Category Archives: Epigenetik

Om påskgodis och sockermissbruk.

Påsken, alltså. Godisfest i vårt land i flera dagar. Det är egentligen helt chockerande, att det säljs godis för 280 miljoner kronor i påskveckan. Ja precis, 280 000 000 kronor. (Men många lägger annat än godis i påskägget.) Det är väl egentligen inte så konstigt – “för så har vi ju alltid gjort” – men om man nu börjar tänka efter lite och se hur dessa effekter landar i samhället omkring oss, så kan man bli lite… orolig?

Frida Boisen skriver så bra om det i sin krönika; Ja vi är sockerberoendeFör ärligt talat, många av oss är just det. Men det är lite som alkoholmissbruk, tänker jag, att man inte riktigt (vill) se det själv. Och i det fall man påtalar att det är väldigt mycket socker i det ena eller det andra – om diskussionen kommer upp eller någon ifrågasätta varför jag inte äter det här eller det där… – så blir personen ofta defensiv och säger “jag äter inte så mycket socker”. Men om jag råkar se deras matlåda (mest kolhydrater) eller hör/ser hur mycket alkohol (sockerarter) de dricker… nja, så vi är inte där ännu.

Och jag ska inte kasta sten i glashus, inte alls. Jag är en av de största drogarna på socker, därför försöker jag hela tiden hantera min konsumtion (så lite som möjligt) och hantera det suget, men det är svårt när det är så mycket omkring oss som “triggar”… vi måste ju äta och det kan lätt bli obalanserat.

Jag har ett komplicerat förhållande till socker och sött, men inte svårt att erkänna det. Så långt har jag kommit i min process. Och när dessa artiklar på kort tid poppar upp som majskorn (socker) ur en kastrull, känner jag mig manad att fläta ihop dem till något som är lätt att förstå. Om man vill. Kanske är det någon som läser eller lyssnar och tänker till.

Bara en tiondel av svenskarna äter hälsosamt enligt en ny rapport från Livsmedelsverket i mars 2018, där (…) “det är farligt att äta ohälsosamt. Det är det som orsakar mest ohälsa och för tidig död i Sverige.”

“Enligt Socialstyrelsen har en fjärdedel av alla svenskar så dåliga matvanor att de riskerar att bli sjuka och dö i förtid. Enligt WHO är dålig mat numera den största riskfaktorn att dö i förtid i Sverige. Och det är bara en tiondel av oss som äter så pass hälsosamt som Livsmedelsverket
rekommenderar alla att äta.”

Och det här är såklart ingen rolig läsning, men vi har två val. 1.Att vara nöjda och “göra som vi alltid har gjort” och sedan bara se var vi landar eller: 2.Ändra vår livsstil, även om vi inte har ont eller mår dåligt för stunden. Det där är lurigt, även det. Varför ändra något som inte plågar mig nu, om det så kan bli ett problem i framtiden…?

Svårt att hitta motivation? Då ber jag dig att läsa om att socker fungerar som knark för hjärnan, från Illustrerad Vetenskap. Känns det igen…?

“Väl inne i munnen träffar smaken av godisbiten tungans smakreceptorerna för sött och en signal skickas vidare till hjärnbarken där
områden bearbetar olika smaker. 

Signalen frigör dopamin, som är ett ämne som skickar signaler mellan hjärnans nervceller. Ämnet utlöser en känsla av lycka och glädje. 

Dopamin påverkar hjärnans belöningssystem, som är ett nätverk av signalvägar mellan hjärnregioner med dopaminreceptorer. Det är också här som ämnen som kokain och alkohol påverkar oss.

Stimulansen får oss att vilja upprepa handlingen för att få känna den sköna känslan igen. Och när hjärnan väl har lärt sig hur effekten uppnås finns det ingen väg tillbaka: Sockersuget ger sig till känna och godisbitarna blir oemotståndliga.

Det är inte farligt att äta en påse godis, men om kroppen får riktigt mycket socker blir hjärnans belöningssystem överaktiverat. 

Det leder till missbrukssymptom som att man mister kontrollen och känner ett behov av vilja ha mer – precis som när en missbrukare är beroende av kokain. Kroppen vänjer sig vid att få socker, så du behöver mer och mer för att kunna uppnå lyckokänslan.” 

Hur många har inte sett barn som gråter för att de inte får sött (eller för att de blir ifråntagna en ipad, det är samma reaktion, samma beroende) eller har upplevt känslan själv, abstinensen? Det är hemskt. Och det är på allvar nu. Det har det varit hela tiden, men det kommer upp alltmer nu. Vi blir mer medvetna.

