Hej då 2013. Hej 2014!

Den tolfte och sista månaden på året städar jag ofta och gärna ut.  Runt årsskiftet är det skönt att kunna slänga bort, rensa ur och välja bort det som inte ska få följa med in i nästa, nya år. 2014. Vad passar in där, av det jag har nu?

Trasslig vass vid den leriga sjökanten.Det är så lätt att klafsa runt i samma smet år ut och år in, väja för det sega och tråkiga men liksom inte få häcken ur. Så jag brukar aktivt se till att röja, sortera och skapa utrymme för att kunna andas lite lättare. De där drivorna av sparade saker, kläder som inte längre passar eller beteendemönster som skaver… allt detta och mer därtill finns det nu möjlighet att göra sig av med – och skapa plats för nytt. Det nya.

Jag älskar det. Sak-letar-genen i mig vill gärna hamstra en himla massa “bra att ha”-saker, men med åren så har jag insett att jag vill både vill ha och behöver tid och plats för vila. Luft och mellanrum. Och som Cornelis så fint sjunger, “…du kan ingenting ta med mig dit du går” tillslut. Det passar mig, på sätt och vis. Det som passar in, blir kvar. Annat ryker.

Jag och min faster har planer på att hyra ett loppisbord efter årsskiftet. Så jag fyller en flyttlåda med “nä, det här har nog gjort sitt nu…”-saker. Problemet är att det förmodligen slutar med att jag kommer att köpa (byta?) hennes saker och hon mina,  om vi inte passar oss. Så att jag får en hel del fina saker till min stuga på landet istället. Men jag ska försöka hålla fast vid det jag behöver göra – och det är att rensa. Som ex-dekoratör är det svårt. Särskilt när jag både lagar mat och fotar och det mesta i dekorväg, som glas och porslin, “kan-vara-bra-att-ha”…

Men skämt åsido. December – avslut. Januari – nystart. Så är det ju varje år, inte sant? En dörr stängs och en annan dörr öppnas, 2013 läggs oundvikligen till handlingarna och ett annat sätt att “avsluta” kan vara att kontemplera och gå igenom (läs: undvika att älta) hur året sett ut. Vad kan ändras för att nästa år ska kännas ännu lite bättre? Vad vill jag hålla kvar vid? Vad var det bästa som hände mig under året? Såna tankar och funderingar kan sysselsätta mig.

Så, just nu gås skåp och lådor igenom när det finns tid över. Papper och pärmar. Eftersom jag samlar och (i åratal) har samlat på inspiration och idéer till mina matböcker som kommer framöver, finns det en-himla-massa-urklipp-och-sånt-som-kanske-aldrig -kommer-att-användas… så det är ett lite annorlunda år. On hold, liksom. Å andra sidan finns det annat som kan rensas ut och bort. Ges bort. Dumpas.

Sprakande vita fyrverkerier mot en svart vinterhimmel.Reningsritualen är såklart symbolisk, som ett renande bad inför det nya året. Och jag är som ett barn i en leksaksbutik inför varje nyår. Jag är så gott som alltid lyrisk inför hur bra det kommer att bli. En ny chans! Om jag sedan i slutet av året summerar och ser att … det kanske inte blev ett fullt så bra år som jag hoppats, så finns det ännu ett nytt år att se fram emot. En ny chans. Jag vägrar att ge upp hoppet om att nästa år kan bli ännu bättre än det förra, det är roligare att drömma och fantisera än att… tillåta sig att bli bitter. Det hoppas jag aldrig kommer att hända.

Det gäller att se framåt. Annars finns risken att jag nöjer sig med det som skaver, det som inte känns bra och så klafsar jag runt i kvicksilver upp till vaderna. Kanske sjunker allt djupare. Men nä, även om jag snubblat och ramlat och slagit mig många gånger, så kommer jag att fortsätta rensa ur, höja blicken och fortsätta framåt. Varje år. Och vet du…? Det ser ljust ut.

Jag önskar dig ett fint avslut på 2013 och en fin start på 2014.

// Kram Linda

Comments are closed.