Ämnesomsättningen

Ämnesomsättningen kallas även för metabolism. Det handlar om kroppens förmåga till upptag av näring ur kosten och omvandlingen av den.

Närbild på en skål lax, rix och grönsaker med sesamfrön strödda ovanpå.I matsmältningsprocessen bryts näringsämnena ner till de minsta beståndsdelarna i mun, magsäck och tunntarm, för att sedan i cellerna omvandlas till energi eller uppbyggnad av vävnad igen, som muskler och hår. Resten sorteras ut som överskott och övrigt avfall som avlägsnas ut ur kroppen.

Man brukar säga “du är vad du äter”, men kanske är det ett mer passande uttryck att säga “du är vad du kan ta upp”. Detta med tanke på att många idag har matsmältningsproblem, främst på grund av på stressen omkring oss, som minskar produktionen av bland annat enzymer att smälta maten med.

Det kan ställa till med stora problem för hälsan. Om vi inte tar upp näring eller kan smälta maten tillräckligt, blir kroppens biokemi något rubbad och i förlängningen påverkar det bland annat både hormonbalansen och nervsystemet, eftersom dessa byggs upp av den näring vi äter.

Vi behöver att dessa nödvändiga biokemiska processer fungerar optimalt. De sker hela tiden, varenda sekund, och gör det på bästa sätt för kroppens balans. Utvinningen av näringen, uppbyggnaden av nya byggstenar och processerna som ständigt sker i våra celler är exceptionellt viktiga och vi bör göra vårt yttersta för att upprätthålla funktionerna på alla plan – för bästa tänkbara utgångsläge för hälsa.

Vill du lära dig mer om läkande kost för dig i en individuell kostrådgivning eller att sänka stressnivån med personlig yoga?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.