Så vad fyller man ett påskägg med annars? Här är 25 tips på saker att stoppa i påskägget som inte är godis, från Loppi. Några förslag inför nästa påsk, med ett helt år att ställa om mentalt. Och även känslomässigt. Det är viktigt. Om barn lär sig redan från början att ett påskägg kan innehålla annat än godis och socker, är mycket vunnet.

Det är inte synd om barn som inte äter mängder av socker, tvärtom. Det handlar mycket om vuxnas känslor och projiceringar, att “barn måste få glass när det är sommar” är vårt påhitt. Våra känslor. Vårt behov, Vårt sug. Vår trygghet. Vi är medskapare till deras uppfattningar om livet. Hur vill du skapa?

Denna hälsoentreprenör ger alternativ till traditionellt påskgodis, i form av “raw food-godis som innehåller nötter, dadlar, gryn och fröer – bättre alternativ till godis”. Visst, raw food är också ofta sött men det är mindre kemikalier, tillsatser eller färgämnen (“Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration“) som stressar små barnkroppar : vi vet vad det innehåller.

Låter det orimligt att ditt barn skulle äta nötter och frön? Prova. Såvida det inte finns en allergi, förstås. Och om du går i tankar att bli gravid; ät gärna så nyttigt du kan under graviditeten eftersom det har visat sig att det kan börja där (om ADHD, “Du är vad din mamma åt” – du är till och med vad din farmor åt).

Det här är så lurigt på grund av alla känslor som socker bidrar med. Känslan av lugn, glädje och kick eller rus… för en stund åtminstone. För när blodsockerdippen väl träder in, tippar det över till stress inuti. Men vi är inte alltid medvetna om det. Det gäller att bli vän med sitt förhållande till socker, även om det inte är just som man önskar. Att ta det steg för steg, att skaffa stöd och hjälp på vägen för att göra annorlunda.

Eller, gör som Frida Boisen skriver; fyll påskägget med kärlek och tid. Erbjud telefonfria stunder med fullt fokus på den andra människan. Prata, men framför allt – lyssna. Umgås, lär känna och bara var i stunden. Lev.

…så du förstår säkert vart jag vill komma, var en förändring börjar någonstans för att sedan kunna spridas som ringar på vattnet? Ja just det, med oss vuxna.  Och det handlar om vad vi gör, inte vad vi säger. För det ser ju barn igenom direkt.

Okej, det här är inte godis – men det är också det som är poängen, menar jag. Genom att tänka tanken att marknadsföra dessa “Rottuggisar – krispiga påskgula morötter för sylvassa häxtänder” försöker man skapa och erbjuda något annat.  Jag blev glatt överraskad när jag såg dem i affären, sedan beror det på vad vi gör av möjligheten…

Frågan är alltså vad vi vill, orkar med och klarar av. På riktigt. Om vi har koll på våra egna impulser, beroenden eller ej.

Det är där det börjar. 

// Kram Linda

Träning, nutrition och epigenetik.

Du vet kanske hur det är. Först finns inte planerna för det, men så är det något inom en som säger “pssst, jo…” – så befinner man sig plötsligt på plats. Och inser att det är så himla viktigt, att man inte förstår hur man inte hade siktet inställt på det från första början? I helgen hamnade jag på en utbildning för Dr Robert Rakowski, en energisk och kunnig kinesiolog/kiropraktor (bland annat).

Jag (My) och DianaJag har några amerikanska favoriter, han är numera en av dem. Det är Tom O’Bryan om pratar gluten ner på cellnivå och Diana Noland, som är en viktig och kunnig förgrundsgestalt för funktionsmedicinen i USA. Briljanta, alla tre! Det är fantastiska helger när de kommer och delar med sig av sin kunskap.

Jag gillar ju det funktionsmedicinska tänket, som du kanske vet. Det är framtiden, anser jag. Det som tilltalar mig är helhetssynen på kroppen och organen. Sambanden; att allt inom oss hör ihop. Och jag upplever att allt fler söker just de ledtrådarna. För att slippa springa åt ett håll för att få hjälp med örat, ett annat för magen och ett tredje för sin migrän. När det – surprise! – kan ha samma ursprung. Det är olika symtom för en eller flera obalanser i grunden. Det gäller att hitta var det börjar. Funktionsmedicinen jobbar så.

2016 dr RakowskiDet har varit oerhört intressent att gå en kurshelg för dr Bob Rakowski. Lördagens ämne om träning och näring är superviktigt. Mer och mer, kan jag tycka med tanke på hur många som tränar idag. Det är bra att människor är aktiva, men baksidan av (för) hård träning kan stavas inflammationer, näringsbrister och i vissa fall utmattning. Det är inte lika bra. Jag är sannerligen ingen PT men vill kunna råda mina klienter på ett vettigt sätt, särskilt de som kanske har låg näringsstatus och ändå kör hårt.

