Det här är intressant. Som jag har berättat tusentals gånger både muntligt och i skrift, hade jag så gott som “noll koll” på kroppen innan jag kraschade 2006. Jag visste hur en kropp borde fungera, med grundskolans biologilektioner i åtanke, men jag var mest uppe i huvudet och tänkte inte på att det händer att en kropp inte riktigt kan fungera så… jag visste inte ens om det.
Tänk på saken. Maten börjar brytas ner redan i munnen. Visste du det? Enzymet amylas utsöndras medan vi tuggar och bryter ner sockerarter (alla sorters kolhydrater) så att det du äter blir allt sötare ju mer du tuggar, om det innehåller socker. Prova. Maten bör tuggas 30-40 gånger och vara som vätska (!) när vi sväljer för att underlätta matsmältningen, till och med soppa bör vi tugga. Om inte, får kroppen istället fullt upp med att bryta ner maten som är i för stora bitar. Det tar energi. Så var det för mig.
Ofta handlar det om små skiftningar, brister på vissa näringsämnen som gör att det haltar lite. Som påverkar helheten, fastän det verkar så litet. Maten fortsätter att brytas ner i magsäcken, men om jag som person inte kan producera tillräckligt med saltsyra (HCl) i magsäcken för att det är obalans inuti, hur bryts maten ned då…? Inte riktigt lika bra. Så var det för mig.
Maten var alltså alldeles för otuggad och HCl-bristen gjorde att jag hade svårt att bryta ner maten alls. Dessutom var min tunntarm genomsläpplig (“läckande”). Detta till allra största del på grund av mitt intag av gluten från vete, korn och råg. Det är proteinet som skövlar de viktiga flimmerhåren i tarmen, som kan göra slemhinnan skör och skapa ett inre kaos eftersom hela biokemin vänds upp och ner. Så var det för mig.
När man inte tar upp näring ordentligt i tunntarmen signalerar kroppen förstås att den vill ha mer mat för att få energi. Och jag behövde egentligen kalcium, zink, C-vitamin, E-vitamin, D-vitamin och hela B-vitaminkomplexet (bland annat), men valde istället med att äta det som låg närmast… inte sällan gluten eller socker för snabb energi. Vilket i sig förstås förvärrade mitt läge. Men det är inte lätt att veta när man mest är uppe i huvudet och inte vet hur en kropp ska fungera. Idag när jag har bättre näringsstatus kan min kropp signalera att den är mätt eller nöjd, men så var det inte då. Jag åt jämt. Så var det för mig.
Kombinationen näringsbrist (när kroppen alltså kan signalera svält) och socker är ingen höjdare. Sockret tar energi, kroppen ska hantera både att den önskar näring och får fel sorts näringsintag. Knepigt? Jo tack. Men hur tusan ska jag komma i fas med det? Förvirringen var total. Så var det för mig.
Det var här jag ville börja studera kost, näring och läsa Funktionsmedicin. Ville förstå vad som hade hänt för att skapa denna obalans inuti. Lyssna till kroppens rop. Sorterade, läste, anammade, provade och provade igen. Jag försökte reda ut vad min kropp ville ha och framför allt – hur organen fungerade. Jag hade ju inte haft en aning! Det handlar inte alltid om kalorier, utan om hur tarmarna hör ihop med levern, som hör ihop med ämnesomsättningen, som hör ihop med immunförsvaret som hör ihop med nervsystemet… ja, du förstår. Det var ju rätt omvälvande.
Det är därför jag anser att det är så VIKTIGT att ha ett Funktionsmedicinskt tänk. Att tänka på kroppen som en helhet – att allt hör ihop, även om det kan vara svårt att se. Med nya tider kommer nya utmaningar och vi kan lära oss att förstå hur vi kan stötta kroppen på ett bra sätt. Kapa omvägar, gå på kärnan. Ta hand om det som haltar och stärka helheten.
Anledningen till att jag inte tänker kalorier i första hand är för att jag tänker blodgruppskost. Jag fokuserar på blodet för att det är så viktigt i kroppen. Vill vi att blodet ska klumpa ihop sig (agglutinera) eller inte? Svaret är enkelt för mig. Det kan vara lätt att äta något som är kalorisnålt och vräka på med det, men som ändå inte passar för min blodgrupp. Då skulle det inte kännas rätt i grunden alla fall. Så jag väljer de lektiner (proteiner) som passar bäst för min egen blodgrupp.
Resultatet av mitt socker- och glutenätande blev övervikt. Jag har väl aldrig varit direkt smällfet, men det går till och med att vara “skinny fat“. Det blev fett av det socker som inte kunde omvandlas till energi (jag hade ett högt sockervärde) – jag hade till och med begynnande fettlever – och det var intressant att i det läget vara överviktig men undernärd. Det låter ju som en rejäl paradox.
✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱
Men jag upplever att det är väldigt vanligt idag bland mina klienter. Många som kommer till mig vill “gå ner i vikt”. Då brukar jag förklara att det är vissa saker som är viktiga i grunden:
1. Först att komma i fas med näringsstatusen, att inte vara i “svält” och ha brist på näringsämnen, för då vill kroppen inte prioritera att släppa vikt.
2. Hur utmattad är kroppen? Binjurar som är trötta brukar göra det svårare att släppa vikt, om man har levt under stress en längre tid.
3. Välj mat som passar för blodgruppen, annars blir det en kamp för kroppen och immunförsvaret att sortera ut lektiner att skydda kroppen mot.
✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱
Det här är förstås min syn på saken. Det jag har lärt mig utifrån min egen kropp, genom att känna efter och undersöka, mäta testresultat och göra på ett annat sätt. Men det innebär inte att alla ska göra som jag, för var och en har sin individuella väg och det tycker jag är viktigt. Vi är alla lika, men ändå så olika.
Och när man börjar förstå att det är smart att lyssna till kroppen och organens funktioner, så kan man börja läka på riktigt. Vi har alla en läkande förmåga inom oss, bara vi håller kartan åt rätt håll. Om vi vänder kartan upp och ner kan vi ju lika gärna rusa i blindo åt fel håll? Jag fick vägledning på min resa, nu vill jag hjälpa andra att orientera rätt.
Jag var inte så vass på orientering (heller) i skolan, men det bevisar ju också att man kan bli bättre om man vill. Ger det tid och energi. Brinner för det man gör och tror på det, för att man känner en stor skillnad i sin egen kropp. Även om man har varit överviktig och undernärd.
Önskar du hjälp? Här kan du boka tid för en hälsoundersökning eller mejla mig via detta kontaktformulär.
Varmt välkommen!
// Kram Linda