall gjort dem. Det känns stort och värdefullt.

Jag tar 300 kronor för 3.Festmat under december 2015 och fram till årsskiftet tar jag även 300 kronor styck för matbok 1.Grunderna och 2.Vardagsmat. Kanske ge bort den i julklapp? Jag kan skicka den direkt till någon, som du tror kan uppskatta den… om du vill? Inslagen i julpapper i ett vadderat kuvert. (Det har faktiskt hänt förr.)

Jag tar 400 kronor för dem i ordinarie pris, efter årsskiftet. Och det finns en orsak till det. Jag vill att den som köper den verkligen ska vilja ha den. Tycka det är okej att betala de pengarna. Vilja ta hand om den, som en… kompis. Något man är varsam med. För mig innehåller den ovärderlig information och om jag kan nå dem som känner att den fyller ett tomrum, så är jag nöjd. Jag trycker inte upp fler än jag säljer.

Häromdagen hade jag en klient som med glädje köpte både matbok 1 och 2 på en gång, för att det inte fanns en enda matidé kvar i hans huvud och hela han sken upp. Det här var vad han hade hoppats på! Nu var han taggad igen! Han skulle hem och laga mer mat. Det är den sortens hem mina matböcker söker.

20151206 Sommarsallad

20151206 Ostbricka20151206 Adventsglögg

 

 

 

Jag är så nöjd. Med mina matböcker. Och med mig själv. Att jag har stått pall trots den senaste tidens turbulens och ridit igenom stormen, kommit ut på andra sidan. Att jag har gjort tre matböcker – och att jag har kommit halvvägs. Det ska ju bli 6 stycken, så tema ”4.Resmat” står på tur. Tips och idéer för att kunna äta ”sån här mat” även om man åker iväg på resa. Det tycker jag själv har varit lite lurigt.

Men det kommer senare. Nu ska jag njuta av att jag har dunkat handen i kaklet för den här gången. Jag ska andas djupt för att sänka min puls, stretcha lite och sedan gå och lägga mig för att vila. Det är jag värd.

// Kram Linda

Ps. Vill du köpa matbok 1.Grunderna, 2.Vardagsmat eller 3.Festmat för 300 kronor / st under december månad kan du mejla mig via detta kontaktformulär eller läsa mer på minnyamat.se(Och räkna med någon veckas leveranstid i nuläget.)

Om vårens yogadatum och matbok 3.Festmat.

Ja, nu är det jul igen… som Just D skulle vilja sjunga. Och imorgon tisdag håller jag den sista yogaklassen för terminen. Den 34:e i ordningen (även om jag bara har hållit 33 då min mamma fick hoppa in när jag var lite krasslig). Det är inte klokt, men tiden går ju så fort när man har roligt, som man säger.

en yogis hand i gyan mudra; tumme mot pekfingerSå, nu blir det lite jullov. En liten paus, även om det går alldeles utmärkt att yoga hemma på egen hand. Om inte ett helt pass, så kanske en övning här och där i vardagen. Varför inte på sängkanten, skrivbordsstolen eller på toalettlocket på jobbet (det är ett bra tips att gå in på toaletten och hitta den inre balansen, för där kan ingen störa en). Eller i kassakön på affären, en utmärkt plats att fokusera på andningen. Den har vi ju alltid med oss – det gäller bara att komma ihåg det. Att bli medveten om hur vi andas i stunden. Närvaro.

Men, varje terminsslut så är det några som säger att det är ett långt uppehåll. Att de föredrar att gå i grupp och bara få släppa taget, det är en komplimang.

Yogamadrasser på Havregatan 10.Därför har jag redan börjat snickra på yogaschemat till våren och tänkte meddela att jag i nuläget har några platser över på Södermalm torsdagar kl 18.30-20, om det är av intresse? Meddela mig då gärna via detta kontaktformulär eller hör av dig om du har några frågor kring detta.

Det kan även finnas platser kvar i måndagsklassen på Södermalm (kl 17.30-19) och tisdagsklassen i Märsta (kl 18.30-20), så hör av dig om du är intresserad!

Och här är vårens alla nya yogadatum (men de är preliminära än så länge.) Och jag kan definitivt ha skrivit något tokigt, eftersom jag ändrar höstens text, men det ska alltså stå våren/vintern 2016.

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Jag håller även en prova-på-klass torsdag 28/1 kl 18.30-20 på Södermalm i Stockholm för 100 kronor och den som har för avsikt att gå under vårterminen har förtur. Kontakta mig via kontaktformuläret här, om det låter bra till våren.

Vill du gå i Märsta och prova på, så sker det under terminen, i mån av plats. Det tar vi 200 kronor för efter årsskiftet. Se all info om yogaklasserna här.

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Ja, det här blir ett relativt kort inlägg, eftersom jag just nu lägger min tid (både dag och natt) på att knyta ihop min tredje matbok, den med festinriktning. I helgen har jag fått hjälp med att knåpa ihop en Biff Rydberg-variant, Yakiniku och en smörgåstårta (tack till familjen för all hjälp!). Så här ska nu korrläsas, layoutas och fortsätta knytas ihop. Phew. Snart så. Nedan kan du se lite mer av innehållet.

Matbok 3.Festmat framsida

Matbok 3.Festmat innehåll_

Matbok 3.Baksida_

Är du intresserad av den tredje matboken, kan du meddela mig via detta kontaktformulär, jag återkommer snart med mer information! Det är meningen att den ska vara klar i dagarna. Och som vanligt (när matbok 1.Grunderna var klar och matbok 2.Vardagsmat blivit färdig), kommer jag att ta 300 kronor för den under december månad. Annars kostar den 400 kronor.

matbok2.VardagsmatSkulle du vilja komplettera med en eller båda av de tidigare matböckerna, tar jag även där 300 kr styck (istället för 400 kr) för dem nu i december, fram till årsskiftet. Porto tillkommer också om du vill ha dem skickade. Hör av dig, så löser vi det. Kanske ge bort en matbok eller två i julklapp…? Kanske tre?

Nej, måste fortsätta här! Korrekturen kallar. 🙂

// Kram Linda