Det har varit mycket information på två dagar. Många biokemiska reaktioner – på svängig amerikanska. I hög fart. Men kul. Det som lockar mig är att få till sig ny information, se forskning och få en bekräftelse på det man redan gör. Det finns alltid nytt att ta till sig och det lockar mig, att inte stagnera utan röra sig framåt. Vara på tå. Vilja mer. Utvecklas. Forza.

2016 dr Rakowski metabolismVi har berört försurningsproblematik och enzymer. Det endokrina systemet och  hormoner i obalans. Detox och metylering. Toxiner och oxidativ stress. Hur mycket som påverkar oss – men även hur vi kan vända på det och för förbättra för oss själva. Jodå, det går.

Och det har även handlat om sömnens betydelse. Andning. Vilans läkande effekt – det är nämligen det mest antiinflammatoriska vi kan göra: att sova. Man kan lugnt säga att jag har trivts som fisken i vattnet den här helgen.

Kosttillskott, kapslar och tabletter i en handflata.Vi har pratat om vikten av kosttillskott, hur marken idag tyvärr inte ger grödor samma näring som för ett par generationer sedan, så att kroppen kan “gå back” på näringen. Men det kan ta ÅR innan det märks. Och det är ju inte specifikt för de som tränar, utan berör alla som bor på planeten Tellus. Även om vi inte vill se det så, tro på det eller ta till oss det – alls. Jag tänker att “ju förr desto bättre”, vi kan börja förebygga redan nu. Det är så mycket lättare, än att vända på något som redan tippat över…

Här är en bild som säger så mycket om amerikaners näringsstatus.

20160424 224

“Laboratory tests prove that the fruits, the vegetables, the grains, the eggs and even the milk and the meats of today are not what they were a few generations ago (which doubtless explains how our forfathers thrived on a selection of foods that would starve us today). It is bad news to lears from our leading authorities that 99% of the American people are deficient in these minerals and that a marked deficiency in any ons of the more important minerals actually results in disease. Any upset of the balance, any considerable lack of one or another element, however microscopic the body requirement may be, an we sicken, suffer, and shorten our lives.”

Och min egen hemsnickrade direktöversättning till svenska nedan:

“Laboratorietester visar att frukter, grönsaker, korn, ägg och även mjölk och kött i dag är inte vad de var för några generationer sedan (som utan tvekan förklarar hur våra förfäder frodades på ett urval av livsmedel som skulle svälta oss i dag). Det är dåliga nyheter att få höra av våra ledande auktoriteter att 99% av det amerikanska folket har brist på dessa mineraler och att en markant brist på några tillägg av de viktigaste mineralerna faktiskt leder till sjukdom. Varje rubbning av balansen, någon stor brist på ett eller annat element, hur mikroskopiska kroppens krav än är, kan göra att vi insjuknar, lider, och förkortar våra liv.”

Läs gärna mer om Food Alone May Not Provide Sufficient Micronutrients for Preventing Deficiency här:

Journal of the International Society of Sports Nutrition.
3(1):51-55, 2006. p. 53

På sätt och vis är det skrämmande information, men fördelen är att vi KAN göra skillnad själva. Förbättra vår livsstil, skapa nya mönster. Vi har alla 24 timmar på ett dygn, frågan är hur vi väljer att använda dem. Hur vi prioriterar.

2016 dr Rakowski epigenetikSöndagen handlade om epigenetik. Att vår  livsstil kan påverka till 90% och våra gener till 10%. Vill du undvika att ärva dina föräldrars sjukdomar eller obalans och smärta? Gör då på ett annat sätt än de gjorde. Man kan se hur tvillingar som växer upp på olika platser kan få helt olika fysik, om vi är medvetna och skapar en bra yttre miljö samt en gynnsam inre miljö, kan vi stärka oss bättre för framtiden. (Håller du med mig?)

Här kan du se Time Magazine “Why Your DNA Isn’t Your Destiny” om varför ditt DNA inte behöver vara ditt öde – om Sverige. Jättespännande.

2016 dr Rakowski utbildningJag ska nu låta det sjunka in. Skönt ändå att kunna konstatera i efterhand att jag inte hade velat vara utan helgens information. Att träffa kursare och kompisar som har samma intresse. Jag vill avsluta med några klockrena citat från helgen (inte minst för dig Ulrika 😉 )

“Exercise is King. Nutrition is Queen. Together they create a Kingdom.” Ingen kommentar här, det behövs förmodligen inte.

