I många långa år hade jag en diffus och kvävande känsla inom mig, jag visste inte var den kom ifrån men ofta under mörka nätter och tidiga morgnar kände jag att “jag mår inte bra“. Ibland uttalade jag orden för mig själv. “Nej, jag mår inte bra”. Men vad jag skulle göra för att balansera mig visste jag inte då.
Under årens lopp har jag kunnat sätta fingret lite mer på vad det har handlat om för mig. Vad det har varit som gjort att jag inte har mått bra. För ett par år sedan, när jag kraschade fullständigt för att inte komma ur sängen, så gjorde jag ett val att söka och hitta en väg tillbaka. Eller framåt, beroende på hur man ser det. Jag hade kanske aldrig varit på rätt plats i mig egentligen, så var det verkligen att hitta tillbaka…? Jag har lagt tid och energi på att läka mina sår, skapa nya mönster och förändra min livsstil. På 7 år byts kroppens alla celler ut. Så idag tänker jag andra tankar.
Men visst har jag fått hjälp med att tänka andra tankar, bryta gamla mönster för att skapa nya och hitta en annan inriktning i livet, eftersom den förra kommit till vägs ände. Eller, fått och fått. Jag har sökt och betalat för hjälp. Investerat i mig själv, för framtiden. Inte en krona under alla dessa år ångrar jag. Då hade jag ju inte varit här idag.
I dagsläget är det många som kommer till mig för en hälsoundersökning och säger detsamma. “Jag mår inte bra”. Men de vågar inte riktigt stå för det för deras värden är oklanderliga, men de känner att de inte mår toppen. Det är inte sjuka, men känner sig inte heller friska. Det är en märklig loop av känslor, har jag inbillat mig att jag mår dåligt? Okej, kanske bäst att ge upp den tanken. Släppa taget om känslan och ladda om. Bita ihop. Prova lite mer. Gå lite längre. Å andra sidan är det ju ingen klockren möjlighet att vila, landa och läka. Det kan vi vara överens om?
Jag ser det som att vi på olika individuella sätt kan skapa obalanser inom oss genom livet; i våra fysiska kroppar, i våra själsliga världar, i våra tankegångar och våra känsloregister. Har du slagit på dig själv? Tryckt ner dina drömmar? Valt att utesluta vissa tankar och låta andra mala? Svalt dina känslor? Tänk på hur mycket allt detta kan påverka oss. Klart att vi kan “må dåligt” på många olika sätt, så många fina dimensioner som vi människor har. Inget konstigt, egentligen.
Är vi motiverade och inspirerade att förbättra oss själva och våra liv, så kan vi göra stora förändringar. Det går att skapa nya mönster, om vi vill. För frågan är vad vi är villiga att uppoffra. Ofta fordrar bestående förändringar tid, pengar och engagemang. Är du ändå redo att ta nästa steg? Har du kommit överens med dig själv om att din framtid är så viktig att du vill gå ifrån stadiet “jag mår inte bra” till att möta ett nytt liv? Trots att det inte finns några garantier, men att du vill må på ett annat sätt som just nu? Fundera på saken några varv till.
Jag jobbar med stresshantering i form av yoga, med individuella kostråd, hälsoundersökningar med rekommendationer av kosttillskott – eller att skapa en grundläggande förändring genom att byta sin livsstil. Med myrsteg eller stora kliv, beroende på vem min klient är och vilket tempo han eller hon önskar. Det vi ska komma ihåg är att förändring byggs över tid. Det finns nog ingen “smart och snabb” lösning för en hållbar livsstilsförändring. Men vi skapar den tillsammans, om du coachar mig att coacha dig.
Utöver det jag kan, så har jag kontakter och kolleger som jag kan rekommendera, förmedla och slussa vidare till inom andra områden. Ett nätverk av människor som har sina specialiteter och i min värld är det klokt att ta hjälp av dem eller den som gått före. Som levt genom sin egen förändring och kommit ut på andra sidan, ett levande bevis på att det kan gå – en morot och motivation. “Walk the talk“, som man brukar säga. Att leva efter att göra själv som man lär ut till andra.
Men det som ALLTID är en springande punkt, är att förändring handlar om eget ansvar. Att kunna förlita sig på sin egen inre kraft. Det finns som sagt människor runt omkring att ta lärdom av och få tips ifrån, men vi måste var och en göra den egna resan. Det kommer vi aldrig ifrån. Och det bör vara en positiv utveckling, även om det under resans gång kan kännas lite tvärtom i perioder. Det hör till att tveka ibland, nästan vilja ge upp och sedan komma åter. Fatta nya beslut. Starkare och ännu mer motiverad.
Har du samlat dig och känner att det är dags? Att förändringens vindar blåser?
* Du når mig via detta kontaktformulär om du har någon fråga.
* Och här kan du boka tid för hälsoundersökning (nybesök) i höst, för nu har jag väldigt få tider kvar innan sommaren.
Välkommen.
// Kram Linda
Ps. Är tarmen trött, genomsläpplig eller “trasig” så påverkar det upptaget av näring och förmågan att ombilda de tänkta byggstenarna för att kunna skapa signalsubstanser (som serotonin) och hormoner… därmed kan vi bli “deppiga” på grund av det vi äter eller inte äter, om vi ser till det enteriska nervsystemet/bukhjärnan. Visst är det intressant? Ds.