Immunförsvaret

Immunförsvaret är kroppens eget skydd mot virus, bakterier, svampar och andra främmande ämnen.

En bit av en snötyngd gärdsgård, med tre uppåtstående käppar och 6 stycken diagonala.Detta försvar finns främst i blodet, i olika former av vita blodkroppar, men man kan även säga att en hel tarmslemhinna skyddar mot att främmande ämnen smiter rakt ut i blodet, därför är läckande tarm ett växande problem idag och en bidragande orsak till ett försvagat immunförsvar.

Vid en inflammation, som kan vara en reaktion på en infektion eller en annan typ av irritation, kan man känna av både rodnad och värme – detta på grund av ökat blodflöde och aktivitet i immunförsvarets vita blodkroppar, som rusar dit för att läka kroppen. Många av de vanligaste obalanserna idag är i grunden en inflammatorisk process.

Det är alltså viktigt att ha en fungerande trupp av vita blodkroppar som har till uppgift att städa upp det som eventuellt angriper oss och att vara rädd om det immunförsvar vi har – istället för att låta det försvagas av sådant vi egentligen inte behöver.

Tanken med blodgruppskosten är att välja den näring som är lämplig och anpassad till just den blodgrupp jag har, så att immunförsvaret får vila och slipper kämpa mot de lektiner som kan vara provocerande för kroppen.

Det kan även vara så att starka allergener (allergiframkallande ämnen) skapar obalans i kroppen och immunförsvaret, till exempel är gluten från vete och kasein från komjölk två vanliga proteiner som kan orsaka autoimmuna reaktioner , vilka i sin tur kan leda till inflammatoriska processer – som till exempel läckande tarm.

Det snällaste för kroppens skydd är att stressa minimalt och finna lugnet, att utöva Medicinsk Yoga är en metod och att äta läkande kost som stärker immunförsvaret en annan.

Vill du veta mer så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.