“Abs are made in the kitchen” – vi kan träna hårt för att skapa en muskulös kropp, men maten är grunden till allt. Magrutorna skapas – i köket.

“When in doubt – detox” Det här är min favorit. Kom dock ihåg att kroppen “avgiftar” varenda gång vi andas, det handlar alltså inte bara om “detoxkurer” utan om att avgiftningsorganen ska vara i fas: tex lever, njurar, hud och lungor.

qma hälsoundersökningÖnskar du själv se över din näringsstatus för ett första steg framåt härifrån, kan du boka tid här för en hälsoundersökning eller en individuell kostrådgivning(Det är toppen om du känner till din blodgrupp när vi ses, men det är inget krav.)
Kom ihåg att stabil hälsa byggs över tid.

Jag önskar dig ännu en fin aprilvecka!

// Kram Linda

Mormors rökning och – epigenetik.

Nämen dra på trissor. Nu pratas det epigenetik i nyheterna på bästa sändningstid. Jag var på väg i säng igår kväll och tänkte få mig ett par sköna timmars sömn och en lång återhämtning efter en intensiv och händelserik dag… men jag fick tänka igen. Väga för och emot, välja att stanna kvar uppe och skriva ihop den här texten.

Så himla viktigt tycker jag faktiskt att det här är. Epigenetik.

Hjärtformat i rädislandet.För ungefär 1,5 år sedan skrev jag ett inlägg som jag kallade “Du är vad din farmor åt” – för att det hade kommit forskning om hur det vi äter kan få effekter på arvsmassan och sätta spår i kommande generationer.” Barnbarnen, alltså. Wow. Jag blir så berörd för att det handlar om så mycket, ämnet är så stort. Vi påverkar – kort sagt – hur gener slås på eller av. Med mat, till exempel. Vilket får en följd för framtiden.

Nu visar forskning från Umeå Universitet att om din mormor rökte under sin graviditet löper barnbarnen 20 procents större risk att få astma, även om mamma aldrig har rökt.” Så det handlar alltså inte ens om ifall mormor har rökt tillsammans med barnbarnen – utan om hon rökte under sin egen graviditet… det kan alltså leda till “tidigt debuterande astma som blir bestående hos barnbarnet.” Boom.

Jag blir mållös. Det här är information som oftast har viftats bort, anser jag av egen erfarenhet, men nu har forskare kommit något på spåret och då är det kanske lättare att lyssna. Jag har inget eget intresse av att skrika högst, jag tror att ett  viktigt budskap når fram (till den som behöver och ska få det) även om man viskar. Det gäller bara att vara lyhörd, intresserad och – att vilja lyssna.

Två händer, vars fingrar formar ett hjärta.Men. Det är alltså inte kört, om mormor rökte. Vår egen livsstil kan vi ju påverka – och förändra till det bättre om vi vill! Gör vi som vi alltid har gjort så kan vi inte förvänta oss ett nytt resultat, men väljer vi att bryta mönster kan vi så småningom se en annan utveckling. Det är ju vad epigenetik handlar om. Lägg namnet och ordet på minnet. Det är dags.

Jag möter många modiga människor i mitt arbete. (Och privat.) De vill förändra, förbättra och vågar tänka på ett nytt sätt. Ett annat sätt. Även om de går mot strömmen, det andra skulle vägra, där de väljer att rusta sig till tänderna med tålamod, acceptans och ödmjukhet – egenskaper som vissa medmänniskor kan lida brist på, så de ger hellre kritik, yttrar negativa kommentarer och troligen känner sig hotade av andras förändring. Måste de kanske också förändra sig då?

Men de här modiga människorna har sin egen hälsas bästa för sina ögon och det är både vackert och rörande att se. Tänker de månne på sina barnbarns hälsa…? Rapporter som den här (på engelska här) gör mig både glad och glatt överraskad. Förväntansfull. För det är viktigt, intressant och peppande att vi kan påverka mer än vi tror! Men det är okej om du inte tycker det. Om det låter knepigt, jobbigt, skrämmande och hemskt.

Ett hjärta av gräs.Kom bara ihåg att det här kommer att bli viktigt för framtiden. Den är faktiskt redan här. För det här händer nu. Och jag tror att du är modig. Nej, jag vet. Att du kan och vågar mer än du tror. Du ska bara hamna på rätt väg, in på rätt spår och använda de verktyg som passar för dig. Inga konstigheter.

Jag önskar dig all lycka på din individuella väg dit. 

// Kram Linda

(Önskar du hjälp på vägen kan du nå mig här. Varmt välkommen!)