Category Archives: Mat för mig kanske för dig

Dags att gå vår kostkurs i höst…? (7-8/10 i Sthlm)

Tjena, har du haft en bra sommar? Och då syftar jag inte på vädret. (… åh, igår hade jag en “höstkänsla” för luften var så krispig och klar, solskenet hade liksom ett annat ljus – jag älskar sensommar och tidig höst…. det är något “friskt” i det.) Utan jag undrar mer – hur du MÅR efter den här sommaren? I kroppen?

Fyra glas med rosévin i en skål.Sommartid skulle kunna stavas “excess” – lite för mycket av allt. Inte sant? Lite för mycket av det goda, som alkohol, sockerarter och svulstiga måltider – konstiga tider på dygnet. I kombination med lite sömn. Jag försöker inte förstöra nån fest här, jag tänker bara att det går att känna i kroppen om det har blivit lite… mycket. Det kan vara diffust, men kanske som en tyngdkänsla, värk någonstans eller ett par trivselkilon extra…?

Och då menar jag INTE att trivselkilon är något fel, tvärtom. Trivs man med dem kan det vara en bonus efter en härlig semester, men om det är mindre trivsel och mer kilon… tro mig, jag känner till känslan. Inte bekvämt, alltid. Fast det handlar ändå i slutänden om måendet – för just ett par kilon extra behöver inte skapa ohälsa. Punkt.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Men. Om du känner att kroppen signalerar missnöje via din mage, dina tarmar, huvudvärk, ont i leder, trötthet… eller något annat åt det hållet, så säger din kropp någonting. Känner du inte av någon kroppsdel är det ju lugnt. Annars kan det vara passande att få lite mer kunskap om hur kroppen fungerar – och vad den önskar att du visste om den. Vad sägs om en grundläggande kostkurs?

Vi håller vår grundläggande kostkurs
“Mat för mig, kanske för dig?”
i Stockholm lördag-söndag 7-8/10 kl 10-15,
på Havregatan 10, Södermalm
din investering i dig själv: 1300 kronor
(läs mer om kursens innehåll nedan) 

Här är några röster om kostkursen vi höll i Göteborg för tre år
sedan, vi är på det hela taget alldeles för dåliga på att fånga upp omdömen
efter våra kostkurser… (scrolla ner en bit i inlägget).

Vi pratar “enkelt” om kost, om hur kroppen fungerar (genom det du stoppar i munnen, matsmältningen och hur det omvandlas till nya organ, muskler, hormoner – och vad vi kan behöva tänka på… en hel del, ärligt talat) samt provsmaka lite “ny” (kanske?) mat för inspiration. Du får dessutom kompendier och recept, plus ett par insikter om din kropp.

Cellens funktioner = grunden i kroppens funktioner.För det har jag lärt mig, på min egen resa, att vi generellt vet alldeles för lite om hur kroppen och våra celler faktiskt fungerar – vad den önskar och hur den jobbar bäst. Det blir sällan läge att lära oss det, liksom. Och sedan matar vi den gladeligen med “lite-vad-som-helst” och kräver av kroppen att fungera även om vi inte ger den förutsättningarna för det, inte sällan med hot om våld och/eller bantning. Oooh. Mår vi bättre av det…?

Det gäller att bli bästa vän med sig själv och sin kropp. (På riktigt.)

Vy vid Årstaviken i svart och vitt: brygga, vatten och träd.Vi har båda lärt oss genom sjukdom – jag och min fina kollega Carina – vi pratar om våra egna resor och vill skapa ett samtal med er. Vi berättar och förklarar vad vi har lärt oss, om smärta, värk och trötthet. Se det som tips och råd på vägen för att inte göra om våra “missar”, sedan gör du som du vill i ditt liv. Det finns inga förbud eller måsten (även om vi väljer bort att äta och dricka vissa saker, men vi förklarar sakligt varför…), men den mat vi äter idag är “svår” för våra kroppar.

Och din kropp kommer att tacka dig om du lägger tid och energi på att förstå den bättre. Tro mig. jag ser det hela tiden i mina klienter. Det går att dämpa inflammatoriska processer som kan ställa till det för oss, det går att skapa starka och goda förutsättningar för kroppen. Vi kan bryta onda cirklar.

Det handlar också om hur länge vi vill hålla. Jag fick visa leg på Systemet för några veckor sedan, 41 år fyllda. Det ser jag som att jag gör någonting rätt idag (efter så många år av “fel”) och det är väl genom att dela med oss av misstag och galna val som andra kan undvika desamma…? Jag tror det, vi hjälper varandra.

Är du intresserad av att vara med oss, i Stockholm 7-8/10 kl 10-15?

Mejla via detta kontaktformulär eller skriv på Facebook, för anmälan eller om du har frågor. Jag hoppas att vi ses och lär av varandra! Varje kurs lär vi oss själva av alla deltagare, men det vi vill lära ut till dig är såklart det primära. Så delta gärna. 🙂

Jag önskar dig en fin augustivecka!

// Kram Linda

Kostkurs i Sthlm 7-8 oktober 2017.

Ja! Vi planerar (redan) för en kostkurshelg i Stockholm i oktober 2017. Vår kurs kallar vi “Mat för mig, kanske för dig” och vi tänker oss kl 10-15 för 1300 kr. Det känns kanske inte som det är bråttom just nu, men det är bra att gå ut med så att flera kan planera. Efter en slapp sommar kan vi ta nya tag för hösten!?

Se mer om kursens innehåll allra längst ner, vi ses på Havregatan 10.

En tallrik med färgsprakande läkande kost.Det är länge sedan sist och det vore kul att träffa er som är intresserade av att ta hand om hälsan, fundera på hur och vad ni äter – hur vi på bästa sätt kan stärka oss inifrån… även om det till stor del är individuellt. Grunden i vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig?” passar för alla. Här är några röster från tidigare deltagare när vi åkte till Göteborg på hösten 2014 (scrolla ner på sidan). Det var en härlig helg!

Jag möter ofta människor som söker hjälp för att de lider av smärta och värk. Stelhet. Trötthet. Stress. Någonting händer i kroppen stegvis, inte alltid till det bättre, men vad? Få vet att även detta läge kan förvärras av det vi äter. Ofta av något som äts eller dricks dagligen. Eller så är det något vi har snappat upp i media – det är mycket där nu och det spretar åt olika håll – men medvetet valt att bortse ifrån. Så kan det också vara.

Hjärtformade stekta linser.För alla vill inte veta, det är helt korrekt. Flykt och förträngning är en del av att vara människa. Särskilt om det är något som smakar gott. Även om det skadar kroppen. De blir ofta provocerade och säger “men jag kommer inte att sluta med…” även om de har bett mig om hjälp (det händer dock sällan), medan de flesta ser på mig och säger “Vad ska jag göra?” För allt fler känner att de bara har en kropp och att hälsan betyder allt.

De känner att det mer och mer är dags att dra i handbromsen och lära sig mer, av det där vi inte riktigt får veta. Vi lär oss om kalorier och motion, men förstår inte alltid vad som händer nere på cellnivå – egentligen. Och det är ofta frågan många ställer när de får mer kunskap och information om det vi äter: “Varför har ingen berättat det här?” Och så kände jag också. Precis så.

