Min sömnbrist

En sak som jag ofta valde bort när jag jobbade halvt ihjäl mig, under den första halvan av 2000-talet, var att sova tillräckligt många timmar på nätterna.

Karin Boyes dikt 'Ja visst gör det ont' handtextad på ljusgrönt papper med olivgrön färg..Jag hade tagit på mig så mycket jobb och andra uppgifter som skulle hinnas med, eftersom jag varken kunde eller ville säga nej. Jag visste ju att jag var kapabel – självförtroendet var bättre än självkänslan – och jag var jag ju det jag presterade – varför skulle jag vilja vara mindre än det?

Mina arbetsdagar passerade fort när jag kryssade från ett jobb till ett annat och åt på lunch språng, kvällarna rusade iväg medan jag planerade och skrev offerter, nätterna kom smygandes då jag förberedde morgondagen… ofta satt jag och handtextade diverse skyltar, tavlor och dekorationsmaterial tills ögonen gick i kors samtidigt som nacke och rygg ömmade – jag nallade mer och mer på sömnen medan jag stretchade ut mina dygn maximalt.

När det var som värst gjorde jag alla fel i boken, jag gick upp i gryningen, var vaken mycket senare än jag egentligen orkade, jag åt mat på helt galna tider och jag sov för kort. Och eftersom det fortsatte så en lång tid utan tillfälle att komma ikapp, haltade hela min biokemiska balans. Inte alls bra. Var det konstigt att jag blev utmattad eller var det månne en logisk följd av min livsstil?

Omgivningen (läs: mamma)  sade åt mig att jag måste sova och jag viftade såklart bort det, lite sömnbrist har väl inte dödat någon? Jag orkade ju! Och när skulle jag möjligen hinna göra allt jobb jag klarade av på kvällar och nätter annars?

Handtextat inbjudningskort till bröllop i rosa, vitt och guld.Idag inser jag naturligtvis allvaret i att hoppa över kroppens återhämtning och hur stor sömnens betydelse är för min balans.

Det stör till och med hormonbalansen att slarva med att sova, eftersom bland annat de hormoner – leptin och ghrelin – som minskar aptiten och stimulerar hunger hamnar i obalans. Jag var konstant hungrig, åt på väldigt obekväma tider och kände allt större obehag. För vad gör man när man är hungrig? Äter.

Det finns många olika fysiska processer som sker under nattetid när det är tänkt att vi ska sova. Och organens återhämtningen är stor, särskilt mellan klockan 22 och 06, därför är det toppen om vi sover just då.

Nivåerna av hormonet melatonin, som produceras av tallkottkörteln (epifysen) i hjärnan och är delaktigt i att upprätthålla kroppens dygnsrytm, signalerar att vi bör gå och lägga oss runt klockan 22 på kvällen, om vi trots detta stannar uppe och håller oss vakna så sjunker hormonet och ger oss lite ny energi. Dock är obalansen redan ett faktum.

Eftersom jag stressade så mycket – både mellan jobb och inuti mig själv – så var även mina binjurar tungt belastade. De producerar hormoner vid explosiv stress, såsom adrenalin och noradrenalin, men även kortisol – som är vårt kroppsegna kortisonKortisol produceras under lång och nötande stress, för att hjälpa oss att härda ut, men det hjälper även till att dämpa inflammatoriska processer i kroppen.

När jag knappt sov, så att min kropp berövades chansen att vila och läka ut, plus att jag hade en inflammatorisk process i min tunntarm – läckande tarm – kan man säga att binjurarna tröttades ut och kortisolproduktionen dalade, vilket gjorde att jag blev utmattad.

Inom TCM, traditionell kinesisk medicin, förknippas (bi)njurarna med livsenergi, det kändes så när jag var som tröttast och knappt orkade lyfta en arm. Jag blev väldigt mörk under ögonen och in emot näsroten, vilket är de områden där njurar och binjurarna ger sig tillkänna vid obalans.

Nils Ferlins dikt Barfotabarn handtextad på papper.Idag är sömn och vila någonting jag värderar väldigt högt. Framför allt för att hålla balansen.

Sömnen är min räddning för att vara mest balanserad och vid brist på den börjar jag vackla och blir hungrigare än vanligt.

Eftersom jag fortfarande har projekt och järn i elden, så kommer jag i säng för sent med jämna mellanrum och äter alldeles för sent på dygnet, men jag är mån om att vända tillbaka det så snart jag kan med sömn och Medicinsk Yoga. För fortsatte jag bara framåt.

Jag försöker att strukturera upp mina dagar på bästa sätt för att kunna njuta av sömnen på natten – den balanserande återhämtningen – och det är ju så underbart skönt att sova!

Vill du hitta egen personlig yoga eller läkande kost för dig, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.