När 2015 blir till 2016.

Det är något visst med att kunna lägga ännu ett år till handlingarna. Bakom sig. Just det där att kunna se om det blev som man hoppades och trodde, vi vet ju inte det förrän efteråt. Förstås. Men även det faktum att man klarat sig igenom ännu ett år med livet i behåll, det är inte alla förunnat.

Ensamma fotspår i snön.Jag tycker om att se fram emot ett nytt år. Som ett vitt oskrivet blad. Vad som helst kan fylla ut det pappret under året, så kan man se över det vid årets slut. Det är något lockande med det. Men en kvinna jag träffade i jul, berättade att hon tycker årsskiften är vemodiga. Och hon har alltid tyckt så. Det är väl det där att man vet vad man har bakom sig, men att det är oklart vad man har framför sig. Och visst kan det vara så.

År 2016 vet vi ännu ingenting om. Men 2015 kan summeras nu.

Runtom i världen har det varit ett turbulent år. Jag tycker att det har varit det för egen del också. Så många upplevelser, tankar och känslor i omlopp. Jag har haft ett stort behov av att vila, sova och läka. Större än förut, eller så är det åldern som gör sitt till. Att det var enklare att ladda om vid 20 års ålder än när man är närmare 40.

Två händer, vars fingrar formar ett hjärta.Och apropå det. Jag fyller 40 i vår. Förutom att det känns snudd på overkligt, blir det egentligen bara bättre att lägga ännu ett år till handlingarna. Idag vet jag så mycket mer om vem jag är, vart jag vill och vad jag ska göra… även om det är långt kvar på resan och vi kanske aldrig når ända fram. Jag tycker att det blir bättre, hur som helst. Och jag tror inte bara att det är inbillning. Siffran 40 känns lite stressande på sätt och vis (tiden går fort), men med tanke på den vän jag har som inte nådde dit, vill jag göra det allra bästa av min stund på jorden.

Jag har fått möta många nya människor under 2015, främst klienter och yogisar. Det är – som jag brukar säga – en väldigt stor fördel med mitt arbete. Jag känner att jag befinner mig på en fin plats och det har vägt upp den turbulens som varit i övrigt. Det är med stor tacksamhet jag ser fram emot 2016. Jag hoppas få möta fler öppna, ärliga människor som längtar efter det genuina.

hjärta i pudersnöMina vänner har varit fantastiska. Mitt i allt vet jag vilka jag kan söka mig till, vem som kan svara i telefonen mitt i natten och även om jag inte ringer så vet jag att de finns där. Som pärlor och kristaller, gnistrar och glimmar i mörkret. De som skrattar med mig i solsken och håller ett paraply över mig i regn. Jag hoppas dessutom att jag är den personen för några andra, det känns som att jag har varit det i ett par fall i år.

(Dock har jag inte gått några speciella utbildningar i år, som jag kan minnas så här på rak arm. Det kan bero på dåligt minne, men även att det har varit så många och långa under tidigare år, så jag har hållit mig på en lugnare nivå. Känt att hjärnan har behövt vila. Men det som redan finns där har processats.)

Det har varit ett händelserikt år i övrigt. Min gudson konfirmerades i maj. För inte så många år sedan höll jag honom under en dopakt och nu har han plötsligt tagit moppekort. Det är glädjande att se honom växa upp till en så fin människa. Det har jag minimal delaktighet i, men ändå. Det är fint att se.

En lila väldoftande syrén i närbild.Jag fick möta några magiska människor i midsommartid, precis vad jag behövde då – på den plats jag befann mig. Det är ett dygn som kommer att leva kvar länge, det blir så när hjärtan är öppna. När man når fram till varandra, fastän man aldrig har setts förut. Inte alltid så vanligt att få uppleva.

I juli månad spenderade jag två veckors sommarsemester med min fina vän Tiina i Småland, det är också ett par vackra dagar som jag kommer att minnas för evigt. Med hennes fina barn och våra galna upptåg.

Vi höll en kostkurs i Märsta för en härlig grupp, med start i september. Och det är ett roligt upplägg för samtliga (tror jag, åtminstone får vi den responsen) med teori och provsmakning av mat. Dessutom lär jag mig alltid så mycket om både mig själv och andra genom våra kostkurser. Lärdomar som är guld värda.

HMA staplarJag gör allt fler HMA – hårmineralanalyser – och det är oerhört intressant. I höst ökade det nog ytterligare. Analyserna säger en hel del om våra näringsämnen, eventuella brister och ämnes-omsättningen. Det som glädjer mig enormt är att allt fler tycker att det är intressant och vill veta hur de själva kan förbättra sina situationer. Tack alla!

I oktober höll jag ett föredrag på temat Gluten och socker i Gustavsberg, på Balans med Omtanke. Det var också intressant. Ämnen som berör många, det är ju “inte bara att sluta med”… men många fler vill förstå och förändra för sin egen skull. Det är intressant och givande. Människor vill ta ansvar för sin hälsa och söker sina svar. Fortsätt med det!

I november fyllde mitt företag Mitt nya liv 4 år. Och ett par veckor senare, i december, blev jag färdig med min tredje matbok i ordningen: 3.Festmat. Det är makalöst skönt. Jag är så glad och tacksam gentemot dem som har sett fram emot den och genast beställt ett exemplar eller flera. Vill du fortfarande ha en skickad så tar jag 300 kronor för dem styck december ut, från januari tar jag 400 kronor. (Om så, kan du meddela mig via detta kontaktformulär.)

luciatåg 2015Jag har återigen – och för sista gången – fått njuta av Uppsala Musikklassers Luciatåg i Uppsala Domkyrka. Här går en speciell era i graven när min gudson slutar nian till sommaren. Det har varit så tacksamt och fint att få vara med under alla dessa vackra och stämningsfulla år. Tusen tack!

Julafton bjöd på släkt och umgänge, mycket god mat och julnattsmässa. På juldagen träffade vi “En man som heter Ove” och det var som jag hade hoppats efter att ha läst boken. I går fick jag avnjuta “Kristina från Duvemåla” på Cirkus, ca 20 år efter det senast begav sig, tillsammans med en bunt vackra tjejer.

julnattsmässajuldagsbio 2015

kristina från duvemålaDet har varit en fint år. Turbulent men bra. Kanske borde det vara vemodigt att släppa taget om det, men min nyfikenhet inför 2016 är större. Jag hoppas och tror att det kommer att bli bra.

Jag önskar dig en Gott Nytt År. Och välkomnar 2016.

// Kram Linda

Comments are closed.