Studiematerial, skolhelg i Funktionsmedicinska Näringsskolan.Genom min egen resa, med platta fall och skrubbade knän, gjorde jag så många vurpor att jag satte mig ner och andades. Tittade på hur jag hade sprungit, vartåt, vad jag hade gjort och varför. Jag studerade MediYoga till lärare och terapeut, läste även till  näringsrådgivare inom funktionsmedicin, läste om hur kroppen fungerar och vad den behöver för det. Analyserade och förstod vad som hade hänt… över tid och långsamt.

Jag tänkte att mina omvägar kunde ge någon annan en genväg. 

Man lär sig ofta genom att göra misstag själv, men om någon läser detta nu och känner att det är dags att ta tag i den där trassliga vägen framåt – så välkommen! Meddela gärna här om du är intresserad till hösten, så att vi ser om det finns intresse och om vi får ihop en grupp. (Det är inte bindande i nuläget, men vi önskar kunna kalla dig efter sommaren.)

Kostkursanteckningar blir det...I kursen pratar jag om kostens påverkan på organens funktioner: lättförståeligt och enkelt; det handlar om att förstå vad vi kan göra för oss själva. Hitta motivation. Det finns inga “förbud” men att lära sig mer om kroppen är en investering för framtiden. Carina tillagar mat att provsmaka, så att du får nya alternativ och idéer. Kompendium (via mejl, annars tillkommer utskrift och porto) samt recept ingår.

Vi pratar, ställer frågor och svarar. Samtalar, helt enkelt. Jag vill lära ut – men lär mig samtidigt massor av dig. Det är det fina med att både hålla i och delta i en kurs. Och detta ämne gör det roligt att träffa och lära av flera i samma “sits”.

Vill du hitta sätt att avlasta din kropp? Önskar du känna dig lättare och mer harmonisk i kropp och huvud? Ser du fram emot att finna en ny kosthållning?

Du är varmt välkommen till oss! 

// Kram Linda

Har du frågor kring kursen? Något du önskar att vi ska ta upp? Kontakta mig här. Och meddela oss gärna om du har någon allergi/intolerans, tack.

Att få en chans – och ta den.

I min bransch kan det vara lite ensamt ibland, vi är ännu rätt få som äter på ett “sådant” sätt som minskar inflammationer. Det kan vara lite lurigt att tänka utanför den berömda boxen (även om det går utmärkt) och jag kan se/höra på vissa klienter, kunder eller bekanta att de skulle önska en gemenskap.

Ett lysande gult löv mot regnvåt mörkgrå asfalt.En plats där vi kan dela erfarenheter med varandra. För när man är den “enda” i sin bekantskapskrets som gör annorlunda och sticker ut, kräver det både energi och mod att hålla sin linje. Det är främst där många vill ha stöd. Nog för att det går att skapa grupper i sociala medier för allt, men alla är inte aktiva där och det är roligare att ses på riktigt i våra kostkurser tycker jag. När det blir ett samtal.

Men du vet vad man säger, endast döda fiskar flyter med strömmen. Det tyder på en genuin övertygelse att gå sin egen väg (även och kanske särskilt) när de runtomkring signalerar att man är lite konstig och knepig. För att det vi gör är ovant. Det kan väcka ett obehag. Ska de också behöva ändra sig då?

Svaret är nej. Ingen kan tvinga, locka eller lura någon annan än sig själv till någonting – någonsin. Vi kan mycket väl ha våra åsikter om andras sätt att leva, men vi har inte rätt att uttala dem utan att någon ber om råd.

Den enda vi får bestämma över är oss själva.

låst lägeMen, de som verkligen vill bryta upp då? Som försöker förändra för egen del, för att de upplever en stor skillnad? Men har det motigt och riskerar att tappa fokus…? Jag vet hur det är när någon tittar på ens mat, grimaserar och förklarar att de tycker att det ser “äckligt ” ut. För att de inte vet att de inte har rätten, att de bara ska bry sig om sig själva.

Jag förstår att man vill ha igenkänning. Därför tycker jag om att lyfta fram mejl från människor (här Sandras från 2013) som har förändrat sina liv, sin kosthållning och mår bättre. Det blir inte bara min historia utan andras.

Härom dagen fick jag ett meddelande som gjorde mig genuint glad. Både för framtiden och för inspirationen. För tonen i texten och motivationen.

rosalila blomsterFör ett par månader sedan träffade jag denna unga kvinna som ville ha hjälp med individuella kostråd. Hon kände sig underviktig och önskade gå upp i vikt efter att ha kämpat med kostråd som inte kändes rätt för henne; som att “äta vad hon ville” (inte sällan socker) – samtidigt som hon hade ett starkt motstånd till det. Hon sökte något annat.

Hur som helst, vi samtalade igenom en session. Jag tog hänsyn till hennes blodgrupp och förklarade, tipsade och visade. Hon ställde frågor (som hon inte alltid ville höra svaret på) och jag utvecklade så diplomatiskt jag kunde vad JAG står för. Hur var och en sedan vill göra kan jag inte lägga mig i. När hon gick hade hon fått mycket att tänka på, en hel del att gå hem och smälta.

matbok 3 framsidaSedan åkte hon utomlands en tid och kom nyligen tillbaka för att införskaffa mina matböcker. Det var en ära. Jag har ju min idé, min nisch och min tanke (i grunden att dämpa inflammatoriska processer och balansera pH-värde) men jag har aldrig gått en utbildning inom matlagning. Jag är varken kock eller kallskänka – men jag var med i högstadiets Hemkunskap. Så jag tänker, skapar och gör det basic, på en nivå som var och en sedan kan utveckla vidare.

Men den här tjejen har tagit det ett par steg till.

Hon är makalöst påhittig. En sann kreatör. I många fall kan mina klienter säga “Men vad blir det kvar att äta?!” när jag förklarat hur jag ser på gluten, komjölk, socker, fläsk och Solanin (bland annat)… men hon tog till sig informationen, processade och började skapa.

Så på självaste fettisdagen fick jag ett meddelande:

“Hej fina Linda 🙂
Eftersom jag inte känner någon annan som bryr sig så ville jag bara dela mina semlor med dig: Very berry semlor med hallonmandelmassa och blåbärs-björnbärsfluff. Bullen är helt glutenfri och bakad på havresurdeg, kärlek och kardemumma (totalt egenimproviserat recept!), mandelmassan gjord på mandlar, torkad aprikos och några hallon och fluffet på vispad äggvita, fåryoghurt, blåa bär och (för min mammas skull) en gnutta vaniljpulver. Hallonhjärtat ovanpå är med inspiration från dig. 🙂 ”

…och en fin bild:

Js fina semlor_

 

Jag blev helt mållös. Visst låter det ljuvligt och ser gott ut?! Tack J för att du ville dela det med mig. Jag är superimponerad. Inte bara för att hon tycker att det är en god idé att äta på detta sätt (jo, hon har gått upp i vikt av maten på ett “sunt” sätt), utan även för hennes idérikedom. Kreativiteten. Känslan. Glädjen.

