Julbord och nyårsbubbel är nedsvalt vid det här laget, kanske känner du dig stinn och trött så här i efterhand. Det kan dyka upp funderingar kring vilken väg man ska välja i det här “äta-nyttigare-träsket”. Jag förstår. Då kan det vara intressant att ställa ett antal frågor att få svar på. Så jag radade upp dem – åt dig.
-Varför ska jag gå den här kostkursen?
Du kan vara med på vår kurs om du är intresserad av att göra en förändring till det bättre, att kunna göra medvetna val och hitta närmare till vad det är just du behöver… eftersom det du gör idag inte är tillfredsställande. Kanske har du ont, är trött, känner dig ledsen och deppig eller sover dåligt. Då tänker du kanske inte att maten är en bov i dramat i första hand, eller hur? För det är ju bara mat.
-Jag kan ingenting om mat, hur ska jag förstå det här?
Bra utgångsläge, vi startar från början på en nybörjarnivå. Om du inte förstår är det mitt fel (och jag kan definitivt inte allt – du kanske lär mig något till slut!) så då förklarar jag igen. Vi går konkret igenom kroppens funktioner från cellnivå, steg för steg teoretiskt. Sedan får du provsmaka “alternativ” mat utan tex gluten,mjölkprodukter, socker och erhålla recept , det blir en kedja av lektioner som håller ihop. Vi vill erbjuda verktyg, så att du själv kan fortsätta hemma.
-Man blir sjuk och får cancer av ”allt” idag!
Många av oss blir väldigt sjuka, för att våra kroppar inte är gjorda för den sorts kosthållning vi har idag. Vi får värkande leder, stela muskler, känner smärta och blir trötta – mycket på grund av näringsbrister. Vi äter och äter, men får i oss för lite näring för kroppen att orka gå runt på. Vi skapar ett för surt pH-värde inom oss och det kan skapa en grogrund för allehanda sjukdomar, det är viktigt!
-Hur bör jag tänka för att ta hand om mig?
Har man näringsbrister (vid en hälsoundersökning) kan det vara aktuellt att tillföra balanserande kosttillskott, om det är lurigt att äta sig till balans. Men det som är viktigare än preparat som kosttillskott, läkemedel och behandlingar, är att lära sig äta den mat som kroppen inte blir äldre i förtid av. Det må låta grymt, men eftersom vi skapar oxidation naturligt inom oss, är det någonting som påskyndar åldrandet. Det är ett faktum. Och tidens gång kommer vi aldrig ifrån, men vi kan välja vad vi vill göra av den – hur vi agerar och hanterar situationen. Det är som bekant inte hur vi har det, utan hur vi tar det. Den mat vi väljer att äta, kan hålla oss i balans allt längre. Därför är den kunskapen värdefull.
-Varför ska jag äta som du säger?
Du ska inte äta som jag säger, du bör äta det din kropp behöver och önskar. Utifrån vem du är, hur ditt liv ser ut och framför allt – den blodgrupp du har. Vi skiljer oss åt. Där börjar vi lägga ett stort pussel, som har olika motiv för var och en av oss. Det är den målbilden du kan eftersträva, det vi säger och gör är bara några hjälpande ord på vägen.
Här är några deltagaren syn på kostkursen, från höstterminen 2013.
Är du intresserad av att bredda dina kunskaper när det gäller att ta hand om dig och din hälsa, så kan du läsa mer om datum och tider för vintern/våren 2014 här: Mat för mig, kanske för dig.
Anmälan kan du lämna via detta kontaktformulär… varför inte på direkten?
Men! Om du inte kan vara med på kostkursen, finns det nu en första matbok: 1.Grunderna i läkande kost, där du kan sätta dig in i hur du tillagar läkande kost för egen del. Läs mer om den och kommande matböcker på minnyamat.se
(Klicka på den lilla bilden här intill, så ser du lite tydligare hur framsidan ser ut.)
Jag hoppas att vi ses. Varmt välkommen!
// Kram Linda
(Med reservation för mindre ändringar och uppdateringar.)