Min begynnande benskörhet

 

Ett brutet träd i skogen som knäckts i stormen.När min naturläkare började undersöka värdena i min kropp, fick jag veta att mitt skelett släppte kalcium – jag förstod att det i förlängningen kunde innebära benskörhet och blev rädd.

För att vara 30 år och ha begynnande benskörhet kändes inte alls bra.

Att min kropp släppte kalcium ur skelettet hade jag inte kunnat drömma om. Vad berodde det på? Jag som hade druckit mjölk i hela mitt liv…?

Faktum var att jag levde på ett sådant sätt att min kropp blev desperat, jag höll förmodligen på att driva den till vansinne.

Till exempel, eftersom jag hade en försurad kropp, behövde pH-värdet justeras helt naturligt av kroppen, så att blodet aldrig blev vare sig för surt eller för basiskt. För optimal hälsa bör blodets pH ligga på ungefär 7,4 för att skona alla inre organ, men bara en liten avvikelse kan leda till döden. Så allvarligt är det.

När det började bli kris och mitt pH-värde sjönk på grund av mycket socker, animaliskt protein och stress, några exempel på det som skapar syra vid nedbrytningen, behövde min kropp hitta mineraler att neutralisera dessa syror med. De fanns närmast till hands i mitt – skelett.

Vad jag inte visste var att även frukt var kritiskt i det läget, eftersom min matsmältning var så undermålig – på grund av stress och brist på både enzymer och saltsyra – så bildades det syra vid nedbrytningen även av dem. Och jag åt massor med frukt som mellanmål. Socker och syra.

Men även kaffe, svart och grönt te, läskedrycker och energidrycker påverkade mig på detta sätt, eftersom koffein förhindrar kroppen att ta upp kalk. Att dricka komjölk hjälpte inte heller, bland annat eftersom D-vitamin är en transportör av kalk, som inte finns i naturlig form i mjölk. Syntetiskt D-vitamin fyller inte samma funktion.

Jag drack förmodligen allt av det som var galet för  mig.

Och så åt jag bröd och andra sädesslag i pasta, pizza och liknande, vilket i sin tur innehåller fytinsyra som också blockerar mineralupptaget i koppen.

Dessutom pumpade mina binjurar ut kortisol för att dämpa inflammationen i min läckande tarm, vilket i sig är en risk för benskörhet, då skelettet släpper kalk för att “balansera upp” processen.

Sist men inte minst bör det tilläggas att jag ju hade en grav minusbalans på mineraler i kroppen överhuvud taget, med tanke på allt socker jag använt för att självmedicinera, som också ställer till helheten rejält.

Idag undviker jag att äta och dricka mycket av det som ökar risken för bland annat benskörhet, och väljer tillagningsmetoder av den kost jag äter, som minskar risken för bekymmer.

Vill du lära dig mer om läkande kost för dig, genom en individuell kostrådgivning?

Eller om hur du kan dämpa stressen inuti med Medicinsk Yoga?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.