Det här är blodigt allvar (för mig).

Jag har sedan ett antal år tillbaka (snart tio…?) fastnat för det som kallas för blodgruppskost. Jag bara älskar det och pratar ofta om det. Men för många låter det tydligen helt-uppåt-väggarna-galet (“-Va? Varför blodgrupp?!”) , men jag ska med nöje förklara vad det är jag blivit så förtjust i.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Först. I Sverige står hjärt- kärlsjukdomar för nästan hälften av alla dödsfall enligt Linköpings universitet. “Rökning, övervikt, diabetes, stillasittande, dåliga kostvanor, högt blodtryck, stress och ogynnsamma arvsanlag är de vanligaste riskerna för att drabbas.”

En snabb googling meddelar att var tredje sörmlänning äter blodtrycksmedicin. (Var tredje!) “I fjol skrevs det ut drygt 620 000 recept på blodtryckssänkande medicin, 172 000 fler än 2006”. Ökningen ses som något positivt, eftersom man “under de senaste 20 åren har vi allt mer insett vikten av att behandla högt blodtryck”. (Men någonstans kommer ju det höga blodtrycket ifrån…?)

För att inte tala om åderförkalkning, hjärtsvikt (nedsatt pumpfunktion), arytmi (olika rytmrubbningar) och många äter blodförtunnande läkemedel för att förhindra att blodproppar bildas. Någonting påverkar vårt blod, okej?

Närbild på en blodröd ros och tre rosenknoppar.Där är vi överens. Och oavsett vad det är som ligger bakom detta i antingen livsstilsmönster (75%) eller gener (25%), är jag av åsikten att det är viktigt att ta hand om blodet, hjärtat och kärlen. För börjar “pumpen” krångla… nej, det vill vi inte vara med om. Kroppens batteri. Usch.

Vi ska vara försiktiga med den kropp vi har fått till låns från födelse till det sista andetaget. “Kostymen”, som vissa ser det. Andra kallar det sitt “tempel”. Hur ser du på din kropp? Har du ens tänkt tanken? Jag hade det inte när jag kraschade.

Du är förmodligen beredd på vad jag kommer att skriva nu. Men först; blodet påverkas av rökning, stillasittande men även hård träning, övervikt/undervikt och – stress i alla former. Med detta sagt vill jag fokusera på näring; mat och dryck. För vi måste börja ta på allvar att vi skapar vår kropp av det vi äter; även blod och vävnad bildas av maten vi äter (råvaror eller tillsatser?).

De fyra blodgrupperna; O, A, B och AB, skrivna med olika typsnitt intill varandra.Därför är jag förtjust i blodgruppskosten. Far och son D’Adamo (James och Peter) har skrivit en bok om detta och hur de kom fram till skillnaderna mellan blodgrupperna. Jag citerar lite längre stycken nedan, men som en sammanfattning kan man säga att immunförsvaret reagerar på de proteiner (lektiner) vi äter, och blodet klumpar ihop sig (agglutinerar) – det känns inte bra att det sker i blodet. Det är min personliga syn på saken.

“-Men ska man inte få unna sig något? Inte ha lite kul?” Jo, verkligen. Men läs gärna igenom sjukdomarna ovan, om det du äter skapar obalanser, hur kul blir det då? Tänk för en sekund 15 år framåt i tiden, hur vill du må då? Sedan kommer vi tillbaka till här och nu – för det är i nuet vi skapar framtiden.

Det är komplicerat att äta skräpmat eller annan mat full av e-nummer och dricka läsk eller energidrycker, inta alkohol eller koffein och sedan bli missnöjd med att kroppen säger ifrån med obalans, trötthet eller smärta. Den vill oss bara väl och föredrar att vi gör andra val. Men lyssnar vi?

Det kan vara lite stökigt till en början att skapa nya livsstilsmönster, men du kan vara din egen hjälte. Det gäller bara att hitta inspiration och motivation att göra en förändring och ge kroppen det bästa du kan.

Jag har gjort mina matböcker just för att hjälpa till på vägen, här kan du läsa mer om 1.Grunderna, 2.Vardagsmat, 3.Fest och 4.Picknick & resa (5.Barnen och 6.Balans är på gång…) De är uppbyggda på tanken om blodgruppskost, men jag har även tagit bort inflammatorisk kost som till exempel gluten, mejeriprodukter från ko, raffinerat socker och fläskkött.

