Hur mår du efter en måltid?

Jag jobbade på ett ställe där jag i personalmatsalen ofta hörde “åh, jag blir så trött efter maten”, när (den mikrade) matlådan eller den inköpta snabbmatslådan var tömd i ett nafs. Armarna korsades och lades ner mot bordsskivan, för att kunna stötta huvudet och så sov man en stund “på maten”. Lunchrast efter lunchrast.

Foto från AftonbladetDet var inga konstigheter. Det var så många som reagerade så att det blev en helt naturlig reaktion. Man gäspade efter maten och sov en stund. Jag blev också trött när jag hade ätit, för jag åt inte särskilt sunt då. Och ju mer jag lär mig om mat idag, hur min kropp önskar ha det och mina egna reaktioner, så inser jag att det är mycket vi gör som rimmar illa med kroppens funktioner. Främst för att vi inte vet och förstår, få av oss gör illa våra kroppar med flit.

Men om man blir trött efter maten, så tar den av vår energi. Och maten ska ju GE oss energi. Det är vårt bränsle, våra inre organs näring. Att gäspa och vilja somna, kan bero på en sömnlös natt innan, hög arbetsbörda och många andra orsaker – men vi ska inte bli trötta av maten. Punkt. Ändå blir vi det. Varför?

Kanske för att vi lär oss från barnsben att mat idag “ska” bestå av mjölmat (pasta, pannkakor, mackor och pajer mm), mejeriprodukter från ko (yoghurt, filmjölk, mjölk osv), potatis (fiberlösa kolhydrater en masse) och annat som blir till sockerarter i blodet när det bryts ner. Insulinpåslaget drar igång, blodsockret pendlar och tröttheten är närvarande inom kort. Insulinet är ett viktigt hormon för att frakta socker in i våra celler, men som vi äter idag åker detta påslag jojo inom oss. Och vill cellerna inte släppa in mer socker  för att det är fullt, så blir sockret kvar i blodomloppet. Det är uttröttande, kan man säga.

Vill vi må bra, så bör vi äta det som håller blodsockret balanserat. Det som dämpar insulinpåslaget. Det som undviker att ta vår energi.

Vetebröd i skuggan, med ett glas saft.För att inte tala om gluten i vete, korn och råg. Jag har skrivit om det förr och kommer att skriva om det många gånger igen: varenda smula av gluten från vete, korn och råg skapar en autoimmun reaktion i våra kroppar. Vi går in i någonting nu som förändrar vårt sätt att se på världen och maten. Våra frukostar behöver inte längre se ut – och i kroppen bete sig – som smågodisEller, de bör helt enkelt inte göra det. Frukosten är en alldeles för viktigt måltid för att beröva kroppen på.

Så vad ska vi göra istället? Tänka om. Tänka nytt. Välja en annan väg. Sätta stopp och inse att det inte längre är “att unna sig” en macka. Eftersom våra ingredienser förädlats, maten processats och tillsatser tillförs, så är det inte vad våra kroppar känner igen längre. Att vi sen väljer att bortse från det, är en helt annan sak.

En solskenshistoria så här långt är en kvinna med svår migrän som kom till mig, hon kunde inte längre få några läkemedel efter att ha provat på både vissa epilepsimediciner och botox (!) utan förbättring. Jag sade ett ord. “Gluten”. För det är vad jag har lärt mig. Hon hade aldrig fått det rådet tidigare och snart ett år senare har hon inte haft ett migränanfall, förutom huvudvärk i början när hon gjorde sin kostomläggning och hennes kropp gick igenom en utrensningsprocess.

Känner du dig bubblig eller gasig i magen…? Kanske har du inte behandlat maten på rätt sätt (som tex blötläggning / kokning av bönor och baljväxter). Eller lider du brist på matsmältningsenzymer för att bryta ner och smälta maten? Bara det faktum att vi stressar i livet (någon…?) och med det skapar en surare miljö inuti än det är tänkt att vara, påverkar våra enzymer på ett negativt sätt; de blir svåra att producera.  Och vi behöver all hjälp vi kan få för att bryta ner maten; omsätta den inom oss för att bygga andra organ, hormoner, hud och hår. Det första (gratis) steget är att TUGGA maten cirka 30-40 gånger innan vi sväljer; att låta maten bli till en vätska. Bara det kan stärka en kropp och balansera inifrån. Det tänker vi inte på och jag hade inte en aning om det förut. Att vara uppblåst eller känna sig svullen efter en måltid är inte normalt för att alla andra blir det, heller.

Och om pulsen höjs efter maten, så är det en indikation på att din kropp reagerar på något du har ätit (inte på ett positivt sätt, utan som att det är något den måste “jobba” med att parera). Prova! Ta din puls innan och efter måltid. 

Luktar det illa när du går på toaletten? I våra tarmar kan maten både jäsa (sockerarter) eller ruttna (svårt att bryta ner maten), så för att matsmältningen ska fungera krävs enzymer, en god tarmflora, lugn och stillhet vid måltid,  den mat som kroppen klarar av att hantera och bra tarmrörelser. För vi ska komma ihåg att matsmältningen börjar i munnen och slutar vid ändtarmen, den påverkar HELA kroppen. Ingenting kommer undan. Allt hör ihop.

Vita skira blommor, gröna blad och några knoppar i bakgrunden.Om du kan gå på toaletten och göra “nummer 2” hela 3 gånger om dagen (när frukost, lunch och middag från dagen innan vill komma ut) och avföringen är lagom fast, så vet du att det funkar. Annars kan du vara förstoppad eller ha en för snabb mage och det kan vara ett tecken på att kroppen inte trivs med den mat du äter. Även om vi numera anser att det är “normalläge”. Här kan du läsa lite mer om skitsnack, en text jag skrev för snart 2 år sedan. Det är trots allt högaktuellt ännu.

Jag hoppas att du känner dig nöjd, lugn och har fått energi efter måltiden. Utan cravings (begär) efter kaffe, choklad eller sötsaker. Då har du hittat rätt. Grattis.

Här kan du hitta råd och stöd i mina matböcker.

(Vill du ha hjälp med en individuell kostrådgivning eller en hälsoundersökning, så når du mig via detta kontaktformulär. Välkommen!)

// Kram Linda

Comments are closed.