Hormonbalansen

Du har säkert hört talas om hormoner, men kanske inte riktigt vet vad det är eller hur det fungerar.

Närbild på en röd, småblommig kärleksört med gröna blad.Egentligen har de allra flesta processer i kroppen med hormonbalansen att göra på något sätt, även omdet handlar om så skilda obalanser som att vi blir fullständigt utmattade, lider av infertilitet eller hur ämnesomsättningen och vikten fungerar.

Men det verkar på många sätt vara mer accepterat att tro att kroppens hormonbalans inte har att göra med vår livsstil. Kanske handlar det egentligen om att vi inte vet hur sambanden ser ut?

Men kombinationen av stress, den kost vi väljer att äta, återhämtningen under sömntimmarna och vätskeintaget, samt om vi kan skapa balans inom övriga områden i livet – det spelar absolut roll.

Hormonbalansen rymmer många av de mest komplicerade processerna i kroppen, så den ska vi vara väldigt rädd om och försiktig med, precis som med det ömtåliga nervsystemet.

Hormonerna är kroppens små “budbärare” av proteiner som tillsammans med enzymer styr din fysik och därmed ser till att alla uppgifter och funktioner fungerar så smidigt som möjligt.

Hormonsystemet är ingen liten parentes. Det är jätteviktigt.

Det handlar bland annat om;

* Stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol
* Kvinnliga/manliga könshormoner som östrogen, progesteron och testosteron
* Insulin som reglerar blodsockerhalten
* Ämnesomsättningen, immunförsvaret, hunger- och mättnadskänslor, fettförbränning och så vidare.

Det finns sju stycken endokrina körtlar i det endokrina systemet, som producerar dessa hormoner – likt kemiska signaler – och de sprids via  blodbanan till sina respektive målorgan.

Dessa sju körtlar är placerade likt yogans sju chakran längs med ryggraden – läs mer dem under rubriken Medicinsk Yoga och flikarna chakrasystemet/mer om chakrasystemet.

Det är ju så att mitt sätt att leva påverkar hela hormonbalansen – hur skulle det inte kunna göra det? Jag andas, äter, sover, skrattar, gråter… varje impuls inifrån eller utifrån är energier in i mitt system – som påverkar mig. För att inte tala om de tankar jag tänker, den balans och sinnesstämning jag har.

Vi människor är ju inte bara kött, blod och mekaniskt styrda robotar.

Om jag springer fort eller vilar, låter jag olika energier signalera till hela mitt system hur jag mår, på samma sätt som jag äter ekologisk mat eller inte.  Det gäller alla mina val, oavsett om de är medvetna eller inte.

Men vi har möjligheten att göra medvetna val, då kan vi samtidigt bli friare och ansvariga för vårt eget välmående. Vi är egentligen så mycket starkare än vi tror – det är dags att förstå det nu.

Med hjälp av lugnande Medicinsk Yoga går det att balansera kroppen och sänka stresshormonerna, med hjälp av läkande kost ges kroppen en optimal chans att undvika slitage.

Vill du nå mig, gör du det via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.