Tänk er en tjej som henne ha ett bageri, café eller en restaurang i framtiden.

Hon är ung. Jag kunde – faktiskt – ha varit hennes mamma och hon är otroligt kunnig. Det är så häftigt att se. Så inspirerande för framtiden. Och jag förstår henne så väl, man vill dela sitt intresse med andra som sitter i samma båt. Med dem som förstår uppoffringen och tankeverksamheten. Svårigheterna. Och hur det ser ut när det blir så bra! Utan gluten, socker eller komjölk.

hjärta av vinbärDet känns så fint. Att få vara delaktig. Lite som att hjälpa till att rita en karta och stötta i laddningen av batterierna, för att sedan se personen i fråga dra iväg på egen hand och göra så bra saker. Jag kan inte undgå att känna mig stolt, men även om jag vet att jag hjälpt till på en kant så är det helt och hållet hennes egen förtjänst. Hennes utmaning och resultat.

Hennes investering i sig själv, sitt liv.

You go, girl!

// Kram Linda

PS. Vi verkar inte få ihop en kostkurs på onsdagar, men om du önskar delta helgen 2-3/4hör gärna av dig. Det vore kul att ses och få prata lite med er, utöver kostkursen. 🙂

En kostkurs så här på vårkanten?

I dessa tider är det sannerligen inte lätt att veta vilket ben man ska stå på i kost- och näringsdjungeln. Jag är glad att jag har hittat min väg. Och jag brukar ju hävda att vi är olika och tål olika saker, men ibland gäller ändå samma sak för oss alla…

Du kanske läste om tonfisk igår? En undersökning från Testfakta visade att de allra flesta burkar innehåller Bisfenol-A och kvicksilver. Även den som var godkänd innehöll dem båda (”Enda burk som får grönt ljus av WWF. Innehåller bisfenol A och kvicksilver.”), det verkar intressant. Hormonstörande ämnen och tungmetaller i en skön cocktail. Hmm. Nej tack.

bra miljöval_naturskyddsföreningen Jag har inte ätit tonfisk på flera år. Med det jobb jag har som Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare ser jag ingen vinst i att inta den fisk som inte kan ätas med gott samvete, enligt Naturskyddsföreningens “Grön guide” – även om det är “gott”. Det är ett val jag har gjort för att det känns rätt.

Det gäller att kunna navigera sig på det här stora öppna havet när det stormar, inte för att göra som andra gör utan för att hitta det som passar bäst för en själv. Sin egen väg. Vad passar bäst för just dina celler?

Glutens effekt på kroppen har jag vevat runt många varv här, för att väcka en insikt hos människor att kunna skapa sin egen framtid. Stärka sin egen kropp. Så det behöver inte vara glukosamin (när lederna börjar gnissla) eller Voltaren (för att dämpa smärta) som är själva lösningen – om vi börjar i god tid och förebygger medvetet, vi kan bygga upp oss för framtiden. Är du intresserad av det?

En vattenfylld zinkbalja som symboliserar balans.Allt fler av oss vaknar upp, varje dag. Allt fler förstår att det handlar om att skapa en genomtänkt väg framåt som leder till balans. Istället för att leva med trötthet, utmattning och smärta. Det kräver en insats förstås, men det kostar även på att ha ont och vara trött. Det tyckte jag, i alla fall.

Inflammationer är värt att undvika och istället skapa en balans i att äta det som stöttar kroppen och dricka vatten, få nog med sömn och göra meningsfulla saker. Hellre än att springa runt i det ekorrhjul som plötsligt har fångat upp oss, av bara farten. Där vi slutar andas för att “hinna med” och bara hoppas att det håller ända in i kaklet. Utan att det slutar med en stjärnsmäll.

Vill du skapa nya vägar för dig själv? Är det dags att lära dig om näring och hur den påverkar kroppen – ända ner på cellnivå? Börja bygga upp dig av bra näring från grunden? Ja, varför inte…? Det kan vara tid för det nu, ett nytt år.

Kostkursanteckningar blir det...I vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” (se info nedan) erbjuder vi enkel teori som vem som helst utan förkunskaper ska kunna snappa upp och ta till sig, samt provsmakning av den mat och de matvaror vi pratar om. UTAN gluten, komjölksprodukter, socker, fläsk, Solanin och annat som ofta bidrar till inflammationer…

Vill du vara med så meddela mig här! Vi håller gärna kurshelg 2-3/4 (eller tre onsdagar: 24/2, 16/3 och 6/4) under våren, på Södermalm i Sthlm eller i Märsta. Meddela oss gärna VAR du vill gå, så håller vi kursen där flest vill vara med och gör det gärna OMGÅENDE, så att vi kan ses och prata vidare om det här. Det är viktigt. Du kan läsa mer om vårkursen här.

Annars är ju risken att du snubblar runt i de täta och snåriga skogarna och går vilse med kartan upp och ner eller bak och fram… och det vill vi ju inte? 😉

Varmt välkommen.

// Kram Linda

Mat för mig, kanske för dig_Kostkurs 2016_VT_

Kostkurs steg 2; en hel del att tänka på.

Igår höll jag och min fina kollega/vän Carina del 2 av 3 i vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för dig i Märsta. Och det slår sällan fel. Just del två kan vara lite knepig att ta till sig… jag vet precis, jag kände så själv. De allra flesta deltagare (som inte redan är väldigt insatta i ämnet) förtvivlar lite grann.

Och jag som vill skapa glädje. Inspiration. Istället har jag tagit på mig rollen att kliva fram och visa på hur maten påverkar våra kroppar och – ridå – en del människor blir helt uppgivna. För en stund. Det blir lite att tänka på, så att säga. Men min ambition är inte att sänka humör och stämning, snarare att visa på hur det faktiskt ser ut runt omkring oss. På matbord. I våra kroppar. I verkligheten. Och hur vi kan bemöta och hantera den situationen, var och en av oss.

Sockrade geléhjärtan - godis.Samtidigt. Jag vet att det handlar mycket om känslor. Mat och särskilt socker skapar endorfiner, dopamin och andra hormoner / signalsubstanser som får oss att “må gott”. Frågan är hur det påverkar resten av kroppen; hur en beroendeproblematik kan skapas eftersom vi hela tiden önskar mer för att få större effekt och att socker aldrig någonsin kan dämpa ett sötsug… vi bör tänka hela varvet runt. Socker är en lömsk bov i dramat.

Härom dagen satt ett barn på pendeltåget med en röd godisklubba i munnen. Hon vevade dock lite för mycket med den och vips så låg den på golvet. På pendeltåget. Där människor går med skitiga skor, som kan ha trampat lite varstans. Mamman var blixtsnabb, böjde sig ner och slet åt sig klubban, som hon stoppade i fickan. Det blev inget mer godis då. Den lilla 3-åringen var otröstlig och SKREK av sina lungors fulla kraft på både in- och utandning. “GOOOOOOODIIIIIIS!!!!!!” Tårarna bara sprutade och hon var hysterisk, särskilt när mamman förklarade att det inte blev mer nu.

