Åh, när man fyller 65 år ska man firas rejält efter ett långt arbetsliv och en möjlig pension i annalkande. Min pappa har just fyllt 65 år, men jag skriver “möjlig” för att jag inte tror att han är riktigt klar ännu. Han är bra på sitt jobb, den här byggnadsingenjören. Men firas ska man förstås. Och det finns alltid något att fira!
I november för 5 år sedan, när pappa fyllde 60 år, så åkte vi i familjen till Teneriffa på en gemensam resa till solen. Nu gjorde vi en Prag-resa över fyra dagar och hade det mysigt. Vilken fin stad! Ingen av oss hade varit där tidigare, min tanke inför var – som så många andra gånger – “vad kommer det finnas för mig att äta…?” Lite väl mycket, skulle det visa sig. 😉 (Herre min skapare, så mycket mat.)
Men mina tankar kretsade främst kring gluten, som jag skyr så mycket jag bara kan. Får jag i mig det av misstag så kan jag inte göra så mycket, men jag vill ju undvika det. Mycket gluten i form av bröd, hur skulle jag hantera det? Vilken sorts frukost på hotellet? Vad kunde jag ta med själv? Vad skulle man kunna köpa i butiker där? Jag pusslar ju i skrivande stund med en fjärde matbok som har inriktning på “Picknick och resa” så tankarna rör sig i det området.
Därför, döm om min förvåning och tacksamhet när jag kunna känna “vilket härligt land!” Att det skulle kunna vara lätt att vara på besök, att det fanns alternativ och att mina medhavda “nödlösningar” som nötter och avokados låg kvar i väskan – men det är aldrig fel att ha med några sådana ändå.
Det var roligt att se restauranger ha sånt fokus på allergener och dessutom tydlig information om detta, särskilt eftersom jag (så gott som) alltid ställer frågan “is there any gluten in it…?” På ett av dessa ställen låg en lista framme på allergener, där varje siffra fanns återgiven i menyn. Jag tror att det främst var jag i min familj som hörde änglakörer, om man ska vara ärlig, men jäklar så mycket lättare det blir! Enkelt.
Förmodligen är det så många flera generellt som väljer bort allergener (som tex gluten, mejeriprodukter från ko, soja, skaldjur, jordnötter och så vidare) för att man har upptäckt att man mår så mycket bättre utan vissa saker – såvida man inte får direkt andnöd, då är det ju galet viktigt att undvika.
Till frukost på hotellet fanns det rikligt med gluten, men det gick att välja kokt ägg, grönsaker och lite annat istället. Jag ska vara helt ärlig med att jag inte helt uteslöt mejeriprodukter (läs: yoghurt) och sockerarter, vilket jag borde ha gjort, men det fanns mycket annat att välja på ändå. Det går om man vill.
Vi hittade dessutom en italiensk helt glutenfri (!) restaurang – även när det gällde pasta. Min familj ville gärna prova på att äta helt glutenfritt en lunch – inklusive bröd och öl – och det var både fint och gott! Mycket uppskattat. Restaurangen heter “Alriso“ och jag rekommenderar den gärna. De hade till och med en glutenfri Tiramisu (!) som jag valde att prova – trots mejeriprodukter och socker – som dagens 65-årstårta. Ibland får man välja sin “strider”, men så länge de är glutenfria… så, ja tack.
Det kändes så positivt, vi var alla mätta och belåtna efter måltiden – någon något förundrade över att en pasta kunde vara så god ändå och någon ville se om samma öl gick att beställa hemifrån…? Roligt att det kan vara så bra.
Vi avverkade många mil (?) genom att promenera hela dagarna, så det var väl helt okej att äta mycket. Karlsbron, borgen på höjden, kyrkor, synagogor och judiska kyrkogården, alla dessa vackra små gränder och stora affärsgator. Vi har vandrat över tusentals kullerstenar och sett ut över hela staden från det höga tornet vid det gamla torget av Prag… då måste man ju äta också! 😉
Som final på födelsedagsfirandet, besökte vi även en fine dining-restaurang Svatá Klára, en bit utanför Prag – i en naturlig grotta. Vilken fin upplevelse! Varenda detalj var genomtänkt, servicen i toppklass och vi fick sitta intill en öppen brasa. Det var en hög mysfaktor och ett värdigt firande. Även de kunde trolla fram glutenfria alternativ, som bröd till en skaldjurscocktail och i efterrätten, trots att vi hade glömt att meddela att vi faktiskt var några som önskade glutenfritt…
Summa summarum? En fin resa och bra dagar tillsammans med familjen. God mat, många mil i benen, upplevelser och minnen för livet. Jag är tacksam för allt nämnt ovan och för att det var så pass lätt att äta i en stad som Prag…
Namaste och tack, för allt. ♥
// Kram Linda