(I värsta fall; se på någon äldre person i din närhet som inte mår bra alls och gör ett val… hur vill du må i den åldern?) Vi vill ofta att kroppen ska reagera på ett visst sätt, fastän vi inte ger den förutsättningarna för det = viktig påminnelse.

Närbild på en vacker blå blomma.Jag vill även påpeka att jag i mina kostlistor även har tagit bort sojaprodukter för blodgrupp A, då det inte stämmer överens med min syn på att äta fytoöstrogen (men det gör var och en som den vill.) Hur som helst är mina rekommendationer inte exakt som de ursprungliga listorna från D’Adamo.

Läs gärna mer nedan och fundera på ett svar för egen del… skulle det vara så helt uppåt väggarna med blodgruppskost?

// Kram Linda

Bild på boken "Ät rätt för din blodgrupp" av Peter D'Adamo.Utdrag ur boken “Ät rätt för din blodgrupp”:

Om immunsystemet:
”När ett blodgruppsantigen känner av ett främmande antigen som kommit in i systemet skapar antigenerna genast antikroppar mot det främmande antigenet. Antikropparna är kemiska ämnen som tillverkas i cellerna i immunsystemet och som är konstruerade för att markera, fästa sig på och förstöra det främmande antigenet. Antikroppar är cellernas motsvarighet till försvarets smarta bomber. Cellerna i vårt immunsystem tillverkar otaliga typer av antikroppar. Varje antikropp är konstruerad för att identifiera och fästa sig på en främmande antigen. En ständig kamp utkämpas mellan immunsystemet och de inkräktare som försöker förhindra eller mutera sina antigener till nya former som kroppen inte ska känna igen. Immunsystemet svarar på angreppen med en ständigt ökande uppsättning antikroppar.

När en antikropp träffar på ett antigen från någon mikroorganism som identifieras som inkräktare, inträffar en reaktion som kallas agglutination (hopklumpning). Antikroppen fäster sig på virusantigenet och gör det klibbigt. Vid agglutination av celler, virus, parasiter och bakterier, klibbar de ihop och bildar klumpar. Därmed blir det lättare för kroppen att göra sig av med inkräktarna. (…)”

Lektiner: samband med kost
”Det inträffar en reaktion mellan blodet och den mat vi äter. (…) Detta vet vi på grund av en faktor som kallas lektiner. För att uttrycka det enkelt; när vi äter något som innehåller lektiner som är oförenliga med våra egna blodgruppsantigener, kommer lektinerna att rikta in sig på något organ eller system i kroppen (njurar, lever, hjärna, magsäck osv) och börja agglutinera blodkropparna i detta organ. (…)

När lektinproteinet, som fortfarande är intakt, etablerar sig någonstans i kroppen har det bokstavligen magnetisk inverkan på cellerna i detta område. Lektinerna får cellerna att klumpa ihop sig, vilket får immunsystemet att rikta in sig på de hopklumpade cellerna för att förstöra dem som om de vore främmande inkräktare. Denna hopklumpning kan orsaka sjukdomar som colon irritable och levercirros eller kan blockera blodflödet genom njurarna.”   

…för mig personligen och flera av mina klienter känns denna kost bra i kroppen. Och det kommer alltid att hävdas att det inte finns vetenskapliga grunder för blodgruppsdietens hälsopåståenden och rekommendationer – men det påstår jag inte heller. Jag föreslår att göra ett försök om man vill, om man söker egna lösningar på obesvarade frågor eller inte kommer tillrätta med någon obalans i kroppen. Annars kan man bara strunta i blodgruppskosten. Eller läsa “Blodgruppsdieten: fantasier och kvacksalveri” från 2004. 😉

För mig är det här inte konstigt. Att välja att äta läkande kost för att dämpa inflammatoriska processer och lugna immunförsvaret, bland annat. Samt ta hänsyn till blodet, samt därmed hjärtat och kärlek… förlåt, kärlen.

// Kram igen, Linda

Comments are closed.