Jag funderade i mitt stilla sinne om det hade blivit en sådan reaktion och ett sådant rabalder om hon hade tappat en bit broccoli på golvet. Troligen inte, va? Inte samma panik direkt. Men jag förstår. Jag vet mycket väl hur socker kan få en att känna “lugn och lycka” för en stund, om än (bio)kemisk sådan; det är därför socker är så praktisk att ha som tröst. (Det är nog sällan man hetsäter grönsallad eller blomkål.) Men i förlängningen är det ju inte toppen…

Ett rött äpple - en symbol för en tugga ur kunskapens fruktDet är därför det känns så viktigt för oss att kunna förklara vad som händer i kroppen och visa på vad man kan göra och äta ISTÄLLET. Vi människor behöver nog få den där smaken av fett, salt och kolhydrater. Tror jag. Att aldrig äta det igen eller skapa förbud, kan istället bygga upp en sådan längtan efter förbjuden frukt, att det plötsligt slår över helt och blir för mycket istället… det är inte rätt lösning, i min värld.

Där får Carina glida in med sin kokkonst och visa på alternativ. Hon får vara “good cop” och jag blir alltså… “bad cop”. En inte så smickrande fördelning av arbetet, å andra sidan måste ju någon komma med tråkig information när det gäller en kostkurs med ett sådant upplägg. Vi delar även ut kompendium och recept till deltagarna, det vore ju tråkigt om man bara rackade ner på saker och ting och sade “hej då och lycka till!”. Det hade inte varit lika utvecklande, får jag för mig. Eller populärt.

fläskkotlettMen även om vi inte kör med förbud, finns det faktiskt två saker jag där jag tycker att det bör vara nolltolerans. Det ena är gluten (från vete, korn och råg). Eftersom det har visat sig vara så skadligt för kroppen att vi inte har en aning om hur illa det är. Något vi äter dagligen, många av oss. Det andra är fläskkött, för att grisen är så lik oss människor att vi kan få organ transplanterade, det är svårt för oss att processa och smälta köttet. Det är dessutom väldigt försurande, inflammatoriskt och histaminrikt. Nej, ingenting för mig längre.

För övrigt, tänker jag att det är bra att lära sig mer om hur det ser ut. I verkligheten. Om vi får större kunskap på området, kan vi aktivt förändra och förbättra och slippa tänka “åh, det är åldern” om det börjar skava eller den där stelheten dyker upp. Tänk att bara vara i 30- eller 40-årsåldern och undra hur i hela friden man ska orka jobba till man fyller 75…? Vilken deppig framtidsutsikt.

Solsken genom björkar.Vi behöver inte (alltid) foga oss till att lida ett helt liv och tycka att det känns sk*t, det har mina klienter visat gång på gång – de som är motiverade att må bättre och studsar in för ett återbesök. När de under nybesöket ville ha råd för att de kände sig uppgivna och förtvivlade. Jag är så imponerad. Det gör mig så glad. Inte enbart för att min egen resa har gett vissa dyrköpta men dyrbara insikter, kunskaper och erfarenheter som jag mer än gärna delar med dem som är nyfikna. För visst ger jag råd (nej, alla får inte samma  upplägg som jag har haft, eftersom vi alla är olika) och förslag på hur de kan förbättra – men det är ju den som GÖR jobbet som förändrar! Det är “lätt” att betrakta utifrån och tycka till, men de som sliter, anstränger sig och gör jobbet för att förändras är de riktiga hjältarna. Tack för att jag får möta er!

Kanelbulle med pärlsocker.…om man inte vill veta eller förändra är det en annan sak. Det ska inte finnas några tvång. Men dem möter jag så sällan i  mitt jobb att jag inte reflekterar särskilt mycket över det längre. Om någon hånar mig för det jag anser eller försöker starta en diskussion, önskar jag lycka till på resan och fokuserar på de som är intresserade istället. Väljer mina strider och sparar min energi. För vi tycker inte lika, så det spelar ingen roll. Alla måste välja det som passar dem bäst.

De som söker oss vill ha råd för framtiden. Och det är otroligt roligt.

Kostkursen då? Jodå, de gaskade upp sig strax efter att luften gått ur dem som fina små ballonger med pyspunka… de kändes ändå rätt morska när de lämnade oss för kvällen. Maten de fick provsmaka höjde stämningen. Någon var taggad för att gå hem och baka, ville ha recepten snart.

Och vi har del 3 kvar, då blir det lite lugnare och lättare. Hoppas jag. 😉

// Kram Linda

PS. Apropå kostkurs och gluten – se här! Nu börjar det äntligen att hända saker. Man har – håll hårt i hatten – tydligen kunnat se sambandet mellan barn födda med kejsarsnitt och glutenintolerans: för att barnet då inte utsätts för moderns tarmflora som vid en vaginal födsel. Jag gläds innerligt åt dessa “nya” rön, jag som själv var ett sådant barn. Det finns hopp, I tell you. Hopp. DS.

Ses vi på kostkurs i Göteborg 10-11/10 2015…?

Yes, nu är det läge. För dig som är intresserad av vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för dig men inte vill/kan/orkar åka till Stockholm – vill du komma och vara med i Göteborg…?

Kostkursinnehållet uppskrivet på en whiteboardtavla.Vi erbjuder så gärna vår kurs på annan plats än i hufvudstaden (Vill du att vi kommer till dig/er? Mejla via detta kontaktformulär.) och sticker gärna ut i landet, men vi önskar såklart en tillräckligt stor grupp för att kunna åka  hemifrån och sprida vår kunskap, så vi undrar om du och/eller någon du känner, vill lära dig mer om hur du själv kan påverka ditt mående – med hjälp av maten och det du äter…?

Du får två hela dagar – lördag 10/10 kl 10-17 och söndag 11/10 kl 10-16 – för 1800 kronor. (Jag tar vanligtvis 950 kr för 1,5 timmes kostrådgivning, så det blir ju mycket mer information under längre tid.) Det här blir en mer generell kunskap än individuell, men vi kommer ju att prata kring temat “läkande kost” i två dagar så det finns gott om plats för frågor och svar.

(Du som redan har gått vår kostkurs i Göteborg, går alltså om den för halva priset: 900 kr för dessa två heldagar.)

Anteckningar från vår kostkurs på en Whiteboard.Dessutom kommer vi att prata om hur kroppen fungerar, ända nerifrån cellnivå – inifrån och ut.
Hur svarar kroppen när vi gör på ett visst sätt? Vad behöver den för att kunna optimera organens funktioner på bästa sätt…?
Den här informationen är superviktig för framtiden, anser jag. Kunskap är makt.

