Vatten och vätskeintag

En människokropp består av minst 55% vatten, beroende på storlek, och behöver omkring 2,5 liter vatten per dag för kroppsfunktionerna.

Tre turkosblå vattenglas med vatten i och ett liggande, i en pöl av vatten. Hur mycket vatten dricker du om dagen, för att tillföra din kropp vätska?

Och hur mycket av till exempel koffein eller alkohol kompletterar du sedan med – som istället driver ut vätska ur kroppen…?

Jag har en favoritbok om detta stora och fascinerande ämne som berör oss ner på cellnivå – “Din kropp skriker efter vatten” – av Dr. F Batmanghelidj, där jag har hämtat texten i nästa avsnitt; mer om vatten och vätskeintag.

Jag fick själv boken i min hand av min fina mamma och det blev faktiskt en riktig aha-upplevelse för mig. Personligen har jag ofta varit mindre bra på att få i mig vätska och tyckt att ”dricka vatten” nästan varit någonting tråkigt, vilket säger en hel del om vad jag visste. Ingenting.

Om jag hade förstått lite tidigare vad intag av rent vatten faktiskt betyder för kroppens hälsa, så hade jag förmodligen mått lite bättre under min resa mot bättre balans. Så uppmärksamma det gärna nu och var snäll mot dig själv.

Jag använder gärna Dr F Batmanghelidjs egna ord för att förklara detta lite närmare, genom ämnen som hunger, högt kolesterol, illamående vid graviditet och i boken nämner han flera andra symtom som depression, magsår och huvudvärk, gällande de under rent vatten gör för kroppens balans.

Här kan du läsa mer om vatten och vätskeintag.