Obalans och smärta

Smärta och obehag är ett tydligt tecken – symtom – på obalans, från min egen kropp – någonting den försöker säga till mig. Och om jag inte lyssnar när den viskar eller höjer rösten, så kanske den skriker till slut.

Vy över Årstaviken i kall gråskala, skog, vattenyta och himmel.

Det tål att tänkas på, för om den obalans som ger sig till känna medvetet kan motverkas i tid, så behöver den kanske inte bli så överväldigande…?

Ändå kan det kännas lättare att bita ihop, titta åt ett annat håll, stå ut med smärtan eller döva den med läkemedel, sprit eller sex och stappla vidare.

Varför gör vi så? Är det hjältemodigt eller respektlöst mot sig själv att springa på och inte lyssna inåt? Men vi är inte mer än människor, vi vet vad som är jobbigt och gör ont – det drar vi oss för att möta, in i det längsta.

(Hinner inte. Vågar inte. Det kan ju innebära att jag måste möta allt som inte fungerar i mitt liv; kanske byta jobb eftersom jag vantrivs så att jag får ont i magen (och vad ska jag göra då!?), bryta upp ur min relation eftersom jag känner att min partner inte prioriterar oss, eller så har jag förlorat känslorna för min partner och vet att det kommer att knäcka honom/henne… eller så måste jag kanske möta min egen djupa rädsla inuti – rädslan för att inte duga, inte vara någon… att stå ensam?)

Det finns mycket att vara rädd och ducka för.

Själv slog jag dövörat till och linkade skadad vidare, men en vårmorgon 2006 vaknade jag upp och kunde inte ta mig ur sängen. Den större delen av mitt liv hade jag tyckt att det var ett tecken på svaghet att inte orka mer och lägga sig ner. Som att ge upp. Att inte palla trycket, att tappa alla bollar som man slängt upp i luften och smidigt jonglerat med.

Gråkalla nyanser över Årstaviken, en brygga, vattenyta, skog och himmel.

Min kropp hade ju bevisligen försökt kommunicera med mig – i flera år. Genom smärtor i magen, en enorm trötthet, höga nivåer av stresshormoner, sötsug och ett  skyhögt blodsocker… bland annat.

Men någonstans långt, långt in i bakhuvudet hade jag till och med i förbifarten tänkt tanken att “…det här tempot kommer aldrig att hålla” – eftersom jag egentligen vetat om det.

Här är några av dagens vanliga vanliga obalanser och smärtor, samt vad man kan tänka på för att kunna underlätta dem. Men vi alla är olika, ta till dig det som känns rätt i dig.

Allergi / intolerans
Autism / ADHD
Armar & händer
Ben, knän & fötter
Benskörhet (Osteoporos)
Binjurar
Cancer
Candida
Depression
Fetma
Försurad kropp (Acidos)
* Gallblåsan & gallan
Hjärta- & blodkärl
Högt blodtryck (Hypertoni)
* Högt insulinpåslag / Diabetes
Hudutslag / eksem
Huvudvärk / migrän
Infertilitet
Inflammatoriska processer
Kolesterol 
Läckande tarm
Levern
Lungor & luftrör
Lymfsystemet
Mage & tarm
Njurarna
Ryggen
Rynkor
Sköldkörteln
Underliv
Utmattning / Utbrändhet
Värk i leder
Vikten
Åldrande
Ögon
Öron-näsa-hals

Vill du börja att tyda din egen kropps signaler, hjälpa den och dig att må bättre genom lugnande personlig yoga eller en individuell kostrådgivning?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.