Vi tar det på ett väldigt enkelt sätt. Jag kunde själv väldigt lite om kroppen innan jag började studera ämnet, så jag vet att det måste vara lätt att förstå. Och om du inte förstår, så är det mitt fel. Jag förklarar tills det är solklart – för alla. Nedan ser du de ämnen vi kommer att gå igenom, klicka på den för att se tydligare:

00 Mat för mig kanske för dig_Göteborg ht 2015Vi höll vår kostkurs i Göteborg förra hösten (2014) och det var toppen; en mycket intresserad och delaktig grupp. Deras respons var galet bra, därför delar jag så GÄRNA med mig av den igen, nedan. Det är ju bättre marknadsföring och säger mer än våra egna högtravande ord om hur förträfflig vår kostkurs är… 😉

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Röster om vår kostkurs i Göteborg oktober 2014:

 ”Tack för helgen! Jag känner mig peppad att lägga om
så mycket som möjligt. Får ta en bit i taget.

Jag tycker att Du o Carina gjorde en mycket bra information. Den var kvalitativ o kändes opartiskt riktig. Jag är mycket nöjd o kommer att rekommendera den till mina väninnor. Jag kommer gärna på nästa kurs”

”Jätteroligt att träffas och höra hur du arbetar, jättebra kurs,
fick så mycket bekräftat igen och lärt mig nytt.”

“Kursen i helgen har varit mycket lärorik och jag har fått upp ögonen för vad det faktiskt är jag stoppar i mig. Har efter i lördags följt era tips och råd och den gröna listan. Jag kan säga att min mage redan fungerar bättre ut ifrån att jag har kunnat gå på toaletten en gång om dagen sen dess, håller tummarna att det håller i så och att min resa bara blir bättre och lättare.

Tack åter igen för att ni kom ner till Göteborg och lärde oss mycket av det ni kan 🙂 är supertaggad att fortsätta med detta och har precis ringt min vårdcentral för att försöka få reda på viken blodgrupp jag är. Fick av dem reda på att det lättaste är att gå och lämna blod för att få veta sin blodgrupp, så det blir nästa steg.”

”TACK!!!!!!!!!!! Många, många tack!!!

Det var en fantastisk helg.  Budskapet gick direkt in i hjärta, hjärna och mage. Precis vad jag behövde. Jag som kom helt nollställd, inte ens ”ekologiskt” kund fram till  i fredags och ditskickad av en omtänksam väninna.
Nu är mitt fokus helt annorlunda…..

Under lördag och söndag fick vi väldigt mycket information, på kort tid.  Det var helt OK. Genom att du Linda gjorde en framställning som byggde på personlig erfarenhet och var mycket pedagogisk i ditt upplägg, så var det  både spännande och intressant att lyssna, anteckna och förstå ert viktiga budskap. Att sen få uppleva hur man praktiskt genomför detta i sin kost genom Carinas gourmetmåltider och fikapauser tycker jag var perfekt.  Carinas inställning och demo av att  det finns en mängd recept, men sen ”tar man vad man haver” och kan göra jättegoda och mättande nyttiga lösningar, gillar jag speciellt.   Jag tror det är viktigt när man ska hitta lösningar med färre ingredienser än man är van vid.  ( Personligen brukar jag aldrig använda recept mer än 1-2 gånger och sen göra min egen variant.  Så detta passade mig perfekt.)

Att kunna köpa en del av dessa specialprodukter av er var en bra service. 
Nu känns det mycket lättare att börja prova och man vet man ska leta efter
i affärerna.

En viktig del i ert budskap var att starta resan mot ett hälsosammare liv stegvis, för att inte göra det för svårt och jobbigt.  Det tror jag är en framgångsfaktor för att komma vidare och byta inställning till vad man äter och bibehålla sin nya livsstil.  Även om jag verkligen försöker undvika gluten och annat direkt nu, är det en process och man måste inte ändra så radikalt att man ”tappar balansen” och misslyckas.  En sak är dock säkert,  att våra kommande inköp av mat kommer att bli av helt  annat slag än hittills, nu på ekologiska avdelningar och i hälsokostaffärer.

Jag ser att min nya kunskap kommer att hjälpa mig till ett hälsosammare liv, med ökat välmående och förhoppningsvis med färre mediciner för min reumatism.  Dessutom kommer jag försöka inspirera mina vuxna högpresterande barn till ett ökat medvetande vad gäller kosten. Min man är redan mycket intresserad, så en del av vårt nya pensionärsliv blir att leta spännande nyttig mat och sen njuta.

Återigen TACK för en mycket givande och inspirerande helg.”

 ”Tusen tack för en lärorik, bekräftande, läskig med hoppfull kurs.
Jag är supernöjd med Lindas och Carinas upplägg av kursen.
Att få ta del av så mycket viktig kunskap och samtidigt höra slamret från köket, där denna alternativa helande kosten tillagades gav en fantastisk helhetskänsla. Påsen knöts ihop fint.”

“Tyckte i stort att kursen var kanonintressant & väldigt inspirerande.
Tack gulliga er för en kanonhelg! “

“Tack för en mycket trevlig och informativ helg med mättande och god mat.
Nu blir det att leta på lite andra hyllor i affärerna än de vanliga.”

”Tack för att ni kom till Göteborg!!!
Om du visste vad ni har rört om  i mina grytor :)”

”Det var verkligen en trevlig helg. Fick en liten nytändning kan man säga. Slutade med mjölkprodukter för cirka ett halvår sedan, så nu får det bli flera från ”röda listan” att jobba på. Det var en överraskning att vi skulle bli bjudna på mat, och så god dessutom, fantastiskt gott. Hälsa Carina det. Gröten med hela korn blev nog min favoritfrukost nu, men även soppan var varm och god!”

“Helgen har varit, i sig, en resa…….Fantastisk!” 

“Tack snälla för att ni kom till Göteborg och att vi också skall träffas igen.
Har redan börja sprida detta.

Jag tycker kurslokalen för mig var mycket bra eftersom jag hör dåligt, bra akustik. Vacker miljö. Skönt sitta i skolsittning, med riktning rakt fram.
Linda du var pedagogisk och tydlig i ditt upplägg.

Mycket att tänka på men ändå förståeligt och lätt ta till sig. Jag upplevde det inte som “skrämmande” utan som ren information och “Du väljer ju vad du vill äta”. Vilket för mig är helt otroligt att en del äter kost som fördärvar deras kropp… säkert även jag. Även om jag försöker äta så bra som möjligt. Det är ju en hel vetenskap. Men med er kunskap tycker jag att jag kommit en bra bit på väg och har fått en del förståelse för hur det ligger till. Man vill bara veta mer, det är ju ett så stort ämne. Och väldigt personligt vad jag förstår.

Carina din mat var så god och spännande smaka på allt du gjort. Det var också en jättebra grej att få smaka under dagarna.  Jag blev mer sporrad att laga just sådan mat. Längtar redan till nästa träff.

Det är så intressant och det var så trevligt ni var helt underbara och ödmjuka inför ämnet. Så bra plus från mig.

Sedan tycker jag vi tillsammans var en härlig grupp.”

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Studiematerial på den Funktionsmedicinska Näringsrådgivarutbildningen.Så, vad sägs? Vill du vara med oss 10-11/10 2015? Sitter du just nu med frågor du vill ha svar på?
Kontakta oss gärna omgående, så att vi vet om vi ska bege oss söderut, vi vill såklart åka men behöver din feedback inom kort:
skriv redan nu via detta kontaktformulär. 🙂

Kanske passar det dig bättre att gå en helg i Stockholm 17-18/10 eller tre onsdagskvällar i Märsta 7/10, 4/11 och 9/12…? Om så: hör av dig här. Varmt välkommen!

Jag önskar dig en fin dag.

// Kram Linda

Nu föreslår jag… en matlagningsdag.

Yes. Idag börjar jag också jobba igen efter en låång, skön semester. Men det ska bli kul att få lite ordning på rutinerna, skapa struktur. Ordning. Nog för att det är fint att släppa taget helt och hållet, men det är behövligt för mig att samla ihop tyglarna igen. Hitta dygnsrytmen. Tempot.

matdag kalkonbiffsmetHärom dagen gjorde jag något jag tycker är roligt, som en förberedelse inför veckan, nämligen lagade mat. Och när jag gör det, så tillagar jag gärna flera olika maträtter eller baser samtidigt så att jag fyller upp kylen och kan ha att ta av under flera dagar. Det är något av det mest avstressande jag vet att ha mat “färdig” i kylen att bara ta av, men tro mig: då menar jag inte “färdigmat” på det sätt som många andra menar.

Vinsten med att laga mat från grunden, på egen hand, är rena råvaror och  rena smaker (det har vi i och för sig tappat bort rätt bra, med tanke på allt socker som tillsätts i maten idag), att det är tillsatsfritt och gärna ekologiskt eller biodynamiskt odlat. Det känns härligt! Vilken rikedom.

matdag risbröd

grönsaker matdag

matdag saltgurka

 

 

 

 

“-Alltså nej, jag vill inte lägga tid på matlagning!” säger vissa klienter till mig först när vi pratar kost och näring eller går igenom en hälsoundersökning. För det är första reaktionen: ingenting mer som tar av min dyrbara tid! Men om det är något vi ska “dra in på” så är det definitivt aldrig ren, vällagad mat från grunden. Enligt min mening. Och när vi har pratat ett tag om hur maten (och vad vi än stoppar i munnen) förändrar oss ner på cellnivå, är de plötsligt mer öppna för att börja laga mat. För det finns ingen genväg. Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig.
“-Okej, vad kan jag äta då…?”

matdag saltgurka i burkJag tror att alla kan laga mat. Alla kan sjunga också, även om alla inte kan sjunga rent, men när det gäller att skära, riva, mosa, koka, ånga eller ugnssteka… det kan de flesta. Man kan ha dåligt självförtroende men det går att öva upp. Se på mig! Jag har ett stort intresse i näring ner på cellnivå, men jag har ingen utbildning i matlagning – jag använder till och med MIN EGEN matbok för att läsa recept när jag lagar mat (nu senast när jag lade in saltgurka). Jag skrattade åt det själv, vilken expert va? 😉

Men det är egentligen inget konstigt med det, med vilja finns det så oerhört mycket vi KAN göra. Och allt som blir lite “knasigt” i smaken, så att man kanske får prova en gång till, är ändå så mycket bättre än alla tragiska tillsatser som kan skapa intoleranser, felaktiga fettsyror, skrämmande sötningsmedel och annat märkligt som jag personligen inte vill ha in i min kropp. Vad säger du?

matdag diskOm man avsätter en hel eller halv dag till att laga mat och verkligen planerar in att LÅTA det ta sin tid (passa på att laga mat tillsammans! eller så sköter en disken och röjer undan medan den andra lagar?) så skapar man så mycket utrymme för annat. Jag har byggt min matbok 2.Vardagsmat kring tanken att förbereda och sedan kunna plocka fram och värma upp grunden, så kan man ju tillaga vissa råvaror och livsmedel per måltid.

Jag blötlägger ju större delen av det jag äter, för att slippa få i  mig så mycket naturliga försvarsämnen som fytinsyra, saponiner och lektiner, då även det belastar kroppens funktioner. Men då gäller det att ha framförhållning, blir man sugen på råris så bör det ligga i blöt i 24 timmar innan det kokas i 40 minuter… så det kan man ju glömma. Men jag gör det så gärna annars, eftersom det innehåller mer näring så.  Det är lättare om det redan finns i kylen, om man säger så.

matdag kycklinggrytaHärom dagen lade jag in saltgurka. Jag lagade jag en kycklinggryta med grönsaker, kokosmjölk, grönsaker och Tamari. Kalkonfärsbiffar med stekt lök, gröna örter och Dijonsenap. Kokade hel havre som är en bra vardagsbas och bakade både hårt och mjukt bröd. Det behöver inte vara det så avancerat, huvudsaken är att det finns förberett – det känns så fantastiskt att ha mat i ett par dagar, så enkelt att äta och lätt att ta med matlådor. Det är lättare att köpa, visst, men renare att göra själv. Prova, vet jag!

Vill du ha hjälp med maten för terminen har jag några tips här:

Individuell kostrådgivning – möte
*   *   *
Individuell kostrådgivning – över nätet
*   *   *
Vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig
(i någon form)
*   *  *
Mina matböcker “Min nya mat”:
1.Grunderna i Läkande kost
2. Vardagsmat

matdag hårt och mjukt brödDu kan mejla mig via detta kontaktformulär och här kan du boka tid för hälsoundersökning, yoga eller hårmineralanalys. Härligt att kunna fokusera på sig själv inför hösten och komma i fas, inte sant?
Jag tycker det.

// Kram Linda

Dags för en kostkurs med grunder i kost- och näringslära…?

Jag säger ja. Absolut! Du är varmt välkommen att delta i vår grundläggande kostkurs i höst – den heter “Mat för mig, kanske för dig?” – om du vill få rätsida på den kosthållning som kanske har “dragit iväg lite” under denna sommar och/eller semesterledighet…?

rosévinEn vanlig sommar är det lätt hänt att ta ett par glas rosé extra, njuta av glass i stora lass och just “macka” är en (alltför) vanlig picknick-ingrediens… jag vet vad mina klienter skamset säger när de kommer tillbaka efter sin semester, nämligen:
– Jag har slarvat! som om vårt möte egentligen var en… hälsobikt. Och det är det ju inte.

Men efter en sommar som denna (ett “bedrövligt” juli-väder enligt det svenska folket) kan det vara lätt hänt att man har ätit både… fel och kanske även lite för mycket? Det är ju lätt hänt att maten dämpar känslor av ångest och kanske har det suttit några “känsloätare” i husvagnar, båtar, sommarstugor eller hem när envisa regnmoln vägrat skingras och semesterdrömmar har dränkts i gråa skyfall? Jag kan tänka mig det… men hoppas att din sommar har varit fin.

Jag vet själv hur lätt det kan vara att ta ett steg ifrån min egen “optimala plan”. Och jag är absolut inte för ortorexi (en fixering vid en “hälsosam” livsstil), men jag märker snabbt hur mycket sämre jag mår om jag är för frikostig med socker. Phew! Jag blir trött, låg i humöret, känner mig svullen i ansiktet och kroppen… så blir det ett moment 22 om vi sitter och deppar, äter godis och deppar vidare. Det blir liksom inte bättre.

Stekta hjärtan gjorda av linser.Så nej! Vi lägger den här sommarens eventuellt tvivelaktiga matvanor till handlingarna och nu fokuserar vi på att skapa nya stärkande, renande mönster för hösten. Inte sant? Det handlar om vilja, motivation och inspiration!
– Det här kan bli dagen då allting förändras. 🙂

Och framförallt handlar vår gundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” om att förstå hur kroppen fungerar. Det är nämligen där vi måste börja, vad vi än vill uppnå. Med att förstå vad kroppen behöver för att våra organ ska kunna arbeta på bästa sätt, för att vi ska undvika smärta, värk och trötthet. Det finns så mycket mer var och en kan göra för att må bättre – jag ser positiva resultat på mina klienter (som gör förändringar) hela tiden.

Vill du gå upp eller ner i vikt, stressa av eller bli mer aktiv – allting handlar om vad vi ger kroppen, hur den kan ta emot det och hur organen fungerar. Jag hade ingen aning om det, men för var dag som går blir jag mer och mer fascinerad över hur vår kropp arbetar för balans. Hur omedvetet vi kan behandla det tempel vi bor i och samtidigt förvänta oss att den ska “lösa problemet” åt oss, ibland utan resurser… den dag vi jobbar tillsammans med kroppen, kan vi få andra svar och lösningar. Det är väl spännande?

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Kom ihåg att även om du inte vill lägga tid eller energi på att laga mat, så är det en väg till hälsa att faktiskt göra det; laga god och stärkande mat från grunden. Kom med och lär dig, få inspiration och skapa en ny kosthållning som samarbetar med din kropp, utifrån just dina förutsättningar – om du så äter kött eller väljer att vara vegetarian! Att lära sig mer om just sin kropp och inte svälja allt som media säger är ett MÅSTE eller FÖRBUD, anser jag vara viktigt för framtiden.

I vår kurs varvar vi teoretiska pass (som jag håller i) med min kollega Carinas kokkonst – du får provsmaka “alternativ” mat helt utan gluten från vete/korn/råg, komjölksprodukter, vitt socker, fläskkött, potatis, tomat och paprika och så vidare. Vi förklarar enkelt hur allt detta påverkar kroppen  (fastän vi tror att det är nyttigt) och du får alltså både smaka på varianter plus att du får kompendium och recept med dig hem, för att fortsätta själv där.

Mycket bra, tycker vi och några av de deltagare som har varit med. Deras ord väger liksom tyngre än våra egna, tänker jag.

Det är lätt hänt att sätta andras välmående framför sitt eget. Kanske har du tappat bort dina önskningar i alla måsten och allt ansvar? Kanske känns det snudd på onödigt att lägga tid och energi på sig själv? Men det är dags att tänka om, du har hela framtiden kvar – resten av livet – och du kan möta den trött, glåmig och med värk – eller med energi, glädje och inspiration! …hur vill du göra?

Kostkursanteckningar på en whiteboard ht 2013.Din investering i dig själv – för framtiden – är
1100 kr för dessa tre tillfällen kl 18.30-21:
* I Stockholm: onsdag 30/9, 21/10 och 18/11.
* I Märsta: onsdag 7/10, 11/11 och 9/12.
(Kan du inte delta i samtliga på samma ställe, kan du kombinera dem under terminen eller gå för 400 kr per del; klicka på Stockholm / Märsta för mer info.)

Vill du vara med eller har du några frågor? Anmäl dig här eller hör av dig via detta kontaktformulär så återkommer jag till dig! Var dock noga med att stava din mejladress korrekt, annars kommer tyvärr inte mitt svar till dig.

Vi siktar även på att återvända till Göteborg med vår kostkurs helgen 10-11/10 2015. Är du och dina vänner eller familj intresserade?! Hör av dig här!

Varmt välkommen, det vore kul att träffas.

// Kram Linda

Matlagningskurs med yoga på Gotland.

Är du en av dem som febrilt söker efter en varmare plats att åka till, om det nu ska regna i sommar? Men resorna är dyra nu, va? Många vill fly vid blotta tanken på regn. Jag tänker så här, varför inte stanna kvar i landet och hänga med oss….? Du får dessutom med dig bra verktyg hem till vardagen igen. Win-win.

Gotländsk karg natur.Och resan går ju något söderut, med möjlighet till sol. Vi erbjuder nämligen även i år vår kombination av matlagningskurs med teori om kost och näring, tillsammans med stresshantering i form av lugn yoga – på Gotland. Det känns som att vi har hittat någonting som vi tycker mycket om.

Vem vet, det kanske regnar? Det kanske blir sol? Men vacker naturmat och yoga i sällskap med andra människor som söker samma sak som du, frisk luft och rent vatten (jag tänker vattenrenare här)… det låter toppen i mina öron.

Allt fler människor tycks behöva hållbara tips för framtiden, för att kunna skapa sin egen stabila livsstil. Som den kanske inte sett ut innan. Förvånande många – men ändå är det helt självklart – sitter hos mig och HAR ABSOLUT INTE EN ANING OM VAD DE KAN ELLER SKA ÄTA. Allt de någonsin visste om mat är plötsligt upp-och-ner-vänt och de andas lite för fort och högt upp i bröstet för att det ska vara… lugnande. Tro mig, jag vet precis. För att jag gjorde samma sak. På ett pendeltåg för lite drygt 7 år sedan. Det blir lätt som en panikreaktion. Det okända.

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Men så är det ju med allt som är nytt för oss. Vi är “vanemänniskor”, vet vad vi har och vad vi får om vi traskar på i vår egen lilla värld – men om och när vi då känner att saker och ting måste förändras (kanske på grund av värk, trötthet och smärta i övrigt – obalanser, helt enkelt) så handlar en stor och grundläggande del om maten. Då blir det plötsligt lite knepigare. Men det är inget alternativ att ge upp.

För vi tror att mycket av det vi äter idag är “nyttigt”. Jag är av en annan åsikt. Det som på riktigt är nyttigt är i min värld det som undviker att skapa inflammation eller försura vår inre miljö. Riskerar vi försurning (lågt pH-värde i “fel” delar av kroppen, som i vävnaden när det egentligen ska vara i magsäcken – många har tvärtom så att de är basiska i magen, men får ändå syradämpande medel…) så ligger kroppen i kamp- och flyktmode hela tiden. Den får fullt sjå med att balansera, städa och rena inom oss så att varken blodet eller hjärnan ska ta stryk.

Närbild på nybakat bröd.Artros, reumatisk värk, diabetes, astma och allergier är bara några tecken på en inre miljö som är i obalans. Om det går att ändra på? Jag anser att “en kronisk sjukdom är en ond cirkel som måste brytas”, som en av mina lärare sade en gång. Men då måste man vara medveten om vad som skapar problem och inflammation i kroppen. Gluten är en given sådan. Där kör det ofta till sig hos många, eftersom “alla äter bröd”…

glutenfritt bröd med ost och zucchini…men det finns alternativ. Det gäller bara att “dra upp rullgardinen”, öppna ögonen och hitta varianter som kan vara mer läkande för kroppen. Baserat på var och ens blodgrupp. Det finns andra ingredienser och nya sätt, men när man inte vet det eller känner till dem, så kan det bli panik och ytlig andning. Då blir “att laga mat” ett jättestort projekt, när det bör vara en glädje och en njutning att tillaga maten med kärlek och sedan äta den.

Vill du hitta nya alternativ till din kosthållning för framtiden? Lära dig tips och knep för att laga maten hemma? Och komplettera med teori, så att du får svar (och ställa frågor) på vad det är som händer i kroppen? Vill du hitta en ny väg?

Matlagning på gång, bland bunkar och husgeråd.Se och läs mer om vår kurs nedan (här finns den som pdf: Förslag på Gotlandsresa_2015 )
Och här kan du även läsa om förra sommarens matlagningskurs och yoga. Kontakta mig gärna via detta kontaktformulär om du är intresserad eller vill veta mer. Det här kan bli början på en “ny resa”, ett helt nytt resmål, beroende på vad du gör av den.

Och kom ihåg. Oavsett sol eller regn, så blir sommaren som vi tillåter den. Vi har alla möjligheter att göra det vi vill av den. Det är viktigt, tycker jag.

// Kram Linda

Förslag på Gotlandsresa_2015

Att lära känna kroppen – i god tid. (Kostkurs 14-15/2)

Härom veckan satt jag med som sällskap på en akutmottagning, allt gick tack-och-lov bra, men det var läge för en rejäl undersökning av en mig närstående. Och det kunde ha varit så mycket värre, ändå fick jag en känsla i magen att “här ska man helst inte vara”. Vi satt eller stod, rakt upp och ner, i NIO timmar innan vi fick träffa en läkare, konstant bortprioriterade för att det kom panikfall emellan.

En pappersmugg på en sjukhuspall i rostfritt stål.Vid klockan 02 på natten (när jag själv hade somnat på en stenhård brits, efter att ha övervägt att lägga mig på en filt på golvet), flera timmar utan mat, men med påfyllning av kranvatten (hu!), kom så läkaren slutligen och hjälpte oss. Lyssnade på oss. Delar av oss fick stanna kvar under uppsikt på en avdelning ett par dagar, medan vi andra åkte hem genom vinternatten och runt klockan 04 på morgonen kom jag isäng. Lite lagom utmattad.

Missförstå mig rätt, jag uppskattar verkligen akutsjukvård. När man är rädd, trött och har ont eller svårt att andas är det livsviktigt. Vi fick ju hjälp och kunde så småningom återvända hem, så natten fick ett lyckligt slut. Men jag har suttit på akuten förr och precis som nu känner jag att det är Framtiden att kunna hålla sig så frisk och balanserad att man inte behöver sitta där en minut mer än nödvändigt.

Jag hade just smält dessa självupplevda intryck när jag hörde nyheten om hur vårdpersonal själva hade fått skatta upplevelsen av den egna patientsäkerheten: Vårdpersonal i hela landet slår nu larm om försämrad patientsäkerhet, högre arbetsbelastning och färre som anmäler när något går fel.” Oj oj oj.  Det är så att “inte ett enda landsting får godkänt på patientsäkerheten av sin personal” och sämst resultat får Jämtlands län och Västernorrland. Vad säger man om den här allmänna uppfattningen?

En tallrik färgglad mat som symboliserar läkande kost.Jag vet att jag har min åsikt fullständigt klar. Den lyder som följer: Om någon nånsin säger att det “inte spelar någon roll vad man äter”, så håller jag absolut aldrig med. För ALLT vi äter påverkar vår inre biokemi. Det är inga konstigheter. Därför har jag lagt en stor tid av mitt liv på att stötta andra människor till balans, bland annat med fokus på näring; mat i grunden och kosttillskott som komplement, för att det är svårt att äta sig till balans med mat om man har stora brister. Den mängden mat orkar kroppen inte att hantera, utan att man ökar en hel del i vikt.

(Men jag jobbar inte bara med näring. Jag använder mig även av vattenschema för att dricka rent vatten, planering av sömn, att andas djupt och vikten av  motion/rörelse, samt vila och återhämtning. Dock är det grunden.)

Närbild på en kanelbulle med pärlsocker.Ofta har jag klienter som fått höra att “det spelar ingen roll vad vi äter” (för hälsans skull) och att vitaminer/mineraler är onödiga att äta (för att vi kissar ut dem)… så jag undrar vad de som ger sådana råd tycker att kroppen ska göra istället? Om den behöver bränsle i form av näring och det inte finns att tillgå, kan det resultera i trötthet, smärta och värk månne? Störning i hormonbalansen? Vad ska kroppen bygga hjärna, nervsystem och cellväggar av, om vi ägnar oss åt att äta transfetter…? Ifall kroppen är inflammerad och kräver näring för att läka ut det, medan vi ger den socker och gluten som försvagar än mer… visst låter det väl ändå logiskt att det finns mat som bryter ner oss ännu mer och det finns läkande kost, som bygger upp och kan skapa förutsättningar för organen att vara i balans?

Jag anser det.

I undersökningen gällande patientsäkerhet konstaterades att “inte i ett enda landsting eller region har personalen som svarat gett sin egen patientsäkerhet grön flagg, med betyget ”välfungerande”. Det stärker mig i min tes att försöka undvika akuten så gott det går. Såvida den inte är helt nödvändig. (…jag vet iallafall att mitt sällskap på akuten senast önskade att hen aldrig behövt sitta där, även om slutet var gott. Det är ju självklart att varenda människa önskar hjälp i en utsatt situation, men att bli förbisprungen i NIO timmar känns inte bra inombords. Helt enkelt.)

Så dök ytterligare en nyhet upp i samma veva och på samma tema, om Mindre vård trots mer resurser, om att vårdpersonal får avsätta allt mer tid för administration och att “administrativa sysslor allvarligt inkräktar på vården av patienterna”Så att hålla sig stark, känns allt viktigare, inte sant?

 Artikel om "Mindre vård trots mer resurser."

 

Så, vad vill jag säga med det här? Jag tror att du förstår var jag vill komma. Jag hoppas att du och jag tar hand om våra kroppar på de sätt vi kan för att hålla oss så pigga och balanserade vi kan – för framtiden. För det kommer garanterat att behövas, såvida den här utvecklingen (?) inte vänder snart.

Två mathjärtan av stekta linser, på ett turkosfärgat fat.Är du sugen på en kick-start för att lära dig mer om hur kroppen reagerar på maten vi äter, utifrån dess funktioner? Prata om dagens mat – få tips och råd, idéer och inspiration (provsmak, recept och kompendium) – både det vi bör öka på intaget av och vad vi bör undvika, utifrån kroppens funktioner? I sådana fall:

Välkommen på vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” 14-15/2 för 1100 kronor, du kan läsa mer här: kostkurs i Sthlm

Anmälan senast söndag 8/2 via detta kontaktformulär.

Vi håller även vår kostkurs i Märsta 28-29/3 om det passar dig bättre. Anmäl dig gärna via kontaktformuläret ovan. Läs mer här: kostkurs i Märsta

Må så gott och låt oss lyssna till våra kroppar. För framtiden.

// Kram Linda